Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Triak működése
Témaindító: Bártfai Ferenc, idő: Nov 9, 2007
Témakörök:
Én úgy tudom, hogy a triakot az A1, és a gate között kell vezérelni, megfelelő árammal. Az A1 a gate -hoz közelebb eső anód. Nem látszik az R1, 2, 3 ellenállás értéke, ennek kellene a vezérlő áramot beállítani. De az is lehet a hiba, hogy a motor tekercse benne van a vezérlő körben.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
390 Ohm. A motor tekercse nincs a vezérlőkörben.
Köszönöm a választ, nullátmenetnél kapcsolnak a triak-ok. 400ms van beállítva a két forgásirány váltás közt.
A rajzod szerint ott van. Nem számoltam ki a vezérlő áramot, de érzésem szerint lehet hogy nagy.
Sziasztok!
Adott a Bővebben: Időzítő, illetve a Bővebben: Fénycsőelőtét. A fenti időzítő egy 60W-os izzó terheléssel tökéletesen mükődik, időzít, amint összekötöm a fénycsőelőtéttel, bekapcsol és folyamatosan világít, nem időzít. Segítségeteket kérném, mit modósítsak, hogy ebben az esetben is a triak vezérelve legyen? Köszönöm!
Első tippem, hogy a zavarszűrő miatt nem tud kioltani a triak.
Szia mugab!
A triakkal párhuzamos RC tagra gondoltál?
Nem, a gyujtóban levő tekercsre. Ha az osramos az.
Értem!
Akkor így nem lesz jó? A fénycsőelőtétek visszajátszanak. Valami ötlet?!
Használj induktív terheléshez való triakot, pl. a BTA sorozatból a W végűeket, (kösd a zavarszűrőt az időzítő elé).
Szia!
Nem eléggé pontos a fénycsőelőtét linkem, én a 2*18W-os fénycsőelőtétt építettem meg ott a folytó tekercs a graetz után van, már az egyenirányított részen, ezt a Skori teljesítménytényező növelése céljából tette be,ezt nem hozhatom az időzítő elé.(?) Ebben a kapcsolásban nincsen beépítve a hagyományos zavarszürő. Mi van ha az időzítő kimenetére rákötök egy 230V-os relét?
Jaaa.
Ha ez a "jó hatásfokú" rajz, akkor az elvileg nem beszélhet vissza. Esetleg csökkentsd a triakkal párhuzamos ellenállást, vagy egyszerűen tegyél egy 100nF-ot a gyújtó bemenetére. (szerintem)
Sziasztok!
Mugab, ha azon vitatkozunk, "hogy jó hatásfok" vagy nem akkor, inkább hagyjuk. Nem tudtam még másik triakkal kipróbálni, mert épp nincs itthon. A két kapcsolás közé beiktattam egy-egy tekercset, illetve 2*100nF-os kondit, de ez sem segített. Az előtét bemenetére 600nF/400V, ez sem. Próbáltam a két fénycsőelőtétet, úgy mükődtettni, hogy csak egy fénycső volt benne, így ok, de amint bármelyikben kipótolom a második csővet már nem. Az 560-os ellenállást kiforrasztottam, úgy hogy a gyújtást megadom a triaknak és onnan a Gate lebeg a levegőben úgy sem áll meg. A triakkal párhuzamos RC tagot megszüntettem, illetve a R-et csökkentettem, így sem. Ha az időzítő kimenetére rákötök egy hálózati trafót akkor önmagában az sem megy de ha bekötöm mellé az izzót, így már ok. Mi lehet még amire nem figyeltem?
Én már csak az induktivitásra való triakot látom kihagyott lehetőségnek.
Mert úgy tűnik hogy a probléma az hogy a gyujtó áramkör nem hagyja kioltani a triakot.
Az az időzítőkapcsolás tervezési hibákat tartalmaz, ezért nem megy rendesen.
A T3-T4 darlington kapcsolás maradékfeszültsége nagyobb annál, hogy T5,-öt határozottan tudja lezárni, ezért a kikapcsolás bizonytalanná válhat. (A darlington kapcsolás nyitott állapotában mérhető maradékfeszültsége = T4 BE nyitófeszültsége + T3 maradékfeszültsége, ami jó eséllyel nagyobb is lehet mint T5 BE nyitófeszültsége) Látok más tervezési hibákat is a kapcsolásban, de valószínűleg emiatt nem kapcsol le rendesen. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Sziasztok!
Egy vasalót próbálok javítani, mert meghibásodott a hőfokszabályzója: zárt állapotban műszerrel mérve az ellenállása 40...80 Ohm körüli, a hibajelenség az, hogy nem fűt a vasaló egyáltalán. Próbáltam megcsiszolni az érintkező "pogácsákat", de nem javult a helyzet. Valószínűleg a rugóerő is kicsi, ezen viszont nem tudok változtatni. Arra gondoltam, hogy a nagyáramú kapcsolgatástól mehettek tönkre az érintkezők. Erről pedig az jutott eszembe, amit régen a Weller pákámnál csináltam: a kapcsoló kis árammal egy triakot kapcsol, a triak pedig a fűtőszálat (kb. 1600 W). Nézegettem triakokat és találtam jónak tűnőt, de a hűtésnél megakadtam. Egy vasaló belsejében nincs sok hely hűtésre, meleg viszont van. Szerintetek meg lehet csinálni mégis valahogy? Üdv: Pepe
Köszönöm, a triakos megoldás akkor felejtős? Mi lenne, ha a nyélbe építeném be? Ott nincs olyan meleg. Persze ez is csak akkor lenne jó, ha kis tokkal (pl. TO-220) és hűtés nélkül működhetne.
Sziasztok!
A hét végén egy másik topicban írtam a kérdésem,ami részben megoldódott. Bővebben: Link A fóliakondenzátor nem volt megfelelő,ezt kicserélve feléledt az áramkör. Ha izzót kötök rá,hibátlanul teszi a dolgát,kikapcsolt állapotban feszültségmentes az izzó sorkapcsa. Ha rákötöm a leendő trafót,amit kapcsolgatni szeretnék,érdekes a helyzet : A trafón nem valós feszültségeket mérek a szekunder oldalon,már amikor elindul. Van amikor levágta a biztosítékot is... A trafó önmagában viszont jó. Gondolom a nagyobb induktív terhelés zavarhatja meg...mit tudnék tenni ellene? Az adatlapon az induktív terheléshez vonatkozó kapcsolást építettem meg...apró ellenállás érték-módosítással. Köszönöm szépen előre is!
Vedd ki a végén az R-C tagot, nekemi is csinált furcsaságokat miatta. És felesleges az 5W-os ellenállás, én 1/2W-osat használtam mindenhol.
Köszönöm szépen!
Valamivel jobb a helyzet,ha elindul a trafó,a feszültségek rendben vannak. A bekapcsoláskori automata leverést pedig okozhatja az is,hogy nagy a terhelés a hálózaton. Megpróbálkozom egy lágyindító alkalmazással... Az ellenállások már megvannak,be vannak építve. Így nem cserélem azokat...arra gondoltam,jobb a biztonság.
Sziasztok! Kezdő triakos kérdések: Összeraktam egy egyszerű tesztkört (izzó=terhelésnek, ellenállás=begyújtásra) egy triak teszteléséhez, ha begyújtom a triakot, akkor a gyújtókör megszakítása után is nyitva marad. Ez triaknál normális jelenség? A másik kérdés, hogy teljesen ki kell-e nyitnia? Mert halványabban világít az izzó a triakon keresztül, mint ha csak áthidalnám a triakot.
Idézet: „...a gyújtókör megszakítása után is nyitva marad. Ez triaknál normális jelenség?” Ha egyenárammal tesztelted akkor igen! Idézet: „...teljesen ki kell-e nyitnia? Mert halványabban világít az izzó a triakon keresztül,...” Minden félvezetőnek van maradékfeszültsége, tehát: igen.
Szerintem nem normális, hogy halványabban világít, tá kéne nézni szkóppal mit kap sz izzó.
Köszönöm szépen a segítséget!
Valóban egyenfeszültségen teszteltem (DC6V).
Neked is köszönöm!
230V-on tesztelve már nem halványabb az izzó fénye, csak törpefesznél volt az. Így gondolom a triakom jó.
Sziasztok!
ENNEK a triaknak a datasheet értelmezésében kérném segítségetek, az érdekelne, hogy ennek mi az a minimum teljesítmény, amin még begyújt, vagy ha ez nem kiolvasható, akkor, hogy tudnám lemérni? Előre is köszönöm!
Szia!
Nézd meg az Ih (holding current) adatot (35mA). Egy jobb adatlap: Bővebben: Link De ez az érték több mindentől függ és ezért nem egy bebetonozott érték.
De ez nem csak a Gate-re vonatkozik? (vagy a triakon átfolyó áram az mindegy, csak a gate a fontos?)
Ez az érték a főelektródákra érvényes, a gate-re a IL (latching current) vonatkozik. De ugye tudod, hogy ha begyújt egy tirisztor vagy triak, akkor az áram fenntartásához már nem kell gate-áram.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |