Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha két bemenete van, de te csak az egyikre adsz feszültséget, mégis a másikon is mér valamit, akkor ez kuka. Kérdés, hogy szoftveresen, vagy hardveresen rossz. De ezt csak az orosz kollégáktól fogod megtudni, akik már megépítették.
Keresni kell valakit, aki gavarítye parusszki, és el tudja magyarázni nekik, mi a gondod. szerk: még annyit megtehetsz, hogy szkóppal is ránézel, hogy a terheléstől esetleg behullámosodik a feszültség, és akkor a váltakozó komponens miatt bármit mérhet szerencsétlen A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
Szia! A rajzát nézegettem. Olyan mintha az árammérő shunt-re fordítva lennél csatlakozva és a 0,1 ohm-on eső feszültséget is beleméred a feszültségbe.
Sziasztok!
Van egy mágnesszelep vezérlő amihez van egy kapcsolás 12V-os szelepet vezérel, a kérdésem az lenne mit kell cserélnem ahhoz hogy egy 24V-os szelepet tudjak vezérelni. Erről lenne szó: Bővebben: Link
Hello! A tápfeszültséget 24V-ra. Mert ezen nincs más, mint egy Fet. Ha az kibírja a 24V-ot már kész is vagy.. üdv!
Köszönöm a tippeket! Próbálkoztam egy két dologgal az orosz kollégák a vezeték keresztmetszetre is gyanakodtak, hát eltalálták mert ha növelem a keresztmetszetet akkor javul az egész, meg a bemenő negatív se mindegy, hogy hol van minél közelebb kell lenni a sönthöz, meg a negatív fóliát is befuttattam ónnal. Erre most jöttem rá egy kis próbálkozás után. Lényegében be lehet szépen állítani, hogy jó legyen . Köszönöm mindenkinek!
Sziasztok!
VFD IV-6 csövet szeretnék meghajtani, működni működik 15V anód fesz.t kéne kapcsolgatnom az MCU 3.6V megy (msp430). 4543 dekodolóval probálkoztam de a input fesz. kevésnek bizonyult. Öltetek... gondolkoztam darlington mezővel.
Hello! Ha az nem gond, használhatsz a +3,6V-hoz képest -15V feszültséget a katódnak. NPN tranyóval kapcsolva. A 4543 kimenetét meg lehet fordítani a PH bemenettel. Vagy "felső oldali" kapcsoló párja is van az UL2804-nek. (Mindig elfelejtem a számát.) üdv!
Köszönöm, elnézést már megoldódott a problémám külön npn tranzisztor kapcsol pnp-t és működik.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
Köszi, nem gondoltam volna hogy ilyen egyszerű lesz...
Sziasztok! Tud nekem valaki segíteni olyanban, hogy digitális potméterrel hogyan szabályozhatok fülhallgató hangerőt? Tudtommal ezekhez nem kell előerősítő. Feszültségszabályozás alapján szeretném csökkenteni-növelni a hangerőt, gombok segítségével. Tud nekem adni valaki erról bővebb leírást, kapcsolási rajzot, tanácsot? Nagyon kezdő vagyok ezen a téren, az ic-k világában. Addig jutottam, hogy a gombok jelét esetleg szaggatni is kéne, mert ha folyamatosan nyomva van, akkor másodperc töredékek alatt lent van 0-n, vagy fent maximumon. Vagy ezt elvégzi az ic?
A válaszokat előre is köszönöm! Lanemir
Helló!
2 kérdéssel fordulnék hozzátok. Elsőként olyanra kéne valami ötlet, hogy van nekem egy "szerkezetem", nem szeretnék belemenni, hogy mi ez, annyit kell róla tudni, hogy 8 A gyors bizti van benne és 12 V akksiról kapja a tápot. Ez mind szép és jó, de hogy lehetne azt normálisan megoldani, hogy a dobozára egy adapter csatlakozó "valamit" tenni, amivel tudom táplálni? Nyilván az adapter aljzatok nem bírnak el ekkora áramot. Természetesen nem 8 A árammal lesz hajtva, hanem úgy átlagban 6 A-t mondanék csúcsként, persze ekkorákat sem nagyon bírnak el, legalábbis "adatlap" szerint. Azért szeretnék valami modulárisat, (nem kilógó vezetékeket saruval) mert egyrészt könnyebb cipelni/tárolni, illetve van hogy nem akksi, hanem hálózati táp kerül az akku helyére, akkor elég legyen valamit kihúzni/bedugni. Természetesen nem több ezer forintos ipari csatlakozóra gondolok... Innen jön/jöhet a 2. problémám, hogy a hálózati táplálásban nincsenek pufferkondik, azaz csak egy trafó és egy Graetz. Ezért a szerkezetem tápja kapott 20 mF kondit, aminek nem lehet semmi gondja hálózati táplálás esetén (nagyobb belső ellenállások, trafó, drót, híd, stb.), viszont ha akkuról lesz táplálva akkor ott folyhatnak akkora áramok, amíg fel nem töltődnek a kondik, hogy kivigye a biztit (ha nem is elsőre). Hozzáteszem, hogy ez utóbbi mind csak feltételezés azaz még nem volt kipróbálva, majd csak talán jövőhéten tudom. Viszont ehhez kéne (ha van) valami könnyen és olcsón megvalósítható lágy indító ötlet. Azt persze figyelembe kell venni, hogy itt alacsony feszültségről van szó, szóval nem olyan, mint pl. egy kapcsolós tápnál, hogy fogok egy termisztort és bedobom a 230-ba, mert 1-2 V nem számít... Szóval feszültségesés nélkül kéne elérni ezt. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
...kicsit össze-vissza a dolog, meg nem tudjuk pontosan, miről van szó, így nehéz segíteni! Ezt normálisan csak gyári csatlakozóval tudod megoldani, az a 6-8A nem annyira vészes, nem kell ahhoz olyan borzasztó nagy csati...
Az a 20mF az 20µF akar lenni? Amiatt ne aggódj, hogy leveri a biztit
Szerintem az a 20mF az bizony 20.000µF lesz... nem olyan ritkaság az autóhifi témában.
Anuka: Banán-aljzat párosban nem gondolkoztál még esetleg?
Sziasztok!
Van egy problémám amiben szeretnék segítséget kérni! Van egy szószék egy mikrofonnal és egy line csatornával egy kétcsatornás keverőn keresztül egy autós végfokot hajt mindez 12V akkuról táplálva. Az a problémám hogy ha bekapcsolt mobiltelefonnal közelítek felé akkor az a jellegzetes "térerő" hang hallható a hangszórókon. Ki lehet ezt valahogy küszöbölni? A válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
Én még nagyon kezdő vagyok és egy denevérdetektor szerűséget szeretnék építeni megtudnátok mondani hogy mi kell hozzá és hogy mit hová kell kötni?
Nem, az 20000 µF akar lenni.
Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy ez egy erősítő.
Na látod erre nem is gondoltam, köszi a tippet.
Körülnézek vannak-e normálisabbak, ha azt nézem, hogy a multimban is banán van és az max 20 A-t bír, akkor feltételezhető, hogy barja a 10 A-t tartósabb ideig.
Nem, csak abból, amit írtál, nem derült ki, mit szeretnél. Viszont ahhoz, hogy a denevéreket fel tudd deríteni, első sorban is kell egy érzékeny mikrofon, egy jó minőségű (kis zajú) erősítő, valamint valamilyen kimeneti eszköz, amivel megjeleníted, hogy milyen jeleket fogtál. Ha irányt is szeretnél érzékeltél, akkor ún. "iránymikrofonra" lesz szükséged. Mindenképpen pontosítanod kellene, mit is szeretnél, de ha annyira kezdő vagy az elektronikában, akkor ez - elsőre - nagy falat lesz!
Egyébiránt pedig jó volna, ha egy kicsit odafigyelnél a helyesírásodra (mint mondatkezdő nagybetűk, mondatok tagolása, írásjelek alkalmazása, stb.), mert ezen a fórumon erre is nagy hangsúlyt fektetünk.
Valami olyasmit szeretnék ,hogy befogom a hangot és átalakítom általam is hallható hangra és utána adja ki a már átalakított hangot. Egy hangra alakítsa át és ebből kitudjam számolni hogy mennyit kellett rajta állítani, hogy ezt a hangot kaptam.
Egy otlet. Ezt ismerem is.
Adatlapja szerint 12A-t tud, en 10A-t mondtam volna. A csatlakozo aljaba nincs addig feszultseg mig a teteje nem kerul ra!
De az úgy még jobb lenne ha felvenné a hangot és kiírná hogy ez hány kHz.
Erre esetleg van módszer?
Köszi, de ez egy "kicsit" drága. 7 ezerért látok és nem is rendelhető most.
Ez nagyon nem kezdőnek való projekt. Egy frekvenciamérő kell hozzá, továbbá, ha még ezt rögzíteni is akarod, akkor arra kell egy rögzítési metódus, ha pedig a hangot át akarod alakítani, akkor arra is külön technológia szükségeltetik. Kell hozzá - egészen biztosan - programozói tudás, és elektronikai is, nem kevés. Ha tehát tényleg annyira kezdő vagy, amennyire írod (és amennyire sejtem), akkor ennél sokkal-sokkal egyszerűbb dolgokkal kellene kezdened, mert ebbe szinte 100%, hogy bele fogsz bukni.
Értem én amit mondasz ,de megszeretnék ezzel próbálkozni ,de mondom úgy ,hogy felveszi a hangot és kiírja hogy hány kHz.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
Vagy esetleg neked van valami javaslatod arra ,hogy meghatározzam a denevérek hangját?
Az elvét - lentebb - leírtam, de ne várd, hogy egy kész, főként ilyen bonyolult, eszközt Neked készen fog letenni az asztalra. Annyira "sztahanovisták" azért mi sem vagyunk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |