Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2107 / 3999
(#) kokimy hozzászólása Szept 11, 2013 /

Van ez a kapcsolásom, éppen most tanítják a műveleti erősítőket, de ilyen nem szerepel, hogy az intertáló bemenet a kimenetre vissza van csatolva. Ez milyen kapcsolás amúgy?

Mi történik, ha a melléklet szerint egyszer +10 és -10V-ot kapcsolok az invertáló és neminvertáló bemenetre?

OP.JPG

(#) kadarist válasza kokimy hozzászólására (») Szept 11, 2013 / 1

Szia!
Ez egy ún. követő erősítő. Kicsit jobban mélyedj el a témában: Bővebben: Link
(#) kokimy válasza kadarist hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Akkor magyarán a bemenetre kapcsolt feszültség jelenik meg a kimeneten, ugye?

Köszi amúgy!
(#) kadarist válasza kokimy hozzászólására (») Szept 11, 2013 / 1

Igen, úgy van.
(#) kistrojak hozzászólása Szept 11, 2013 /

Sziasztok

PIC-el szeretnék 2 darab FET-et meghajtani, egyik N-es a másik P, körülbelül 5A és 15V kell nekik.

Kérem akinek lenne tippje hogyan oldjam meg ezt úgy hogy egyszerre működjenek és olcsó legyen, ne tartsa magában.

Köszönöm.
(#) pucuka válasza kistrojak hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Szedd elő az összekapcsolni szándékozott eszközök adatlapjait, és azokból tájékozódsz, és tervezed meg a kapcsolásodat.
A mikrovezérlővel kapcsolni vágyott FET -el szemben követelmények támasztódnak. Először is a legalapvetőbb, hogy a FET logikai szinttel kapcsolható legyen. A MOS FET -ek teljes nyitásához többnyire 5 - 10 V feszültség szükséges, csak a logikai meghajtásra tervezett eszközök tudnak 5 V -ról teljesen kinyitni, de egy 3,3 V -os mikrovezérlő nem. Ilyenkor a FET meghajtására erősítő, illesztő fokozatot kell beiktatni. A legjobban akkor jársz, ha ezt egy FET meghajtó IC -vel teszed.
(#) Csupasz hozzászólása Szept 11, 2013 /

Sziasztok! Tudna valaki ajánlani egy kapcsolási rajz szerkesztő progit? Lehetőleg ingyenest, és a linket, ahonnan letölthetném.
Köszönöm!
(#) mps válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Hello! Igen megfelelnek, bár egyik sem szükséges, tekintettel arra, hogy a terhelésed feltehetően ohm-os jellegű. üdv!
(#) proli007 válasza kokimy hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Hello! Azt hozzátéve, hogy nem így kell vezérelni ahogy rajzoltad, hanem a neminvertáló bementet kell, a GND-hez képest. Mint ahogy a kimeneti feszültséget is a GND-hez képest kapod. A GND pont a +-15V közös pontja- üdv!
(#) kistrojak válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Köszönöm válaszodat.

A kapcsolás viszonylag egyszerű, de tapasztalat híján nem tudom miféle IC-t használjak ami mindegyik FET-et tudná kapcsolni. N fet: IRF2807, P fet: IRF4905, és a PIC egy 12F683.

Társítottam egy képet az elméleti problémáról. Mivel a motornak mind a két pólusát szakítanom és vezérelnem kell, ráadásul PWM-el, ezért választottam ezt a megoldást, és ezeket az alkatrészeket. De eddig még nem jöttem rá mire lenne szükségem ahhoz hogy ez így működjön és olcsó legyen. Körülbelül 20A-t kell kapcsolniuk.

Köszönöm.
(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Hello! Köszönöm szépen! Még mindig az infrafilmes projekt, szerintem ohm-os a terhelés! Kíváncsiságból megnéztem multiméterrel is, hogy mit mutat, 1156 ohm a film ellenállása. Ebből ha jól tudom az R=U/I képlettel számolható a teljesítménye, ami 42,63W-ra jön ki (panellakás, csak 222V van a konnektorban), ez illik a 40W névleges teljesítményhez, ebből adódóan szerintem tisztán ohm-os a terhelés.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
(#) Csupasz válasza mps hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Szia! Köszi, de valamiért nem tudom megnyitni...
(#) mps válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Nem csodálkozom rajta. Oda varázsoltam az elejére egy v betűt Helyesen: Bővebben: Link
(#) Csupasz válasza mps hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Most már rendben, köszönöm!
(#) pucuka válasza kistrojak hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Szerencsésebb lenne, ha valamilyen IRL típust használnál. Ezzel együtt megnézném, hogy a FET -ek vezérlési szintjei hogy alakulnak, mert szerintem a P csatornás FET -eket negatívban kell vezérelni. Ezért is javallottam a megfelelő FET meghajtó IC kiválasztását.
(#) silent15 hozzászólása Szept 11, 2013 /

Sziasztok, van pár trimmer potim , és azt szeretném kérdezni, hogy amelyikre nem az értéke, hanem például ilyen szánok hogy ;
B102 , B222 és hasonló
hogyan tudom meg , hogy milyen értékűek , van erre valamilyen táblázat?
(#) mps válasza silent15 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

102 ez úgy áll össze, hogy az első két szám után annyi nullát írsz mint a harmadik, tehát 10_ 00 vagyis 1000 azaz 1KOhm.
(#) nedudgi válasza silent15 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Az ellenállás értékekre nem térek ki, a B valószínűleg a logaritmikus szabályozást jelöli.
(#) qvasz2 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Trimmer poti nem szokott csak lineáris lenni! Eszetlen távolkeletiek fordítva becézik és betűzik a lineáris és logaritmikust, mint mi.
(#) nedudgi válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Most, hogy mondod, tényleg oda van írva, hogy trimmer!
(#) silent15 válasza mps hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) gaben110 hozzászólása Szept 11, 2013 /

Sziasztok!
Van egy házilag épített 12v os akkumlátor töltőm ami tartalmaz egy hálózati transzformátort+ egy egyenirányítót ami hítőbordára van szerelve, a kimeneti feszültség 13.9v és elvileg 6 amperel tud tölteni, ha csatlakoztatom a 100 ah akkumlátoromra az akkumlátoron töltés közben egy fél óra elteltével a feszültség felmegy 15.8 -16.5 v ra amig a töltő rajtavan. Ez normális?Pedig a töltő nem tölt 14v nál többel.
Köszönöm!
(#) zolika60 válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Ott valami hiba van. Vagy a méréssel, vagy a töltővel.
(#) gaben110 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

pedig több műszerrel is mértem és ennyit mutatott, ha egy óránál tovább maradt a töltőn felment majd 17 v ig, de amint leveszem a töltőt széplassan fél perc alatt viszaesik 13.2 v ra, egy félora mulva 12.7 v ra.de a töltés allat felszökik nagyon, az akkumlátor elég hevesen pezseg töltéskor.
nem lehetséges hogy az akistőltőből hiányzik valami korlátozó? nemtudom a gyáriakban vane és mekkora feszültséggel töltenek.
(#) zolika60 válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Szerintem az akku halott. A gyári töltők 14,4V-nál kikapcsolnak.
(#) ujfalusi válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Az akkumulátor mint egy puffer kondi működik. Ezért megy fel a feszültség.
(#) k_h válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Nincs hiba a méréssel. Mivel szűretlen a töltő, így az effektív feszültség 13,9V. Az aksi meg úgy viselkedik, mint ha kondenzátor lenne, és csúcsértékre töltődik...
(#) ujfalusi válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Ha nagyon pezseg rossz cella, /cellák/ van az akkuban. Savmérővel ellenőrízheted.
(#) k_h válasza k_h hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Rosszul lett méretezve a töltő, aki csinálta az nem számolt azzal, hogy az aksi csúcsértékre fog feltöltődni, ami nem túl hasznos ebben az esetben az aksi számára.
Következő: »»   2107 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem