Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
A 2.7.4-es van megépítve, semmi más. A bázisok elé nem tudtam hogy kell 47 ohm.
A 2N3442 esetleg nem jó a 2N3055 helyett? Ami nálam problémás az a Vce ami a 2N3055 esetében 60V a 2N 3442 esetében 140V. Azt hiszem, hogy most már csak a trafó 20V AC oldalával próbálkozok tovább.... Az egyik oldal lehet csak kisebb feszt fog majd tudni, és ha azt mondjátok hogy a 2N3442 jó bele, akkor veszek abból 3-at, és azt teszem bele. Csak jó lenne tudnom, mert ma kell leadnom a rendelést. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Tuti hogy jó.
Anno a Tungsram korban azt mondták hogy a 3442 az válogatott3055.
Köszönöm, akkor próbaképpen majd rendelek 3db-ot, ha valahogyan nem tudom a szekunder feszültséget csökkenteni.
1, A toroidom 36.5V-os ágát lehetne-e letekerni olyan 30V AC-re, mert az is megoldás lenne. 2,Esetleg úgy a feszültséget csökkenteni, hogy pl 10db 3A-es diódát sorba kötök? (az elvileg minusz 5-6V lenne) Bővebben: Link Azért milyen, hogy a tranzisztor nem tudja az előírt 60V-ot. Ezért szívok itt rendesen. Idézet: „...Azért milyen, hogy a tranzisztor nem tudja az előírt 60V-ot...” Megoldas az utolso mondatban.
Igen-Igen....
Ez nagy szívás, de még 1A sem volt... Szerintem ha marad anagyfesz, akkor nem kísérletezek a 2N3055-el tovább, mert ez zsákutca. 45V felett biztonsággal kell a 2N3442. De most valami megoldást kell kitalálnom, a diódás csökkentés szerintetek járható, vagy felejtsem el? (10db sorbaköt, és minusz 6V azaz csak 46V-om lenne...)
Szia!
A dióda felejtős, a 2N3055 nem szeret határon dolgozni.Tedd be a 3442-ket, és a 47 ohmokat, és a 0,1 ohmot. Utána próba!
Szia!
Az emitteren a kapcsolás szerint 0.22 ohm van. Azt cseréljem le? A bázisok elé kell a 47 ohm, mindegyik elé, vagy csak a közös kimenetre? Mekkora teljesítményűek kellenek oda?
Ilyen toroidom van, és ott minden alatta van.
Úgyhogy a letekerés felejtős szerintem. A diódákkal mi a probléma, miért nem jó ebben az esetben? Illetve ha 2N3442 mellett döntök, akkor is csökkentsem a 0,22 ohmosakat 0,1 ohmra? És akkor is kell a 47 ohmos ellenállás a bázisokhoz? (ha igen mekkora teljesítményű??)
Bocs,Zoli hogy belekontárkodom, de a 3 tranya a biztos.Hirtelen teljesítménynövekedésnél 3 részre oszlik az áram, kisebb a hőmegfutás veszélye.Úgyis ki van alakítva a helye....
Akkor már maradok a 3 tranzisztornál, az az 1100Ft-ért nem kockáztatom be a hőmegfutást ahogy Csupasz is írta.
Prolival is beszéltünk erről, s szerinte a bázis ellenállásos megoldás rosszabb, inkább az emitter ellenállást kell növelni az egyenletesebb eloszlás miatt. A bázis ellenállás szerinte akkor jó, ha nincs lehetőség az emitter ellenállások kivitelezéséhez.
Szia!
Ezt a tápot én csatornánként 5 db 2SC2922 tranzisztorral építettem meg (Uce=180V 200W). Ebay-en vettem. Most néztem, 10db 40 dollár + ingyen szállítás. Ezek nálam bírják a 10A-es rövidzárt 60V puffer feszültség mellett.
Erre én is kíváncsi lennék, én sem örülnék, ha meghibásodna valamelyik 2N3055, és a maximális feszültség kikerülne a tápegység kapcsaira, onnan meg a meghajtott eszközre.
Erre tényleg létezik valami megoldás? Mert ezek után el kell gondolkodnom, hogy nekiálljak-e megépíteni a kapcsolást. Amit itt olvasok, a 2N3055 minősége ennyire rossz? Nálad tönkrement több is, és a magas feszültség miatt, ami az adatlap alatti alatt volt. lehet nekem sem 2N3055-öt kellene majd használnom? Amit szereztem transzformátort 32V AC, ami számolásom szerint olyan 45V DC lesz.... Az sem sokkal alacsonyabb.... De a legaggasztóbb, ha elmegy a 2N3055 akkor elszáll ami rá van kötve... ez nagyon aggaszt.
Nem a minősége rossz, hanem bizonyos feladatokra alkalmatlan. Tanulmányozd az adatlapját, és abból meg tudod állapítani a korlátait. Az Uce max csak azt jelenti, hogy ezt a feszültséget képes tartósan elviselni, de bázis emitter rövidzár esetében. Ez azért nem üzemi állapot. Az üzem közbeni maximális feszültségre grafikont szokás megadni, ami a terhelő áram (és a réteg, vagy tok hőmérséklet) függvényében mutatja az Uce feszültséget. Ezt igen erősen ajánlott figyelembe venni.
Ha aggaszt a tápegység bizonytalansága, akkor építs bele védelmet. Ezzel csak az a gond, hogy egy labortáp változó kimeneti feszültségénél hogyan választod meg, hogy milyen szintre állítod be a védelem indulását. Olyan tápoknál amiknek állandó a kimeneti feszültségük, ez nem jelent nagyobb gondot, lehet passzív, és aktív védelmet is beépíteni. Ezek akkor indulnak be, amikor a táp kimeneti feszültsége a névlegesnél egy meghatározott értékkel nagyobb. A passzív védelemnek szupresszor diódát, az aktív védelemnek gyors működésű elektronikus áramkört, pl. tirisztort lehet alkalmazni. De a legjobb védelem és a labortápoknál alkalmazható is, az igen jelentős túlméretezés, mind feszültségben, mint áramterhelhetőségben. A védelemnek része pl. a megfelelő áramkorlátozás használata, ami akár a visszahajló karakterisztikájú lehet. Ez annyival jobb a labortápok esetében, hogy kézi visszaállítást igényel, ami arra késztet, hogy végig gondold, hogy a védelem miért is aktivizálódott. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Ezekre gondolsz? Tettem fel képeket...
A szili83 problémája akkor abban rejlett, hogy az esetében a 2N3055 50V-nál csak a Bonding Wire Limit - rövid zár esetében olyan 1,4A adatlap szerint, de ha rosszabb minőségű akkor jóval kevesebb, mivel a tranzisztoroknak is van szórása. Ha a 2N3443-t használta volna, akkor ott gondolom a Current limit lesz a rövid zár, s abban az esetben 50V-nál 2.5A. És ekkor ha szórása van a tranzisztornak, akkor sem akkora, hogy 2.5A-től kérosodjon. Azaz az Ő 0.8A-ét biztosan túlélte volna... Jól elemzem a grafikonokat? Ha nem akkor mit érdemes nézni? Uce grafikont sehol nem találok. És ilyen változtatható feszültségű tápegységhez van valami jó védelmi kapcsolás? Sajnos nem igazán értek hozzá, a szakmám közel sem villamos. Csak érdekel, és tervezem egy villamosmérnöki szakot elvégezni, hogy képben legyek a dolgokkal.
Pluszban ott van még a hőmérséklet kérdése is. A legtöbb adatot, ideértve a határértékeket is, 25 fokon értik, viszont amint áram kezd el folyni rajta, már többé nem 25 fokos az a tranzisztor. Pillanatok alatt 50-60 fokos lesz, már mA-es terhelésre is. És meg lehet nézni, hogy 60-80 fok körül, már a felét sem tudja annak, amiket megadtak (25 fokra).
Ezért kell jelentősen túlbiztosítani minden egyes paramétert méretezéskor, ezzel lehet csak garantálni az üzembiztos működést.
Igen ilyenekre. Igaz, hogy Uce -t nem látsz, mert ezesetben éppen Vce -nek nevezi. Erre is fel kell készülnöd, hogy a terminológia néha változhat, szokás, és nyelv függő, de azért rá lehet jönni. Sajnos ez egy ilyen szakma, sokat kell számolni, értelmezni kell az adatokat. Mivel 2N3055 -öt (de nem csak ezt) több gyártó is gyártja, az adatok némileg eltérhetnek. Vagy előkaparod a nálad levő példány gyártójának adatlapját, vagy megnézel több gyártó adatlapját, és a legrosszabbat veszed alapul.
Ha visszaolvasol, vannak itt tápok, amiket többen is sikerrel utánépítettek, azokból válogathatsz. Ha kisebb feszültséggel, és/vagy árammal szeretnéd, olyan nagyon utána sem kell számolnod, csak a trafód lehet némileg kisebb.
Nézegettem, de olyan hőmérsékletes grafikont sehol nem találtam.
Esetleg valaki nem tudja melyik gyártó tette azt közzé? Lehet jobban járnék, ha a 2N3055-öt hanyagolnám, s a 2N3442-t építeném be, nem? Abban ez esetben még nekem is lenne bőven tartalékom, és lehet feljebb a kollegának is működne vele, nem?
Akkor már én is látom mi a probléma.... Akkor elvileg nekem a 3 fele osztott, maximum 1A-t el kell viselnie a 2N3442-nek, csak kérdés meddig engedhetem el hőmérsékletben.
Egy hőmérséklet grafikon tényleg jó lenne mindkettőre, hogy lássam meddig engedhetem el...
Help Me sracok!
Most en szorulnek segitsegre egy v2.7.4 elesztese soran. Az LM 324 labai: 1: 9,72V 2: 3,03V 3: 3,01V 4: 15,03V 5: 11,96V 6: 13,81V 7: -2,11V 8: 13,85V 9: 0V 10: 0->0,63V /ez a max ertek van a P3 kozepso laban/ P1 allitasara valtozik 11: -2,63 12: 0->7,97V /ez a max ertek van a P4 kozepso laban/ P2 allitasara valtozik 13: 8,31V 14: -1,45V Upuff: 20,5VDC Uki: 18.5V es nem allithato Sajnos barhova allitom a P2-t a kimenet erteke nem valtozik. Az ateresztok jok. Otletek? Varom tisztelettel. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Az Upuff az a bemenő nyers feszültséged?? Mert az IC tápja egy 24V-os zéner, az ki se tud nyitni, így nincs szűrt, stabil tápja, nem is fog működni soha!
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Gondoltam ne csak a felso hatarokat feszegessuk, tegyuk ezt az alsoval is
Elvileg meg 12V-rol is menni kell, mert a REF-et elotudja stabilan allitani. Ami zavar, hogy nincs -5V-om csak -2,09 A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
És Z2-t is kisebbre cserélted? Mert a -5V sincs meg??
Miert csereltem volna kisebbre ?
Viszont a 3k3-at (R18) sem csokentettem ami Z2 aramat allitja be, lehet ott a hiba? Idézet: „Mert a -5V sincs meg” Lehet. Mérd meg mennyi DC-lesz a dióda után (D4), és akkor számolható, hogy mekkora ellenállás kell R18-nak Idézet: „..a dióda után (D4)...” -15,11VDC 15,1-5,1=10V 10V/12,5mA=0,8k az 820R?? A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
2 k ohm alatt tegyél akkor valamit (egy 5-6 mA minimum kell a zénernek)
szerk: sőt az IC-nek is kell 1-2 mA, így akár 1k is jó lehet. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Hello! A hiba a végfokozatban van. Mert az IC 14-es lába zárja a T1 tranyót, a végfok még is nyitva van. üdv!
A valasztas egy 680R-e esett.
Igy a 11labon maris -4,51V merheto. Kikotottem a 2N-ek bazisat es emitteret, s igy is merheto fesz volt a kimeneten. letezik hogy T2-n keresztul mertem azt? szerk: Szerintem az elado melle nyult BD244 helyett BD243at adott! En meg mint jofiu beepitettem A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |