Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 555, oszcilloszkóp program PC-re
Helósztok, tegnap két jó progira akadtam teljesen véletlenül. Az egyik egy szerintem eddig a legjobb 555-ös ic-hez áramkör tervező, jobban mondva alkatrész kalkulátor progi. Csomó előre tervezett áramkör van benne 555-höz (556hoz is). Ingyenes a lite verziója.
honlap 555 (klikk a downloadra, (egyben van a pro és a lite ver.)) A másik egy hangkártyás oszcilloszkóp ami tudja a 192000 mintavételt másodpercenként. (gondolom hangkártya függű, nálam müxik, ~38kHz-s jelet látom) Vannak benne érdekes, hasznos funkciók, sajna nem ingyenes, 7-napos (csak...) próba verzió. osc csatlakozó a géphez a lap alján Mindkét progi az eddigi legjobb ilyen progik amiket eddig láttam. Remélem van aki pont ilyen progit keresett.:wave:
Jééé!
Találtam egy "régebbi" verziót... Ha lejár a 7 nap...
Volt régebben egy olyan progim, amivel be lehetett állítani minden időkorlátos progira, hogy milyen rendszeridőt kapjon. Sajnos egy format elvitte
Valakinek megvan esetleg?
nem mindehol van ott, a Timer type-ot kellkiválasztani és a fel-le nyilakkal lehet léptetni, hogy melyik az ic. (a duty cicle meg a freki alatt van)
Már nem emléxem rá, de nagyon nem találok semmi hasonlót, pedig sokáig kerestem...
Az 556 az áramkörileg teljesen megegyezik az 555-tel! Csak 2db 555-öst tettek egy tokba.
:felkialtas: A kivezetések nem azonosak!
Valami hasonló volt, nem erre gondoltam,de a lényege ugyanez!
Köszi hogy megkerested!
Itt is egy szkóp progi : Visual Analiser
Előbb nézegettem a programot, demó verzió, és azt vezzem észre, hogy az eredetileg "letiltott" kiastírozott részek simán megjelentek, egy hibaüzenet után. Szóval majdnem egy teljes verziójúval dolgozhattam. Újraindítottam, mostmár sajnos nem, de mindjárt megnézem, hogy lehetne megbütykölni a progit.
Valaka nem tudja véletlenül hogy az 555 ic-t hogyan lehet astabil módban 50%-os kitöltésben használni?
Dehogynem
Két diódával, az alábbi rajz szerint.
A tranzisztorok feltétlen kellenek hozzá vagy lehet rajta egyszerűsíteni?
Nem kellenek, azok hajtották a ledjeimet. Az 555-ös 3-as lábára csatlakozó teljes részt kihagyhatod, az a kimenet, azt teszel oda, amit szeretnél.
Hello
Te hogy kötötted a hangkártyára a vizsgálni kívánt jelet? Használtál valamilyen előtétellenállást, vagy csak kisfeszültségű jelet vizsgáltál? Üdv.
Én is 50%-os kitöltési tényezővel szeretném használni az 555-met 50Hz-en. Eddig R1-nek 1kohmot, R2-nek 143kohmot használtam. Szóval így maradhat nekem ez a felállás, csak még tegyek be 2 diódát? Vagy kell változtatni az ellenállás értékeken is?
Üdv.
Üdv! ezen az oldalon találhattok néhány megoldást az 50%-ra. Ha tuti frekifüggetlen 50% kell, akkor az 555 után egy flip-flopot kell rakni. Igy a terhelhetőség ugyan kisebb lesz, de az él meredeksége nagyobb. FET--hez jobb!
Attól függ, hogy milyenek a pontossági igényeid. Ha nincsenek, akkor jó ez is.
Arra van valakinek rajza hogy hogyan lehetne megvalósítani azt hogy külön egymástól függetlenül lehessen állítani a frekvenciát és a kitöltést?
Lehet ilyet csinálni, de egyszerűbb TL494-gyel.
Nem a Pafi vagyok, de a kérdésednek csak akkor van értelme, ha meghatározod,
- mivel szeretnéd szabályozni (poti,fesz...) - mekkora freki tartományban legyen szabályozható - milyen kötöltési tényező legyen tol-ig - milyen a megkívánt pontosság, stabilitás stb... Ha ezeket nem tudod igazán akkor azt kell elárulni, hogy mihez kell. És ha a fantáziádat nem engeded túl szabadon, akkor talán segítenek. (Nem kioktatás volt, hanem jótanács!) üdv! proli007
Ez igaz!
Potival szeretném szabályozni, a freki 1Hz-maxig kellene, a kitöltés pedig 1-99-ig. És a kettő változtatása ne hasson egymásra. A pontosság annyira nem lényeg. Idézet: „- mekkora freki tartományban legyen szabályozható ” Nem fogalmaztam ezek szerint érthetően. Hz-től, Hz-ig. Vagy ez azt jelentené, hogy a frekit tényleg 0..1Hz-ig szeretnéd szabályozni? üdv! proli007
Először én is így értettem, aztán rájöttem, hogy azt akarta írni, hogy 1 Hz-től maximumig. Csakhogy mi a "maximum"? Ez így megint csak értelmetlen. Ráadásul eleve rossz ötlet nagyon széles átfogást (mondjuk 1 Hz-től 10 kHz-ig) egyetlen potira bízni. Föl kellene osztani sávokra a teljes tartományt!
Igazából számomra az sem derült ki, hogy 555-össel akarja, vagy TL494-gyel, de ha 99% kitöltést akar, akkor a TL494 kiesett. Pedig azzal sokkal függetlenebb lenne a freki a kitöltéstől, és egyszerűbb az egész kapcsolás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |