Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak működése
Lapozás: OK   8 / 14
(#) pucuka válasza Kotesz hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Én úgy tudom, hogy a triakot az A1, és a gate között kell vezérelni, megfelelő árammal. Az A1 a gate -hoz közelebb eső anód. Nem látszik az R1, 2, 3 ellenállás értéke, ennek kellene a vezérlő áramot beállítani. De az is lehet a hiba, hogy a motor tekercse benne van a vezérlő körben.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) Kotesz válasza pucuka hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

390 Ohm. A motor tekercse nincs a vezérlőkörben.
(#) Kotesz válasza Gafly hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Köszönöm a választ, nullátmenetnél kapcsolnak a triak-ok. 400ms van beállítva a két forgásirány váltás közt.
(#) pucuka válasza Kotesz hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

A rajzod szerint ott van. Nem számoltam ki a vezérlő áramot, de érzésem szerint lehet hogy nagy.
(#) mitibi hozzászólása Jan 30, 2013 /

Sziasztok!
Adott a Bővebben: Időzítő, illetve a Bővebben: Fénycsőelőtét.
A fenti időzítő egy 60W-os izzó terheléssel tökéletesen mükődik, időzít, amint összekötöm a fénycsőelőtéttel, bekapcsol és folyamatosan világít, nem időzít.
Segítségeteket kérném, mit modósítsak, hogy ebben az esetben is a triak vezérelve legyen?
Köszönöm!
(#) mugab válasza mitibi hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Első tippem, hogy a zavarszűrő miatt nem tud kioltani a triak.
(#) mitibi válasza mugab hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Szia mugab!
A triakkal párhuzamos RC tagra gondoltál?

Nem, a gyujtóban levő tekercsre. Ha az osramos az.
(#) mitibi válasza mugab hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Értem!
Akkor így nem lesz jó? A fénycsőelőtétek visszajátszanak.
Valami ötlet?!

Használj induktív terheléshez való triakot, pl. a BTA sorozatból a W végűeket, (kösd a zavarszűrőt az időzítő elé).
(#) mitibi hozzászólása Jan 31, 2013 /

Szia!
Nem eléggé pontos a fénycsőelőtét linkem, én a 2*18W-os fénycsőelőtétt építettem meg ott a folytó tekercs a graetz után van, már az egyenirányított részen, ezt a Skori teljesítménytényező növelése céljából tette be,ezt nem hozhatom az időzítő elé.(?)
Ebben a kapcsolásban nincsen beépítve a hagyományos zavarszürő.
Mi van ha az időzítő kimenetére rákötök egy 230V-os relét?
(#) mugab válasza mitibi hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Jaaa.
Ha ez a "jó hatásfokú" rajz, akkor az elvileg nem beszélhet vissza.
Esetleg csökkentsd a triakkal párhuzamos ellenállást, vagy egyszerűen tegyél egy 100nF-ot a gyújtó bemenetére. (szerintem)
(#) mitibi hozzászólása Feb 3, 2013 /

Sziasztok!
Mugab, ha azon vitatkozunk, "hogy jó hatásfok" vagy nem akkor, inkább hagyjuk.
Nem tudtam még másik triakkal kipróbálni, mert épp nincs itthon.
A két kapcsolás közé beiktattam egy-egy tekercset, illetve 2*100nF-os kondit, de ez sem segített. Az előtét bemenetére 600nF/400V, ez sem. Próbáltam a két fénycsőelőtétet, úgy mükődtettni, hogy csak egy fénycső volt benne, így ok, de amint bármelyikben kipótolom a második csővet már nem.
Az 560-os ellenállást kiforrasztottam, úgy hogy a gyújtást megadom a triaknak és onnan a Gate lebeg a levegőben úgy sem áll meg.
A triakkal párhuzamos RC tagot megszüntettem, illetve a R-et csökkentettem, így sem.
Ha az időzítő kimenetére rákötök egy hálózati trafót akkor önmagában az sem megy de ha bekötöm mellé az izzót, így már ok.
Mi lehet még amire nem figyeltem?
(#) mugab válasza mitibi hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Én már csak az induktivitásra való triakot látom kihagyott lehetőségnek.
Mert úgy tűnik hogy a probléma az hogy a gyujtó áramkör nem hagyja kioltani a triakot.
(#) fordkapcs válasza mitibi hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Az az időzítőkapcsolás tervezési hibákat tartalmaz, ezért nem megy rendesen.
A T3-T4 darlington kapcsolás maradékfeszültsége nagyobb annál, hogy T5,-öt határozottan tudja lezárni, ezért a kikapcsolás bizonytalanná válhat. (A darlington kapcsolás nyitott állapotában mérhető maradékfeszültsége = T4 BE nyitófeszültsége + T3 maradékfeszültsége, ami jó eséllyel nagyobb is lehet mint T5 BE nyitófeszültsége)
Látok más tervezési hibákat is a kapcsolásban, de valószínűleg emiatt nem kapcsol le rendesen.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) MD_Pepe hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Sziasztok!
Egy vasalót próbálok javítani, mert meghibásodott a hőfokszabályzója: zárt állapotban műszerrel mérve az ellenállása 40...80 Ohm körüli, a hibajelenség az, hogy nem fűt a vasaló egyáltalán. Próbáltam megcsiszolni az érintkező "pogácsákat", de nem javult a helyzet. Valószínűleg a rugóerő is kicsi, ezen viszont nem tudok változtatni. Arra gondoltam, hogy a nagyáramú kapcsolgatástól mehettek tönkre az érintkezők. Erről pedig az jutott eszembe, amit régen a Weller pákámnál csináltam: a kapcsoló kis árammal egy triakot kapcsol, a triak pedig a fűtőszálat (kb. 1600 W). Nézegettem triakokat és találtam jónak tűnőt, de a hűtésnél megakadtam. Egy vasaló belsejében nincs sok hely hűtésre, meleg viszont van. Szerintetek meg lehet csinálni mégis valahogy?

Üdv: Pepe
(#) MD_Pepe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Köszönöm, a triakos megoldás akkor felejtős? Mi lenne, ha a nyélbe építeném be? Ott nincs olyan meleg. Persze ez is csak akkor lenne jó, ha kis tokkal (pl. TO-220) és hűtés nélkül működhetne.
(#) Kicsa hozzászólása Ápr 22, 2013 /

Sziasztok!
A hét végén egy másik topicban írtam a kérdésem,ami részben megoldódott.

Bővebben: Link

A fóliakondenzátor nem volt megfelelő,ezt kicserélve feléledt az áramkör. Ha izzót kötök rá,hibátlanul teszi a dolgát,kikapcsolt állapotban feszültségmentes az izzó sorkapcsa.

Ha rákötöm a leendő trafót,amit kapcsolgatni szeretnék,érdekes a helyzet : A trafón nem valós feszültségeket mérek a szekunder oldalon,már amikor elindul. Van amikor levágta a biztosítékot is...
A trafó önmagában viszont jó.
Gondolom a nagyobb induktív terhelés zavarhatja meg...mit tudnék tenni ellene? Az adatlapon az induktív terheléshez vonatkozó kapcsolást építettem meg...apró ellenállás érték-módosítással.

Köszönöm szépen előre is!
(#) vzoole válasza Kicsa hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Vedd ki a végén az R-C tagot, nekemi is csinált furcsaságokat miatta. És felesleges az 5W-os ellenállás, én 1/2W-osat használtam mindenhol.
(#) Kicsa válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Köszönöm szépen!
Valamivel jobb a helyzet,ha elindul a trafó,a feszültségek rendben vannak. A bekapcsoláskori automata leverést pedig okozhatja az is,hogy nagy a terhelés a hálózaton. Megpróbálkozom egy lágyindító alkalmazással...
Az ellenállások már megvannak,be vannak építve. Így nem cserélem azokat...arra gondoltam,jobb a biztonság.
(#) megaohm hozzászólása Szept 7, 2013 /

Sziasztok! Kezdő triakos kérdések: Összeraktam egy egyszerű tesztkört (izzó=terhelésnek, ellenállás=begyújtásra) egy triak teszteléséhez, ha begyújtom a triakot, akkor a gyújtókör megszakítása után is nyitva marad. Ez triaknál normális jelenség? A másik kérdés, hogy teljesen ki kell-e nyitnia? Mert halványabban világít az izzó a triakon keresztül, mint ha csak áthidalnám a triakot.
(#) fordkapcs válasza megaohm hozzászólására (») Szept 7, 2013 / 1

Idézet:
„...a gyújtókör megszakítása után is nyitva marad. Ez triaknál normális jelenség?”

Ha egyenárammal tesztelted akkor igen!
Idézet:
„...teljesen ki kell-e nyitnia? Mert halványabban világít az izzó a triakon keresztül,...”

Minden félvezetőnek van maradékfeszültsége, tehát: igen.
(#) vzoole válasza megaohm hozzászólására (») Szept 7, 2013 / 1

Szerintem nem normális, hogy halványabban világít, tá kéne nézni szkóppal mit kap sz izzó.
(#) megaohm válasza fordkapcs hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Köszönöm szépen a segítséget!
Valóban egyenfeszültségen teszteltem (DC6V).
(#) megaohm válasza vzoole hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Neked is köszönöm!
230V-on tesztelve már nem halványabb az izzó fénye, csak törpefesznél volt az.
Így gondolom a triakom jó.
(#) GyurEEE hozzászólása Szept 18, 2013 /

Sziasztok!
ENNEK a triaknak a datasheet értelmezésében kérném segítségetek, az érdekelne, hogy ennek mi az a minimum teljesítmény, amin még begyújt, vagy ha ez nem kiolvasható, akkor, hogy tudnám lemérni?

Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza GyurEEE hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szia!
Nézd meg az Ih (holding current) adatot (35mA). Egy jobb adatlap: Bővebben: Link De ez az érték több mindentől függ és ezért nem egy bebetonozott érték.
(#) GyurEEE válasza kadarist hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

De ez nem csak a Gate-re vonatkozik? (vagy a triakon átfolyó áram az mindegy, csak a gate a fontos?)
(#) kadarist válasza GyurEEE hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Ez az érték a főelektródákra érvényes, a gate-re a IL (latching current) vonatkozik. De ugye tudod, hogy ha begyújt egy tirisztor vagy triak, akkor az áram fenntartásához már nem kell gate-áram.
(#) GyurEEE válasza kadarist hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Igen azt tudom, csak ez nem tiszta, hogy a főelektródákon átfolyó áramnak mi a minimuma.
Következő: »»   8 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem