Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   48 / 173
(#) RoliNyh hozzászólása Szept 13, 2013 / 1

Háj boys.*

Ehez mit szóltok? Link: OWON SDS5032E
Nekem csak hobbiból kellene.

Mod:*Bőven megteszi a sziasztok!
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
(#) Massawa válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Arra biztosan jo, habár nem tudom mi pontosan a hobbid....
(#) RoliNyh válasza Massawa hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Amúgy bélyeggyűjtés...
Na jó, viccet félretéve, csak ilyen egyszerűbb (házilag készített) áramkörök, audio erősítők vizsgálata meg ellenőrzése. Esetleg PC táp vizsgálat, átalakítás. Nagyjából ennyi.

Manapság az ember nem tudhatja ki mivel tölti az idejét, egyesek detektoros vevökön hallgatják az utolso 1-2 kh-ú adót, mások sok gigahertzes müholdra adovevöket barkácsolnak.....

A képernyöje majdnem tul nagy, de gondolom lesz rajta egy sereg más info is. Lehet, hogy TV-t is lehet rajta nézni......
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Akinek tetszett annak küldött volna egyet ingyen bérmentve (ingyenes termékmintaként), akinek nem tetszik, annak nem..
(#) _vl_ válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Idézet:
„Na jó, viccet félretéve, csak ilyen egyszerűbb (házilag készített) áramkörök, audio erősítők vizsgálata meg ellenőrzése. Esetleg PC táp vizsgálat, átalakítás. Nagyjából ennyi.”

Szóval semmi digitális. Ez sem rossz, de erre én a helyedben inkább egy használt analógot vennék, ennek az árából egy igen minőségi kaphatsz jobb paraméterekkel (egyet kivéve: nem lesz tárolós, de annak igazából csak digitális technikánál van jelentősége).
(#) Doky586 válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Idézet:
„egyet kivéve: nem lesz tárolós”

Azért nemcsak egy különbség van...
Péáldául nem lesz könnyen hordozható, ami kiszálláskor, lépcsőmászásnál hátrány lehet.. meg a szállításkori vibrációt is nehezebben viselik a régi készülékek.
(#) RoliNyh hozzászólása Szept 14, 2013 /

75EFt most akciósan. És mégis csak új. Valamint a mai számítógépes digitális világban szerintem több értelme van egy ilyennek, gondolva a jövőbeli lehetőségekre. Valahogy ódzkodom a használttól. Egy használt pedig mégis csak régebbi technológia, előbb utóbb úgyis eljár felette az idő. De lehet csak én vagyok mániákus

A bélyeggyüjtés következö fokozata a maniákusság.....

Használtál már oszcilloszkopot? Mert az döntö lehet!

Ezzel biztosan lehet egy csomo olyan dolgot is csinálni amire majdnem semmi szükség sincs, de azért mielött megveszed, nézd meg jol, kapcsold be és probáld meg kezelni, ha ez nem megy elsöre, akkor agymenése volt a tervezönek, és hagyd ott (
ilyen müszerek mindig voltak, amiket még a használati utasitásbol sem volt könnyü beállitani, nem még anélkül. Ha másodperceken belül eligazodsz rajta, akkor jo).

(#) Zaustuv válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Én nemrég vettem egy Rigol DS1052E-t. Ha mégis képbe kerülne a digitális technika, ezt a szkópot mindenképpen ajánlom. Nagy (1Mpts) memória, 50 Mhz analóg sávszélesség, 1Gsa/s mintavételi frekvencia. 90 ezret fizettem Batronix-nál a szkópért, tartozékaiért és a kiszállításért összvissz. EEVblog-on fel is lett boncolva a cucc. Jól árnyékolt, jól átgondolt dizájn és felépítés jellemzi.
Ja és nem mellesleg ha van konzol kábeled, PC-ről meg lehet hekkelni, hogy 100Mhz-es legyen.

Igazából ez lenne az első saját gépem. De így első ránézésre (szerintem) elég egyértelműnek tűnnek az alap kezelőszervek. A számítástechnikában azért annyira otthon vagyok (így kb 15 éves tapasztalattal), hogy remélem ennek a használata sem okozna túl nagy gondot. Bár azt mondják, tanulni sosem késő, jó pap is holtig tanul...
(#) RoliNyh válasza Zaustuv hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Konkrétan mi is az a konzol kábel? Van egy olyan sejtésem, hogy nem egy sima USB device kábel...
(#) Zaustuv hozzászólása Szept 14, 2013 /

Bocsánat, rosszul mondtam! xD
Nem konzol kábel kell, hanem egy sima RS232 (DB9) soros kábel, 9 tűs soros port a számítógépeden, valamint egy terminál program. De ha youtube-on rákeresel, minden el van ott magyarázva.
(#) RoliNyh válasza Zaustuv hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Ok kössz, világos. Bár nem tudom kellene -e nekem az a +20 (70)MHz, lemondva a nagy képernyőről
Most az babonázott meg teljesen, 8" 800x600 pixel...
(#) nagym6 válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Idézet:
„csak ilyen egyszerűbb (házilag készített) áramkörök, audio erősítők vizsgálata meg ellenőrzése. Esetleg PC táp vizsgálat, átalakítás. Nagyjából ennyi.”

Én is így gondolkodtam régen, de hogy 1-2 év múlva milyen elektronikák-feladatok adódnak, nem igen lehet előre tudni. Ezért kellett cserélnem többször is a szkópomat, mert csak olyat vettem, ami az akkor látható feladatokra éppen elegendő volt. Ha most újra kezdhetném, akkor olyat vennék, ami minél több dologra használható, nem a pillanatnyi feladatokat venném alapul. Az elektronika fejlődésével egyre több az egyszeres lefutású jel-jelcsomag, amihez a digiszkóp alkalmas.
(#) Leraz válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Szia.
Azt ,hogy mire tervezed használni és arra mennyi pénzed van, Neked kell eldönteni.
Én 1 hete vettem egy EMG 1568/2 szkópot doksival,mérőfejjel.Postával volt 18 000.Amire nekem kell arra tökéletes.

Leraz amúgy jogos a két pont

nagym6 ha már ilyen sokat cserélted (hanyadiknál tartassz amúgy?), gondolom jobban vágod a témát. Konkrétan ez a Sample rate (Real time) 250MS/s, meg Record length 10Kpts, mit is jelent? Csak hogy az adott típusnál maradjunk. És ez a felvételi hosszúság amúgy a belső memória korlátozza, vagy a frimware? Már úgy értem, ha teszek bele USB flash meghajtót, akkor azzal lehet növellni a felvétel hosszúságát vagy nem (bár gyanítom, hogy nem, mert firmware korlát)?
(#) Zaustuv hozzászólása Szept 14, 2013 /

A sample rate az 1 másodperc alatt a jelből vett minták számát jelenti. Minimum 2x-esének kell lennie a jelben lévő legnagyobb frekvenciájú jelösszetevőnél, de 10x-es arány ajánlott (100 Mhz-es szkópnál 1Gsa/s).
A record length az éppen aktuális időalappal azt jelenti, hogy a vízszintes ablakon hány pontban menti el a szkóp a hullámot. Minél nagyobb, annál jobb. Főleg ha gyors változásokat kell felderíteni egy lassan változó jelen.
(#) nagym6 válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 14, 2013 / 1

A "Real time" "Sample rate" valósidejű mintavételezési sebességet jelent. Max. 250Mhz frekvenciával mintavételez, tehát pld. 30Mhz jel egy periódusára 25 mintavételi pont esik (kisebb frekvenciáknál sokkal több). Ebből rajzolja ki a jelalakot. Itt 30Mhz-hez elég a 250Ms/s, a pontok között összeköti vonallal (ívelt vonallal, amit színuszos interpolációval számol ki). Ugyanazt a jelalakot kapjuk, mint 30Mhz analóg szkópnál.
"Record lenght" jelfelvételi hossz. Egy lefutásra -ami analóg szkópon a sugár balról jobbra lefutása- ennyi mintavételi pontot tárol, ebből állítja elő az ábrázolt jelalakot. A 10Kpts 10000 pont, ez kb. 20 képernyőnyi jelhossz, ha kinyújtjuk úgy, hogy 1 képernyőpixelre 1 mintavételi pont esik. Amit a jelalak jobbra-balra tologatásával végig tudunk nézni.
Ezt a (10Kpts) jelfelvételi memóriát nem szokta firmware korlátozni, nagyon nagy valószínüséggel hardveresen ennyi, nem bővíthető. Az USB meghajtó ebbe nem tud besegíteni, csak a már letárolt 10Kpts anyag menthetó ki rá.
Visszább "Zaustuv" kolléga írja a Rigol DS1052 szkópot, ez eléggé jobb. 50 Mhz, és 1Mpts jelfelvételi hossz, ami 100 szorosa az Owonnak. Hiába nagyobb az Owon képernyője, felbontása, nem fog több jelrészletet mutatni a jelből, mint a Rigol.
A digi szkópnál vásárlás előtt azért nézd meg a kapott jelet, ez zajosabb az analóg szkópnál, a kijelző miatt pixeles-kockás. Apró jelrészletek nem igen láthatók, pld kis zaj az erősítőnél. Némi trükkel azért lehet javítani ezen. Az analóg szkóp viszont csak szabályos periódikus jeleket tud láthatóvá tenni.
Nem tudom már hányadik szkópom van, talán 8. Volt Rigol DS1052 is meg voltam vele elégedve.

ez kimerítő válasz volt köszönöm szépen mindenkinek
(#) maestro válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Helló!

A kicsit jobb paraméterekkel rendelkező SDS5032EV (10Mpts) szkópot kb. 15000Ft-tal olcsóbban is meglehet most rendelni Ausztriából szeptember végéig (ha jól látom leküldik M.o-ra is).
Bővebben: Link
75000-ért meg lehet kapni már 60MHz-es OWON SDS6062 szkópot (500MS/s) vagy még ha pár ezer forintot ráköltesz akkor 70MHz-eset is 1GS/s mintavételezéssel.
Én is most akarok venni egyet, mert eléggé csábító az akciójuk (eddig csak halogattam különböző okok miatt, de ezt az akciót most lehet ki kellene használnom).
De én inkább a logikai analizátoros szkópok felé kacsingatok és azokból is inkább a 200MHz-es, 2GS/s mintavételezésű MSO8202T felé (vagy 8102T). Szerintem egy ilyenbe beruházni hosszabb távon jobban megérné mint egy 30 vagy 50MHz-es példányba már csak a logikai analizátor miatt is. Ugyan pár ezer forintért ebay-ről lehet rendelni USB-s 24MHz-es logikai analizátort, szóval még vacilálok egy kicsit, bár a fekete színű szkópok valamiért nekem jobban bejönnek.
Viszont ha ennél a cégnél maradsz, akkor nézz utána a technikai adatoknak máshol is, mert pl. a logikai analizátor sávszélessége el van írva!

A többiektől viszont kérdezném, hogy szerintük a 200MHz-es szkóp a 60000Ft-os felárat vajon megérné (vagy +30000Ft LA nélkül)? Mert most egy olyan érzésem támadt, hogy amihez a 100MHz-es nem lesz elég ahhoz már a 200MHz-es is kevés lesz.
(#) elektros90 válasza maestro hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Szia!
Én a 100Mhz es 7102es en gondolkodok. Ez az akció most engem is komolyan elgondolkodtatott. Bár jelenleg nincs nekik. Az árak áfával értendők, vagy még hozzá kell kalkulálni?
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) maestro válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Na látod azt még nem is néztem. Remélem áfával. De gondolom ilyenkor csak az ottani áfát kell kifizetni.

Most olvasom a faq-ban:
"The prices listed on our web site do not include VAT."
Akkor lehet visszaszívtam az előző hsz-emet.

Ha sikerül megkérni egy ismerősömet, hogy megrendelje nekem áfa nélkül, akkor innen fogom.
Ha nem, akkor onnan amit te linkeltél. Posta ingyenes az EUban.
(#) maestro válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Ha jól nézem 1-2 szkóp még olcsóbb is Csehből (pl. 8202). Áfa nélkül nekem is rendelhetne.

Attól félek, hogy nekem sem fog. Pedig jó lenne. Még nem kérdeztem...
Ha nem fog, akkor még várakozok tovább. Végül is pénz már összegyült, csak nem állok olyan jól, hogy dísznek vegyem. Ha nem lesz időm használni akkor felesleges. Olyanba jó fektetni, ami idővel megtérül.
(#) nagym6 válasza maestro hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Mihez kell a 200Mhz vagy gyorsabb szkóp. De ilyen frekvenciákon már nemigen használható (áramkörfüggő) a szokásos passzív mérőfej a 15-25pF bemenő kapacitása miatt. Aktív mérőfej kell ide, 2-3pF bemenő kapacitása van. De még ezzel sem lehet akárhova tapintani az áramkör működésének befolyása nélkül. Az aktív mérőfej nagyon sok pénz. Főleg, ha 2 kell belőle.
(#) maestro válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Lényegében én is ezt kérdezem.
Most leginkább digitális áramkörökhöz kell, de még nem tudni mit hoz a jövő.
Amúgy kb. mennyi az a nagyon sok pénz?
(#) nagym6 válasza maestro hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Ez nagyon igaz, hogy nem tudni mit hoz a jövő. Aktív mérőfej árat nem írnak, hanem "érdeklődjön". De 150e-200e Ft. tartomány, vagy több. Használtan lehet nagyon ritkán fogni ilyet, emberi áron. Ha az amplitúdó pontossága és a frekvenciaátvitel nem nagyon számít, -digi áramkörök- akkor egy 1Ghz-es utánépítése kering a neten, egyetlen olcsó kapható fettel. Hogy valóban mit produkál, nem tudom.
(#) maestro válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Értem. És az 1GS/s vs. 2GS/s (mindkettő 100MHz-es szkóp) mit mondasz?
Következő: »»   48 / 173
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem