Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2105 / 3999
(#) usane hozzászólása Szept 9, 2013 /

Ostoba kérédésem lenne.
Össze lehet párhuzamosítani 2 FET-et 1 pwm vezérlésre, hogy elosszák a rajtuk eső áramot?
(#) kokimy hozzászólása Szept 9, 2013 /

28V-ból szeretnék 12V-ot előállítani. (1A)
Ezt egy lépcsőben 7812-vel meg lehet oldani, vagy pedig inkább egy 7824-el 24V-ra, majd azt 12V-ra szabályozzam?

Ezért, mert a 7812 max bemenő feszültsége 30V.
(#) proli007 válasza szalaisanyi hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Hello! Még is mire gondolsz? Mikor legyen impulzus? Meg mi az, hogy hosszú jelem. De egyébként monostabil multival.. üdv!
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Tényleg! Nem ott van a nyákodon a másik helye?
(#) kadarist válasza usane hozzászólására (») Szept 9, 2013 / 1

Ostoba kérdés nincs, csak türelmetlen emberek. Lehet: Bővebben: Link
(#) tcupper hozzászólása Szept 9, 2013 /

Szisztok! Ma kaptam házi feladatot suliban, de nemjövök rá a megoldásra, ki kell számolni az összellenálást, vagy az eredőt, nemtudom pontosan hogy nevezik magyarul. Előre is köszönöm

hazi.jpg

(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Még nincs ott, de kis nyák, ujratervezem
(#) proli007 válasza kokimy hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Hello! Akkor inkább már 20V-ra, hogy a disszipáció megosztott legyen. Mert 16W már eléggé füstölni fog.. üdv!
(#) usane válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Ez jó. Köszi szépen.
(#) proli007 válasza tcupper hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Hello! Kicsit átrajzolod egyből látszik a csalárdság. Az 1ohm rövidre van zárva, a többi meg párhuzamos. De van ehhez külön topik.. üdv!
(#) szalaisanyi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Helló!
Autóriasztó ablakemelő kimenete állandó testet ad ki, és erre szeretnék kötni egy monostabil áramkört ami kb. 10 másodpercig behúz egy relét, de a monostabilnak tudomásom szerint csak egy rövid jel kell, hogy időzítsen, mert ha állandó testet kap, akkor folyamatosan behúzva tartja a relét!
Erre kellene Nekem egy megoldás.
(#) proli007 válasza szalaisanyi hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Az attól függ hogyan van kialakítva. Ha az 555-re gondolsz, a 2-es bemenetére kell egy differenciál tag, és már működik is.
(#) tcupper válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

És akkor most mennyi az eredmény?
(#) szalaisanyi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Igen 555-re gondoltam!
Kipróbálom!
Köszi!
(#) mps válasza tcupper hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Szerintem a Prolitól kapott válasz után, ezt már ki kell tudni számolni! Különben nem lenne ez a házi. Legfeljebb berakod az eredményt és megmondja valaki, hogy jó e.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013

Azt nem mondom meg! Nem tudsz párhuzamosan kötött ellenállások eredőjét számolni? Akkor nézz utána a tankönyvedben!..

Még szép hogy kitudom számolni, de most ha 1ohm rovidre van zarva akkor ott nemkell szamolni semmit?
(#) amitech válasza tcupper hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Replusszal számolsz, az 1 Ohm-mal pedig nem kell foglalkoznod. Ha beírod az eredményt, megmondjuk jó-e
(#) tcupper válasza amitech hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

R=13/12 Ω

Na ez hogy jött ki? De kértelek,menj át a lecke topikba! Nem?

Bocsánat.
(#) Csupasz válasza kokimy hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Helló! Inkább próbálkozz egy step down konverterrel, met jelentős teljesítményt fogsz elfűten!
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Szia! Alapvetően néhány 10W-ot használok ki, de szeretem a nagy tartalékot.
Ha kiszárad, kidobom. Egyébként a gyors-lassú kapcsolás nem fog egy hőmérsékletszintnél behatárolódni. Ha gyorsra kapcsol, mondjuk 60°C-nál, akkor 59-nél nem lesz lassú, hanem csak akkor vált vissza, ha hűl 10°C-ot.
Azért szeretném így, mert a másik erősítőmben a hőmérséklettel arányos a fordulatszám, de idegesítő, ahogy felpörög vagy lelassul. Zavaróbb, mintha egy folyamatosan egyenletes hangot hallanék. Mondjuk 4V-on nem igazán lesz hangja, 12V-on meg nem nagyon fog menni, vagy ha igen, akkor döngetek vele, de rendesen, és még a szomszéd dörömbölését sem fogom hallani, nem a ventilátort.
Köszönöm még egyszer a segítséget!
Üdv, zoka.

De jó amit irtam.[off][/off]
(#) DRAWS válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Szia. Azért kérdem, mert tirisztorom nincs itthon, de triakom van.
(#) pisti10hun hozzászólása Szept 9, 2013 /

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni egy erősitő átépitéséhez. Egy JVC JA-S11 -et szedtem szét. Új panel került bele, csak a transzformátort hagytam meg. Szeretném használni az eredeti hangszinszabályzókat amik egy külön panelen csücsülnek, csak nem tudom hogy lehetne öket bekötni. Megoldható-e a használatuk, vagy külön hangszinszabályzót szerezzek be? Köszönöm!
(#) SKY válasza dave500 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Nem smd ledre gondolsz? Bővebben: Link
Vagy keresd axiális kivezetésű ledként
(#) amitech válasza tcupper hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Majdnem, de mégsem. Szerintem Re=0,923 ohm (vagyis Re=12/13 ohm, ha törtben gondolkodsz)
(#) dave500 válasza SKY hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Szia, nem, nem SMD! Így már kicsit előrébb jutottam, köszönöm, de én olyat keresek, ami ilyen!
De nem hiszem, hogy MO-n lehet ilyet kapni..:/
(#) kokimy válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Step down convetrer
Ilyenre gondoltál?

Ezek nem melegszenek?
Következő: »»   2105 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem