Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2124 / 3990
(#) Lamboo hozzászólása Okt 1, 2013 /

Sziasztok. Kicad programban cvpcb alatt hogy tudom egy to92-es fet Drain-Source lábait felcserélni?
(#) calebra05 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Köszönöm!
(#) proli007 válasza Addye hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Igen, kifelejtettem..
(#) Zaustuv hozzászólása Okt 1, 2013 /

Sziasztok!

Vettem egy csomag elektronikai alkatrészt, és az egyik elkónál észrevettem, hogy a teteje be van horpadva (tehát nem púpos, hanem pont az ellentéte). Normális ez?
(#) silent15 válasza Zaustuv hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Tudomásom szerint, az fizikai sérülés, mi ezeket fel szoktuk robbantani
(#) adamka199 hozzászólása Okt 2, 2013 /

Sziasztok! Gondom akadt egy ab-osztályú végfok műveleti erősítőjével. Iszonyúan torz és hiányos hangja van
A kapcsolási rajz alapján a föld pontokat összekötöttem, de semmi változás. Próbáltam ezeket negatív ágra kötni, és úgysem lett jobb. A tápfeszültséget egy 9voltos elemről kapja. Próbáltam egészen 15 voltig de ismét semmi. Mellékelem a kapcsolást, és amit megépítettem belőle. Segítségetek köszönomöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
(#) resystance hozzászólása Okt 2, 2013 /

Sziasztok! Ha szeretném a stabil tápom feszültségét 7 szegmenses kijelzőn látni, PIC/AVR ismeretek felé kell vennem az irányt? És ha már ott vagyok, az LCD jövedelmezőbb lenne? Vagy van a 7 szegmenses vezérlésének analóg módja? Köszönöm
(#) kadarist válasza adamka199 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Szia!
Ugye 2x9V-ot használtál szimmetrikusan!
(#) blackdog válasza resystance hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Bővebben: Link
Használd a fórumot és olvasd a cikkeket is.
Ha nincs tapasztalatod MCU-val akkor ne azzal kezd!
(#) vicsys válasza resystance hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Egy gyors megoldás: Bővebben: Link
(#) resystance válasza vicsys hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Köszönöm, de tanulni szeretnék ezzel.
(#) adamka199 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Szia! Nem, szimplán. A leírás is úgy írta hogy 2x9volt, de nem tudtam elképzelni hogy hogyan.
Akkor ha jól gondolom a vcc(+) ra a két +9volt, es a -9 et pedig csatornankent elkülönítem az elemeken.
(#) pucuka válasza adamka199 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Nem kell elkülöníteni semmit. Fogsz két 9 V -os elemet, sorbakötöd őket, az összekötött + és - lesz a GND, vagy föld, a + vége a +9 V, a - vége a -9 V.
Lásd kép!

így.JPG

(#) adamka199 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Köszönöm, így már értem! Gyorsan keresek is még egy elemet.
(#) resystance válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Idézet:
„És bizony, nem árt egy erősítőt (+1 tranzisztor) betenni a Z-dióda kimenetére.”

És pontosan hogyan kéne? Ne haragudj, de annak is örülök, hogy az áramkör azt prezentálja a szimulátorban, ami az anyagban le volt írva.
Bár nem bízok benne annyira, mert ebben egy led is békésen elfutosgál 2000 voltról.

Esetleg ha valakinek lenne valamilyen korrekciós javaslata a rövidzárvédelmen kívül, különös tekintettel az ellenállások értékére, azt is szívesen venném.

fesz-stab.jpg

(#) kadarist válasza resystance hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Jól van, tettél be erősítőt. Az eredeti rajzodon nem volt. Meríthetsz ötleteket a kereső segítségével is.

Ja, hogy az ott az erősítő... ezt a leírás nem említette. Az ellenállások szerinted rendben vannak így? Nem szeretnék több potit elégetni.

Kicsit korábban feltettem egy kérdést a feszültség megjelenítésével kapcsolatban, erről mi a véleményed?
(#) kadarist válasza resystance hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Nem értek a kijelzőkhöz és biztosan nem erősítő néven illették azt a tranzisztort a doksiban.

Elmagyarázták, hogy az áramkör részeként mikor hogy viselkedik, de azt nem említették, hogy erőlködni van ott. A keresőt már széthasználtam, labortápoktól roskadozik az elektronika gyűjteményem, de digitális feszültség kijelzésről semmit se találtam. Úgyhogy irány a PIC, AVR topic.
(#) proli007 válasza resystance hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Hello! Frászkarikát. Ott van a 7107-es topik, komplett digitális voltmérő van benne. üdv!
(#) resystance válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

KÖSZÖNÖM!
(#) morgo válasza adamka199 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Szia! Azt is el tudom képzelni, hogy a nagy erősítés okozza a torzítást. A jelenlegi beállítással közel 45x-ös az erősítésed. Vagy a 22k-t cseréld 100k-ra, vagy az 1M ellenállást csökkentsd 100-200 k-ra. Persze a dupla táp is szükséges.
(#) B_Adam_ hozzászólása Okt 2, 2013 /

Tisztelt fórumtársak!
A következő kérdésben kérném a segítségeteket. Van egy 3.3V-ról működő mikrokontrollerem, amely egy ugyanúgy 3.3V-ról üzemelő, ~50mA-t fogyasztó GPS modul adatait dolgozza fel. Szeretném megoldani, hogy amikor a mikrovezérlő alvó állapotba kerül, akkor szakítsa meg a gps tápellátását (hogy az se fogyasszon feleslegesen).
Kis kutatómunka után arra jutottam, hogy FET-et lenne érdemes használni (nincs áramfogyasztás, mint bipoláris tranzisztor esetén), azon belül P csatornásat, hogy a +Vcc-t szakítsam meg, és ne a GND-t. Ki is próbáltam BS250-essel, azonban túl sok feszültség esik a drain-source között és a "maradék" 2.1V-tal már nem tud működni a modulom (az elv egyébként rendben lett volna, egyszerű LED kapcsolgatására még jó volt).
Ezután arra gondoltam, egy alacsony feszültséggel működő VAGY kapus ICvel (74LV32) oldanám meg, amolyan "meghajtóként" funkcionálna, de az adatlapon úgy láttam annak a kimenete sem bír el ~50mA-t.
Tehát a kérdésem az lenne, mivel, hogyan lehetne ezt a "ki-bekapcsolót" a legegyszerűbben megoldani, hogy lehetőleg ne veszítsek sokat a 3.3V-os tápból (különben nem lesz elég a modulnak)?
Próbáltam rajzon is összefoglalni a kérdésemet, hátha az jobban kifejezi a problémát.
Válaszaitokat előre is köszönöm!

kapcsolas.png

(#) proli007 válasza B_Adam_ hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Hello! Kisebb Rdson ellenállású Fet-et kell alkalmazni mert a BS250 ebből a szempontból nem bajnok. pld. valami ilyesmit. üdv!
(#) blackdog válasza resystance hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Te csukott szemmel olvasol? Bővebben: Link
Mit akarsz még. Ha ennyire nem értesz hozzá akkor meg kezdésnek vegyél egy panelműszert aztán majd építeni is megtanulsz.
(#) resystance válasza blackdog hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Az a hozzászólás elkerülte a figyelmem...
(#) adamka199 válasza morgo hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Közben rájöttem hogy a műveleti erősítőt rosszul kötöttem be. A végerősítőt teszteltem vonalszintről és semmi torzítás, semmi búgás, tökéletesen működik. A végerősítőt egy 12voltos 10amperes akksival oldottam meg. A műveleti erősítőt először egy 9voltos elemmel, majd írták hogy próbáljam meg szimetrikus táp bekötéssel 2db 9voltos elemmel. De sajnos így sem sikerült. Most újra átellenőrzöm a műveletinek a bekötését. De a végfokkal nagyon meg vagyok elégedve. Egyébként én ezt a műv.erősítőt másképp nem is tudom használni mint kép táppal?
(#) pucuka válasza adamka199 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Tudod használni egy táppal is, de akkor a + neminvertáló bemenetét féltápra kell kötnöd. A féltápot előállíthatod két egyforma ellenállás soros kapcsolásával. És akkor a be-, és kimeneteket kondival le kell választanod, mert a kimenet is féltápon lesz, az egyenáramú csatolással vigyázni kell.
Kapcsolási példákat találhatsz a műveleti erősítő adatlapján. Érdemes tanulmányozni.
(#) laacika hozzászólása Okt 3, 2013 /

Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne hogy ez micsoda?Haver hozzta de nem tudjuk hogy mi ez és mire lehetne használni.
Mi villanymotor védőnek tippeljük.
(#) kadarist válasza laacika hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Szia!
Ez egy mágneskapcsoló és hőkioldó összeépítve.
Következő: »»   2124 / 3990
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem