Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   52 / 74
(#) tzsolti35 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék kérdezni,hogy van nekem 220as 1000va 42voltos trafóm és ebből szeretnék 12volt DC-t,ami egy autóból kiszerelt hűtő ventilátort működtetne,ami kb. 5,5 Amper vesz fel.

Előre is köszönöm a választ!
(#) granpa válasza tzsolti35 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Szia!
A teljesítménye 15-szörös, el fogja bírni, de a szekundert át kell tekerni. Megszámolod a meneteket, átszámolod 12V-ra, és visszatekered; a huzal keresztmetszete is bőven elég lesz.Bár erre elpazarolni kár ekkora trafót, mert aránytalanul nagy az üresjárási árama.
(#) AccessDenied válasza tzsolti35 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Ez pazarlás. De persze le lehetne tekerni a szekundert 8-9V-ra, egyenirányítani, bufferelni, és kész a 12V egyen. Használj egy olcsó PC tápot, szerintem, de ez nem ebbe a témába tartozik.
(#) tzsolti35 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Szia!
Ha kisebb, pl 0,5amper kellene akkor ,ha jól gondolom elég lenne egy 7812 és 4 kis dioda,de ide ez kevés lenne.
(#) matyi014 hozzászólása Jún 14, 2013 /

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy van egy házilag készült hegesztőm, eddig működött rendesen, de mostanában leveri a biztosítékot, ha hegeszteni próbálok vele. Mi lehet a probléma?
(#) zolika60 válasza matyi014 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Vagy kisebb biztosítékról szeretnéd használni mint eddig, vagy valami zárlat van.
(#) matyi014 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Most látom, hogy a tekercs tele van vasreszelékkel, biztos ez a baj Köszi!
(#) apamaci74 hozzászólása Júl 6, 2013 /

Kedves Szakik!

Remélem nem baj, hogy ide írok (teljesen új vagyok). Kérem segítsetek. van egy öreg 100/160-as eltra hegesztőtrafóm. Csak 220-voltról használom. Eddig semmi baja nem volt, de ma reggel "beteg lett". Nem húz folyamatosan ívet. Azonnal ívet fog, de ahogy elindulok a varrattal elkezd kihagyni. A túlmelegedés jelző nem villan fel és minden áramerősségnél csinálja. Kérem adjatok tanácsot. Köszönettel Zsolt
(#) Ge Lee válasza apamaci74 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Valahol megnőtt az átmeneti ellenállás, valami kilazult vagy eloxidálódott. Nézd meg a kapcsolót, kábel sarukat stb. Nagy áramú berendezésekben a nem forrasztott csak sajtolt kábelvégsaruk és a kábel között elég gyakran előfordul.
(#) mpisti válasza apamaci74 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Nem használsz másféle elektródát mint amilyennel eddig szoktál hegeszteni?
ugyanis vannak olyan rutilos elektródák, amelyeket a Hetra( és még sok más heg.trafó) nem szívesen olvaszt le. De akár Gee-Lee -nek is igaza lehet,bár úgy emlékszem a Hetra kivezetések forrasztott kötéssel mennek a csavarhoz. Talán a csavar a hunyó?.
(#) apamaci74 hozzászólása Júl 7, 2013 /

A szokásos elektródát használom, de ma kipróbálok valami mást. Leveszem a burkolatot, megnézem a kötéseket, kitakarítok. Előre is köszönöm. Szép napot Nektek.
(#) apamaci74 hozzászólása Júl 8, 2013 /

Találtam egy (részleges)testkábel szakadást amit orvosoltam, de sajnos nem javult a helyzet. Szépen ívet fog-mint eddig- de sajnos folyamatos hegesztés közben kihagy. a varraton nem igazán észlelhető, legalább is szemmel, de tartok tőle, hogy nem tökéletes a varrat. meg hát a hangja sem olyan mint kéne. esetleg nincs valami más ötletetek (hol mérjünk és, vagy mit?) előre is köszönöm

Üdv

zsolt
(#) mpisti válasza apamaci74 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Amikor az elektróda fele leolvadt, akkor már nem szakad meg az ív. Így működik?
(#) apamaci74 hozzászólása Júl 9, 2013 /

próbáltam ma egy másik trafót és azzal is ugyanazt csinálja. az elektróda vége felé jobbnak tűnik
(#) mpisti válasza apamaci74 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Akkor már tudod hogy mi a teendő. Elektródacsere. Sajnos nem egyedi esetről van szó, egyes rutilos elektródatípusok nagyon nem szeretik a Hetra trafók alacsony gyújtófeszültségét, emiatt aztán amíg az elektróda fel nem melegszik, addig az ív meg-megszakad. A régi Csepel Művekben gyártott ER21 is az ilyen ívszaggatós fajták közé tartozott. Ajánlom a Lincoln vagy a Böhler rutilos elektródáit, nem fogsz bennük csalódni.
(#) apamaci74 hozzászólása Júl 9, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, holnap próbálok más elektródát és megírom a tapasztalatokat hátha másnak is lesz hasonló problémája. Még egyszer köszönöm!

Üdv:Zsolt
(#) apamaci74 hozzászólása Júl 10, 2013 /

nos valóban az elektróda volt a probléma.
(#) mpisti válasza apamaci74 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Örülök hogy megoldódott a problémád.
(#) maishai hozzászólása Szept 15, 2013 /

Üdv Mindenkinek!

Segítségre van szükségem. Van egy három oszlopos trafóm, adatai :
mag: 5x5 cm (x3)
oszlop magasság : 25 cm
ablak keresztmetszet: 13x25 cm

Ebből szeretnék építeni egy 3 fázisú trafót. A fórumon nem találtam háromfázisú trafóról infót, ezért bátorkodtam a kérésemmel előhozakodni.
Alapvetőbb kérdéseim:
Az oszlopok kötése csillag vagy delta?
Vékonyabb vezető alkalmazható -e?
És egyébként bármiféle instrukciót szívesen fogadok, melyet előre is köszönök!

Üdv:M
(#) Ge Lee válasza maishai hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Trafó lesz vagy hegesztő trafó? A kötés lehet csillag és delta is. Mit jelent az hogy vékonyabb vezető?
(#) granpa válasza maishai hozzászólására (») Szept 15, 2013 / 1

Nem túl nagy keresztmetszet, de elég (kicsit izzadni fog, de szakaszos üzemre jó). Egyenirányítod a hegesztőáramot (csak így tudod teljesen kihasználni)? Az oszlopok kötése csillag,vékonyabb dróthoz (de mi az a vékonyabb?). Lehet párhuzamos szállal is tekerni. Megcsapolásos, vagy elektronikus szabályzásod lesz? A szükséges számítások: mint az egyfázisúnál, csak nagyobb gerjesztés, nagyobb áramsűrűség (szakaszos üzem!).
(#) maishai válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Hegesztő trafó lesz. Vékonyabb vezetőn azt értettem, hogy fázisonként kevesebb áram folyik át mintha egyfázisú lenne, ugyanakkora teljesítmény mellett, de lehet tévedek. Emiatt gondoltam , hogy vékonyabb vezetővel is megoldható.
(#) maishai válasza granpa hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Valószínű, hogy söntszabályozású lesz, de az elektronikus sem kizárt. A célom az lenne, hogy legalább 2.5 mm-es elektróddal 100%-os bekapcsolási idővel üzemelhessen, ezért gondoltam a három fázisú trafóra.
Ha elvetjük a három fázisos megoldást, akkor a három oszlopot egy fázisról táplálva, párhuzamosan kötve, járható út?
(#) mpisti válasza maishai hozzászólására (») Szept 16, 2013 / 1

Mindenképpen jobb a háromfázisú megoldás, és a 3x25cm2 is bőven elég az általad kitűzött feladatra. A három oszlop egyidejű táplálása 1 fázisról nem lehetséges. A söntszabályozás nem rossz megoldás,de sok helyet elvesz a megtekercselhető oszlophosszból. A trafó kapcsolása bármilyen lehet, akár Y/Y akár D/Y. Ha a primert deltába tekered, akkor kisebb huzalkeresztmetszet elég, de több menetszám kell. A szekundert célszerű csillagba kötni, mert-bár nagyobb keresztmetszetű huzal kell hozzá, de a kevesebb menetszám feltekerése könnyebben megoldható.
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Köszönöm , hogy írtál!A neten nem találtam 3 fázisú trafó tervezéséről semmit.
Amennyiben van időd, konkrét adatokat, vagy számítási képletet tudsz közölni?

Tudom, hogy helyigényes a söntszabályozás, és bonyolult is a mechanikai kivitelezése, de a szekunder oldalt szeretném szabályozni. Az elektronikus, szekunder oldali szabályozást, viszonyt költségesebbnek gondolom.
(#) mpisti válasza maishai hozzászólására (») Szept 16, 2013 / 1

A szekunder szabályzás a jellemző,a primerre még ipari megoldást nem találtam. Hangsúlyozom, ipari megoldást. Barkács megoldások léteznek, de még nem próbáltam megépíteni egyet sem, idő hiányában. A szekunder szabályozásra viszont van többféle megoldás is. Persze az igazi megoldás az tetemes költséggel jár, de egyszerűbb szabályzóval is lehet jó eredményt elérni. A söntszabályzás nem annyira komplikált, mint amennyire helyigényes, de messze a legjobb eredményt adja.
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

A szabályozás - úgy gondolom- még másodrendű. Elóször talán a mentszámokat és vezető keresztmetszetet kellene kiszámítani, ezek alapján pedig számolható a tekercsek helyigénye.
Azt írod a 25 cm2 bőven elég 2.5 mm2-es elektróda leolvasztásához 100%-os bekapcsolási idővel. Számításom szerint a 25 cm2-es mag kb. 600w telesítmény átvitelére alkalmas, a primer oldal max áram kb 3 A lesz, a szekunder áram 20 A 25-30 V ívfeszültség esetén. Itt akadtam el, a trafóméretező program szerint meglehetősen vékony keresztmetszetek adódnak. Primer:kb.1 mm, szekunder 2-3mm. Hol hibáztam? Ilyen értékekkel biztos nem készíthető el a tekercselés.
(#) staci123 hozzászólása Szept 17, 2013 / 1

Szevasztok,
kedves Mihály, nincs ok aggodalomra, a trafó teljesítménye nics szoros összefüggésben
a keresztmetszet felületével...25cm2 egyfázisú magból készítettem 130Amperes ívheggesztő
gépet 20 évvel ezelőtt még ma is prímán heggeszt...
A menetszám számításához, mivelhogy ismeretlen tipusú trafólemezről van szó, célszerű
volva a középső oszlopra készíteni (vagy van is rajta?) egy tekercset bemérés céljából...
(#) Ge Lee válasza maishai hozzászólására (») Szept 17, 2013 / 1

Ott hibáztál, hogy az átvihető teljesítményt nem a vaskeresztmetszet határozza meg (azt a trafóméretező programot felejtsd el), hanem a huzalok keresztmetszete (az átvitt áram abban folyik, nem a vasban). Vannak ugyan (talán még jónak is mondható) közelítő számítások a vas mérete alapján történő teljesítmény meghatározására, de azok csak a köpeny típusú magokhoz jók, azonban azokba nagyon kevés huzal fér egy ilyen maghoz képest *
Fel kell venni a vas mágnesezési görbéjét, abból látszik hogy meddig lehet elmenni a gerjesztéssel. A rendelkezésre álló ablakméretből pedig meg lehet saccolni, hogy adott átmérőjű huzalból mennyi fog elférni úgy, hogy soronként szigetelés is van.
Szóval azon a 600W-osnak "számított" magon át fog menni több kW is.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Idézet:
„Fel kell venni a vas mágnesezési görbéjét, abból látszik hogy meddig lehet elmenni a gerjesztéssel.”

Pont ezen "apróság" fogja behatárolni a vason átvihető teljesítményt.
Következő: »»   52 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem