Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia
A szkópom most romlott el azzal nem tudok mérni. A freki 50hz 230v a gerjesztést honnan lehet tudni? megpróbáltam egy leválasztó trafóval de melegedett a leválasztótrafó üdv.
Ez most csak valami vicc ugye? A ferritnek az 50kHz rendben lenne, de az 50Hz az egy picit kevés.
Szia! Ahogy Ge Lee írja 50Hz-en ilyen keresztmetszetű ferritnél több ezer menet kellene, a 40Khz esetére kell az egész hidast méretezni. Ajánlanám a számítgatáshoz http://skory.z-net.hu/trafomeretez.html oldalt. Az egyenirányított pufferelt táp után! És ne elé, kösd be az áramkorlátozó izzót, mert ha nem jó a fet-ek vezérlése akkor eldurranhatnak. A puffer kondenzátorok akkora energiát tárolnak, hogy simán tönkre teszik a fet-eket. Az 50hz-es 40V-os feszültséggel természetesen a rajzon is szereplő egyenirányítást végző tápegységet kell megtáplálni. Sok sikert.
sziasztok!
köszönöm Ge Lee,bistvan196700 a válaszotokat! üdv.
Sziasztok!
Szeretném megépíteni a "maci" vagy "bocs" hegesztőt, a választásomat a főtrafó ferritje fogja eldönteni. Van ugyanis egy Hagy AL6000-es ferritem(pontosabban két pár), amelyre tisztelt erdgab fórumtárs valamikor több mint 4 éve írta hogy jó lehet a nagyobbik típushoz ha két párat egymás mellé rakják. Viszont nem biztos hogy ráfér a huzal mert az ablak keresztmetszet kisebb mint az E65 trafóé. Na most a kérdés hogy a "bocs"-hoz jó lenne-e ebből a magból egy pár? Méretek alapján E55-ös lehet. Aki annak idején kérdezte ugyanezt a ferrit típust nem tudom sikerült-e neki megépíteni. Hátha ő is itt van és tud érdemi információt adni.
Ha E55 méretű akkor nagyobb áramokra karcsú lesz. Ki lehet abból is venni akár 120A-t is, de úgy, hogy nem húzol 3-4cm-nél hosszabb varratokat, közte pedig pihenteted amíg a ventillátor vissza nem hűti. Szóval ezzel így nem nagyon lehet dolgozni.
Akkor ha jól értem mindenképpen a "két pár egymás mellett" megoldást alkalmazzam? vagy pedig úgy is kevés bármelyikbe is? Jó lenne ha meg tudnám vele oldani, mert akkor csak a félvezetőket kell megvennem...bár a tekercs hogy elfér-e még mindig nyitott kérdés marad, de abban az esetben ha megfelel a mag akkor megpróbálnám rátekerni mielőtt bármit is elkezdek.
Azt le tudod ellenőrizni adatlapok alapján, hogy mekkora ablaka van az E65-nek illetve az E55-nek, és ehhez mekkora a vaskeresztmetszet (ha nem akkor majd előkeresem). Ezt összehasonlítod a tiéddel, és sacc/kb látszik hogy elég lesz magában is, vagy kell a két pár. Sok függ a tekercselés módjától is, ha csak összefogod a sodratot akkor több fér bele mint ha előtte összesodrod és úgy tekered fel.
Üdv!
Én csendes olvasója vagyok ennek a fórumnak, de később szeretnék co-hoz csinálni egyet.Sajna elektronikában nem vagyok otthon így többszöri olvasásra kezd csak oszlani a köd.Van egy gyári hegesztőm Gysmi 165 ez 160A-os és 4-es elektródáig használható és ebben e55 méretű trafó van.Aki otthon van ebben a témában az megpróbálhatná megfejteni hogyan szednek ki ennyi áramot ebből a kis trafóból, 120A folyamatosan bírja lehet többet is még nem volt rá szükség.Egyúttal megkérdezném az általad készített hidas gépben a trafóról az igbt-re menő ellenállások hány wattosak?
Úgy vesznek ki ekkora teljesítményt, hogy 85kHz-en ketyeg a gép, és igen jó minőségű a ferrit.
Úgy szednek ki a trafóból nagyobb áramot, hogy nagyobb frekin járatják. Ha mondjuk 40kHz helyett 80kHz-en üzemel akkor fele annyi primer menetszám kell rá, emiatt ugye az a feleannyi menet jóval vastagabb lehet. Ez viszont nagyobb terhet ró a kapcsolóelemekre, lévén hogy a kapcsolási veszteség is a duplája lesz, mert 80kHz-en pont 2x annyiszor fognak kapcsolni, mint 40kHz-en. Tehát jobban fognak melegedni, ezzel számolni kell.
Ha a gate ellenállásokra gondolsz, azok mezei 0,6W-osak. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
"Tehát jobban fognak melegedni, ezzel számolni kell." Ez így van. Ezért aztán ennél a gépnél(is)a kapcsolótranzisztorok, kimeneti egyenirányítók, a snubber elemek mind egy leheletvékony szigetelőréteggel ellátott alulemezre felgőzölt vezetőfóliára vannak felforrasztva,hogy a hőátadás minél jobb legyen. Az alulemezt pedig egy komoly felületű hűtőbordára ragasztják fel. Az alkatrészek alatt nincs paszta,hanem forrasztóón, nincs kerámia vagy szilikonlap hanem csak a leheletvékony hordozó. Emiatt aztán ha meghibásodik ez a modul, a javítása komoly feladatot jelent. Vagy marad a csere-horror áron.
A kínai ezt is megoldotta: 100Khz-en mennek a gépek és szigetelőlap nélkül hűtik a félvezetőket, közvetlen a bordához csavarozza őket pasztával.
A közvetlenül bordára csavarozást csak akkor lehet megcsinálni, ha a félvezetők rögzítőlapjai azonos potenciálon lehetnek.
Az E55-el teljesen megegyezik a mérete az enyémnek, ezért ebben a kapcsolásban kell a két pár szerintem. A kettő együtt valamivel nagyobb keresztmetszetű mint az E65. Ma próbáltam a huzal sodratot hogy fog ráférni, egyenlőre úgy néz nem lesz akadálya. Még az U57 maggal kapcsolatban kérnék egy kis segítséget, hogy az milyen méretű, mert van két sorkimenőből ferritem de az egyik nagyobb és nem tudom melyik kell a kimeneti fojtóhoz.
Köszönöm mindenki válaszát, akkor az építőknek marad a nagyobb trafó és lassabb tempó.
A fojtó mérete nem kritikus, az induktivitása legyen megfelelő. A mérete benne van a nevében, 57mm. Bővebben: Link
Urak a segítségeteket kérem!
- Van egy EP Systems W180E típusú gép. A hiba pedig igen érdekes. 10 perc használat után leáll hő védelem kijelzéssel. Megvizsgálva azt tapasztaltam hogy van egy nagy watt számú 20 ohm-ós ellenállás ezzel párhuzamosan egy dióda (DSEI120-06A) sorba kötve 15nF 1000V-os kondenzátorral. És ez rákötve trafó primer oldalára. Zárlatos volt a dióda ezért hamar felmelegedett a hűtőborda. A diódát kicseréltem és ekkor jött a meglepetés, az ellenállás kezdet hevülni, mint az állat olyan intenzíven hogy a hő védelem lekapcsolt 2 perc után pedig nem is hegezettem vele. Gondoltam rossz a kondi, ezért kicseréltem, de az eredmény ugyan az lett. Sajnos ötletem sincs, hogy mi lehet a jelenség oka. Üdv:. BeLac A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
Szervusz!
Az a három alkatrész egy snubbert alkot,ha ez nagyon melegszik akkor általában a végfok félvezetői a hibásak vagy a vezérlés,nem zárnak a végfok ,jelen esetben,ha jól látom,fetjei.Alapos vizsgálatot igényel a gép.
Eredetileg egészen biztosan nem DSEI 120 van benne. Holnap este megnézem,hogy az enyémben milyen dióda van,és megírom.
A hiba oka valószínűleg a meghajtó kártyán keresendő. Valamelyik oldal FET-jei nyitva maradnak.
Nézd meg azt a 15 nF-os kondit, hátha zárlatos.
Köszönöm a válaszokat Erdgab és Mpisti.
Holnap akkor szkopozás lesz.
Köszi a választ, de ezt cseréltem már és nem változott semmi.
Biztos, hogy jó kondit tettél bele? Ugyanis, azon az ellenálláson csak nagyon rövid ideig folyhat áram és az is csak akkor, ha a főkör működik. Ha valamelyik tranyó zárlatos, akkor csak egyenfeszt kap ez az RCD komplexum és arra feltöltődik a kondi ( meg kiveri a biztit ), aztán nem folyik tovább áram. Normál működés közben a trafó primerjén négyszögjel van. Esetleg keress valami zárlatfélét a kondi két lába között.
A kondi az biztos jó. Zárlatot nem tudtam mérni. De holnap megnézem egy 500V-os megger-rel is.
Az eredeti kondi 1600V-os benne. Ez a gép nem adja ki folyamatosan a gép üresjárási feszültségét, hanem csak 12V-ot. Amikor az elektródát hozzáérinted a hegesztendő anyaghoz, akkor kapcsolja be a PWM fokozatot, és a hegesztés befejezése után még kb. 5s-ig marad bekapcsolva.Tehát mérni csak úgy tudsz,ha a kimenetet egy 100-120 ohm 50W-os ellenállással megterheled.
A gép bekapcsolásakor folyamatosan 58V van a kimeneten.
- Végeztem pár mérést. A kondi jó panelzárlat nincs. Az M742 hibridből kijövő jel nem a legszebb. Lehet, hogy ez a hiba oka?
Üdv mindenkinek!
Ma hoztak egy Einhell BT-IW160 inverteres hegesztőt,aminek a 30A-es biztositékja ki volt lőve. Átnéztem a kimenő tranzisztorokat,amik jónak tüntek,igy próbára megpatkoltam a régi biztositékot(csupán 1 vékony szálacska) dróttal(kb3-4A),és tápra kapcsoltam. Hama volt a remény,hogy nincs is más baja.Egy nagyot durrant és kidobott sorba minden automata biztositékot azon a vonalon.Még a fid relé is kiugrott(30mA-es). Annyit még igy hirtelen találtam,hogy egy 17R/5W ellenállás elszállt a T formájú(24V dc/30A) relé előtt. Esetleg tudna valaki segiteni egy szerviz rajzzal,vagy valaki már találkozott ilyen hibával ennél a tipusnál? A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
A "maci" kapcsolással kapcsolatban lenne két kérdesem:
1. A főtrafót a rajz szerinti 20/6-os menetszámmal kell tekerni? Mert volt az évek során más menetszám - frekvencia próbálkozás is...( E65 maggal lesz építve) 2. Az 5,5mm átmérőjű sodrat is 0,35 Cuz huzalból kell vagy lehet mondják 0,4-0,45 is? |
Bejelentkezés
Hirdetés |