Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! Már bocs, de miket írsz?
- Miből gondolod, hogy 2ms-ig folyik áram? Hogy az után bont az érintkező? Ez után mi történik? Mert zárni fog a záró. A baloldali relé vezérlésében időhazárd van. Ugyan is addig szabadna csak a villanyt kapcsolni a távrángatónak, míg a relé elhagyja az egyik érintkezőt, de még nem érte el a másikat. És ezt az időt honnan lehet tudni? Mi fogja késleltetni? Egyébként szerinted mit fog tenni egy motor 2ms alatt? Maximum koppan egyet. Még egy relé is gondolkodna ezen.. - De a motorkapcsoló relé, mivel bistabil és fix feszültséget kap, állandóan rajta fogja tartani az áramot a motoron. Vagy egyik polaritással, vagy másikkal. De ha csak az üzemállapotból indulsz ki, nemelég egy relé. Hiszen a motor vagy balra forog, vagy áll, vagy jobbra forog. Ez három állapot, egy relének meg csak két állapota van. Avagy itt semmi nem stimmel abból, amit szeretne a kolléga.. ("felejzsd el" A szótő, hogy "felejt" felszólítómódban pedig "felejtsd el" és felkiáltó jel a végén! Hogy egy kis magyart is tanulj..) üdv! A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
Sziasztok!
A törpefeszültségű halogén izzók meghajtására használt 230/12V-os "elektronikus trafó" egyen, vagy váltóáramit ad? (Gondolom inkább egyent, mert ha jól tippelek, kapcsolóüzemű tápról van szó. )
Hello! Rosszul gondolod. Váltót ad. Miért egyenirányítanának? A váltóval ugyan úgy ég az izzó. Viszont ha egyenirányítanád, általában leáll az egész.. üdv!
Ezek szerint az a freki jön ki rajta, amin a kapcsolóüzemű trafó üzemel? (Sajnos most nincs nálam a szkóp.)
Eddig a két relés kapcsolás ami biztosan tuti csak annyi hogy ehhez még kellene valami kapcsolás ami egyszer az eggyik aztán a másik relét indítja.
elvileg a hálózatban is jelenlévő 50-60 hz- nek kell rajt lenni
(egyenirányítani nem szoktak halogén izzóknak mivel ahhoz igen nagy teljesítményű hidnak kellene bennt lenni ami elbírja az igen magas áramfelvételt + felesleges)
Jóreggelt! Ha alszol, akkor ne írj!
- Nem baj, hogy itt a rajz? - Gondolod, hogy egy kapcsolóüzemű tápnál 50Hz van? De ez itt még nem Amerika, hogy ráadásul 60Hz legyen.. Menj aludni! üdv!
már szinte horkolok és hertzekkel álmodok euszabványszerint 50 hz
bár euszabványszerint 230V ami nálunk valamiért csak 190V a lakásban. Ezekszerint itt már semmisem egyforma A kapcsoló üzemü nem egyenirányított tápnál nem egy kismegszakító gondoskodik a kimenőfeszültség leválasztásáról? (ezt csak úgy azért kérdezem mert ez viszont engem is érdekelne)
Ennél a bc 557-et helyettesíthetem bármely pnp tranzisztorral?
Valamit nagyon keversz! A kismegszakító az egy biztosító berendezés (népszerűen automata biztosíték) leginkább a vezetéket és egyéb szerelvényeket védünk vele a villamos hálózaton. Elektronikus kütyükhöz lassú. Ráadásul nem is választ le, csak ha ki van kapcsolva, de akkor ugye áram sincs.
A kapcsolóüzemű tápokban a hálózati leválasztást ugyanúgy trafó intézi mint egyébként, csak sokkal kisebb is elég, a magas frekvencia miatt. Egyenirányítják a bejövő 50Hz-et, majd szaggatva rákapcsolják a trafóra, csak a freki nem 50Hz hanem nagyságrendekkel magasabb. Aztán, hogy ezt egyenirányítják e vagy sem, már alkalmazás kérdése. Nagyon röviden, egyszerűen fogalmazva.
Bármellyel nem, csak olyannal, amelynek nagyon hasonlóak a paraméterei.
Mondom hogy alszol.. De Új definíció született!
"Kapcsolóüzemű az a táp, amelyiken van kapcsoló, vagy kismegszakító!" Világosítsd már fel a kapcsoltopikos társaságot mert teljesen el vannak tévedve! - Lehet, csak PNP legyen, és elbírja a relé áramát.. Jóéjszakát!
Sziasztok! Tudnátok olyan időzítő kapcsolást mutatni, ahol egy-egy potméterrel állítható egy relé ki és a bekapcsolási ideje, egymástól függetlenül, ismétlődve? Mindkét funkcióhoz 1-30perc közötti kapcsolási idő kellene.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Hello! Ha ez megfelel, feljebb megtalálod a rajzát is. üdv!
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy a PIC 12F628-12F629 et tudom programozni az 5V PIC égetőről? A leírásaiban mit kell nézni? milyen címszóval szerepel?A Választ előre is köszönöm!
Sziasztok!
Egy 6V-os tekercsű relét lehet használni 5V-ról? National HB2-DC6V 30401B; 1A125VAC, 2A30VDC
Szia!
Igen, lehet, mert azon a feszültségen még képes stabilan behúzni.
Talán. De mérd meg. Változtatható feszültségű tápból adjál rá feszültséget, miközben méred. Megjegyzed a meghúzási feszültséget, majd csökkentve, az elengedési feszültséget. A kontaktusra szakadásjelzőt (pl. ellenállásmérőt) kötve jelzi a kontaktus zárását, elengedését.
Pontosabban áramot kellene mérni, mert a relé árammal működik, csak ismert a tekercs ellenállása, akkor feszültséget is mérhetsz, és ohm törvénnyel átszámolhatod, ha szükséges.
Én egy 4,5V-os zseblámpaelemmel próbáltam ki. Hozzáérintettem a tekercs kimeneteihez és határozottan kattant, amikor pedig levettem az elemet, akkor megint kattant. Inkább megkérdeztem itt is, de akkor talán működhet.
Általában így van. Azért írtam, hogy talán. A mérést azért javasoltam, mert akkor pontosan meg fogod tudni a kapcsolgatás határait. Ha ezen belül némi tartalékkal vagy, akkor megfelelőnek minősítheted. Ha az alsó határ közelében van az érték, akkor előfordulhat bizonytalan kapcsolás, és Murphi törvényének megfelelően a nem kapcsolás a legrosszabbkor fog jönni.
Sziasztok!
Hogyan kell kiszámolni, hogy milyen hosszú huzalantenna kell egy adott frekvenciájú középhullámú adó vételére? Pl. 540kHz-re mekkora antenna kell rossz vételi körülmények esetén? (A solti nagyadótól kb. 700km.) Egy jó érzékenységű, csöves Videoton rádiót használnék, annak van középhullámú antennabemenete. A földelés nem gond, ha a védőföld zajos, akkor a vízvezetékre földelek, vagy akár leverek egy vasat. Az antennától a jelet milyen kábelen szokás vezetni középhullámon? Tudom, hallgatható az adás az interneten, de most a rádióvétel érdekel. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Szia!
A lehető leghosszabbra készítsd el és a végét szigetelten erősítsd fel. A rádióhoz akár a saját antennavezetékével is kapcsolódhatsz, mert ehhez nem kell semmilyen különleges megoldás. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Egy negyedlambdás antenna lenne a legjobb. (A lambda a hullámhossz jele.)
lambda=c/f, ahol c a fénysebesség, az f pedig a frekvencia. Mindkét mennyiséget alapegységben beírva, a hullámhossz méterben jön ki. Az 540 kHz-es jel hullámhossza 555,5 méter, ennek a negyede 138,8 méter. Ha tudnál ilyen magas antennát építeni (felengedni léggömbbel ), megfelelő földelőhálózattal, az adná a legnagyobb jelet. Mivel ilyet valószínűleg nem tudsz megvalósítani, ahogy kadarist írta, minél hosszabb antennát rakj rá, és minél magasabbra...
Valamint minél magasabbra, és az adó irányára merőlegesen feszítsd ki. A jó földelés sem árt, ha van.
Szia!
Elvileg igen,de ki is próbálhatod ha ráadod a feszt és halkan kattanik akkor jó.
Igen működni fog!
(maximum annyi hogy gyengébben húz be a relé) A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Sziasztok!
Tudtommal a jelenlegi kapcsolóüzemű Nokia töltők pontosan 5V-ot adnak. Ha egy elromlott hálózati töltő vezetékét felhasználva építek egy autós töltőt, akkor megfelel egy 7805-ös stabilizátor? A zavarszűrő kondikon kívül gondolom nem kell más. Ha melegedni fog, egyszerűen rácsavarozom a karosszériára, a drót meg majd kijön valahol.
Hello!
"Ha egy elromlott hálózati töltő vezetékét felhasználva építek egy autós töltőt" mi köze a vezetéknek a töltőhöz.
én 7905 el csináltam egy ilyet és kiválóan működik akár egy 9V-os elemről is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |