Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! Nagyon szép! Baba! Egy ilyet is szivesen csinálnék.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Köszönöm.
Elég átgondoltan készül mert egy régebbi (gyári) készülékben kap helyet majd. A meghajtását oldalanként 1db E88CC végzi csak csupán. 24X erősítésre beállítva. Visszacsatolás mértékével ma viszonylag eleget tudtam foglalkozni. Lokális és átfogó nfb-t is tartalmaz a meghajtása. De ez csak a csöves feszültség erősítőben van jelen. Áramerősítő (kimeneti) fokozatról nincs visszacsatolás. 32K az áramerősítő fokozat bementi impedanciája, - 20Khz-en 30V rms kimeneti jelszintnél 0,17% a THD. Ui: Erősebb dual Triódával, (pl ECC99, 6H6P-I) még jobb eredmény is elérhető lehetne. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Nem nagyon értem milyen előny származhatna ebből. A peltier cella meleg oldalára legalább ugyanakkora (a valóságban nagyobb) hűtőfelületet kell szerelni, mintha erre a hűtőfelületetre eleve a végfok félvezetőit szerelnénk fel.
A peltier cella semmi több, mint elektromos áram hatásával kiváltott hőmérséklet gradiens.
Csak gondolkodtam rajta, hogy a Peltier cella köré a hűtött oldalra egy tönkre felkerülnének a végtranyók és a fűtött oldalnál egy kisméretű processzor hűtőre hasonlító sűrűbordázatu de kisebb hűtő disszipálná el a hőt ventilátorral. Csak kibeleztem egy hűtőtáskát és kisérleteztem egy jót. Nem mondom, hogy jobb lesz bármi. De amiket mértem az tök jó hűtés szempontjából. A probléma a plusz energia amit a Peltier cella működéséhez be kell fektetni. Hiába van nagy bordád, ha a tömegét nem tudod lehűteni mert kevés az össz felület, akkor sehol nem vagy, pöröghet a ventilátor. Erről jutott eszembe, hogy ki kéne próbálni.
Igen, ha elrendezésbeli dolgokról beszélünk akkor lehet értelme.
A plusz energián kívül még az sem árt, ha a peltier cella méretezve van, és tudja azt a max. teljesítményt amennyit a végfok el akar disszipálni.
Ma rendeltem egy TEC1-12726 peltiert az ebay-en 200 vagy 400Watt a teljesítménye, majd meglátjuk , ha megjött. 50x50x 3. ... a mérete. Ha végfok hűtésére nem lesz alkalmas akkor csinálok belőle borhűtőt. Lézerfej hűtésére is használják, így jött, hogy a végtranyókat esetleg így hűteném meg.
Ami még így hirtelen eszembe jutott, hogy nem árt majd szabályoznod is a peltier-t, különben ha bekapcsolod a végfokot, de csak kis teljesítményen hajtod, akkor a "hideg" oldal hőmérséklete jól lehül, és kondenzvíz csapódik ki rajta. A víz meg nem annyira jó egy elektronikus készülék belsejében.
Erre is gondoltam, a ventilátor szabályzom az Alkotó féle fettes végű NTC -s szabályozó. Ez megfelelő teherbirású Fettel a Peltier áramát szabályozná hőmérséklet arányában. Így nem folyna a kondenzviz a végtranyókon. Péter erre is kérekszépen választ.
Kedves Moderátor! Maradhatunk itt ezzel a témával, mint erősítő végfokozat hűtésével? Köszönöm.
Péter amúgy köszönöm a kérdéseidet, elgondolkadtatóak, jogosak, igazad van. Köszi.
Itt a fórumon csak tanulhatok, amit építettem az is csak egy koppintás és ahoz is Reloop kellett, hogy működjön, így csendban visszavonulok. Jó éjt Neked!
Erősítő kapcsolást keresek a következő szempontok alapján:
- Mezei power FET-ekre épülő végfok - Rövidzárvédett kimenet - A lehetőségekhez képest egyszerű , bevált, üzembiztos kapcsolás. - Hőmérsékletre nem mászik el, vagy nem jelentősen. - A hangminőség nem szempont! - Tápfesz, kimeneti impedancia közömbös - majd átalakítom a saját igényeimhez. Ki mit tudna ajánlani?
All-In-One TDA7294, vagy nézz szét a VF2-ben!
Köszi, de nem integráltat szeretnék, hanem mezei powerFET-re épülő megoldást.
A VF2 tulajdonképpen jó lenne, de ebben nem látok zárlatvédelmet. Biztosan bele lehet építeni, de olyan megoldást keresek amit már valaki kipróbált (a védelemmel együtt). Egy ismerősömnek kellene összedobnom, kísérleti célból, de sajnos nincs sok időm erre.
Kikerestem, erre gondoltam.
Szia Reloop csak összeizzadtuk a dolgot,ilyen lett,de kicsit sok a magas benne.
Nem érdekel. Na mikor megláttam azt a négy preludimuot, sárgultam rendesen. Nagyon szép állapotba vannak. Nagyon jó dobozok. Az biztos.
Szia! Örülök, hogy sikeresen beüzemelted. Ez a kapcsolás a hangszínen nem nagyon tud változtatni, ami bemegy az jön ki felerősítve.
Megoldottam,lefojtottam a piezzót.Most 2x90vDc ről megy de csak 100w a táp. de jó holnap sinus próba jön,és mérések
Sziasztok!
Gyári erősítővel kapcsolatban lenne kérdésem,egy TDA végfokos házimozi erősítőről lenne szó. A kérdés: az áramkör kimenetén az alábbi "hálózatot" véltem felfedezni (csatolt fájl). Az erősítőt szeretném egy külön panelra megépíteni az ic adatlapja szerint, az adatlapban nincs benne a csatolmányban lévő kapcsolás. Ezért érdekelne hogy a csatolt képen látható áramköri elemeknek milyen feladatuk van, miben befolyásolják a működést? Próbáltam érthető lenni nem tudom mennyire sikerült Ui: a kapcsolásban az ellenállások alacsony tűréshatárúak.
Szia! A 10 ohm 100nF egy közönséges Zobel-tag (Boucherot cella), gerjedéscsökkentő és impedanciamenet kiegyenlítő szerepe van. Nyugodtan alkalmazhatod.
A 220µF egy felüláteresztő szűrő, 4 ohm-nál például a 180Hz alatt vágja a mélyhangokat. A hangszóródtól és az alkalmazástól függ van-e rá szükséged. Az 1k ezt a kondit tartja kisütött (illetve megfelelően töltött) állapotban. A 2k egy csekély terhelést biztosít a kimenet számára abban az esetben ha terheletlenül futna, nem bír nagy jelentőséggel.
Sziasztok, kéne nekem egy 1x400w 8ohmon végfok nyák illetve beültetési rajz, előre is köszi .
Elkészültem mind 2db végpanellel.Kimértem 1v sinussal törésig 47,5 vAc jött ki belőle,hál isten a második panel pöcre indult mint a Jawa mustang
Szia!
Köszönöm szépen, hűha te aztán érted a dolgokat
Szia! Szép lett, gratula.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |