Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Nem tudom mennyire lehetetlen dolog házilag egy számítógépet összerakni. (Nem darabokból, hanem teljesen az ellenállásoktól kezdve) Mondjúk főleg zérdekelne, hogy alaplapot milyen nehéz lenne csinálni.Továbbá, ha tegyük fel, csak okostelefon alkatrészeket csatlakoztatnék, amik ugye kevesebb lábszámmal vannak megáldva. A válaszokat előre is köszönöm!
Hali.
Ha megfelelően kötöm be a táp / bemenet és kimenet lábakat, használható-e UA741 helyett TL072? Bővebben: Link
Fali csatlakozós kell... De akkor tökmindegy, melyiket veszem? 15W? 30W? Ónos forrasztás jó lesZ?
"Sziasztok! Réz vezetéket szeretnék különböző apró nyomógombok füleihez forrasztani. Házilag barkácsolt, pár ceruzaelemes rendszerről van szó. Mit ajánlotok erre a célra? Ónos forrasztást? Ezek közül melyik forrasztót ajánlanátok nekem? Bővebben: Link köszönöm a segítséget!"
"Egy" számítógépet az alapoktól összerakni nem lehetetlen, de ha egyedül szeretnéd, valószínűleg rámenne az életed összes munkaideje, és akkor lenne egy nagyon kis, gyenge számítógéped. A számítógép logikai áramkörökből épül fel, ezeket kellene egyenként megcsinálnod, (ahogy kb a '50 -as évekig tették) és akkor készíthetnél egy igen labilis, kisteljesítményű számítógépet, ami elfoglalná a teljes lakásodat. Azokba a soklábú IC-kben sincs más, mint logikai áramkörök százezreinek, célszerű összekapcsolása, amikkel a mai számítógépek felépülnek.
Mivel a mobiltelefonokban is "számítógépek" végzik a speciális feladatukat, nem lennél beljebb ezek alkalmazásával, mert ezek egy vagy néhány adott feladatra készült számítógépek, amiket mikrovezérlőnek nevezünk. Ezek más feladatra nem alkalmasak. Ezekből a mobiltelefonokban 3 - 4 is található, (pl egy ami a kijelzőt, és a billentyűzetet kezeli, egy ami a rádiós áramköröket vezérli, egy ami az összeköttetés jelzéseit kezeli, és egy ami a SIM kártyán van, és egy, ami a memóriát kezeli), az okostelefonokban ezeken felül még egy miniszámítógép is. Az a számítógép, amit diszkrét alkatrészekből építenél, még ezeknek a mini számítógépek teljesítményének a töredékét sem érné el. A programozásról nem is beszélve. Az integrált áramkörök lábszáma nem a legfontosabb paramétere, egy adott funkciót ellátni csak megfelelő kivezetésekkel ellátott áramkörrel lehet, hogy csatlakozni tudjon a többihez, rendszert alkotva. Azért készítenek soklábú integrált áramköröket, hogy azok egy adott funkciót minél teljesebb mértékben egybeintegrálva elláthassanak. Egy ilyen nagyintegráltságú áramkörben több millió tranzisztor, ármköri elem van integrálva. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Azt nem is említetted,hogy az alaplapot csak 2 oldalú PCB-re megcsinálni elég méretes lenne a felmerülő problémák nélkül is.Nem véletlenül hívják "szendvics" szerkezetűnek és a javításuk is ezért kíván nagyon hozzáértő embert és szerszámot.
Értem, bár szerintem félreértettél. Nekem elég az is, ha csak az alaplapot megcsinálom valahogyan. Ezt főleg az okozza, hogy egy bizonyos formát szeretnék neki adni. Azért köszönöm a választ.
Hello! Használni használhatnád, csak nem tudom miért épp ezt az idétlen kapcsolást választottad, ami ráadásul még működésképtelen is.. Ez nem lenne esetleg célszerűbb?üdv!
Mivel azóta sem jó, csináltam egy részletes mérést ma. A fotoellenállás rögzítve van.
13:30 3,5k süt a Nap; 17:12 10,6k borús; 18óra 17,5k már nem süt a Nap; 10 21k; 20 26k; 30 31k; 40 38k; 50 46k; 19óra 55k; 10 64k; 20 72k; 30 79k; 40 85k; 50 86k; 20óra 89k.
Hello! Már megbocsáss, de szerintem maradjunk annyiban, hogy fogalmad sincs miről beszélsz. Ha kicsit beleásod magad a mikroprocesszorok technikájába (amitől szerintem jelenleg fényévekre vagy) akkor megérted miért "butaság" amit kérdezel.. üdv!
Hello! JÚJ!Elég nehezen értettem a "táblázatot". Pedig működni kellet volna ha a visszacsatolást elkészíted és jó is az áramkör. Mert azt írtam, hogy 16k és 25k között működni kellett volna. Vagy is az adatok szerint 17:12-kor 10,6k volt, 18:20-kor meg 26k. Nem értem miért nem működött.. De ha gondolod, átalakítjuk a kapcsolást. Egy műveleti erősítővel, oda lehet állítani a hiszterézist és a kapcsolási pontot ahova akarod. üdv!
Jól értem hogy neked csak egy általad kialkított formájú nyomtatott áramkör kell , nem is kell működnie csak a kinézet a fontos??
Sziasztok!
Nem lehetetlen az elképzelésed Lanemir, de olyan gépet nem lehet építeni házilag amiket a boltba árulnak.Már ha abba belegondolsz, hogy egy mai processzorban majdnem 1 milliárd tranzisztor van, akkor beláthatod, hogy ez képtelenség.De vannak a neten leírások rajzok C64-es és hasonló teljesítményű gépekhez amiket otthon építettek.Persze ezekhez is komoly ismeretek szükségesek elektronikai és programozói körökben.Szó ami szó én tuti nem állnék neki mert ekkora feladathoz sehol se vagyok.Inkább javaslom nézz szét a keresőben PC-s hardverek után,mert ezeket sokkal egyszerűbb kivitelezni és sok infó is van róluk (kapcs. rajz, NYÁK tervek,programok). Sok sikert az építgetéshez akár minek is állsz neki! Bocs a kisregényért. Üdv!
Tulajdonképpen egy telefonszerű valamit szeretnék építeni. Nem tudom ki ismeri a Phoneblocks-t. Ilyenben gondolkoztam már napok óta, hogy megoldható-e, de mindíg elakadtam az alaplap miatt, mert csak ott volt a probléma. Viszont a működéséhez egy egyedi alaplaap kéne. A programnál úgy gondoltam, hogy ha kész, elég lenne például egy windows 8, vgy egy android. Azért köszönöm.
Erre gondolsz? Bővebben: Link
Jó lenne úgy szabályozni, ahogy akarom, ezért érdekelne a műveleti erősítős is. Ezt pedig próbáltam 30k;50k;és 100k-s beállítással, de 30k nem kapcsolt le esős időben nappal, 100k nem kapcsolt fel sötétben sem, de ha le-fel kapcsoltam, akkor bekapcsolva maradt, 50k pedig sötétben is lekapcsol. A 30k és 50k-t lehet felcseréltem, mert utoljára felkapcsoltam sötétben, és az időzítés után lekapcsolt, és inkább a 30k körül áll. Talán csak 70k-90k közt kéne állítanom, mert lehet nem érte el a 100k, vagy 125k-t.
Hello!
A 12V-ról járatott 555-nek 4V és 8V a küszöbfeszültség értéke. A képen látható erősítő fokozattal, kb. 10-szeres lesz az erősítés, tehát láthatóan 20k CDS ellenállás értéknél, 2,8k a ki-be kapcsolási küszöbértéke. De a kapcsolási pontot P1-el be lehet állítani, az erősítést pedig R4 ellenállással. (Au=R4/(R2||R3)+1) üdv!
Köszönöm, de nem lehetne csak kicserélni az 555-öt mint komparátort, mondjuk LM358-ra? Muszáj mindkét IC?
Igen, ilyesmi lett volna a terv.
Szerintem otthon felejtős.
Természetesen lehet. Bár az 555 "keményebb harcos, gyorsabban tudja kapcsolni a Fet-et. De ez csak akkor lenne gond, ha komoly terhelés van a lámpáknál. 2..3A-nél még nincs gond.
Persze az IC lábszámozása a TINA miatt nem jó, de gondolom az nem gond. üdv! A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Köszönöm! Ugye a jelöléstől függetlenül nem kell 2 db., és elég ha az egyik 2-es 3-as láb helyett az 5-ös 6-ost, az 1-es helyett a 7-est használnám?
Persze hogy nem kell, csak nálam a TINA-ban csak az 'a' fokozat lábkiosztása van benne. Így kénytelen vagyok pld. két tápot is adni, ami valóságban felesleges.. üdv!
Értem, de azért még megkérdezem, hogy miért kell mindkét felét felhasználni? Szóval gondolom, hogy az 2. a komparátor, 1. műveleti erősítő. Nem elég, ha az R5-C1 pont össze van kötve T1-el, és kimarad OP2? Ugye R4 a hiszterézis?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Nem! Az OP1 erősítőként funkcionál. A hiszterézist az OP2 adja. Annak van pozitív visszacsatolása, az komparál. Ha a Fet kapná a C1-ről a jelet, bele is pusztulna, mert analóg szabályozná a Led-eket. Ez egy-két Led esetén nem gond, de ampereknél már igen.. Így az C1-R5 integrátor után, minden képen komparálni kell, mer a kondiban egy 10sec-os lassú felfutású jel van. Egyébként miért akarod elhagyni? Először az 555-öt,most meg a OP2-őt. Lefűrészeled a tokról?
Azért írtam át gyorsan a komparátor, és erősítő sorszámát, mert utólag jöttem rá, hogy fordítva lehet. Amiből következik, hogy nem az OP2, hanem az OP1 lehagyását akartam megkérdezni, csak nem volt időm átfogalmazni. Azért érdekel, hogy el lehet-e hagyni az erősítést, mert akkor kevesebb vezetést kell körbevágnom. És könnyebb úgy forrasztani is. Ennél köszörűvel tudtam csak különválasztani a lábakat. Már egyenként próbálnám inkább beforrasztani. Az 555-nél nekem nem egyértelmű, hogy hogy változik a hiszterézis, míg azt hiszem, a műveleti erősítős komparátornál egyszerűen az ellenállás értéke adja.
Mindig célszerű a funkciókat szétválasztani, hogy kisebb legyen az egymásra hatás. Ha egyszerű áramköröket hozunk létre, akkor mindig számolni kell azzal, hogy bármi megváltoztatása jelentős hatással van a másik működésére.
Az 555-ben két "műveleti erősítő" van, ami egy RS tárolót kapcsolgat. A referencia feszültségeket egy belső osztó állítja elő, ami 1/3-ad és 2/3-ad tápfeszültség. Ebből sajnos csak az egyik van kivezetve, így ezeket módosítani nehéz. Így ezek automatikusan adják a hiszterézist. A visszacsatolás, a bementi jelet változtatja meg, nem a küszöbérték feszültségeket. De egy analóg komparátornál is lehet így tenni.
Sziasztok!
Ha ezt a kapcsolást 12V-ról üzemeltetem, akkor is 9V lesz a kimenetén ugye? Ultra Clean 9VDC Power Supply A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Köszönöm a gyors választ! Ezek szerint akkor nem is kell megváltoztatni egyetlen alkatrész értékét sem?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |