Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ja, ja. Ill.: Ube-Uki* I.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
Hello! Igen ha a Drop alatt, nem a katalógus adatot érted, hanem a stabi bemeneti és kimeneti oldala közötti feszültség különbséget. üdv!
(Ube-Uki)*It = Elfűtendő teljesítmény.
Vagyis, ha a transzformátor 15,5 VAC ad az kb. 22VDC. Így 22-12=10VDC. (It) legyen a max áram ami 1,5A. 10*1,5=15W. Ezt fűti el az IC. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
[off]Az Ube-Uki*I nem helyes. (Ube-Uki)*I már inkább.
Drpon a katalógus adatot értettem, vagy néztem. De akkor az a drop az micsoda?
Elnézést, kimaradt a zárójel, de már nem tudtam módosítani.
Az a feszültség ami nem az átalakítás miatt esik hanem a belső áramkör miatt ez a 78asoknal 3-4V én ezért nem használom.
A 'drop' ez esetben az a minimális feszültség különbség (Ube>Uki), amivel már tud stabilizálni (működni) az IC.
Folyamatban van egy erősítő építése a dobozolásnál tartok, fa dobozos lesz fém-lemez tetővel a hűtőborda egy része is kint lesz a dobozból, a kérdés az hogy a fém részeket, tető, borda csatlakoztassam e a védőföldeléshez? Mondjuk elég nagy hibának kell lenni ahhoz hogy véletlenül feszültség alá kerüljenek az említett részek, de azért mindenre szeretnék odafigyelni.
Amiket linkeltél egyik sem működik (Ube) 20 VDC felett. És nem is furat szereltek. Aki kérdezett a disszipáció iránt érdeklődött először.
78xx még jó darabig lesz. Csak hűteni kell.
Sziasztok!
Ha egyutas egyenirányitást alkalmazok 220-230V esetén, akkor mekkora pufferkondit tegyek be ahoz, hogy a lehető legkisebb legyen a brummfeszültség? Max. 0,5-0,7A-es terhelésre számítok, de ennél rendszerint sokkal kisebb lesz.
Trafós tápja van az erősítőnek? Biztonsági transzformátor, kettős szigetelés esetén nem szokás földelést alkalmazni.
Az a 1117 meg társai jó lehet a uC és egyéb kis fogyasztású cuccokba, de szerintem is messze még a 78xx alkonya.
Toroid trafós az erősítő ez esetben mi a teendő?
Csak ha utána nézel egy kicsit a mai Intel processzorok meg a Microchip cég által gyártott mikróvezérlők CMOS technológián futnak és egyre a kisebb fogyasztás kisebb feszültség felé haladnak azért használom ezeket. Meg ma a TTL a kezdő elektronikusoknak tanulásra meg egyéb célra jó... . De én komolyabban szeretnék a dologgal foglalkozni úgyhogy én csak a CMOS rendszerű IC-el szeretnék foglalkozni. Ha neked nem olyan fontos, hogy mekkora feszültséget dropol meg milyen technológiával készül egyéni vélemény.
Ha a toroid trafó kettős szigetelésűnek minősül, akkor nem kell földelni. Egyébként milyen gyártmányú a trafó?
Ennyi van rajta: HCS536 google kidobja a találatok közt a képet, de nem találtam gyártót.
Végül is ártani szerintem nem fogsz a földeléssel, max. vastagabb lesz a drót.
Az belefér
Köszönöm a választ!
Üdv!
Olyan tokozást keresek (TO220-tól) ami alá nem kell szigetelőlap hűtőbordánál. Például ezek milyen fajták TO247AC vagy TO247AD ? Az adatlap hogyan említi, ha a burkolat szigeteli az esetenként 400-600V-ot?
Hello! A "lehető legkisebb", felénk nem műszaki paraméter, csak viszonyítási alap. De ha így kérdezed, akkor minél nagyobb a kondi kapacitása, annál kisebb a brumm. Csak van csepp árnyoldala is. Annál nagyobb bekapcsoláskor az indulóárama, mérete, ára is. Aztán az is felmerül, miért használsz egyutas egyenirányítást, és hogy szükség van-e egyáltalán a "sima egyenre", ami amúgy is 320V körüli értékű lesz.
A brummfeszültség egyszerűsített képlete egyutas esetén, 4,5*It/Cp kétutasnál, meg 1,5*It/Cp ([mA/µF és Veff-ben kapod.) Vagy is nagyon nem mindegy mit használsz. üdv!
Hello! Azt is megnézted, mennyivel csökken a tranyó terhelhetősége a szigetelt tokkal?.. üdv!
Tudod modellezni TINAban.
Ez itt 470 uF. (Az alsó az egyenirányított.) 299-323 V a "lépcsőnél", nyilván a valóság nem ennyire ideális.
Köszi a képletet!
Igazából egy csöves kísérleti áramkörhöz kell.
Sziasztok!
Bocs a buta kérdésért, de mivel szigetelték/szigetelik a Hajdu boylerek fűtőbetéteit? Mérgező anyag, vagy sima kerámia por? Felrobbant egy fűtőszál, mert víz nélkül kapcsoltam be, azt hittem be lehet. Felrobbant, és kilőtte a porát. Szerencsére a szemembe nem jutott belőle, de a porából a számba, és a bőrömre igen. Messze álltam tőle, pont mentem kihúzni, mert már füstölt a vége.
Sziasztok! Az a problémám, hogy van egy Monster Beats másolat fülhallgatóm, és nagyon halkan megyen ha telefonomhoz van csatlakoztatva(pc ről normálisan megyen), van egy nagyobb impedenciájú fülesem, és az normálisan megyen, lehet valamit tenni a füllhalgatóval, hogy ne kelljen pl. előerősítő?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
Hello! Ha hatásfok béli különbség van, nem igazán tudsz tenni semmit, csak erősíteni. Ha csak a két füles közötti impedancia a gond és ezért nem illeszkedik, akkor lehet illesztő trafót használni. (Mondjuk két zsebrádió kimenő trafó, mert gondolom sztereó.) Az impedancia transzformáció, az áttétel négyzetével arányos. A transzformált feszültség, pedig az áttétellel arányos.. (Mellesleg "végerősítő"..)üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
Sziasztok!
Egyszer régen vettünk párommal egy szivargyújtós csatlakozójú hajvasalót, amit aztán el is felejtettünk és most eszembe jutott, hogy meg lehetne próbálni átalakítani hálózatra. Nos itt jött a probléma, vagyis nem tudom miként kezdjek hozzá. Van benne egy egyszerű nyák, amin van egy kapcsoló, egy led és egy ellenállás. 12V 4,5A kell a táplálásához. Mindenképp szüksége van 4,5A-re? A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |