Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mechanika (tippek, trükkök)

Témaindító: wg_kezdo, idő: Ápr 30, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 15
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

A szivattyút is ütemesen kell működtetni, mikor a szelep nyit a szivattyúnak állni a kell, különben a pitvar billentyűje nyitva marad.
(#) glazbox válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Köszi! Pontosan erre gondoltam én is. Sima mesterszilikonnal jobbak a tapasztalataim, mint a vegyszerboltban kapható kétkomponensűvel, én is pont ugyanerre, a viaszra gondoltam, bár kicsit félénkebb vagyok, mert fogalmam sincs mi oldaná azt ki.

A szivattyú működését nem tudom mivel szabdaljam...

Tökéletes a megoldás, köszönöm szépen!
(#) kissi válasza glazbox hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Idézet:
„A kamra összehúzódásának pedig rendkívül élethűnek kellene lennie, viszonylag nagy nyomást kellene produkálnia. A normál vérnyomás egyébként rendben volna, az olyan azt hiszem 0,2 bar körüli, tehát nem egy veszélyes mérték”
Biztos, hogy jó ?! A javasolt megoldásnál nem az összehúzódásnál lesz nagy a nyomás, hanem az elernyedésnél ( persze ez csak akkor számít, ha a leírásod szerint méred / kijelzed ezt !)!?
(#) glazbox válasza kissi hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Nem tudom.... Igazából lehetne nagyobb is a nyomás, de gondolom az erősebb szivattyút kíván, és nagyobb zajjal járna.
(#) sprofan válasza glazbox hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Ha folyadékként szóba jöhet ásvány olaj, akkor használhatsz pumpának üzemanyag szivattyút. szinte teljesen hangtalan és nem ritka a 4 Bar-t is tudó pumpa. Ha túl nagy lenne a nyomás vagy a szállítási mennyiség akkor a kilépő és a, bemenő oldal között létrehozol egy összekötést amit kellő képen szabályzol. A pumpát el tudod helyezni a modellt tartó asztal alá és a modellel egyszerűen olyan anyaggal kötöd össze mint maga a modell, mintha artéria vagy véna lenne. Így menn látszik semmi cső sehol sem.
(#) glazbox válasza sprofan hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Köszi, ez nagyon jó ötlet.
Én is gondolkoztam az injektoron. RC verzióra gondoltál, vagy rendes nagyméretűre?

Természetesen az ásványi olaj is tökéletes, sőt, én inkább erre gondoltam mint a desztillált vízre.

Esetleg tudnál linkelni olcsó injektort, ami megfelelne a célra?

Nem a nyomás abszolút értékére gondoltam, hanem a "viselkedésére": a szív, mikor összehúzódik, akkor állítja elő a nyomást. Az itt vázolt modell pont fordítva működik !

Nem injektorról beszél, hanem szivattyúról, a kettő nem ugyanaz!
(#) Massawa válasza glazbox hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Több autoban van ilyen igy, jo eséllyel kapsz valamilyen autos boltban, vagy még olcsobban a bontokban.
Azt azonban ne felejtsd, hogy ezek nagyteljesitményü pumpák (még az ablakmosotól is többet tudnak), igy meglehetösen nagy áramokat igényelnek. Az akváriumi pumpa, szobai szökökut stb. ennek csak a töredékét igényli.
(#) sprofan válasza glazbox hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Például: Bővebben: Link De találhatsz olcsóban is.
Arra figyelni kell hogy ennek már szép áramfelvétele van. Persze ha nem fojtjuk le hanem nyomás vagy áramlás csökkentése céljából inkább visszavezetjük a felesleges folyadékot a gyűjtő tartályba, akkor még kordában tartható az áramfelvétel ésszerű keretek között.
Én úgy tudnám elképzelni ezt az egészet hogy a pumpa tölti a bal pitvart, majd mikor megtelt kinyit a bal billentyű (valami szelep, nem is muszáj ténylegesen ezzel átengedni az olajat, lehet azt a szív alatt elrejtett szilikoncsővel is, ide elég valami ami mozog imitálva a billentyű működését pl egy szervó motor mozgat egy megfelelő méretű és formájú szilikon darabot pár milimétert oda majd vissza) és ezt a mennyiséget átengedi a bal kamrába, ettől a bal kamra is "felfújódik" majd miközben a bal pitvar ismét megtelik ezalatt a bal kamrából a nyomást kiüríteni a gyűjtő tartályba hogy ezáltal visszanyerje a kamra az eredti méretét. Majd kezdődik az egész elölről. Eközben persze ugyan így működik a jobb szív oldal is pont ugyan így. Megoldható ez 1 pumpával is, de akkor több szelepre lesz szükség. Nem egy nehéz ügy csak nagyon oda kell figyelni az időzítésekre. Természetesen az egész működésének az alapfeltétele hogy a szív anyaga valamilyen gumiszerű, nyomás hatására táguló anyag.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) Báddzsó válasza glazbox hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Viasz kiszedése: mivel nem ragad rá a szilikon és a szilikon rugalmas, ezért szerintem kicsit megmelegítve kipasszírozod a lényeget, utána hűtőbe vele, aztán a többit meg kifújod kompresszorral vagy kirázogatod... Úgy gondolom amit leírtam egy járható út, relatív egyszerű, látszólag élethű, megvalósítható rendszer. Persze túl lehet bonyolítani motorokkal működtetett szívbillentyűkkel meg hasonló, de a szívbillentyűk tulajdonképpen szelepek, a szelepeket meg az áramló folyadék mozgatja, nem izom meg motor.

Új ötlet: olvastam, hogy a szív be lesz dobozolva, ha jól emlékszem. Mi lenne ha a szívet külső nyomással mozgatná egy dugattyús rendszer? Szóval a dobozba lenne beáramoltatva hirtelen átlátszó folyadék aminek hatására a szív összenyomódna és kipréselődne belőle a "vér". Látszólag a szív húzódna össze.
Természetesen az ötleteim csak elméleti síkban vannak tesztelve, bár általában be szoktak jönni ezek... Ezt az utóbbi ötletem mindenképp megvizsgálnám valami gyorsan összedobott mintával egy befőttesüvegben.
A szív falába valószínűleg nem ártana "beépíteni" valami merevítőszálakat.. vékony damilt, így lehet valamelyest kontrollálni a mozgás dimenzióit.
Komolyan mondom kedvet kaptam egy ilyen megvalósításához.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) glazbox válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Hu, 1: ha pumpa fújja fel a szívet ami táguló gumi akkor kell a szelep különben átmegy rajta a lé.
2: én is gondoltam már arra, hogy a dobozon belüli folyadék (elvileg zselé lesz) kapna nyomást, de szerintem nagy energiaveszteséggel járna és lehet, hogy elszorítaná az artériákat is, szeretném azokat is puha szilikonból, hogy szépen mozogjanak.

A zselét sem tudom még, hogy hogyan oldom meg, olyan kellene ami nem rohad el, mattul be, stb, de teljesen átlátszó. Vagy lehet, hogy olajban fog úszni a modell. Mindenképpen tartályba tenném.

Szóval jelenleg ott tartok, hogy áttetsző mesterszilikonból lesz az egész keringési rendszer, de a szívkamrák után egy szelepet iktatok be, a folyadék körmozgását pedig pumpa látja majd el. Valahogy még nyomás alá is kell majd helyezni ezt a keringést, különben nem lesz mit előreküldeni a szivattyúnak.
(#) glazbox hozzászólása Okt 8, 2013 /

Alig várom, hogy elkezdhessek kísérletezni, van itthon 1-2 dolog, pl egy leharcolt kisszökőkút-szivattyú ami jó tesztalany lehetne, de tipikusan az a helyzet állt elő, amikor a projectjeim előrébb haladnak gondolatban, mint az anyagbeszerzés
(#) BarnaPili hozzászólása Nov 15, 2013 /

Sziasztok!
A kérdésem a következő: Volna egy kúpos fahasítóm,ami időnként beszorul a fába(mint az a jól ismert féreg...).Az áttételt már redukáltam,így lassabb és erősebb is lett,továbbá tettem rá egy forgásirány váltó kapcsolót is.De ha megszorult,nem akarja magát kitekerni a fából.Arra gondoltam,hogy kellene nekem egy olyan bolygóműves áttétel,amit ha jobbra hajtok,akkor egy az egyhez hajt,ha pedig balra,akkor egy erős nyomatékváltás hajt végre,megnövelve ezzel a kitekerés irányába fejtett erőt.Ti hogyan oldanátok ezt meg? Az egészet az ékszíjtárcsa belsejébe építeném be.
István
(#) nedudgi hozzászólása Jan 22, 2014 / 3

Visszatérve a múltkori "Ki talál ocsmányabb tákolmányt" vetélkedőre, megosztok pár gondolatot.
Nem vagyunk egyformák. A különbség több dologból adódik. Van, akinek gondot jelent egy tranzisztor, erősítő munkapontjának beállítása, egy kapcsolás zavarszűrése. Ez gyakorlással, tanulással csökkenthető. Nem lehet egy kalap alá venni a 16 éves srácot a remegő kezű nagypapával. Nem mindegy, hogy a konyhaasztal sarkán lombfűrésszel vágjuk ki azt a műszerdobozt, (vigyázva, hogy ne ébredjen fel a baba a zajra), vagy lemegyünk a műhelybe, és CNC maróval leszabjuk a doboz elemeit, de legalább egy Proxxon mikrokörfűrésszel esünk neki. Az se mindegy, hogy meg tudjuk venni a legjobb szerszámokat, de már nem tudjuk hova rakni, mert nem fér el a szerszámos fiókban. Más az, ha le tudsz menni a garázsba, műhelybe, vagy a lakótelepi félszobán osztozol a testvéreddel. Ha az kihívás, hogy egy 5V kapcsolást átalakítson valaki 12V-ra, akkor nem érdemes csodálkozni, ha vezetékgombolyag borítja a panelt - lényeg, hogy működik, és az elektronika, mint hobbi tette a dolgát, remélhetőleg örömet szerzett. Érezzük megtisztelve magunkat, hogy valakinek számít annyit ez a közösség, hogy egy sikerélményt megosztanak velünk.
Nem csak az abszolút tökéletes kategória létezik, ahol a forma és a tartalom harmóniája, a gondos kivitelezés minden dícséretet megérdemel. A deszkapéldánynak is kellene helyet biztosítani. Egy frappáns kapcsolási megoldás, újrahasznosítás is lehet bemutatásra méltó. Értelmezésem szerint a topik témájába bele kell férni az ötletadó megoldásoknak is. Ezzel nem arra gondolok, hogy érdemtelenül dícsérjünk valamit, hanem arra, hogy a negatívumok okát is vegyük figyelembe az értékelésnél.

Ez a post, a ki mit épített témából került át ide!
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
(#) nagym6 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Így van ahogy írod.
Soszor szórakozásból összeraktam egy áramkört "csúnyán" egy délután, sikerélmény. Később bontása, alkatrészei másba kerülnek. Ugyanez szép kivitelezéssel, nyáktervezéssel-gyártással jóval több idő, az igényes dobozolás pedig -átlagosan- ötször annyi idő, mint a működő elektronika. Nem mindegy, hogy ma este kiderül, hogyan működik, vagy még egy hét, mire nyák, doboz reszelés hajtogatás csavarozás festés után lesz eredmény.
A sebtében összerakott , így könnyen variálható, kisérletezhető dolgokkal szerzünk legtöbb tapasztalatot. Tehát nem csak utánépítünk, hanem variálunk kisérletezgetünk saját ötletekkel, drótozgatva, salátásedénybe szerelve. Ez pedig csúnya látványnak, de esetleg ötször jobbra alkottuk a művet.
Nyilván a gyors áramköröknél más a helyzet, amik nem engedik meg a drótozást, akármilyen szerelést.
(#) kissi válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Ezekkel a gondolatokkal nagyon egyetértek !
(#) zapkorte válasza kissi hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Nem értek egyet! Egy nyákot vasalni szerintem nem nagyobb munka, mint kis drótokat vagdosni, és azzal összekötözgetni a légszerelt cuccokat.
Doboz... vettem néhány 8 portos BNC HUB-ot az ócskapiacon, nagyon szép kis vasdobozuk van, benne a 2x10V-os trafó, 7805 7905 stb, csak egy új előlapot kell hozzájuk csinálni, semmi mást, az pedig kb. negyed óra. A szpréfesték 30 perc alatt megszárad, és lézernyomtatóval ugyanolyan gyönyörűen feliratozni lehet, mint ahogy a nyák is készül.
Annak idején, a nyolcvanas években a fél herémet odaadtam volna, ha ilyen könnyen és ilyen szép készülékeket tudok csinálni.
No persze a fejlesztés, kísérletezgetés egy másik tészta... bár a mai világban ott se könnyű megspórolni a nyákot, komoly alkatrészek már nem nagyon jönnek ki furatszerelt kivitelben...
(#) Zoli_bácsi válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Csak részben értek egyet. Alapvetően szét kell választani a kísérleti áramkört, és az elkészült, végleges formába öntött, kipróbált, tesztelt áramkört. A kísérleti deszkamodell természetesen lehet akármilyen "kócos", nem számít. Sőt. Az még talán segít is abban, hogy például mennyire érzékeny a gerjedésre az adott dolog. Csakhogy a "ki mit építettben" nem deszkamodelleket szokás bemutatni, hanem az elkészült dolgokat. Ahogy zapkorte is írja. Lehet nagyon kis költségvetésből nagyon szép dolgokat létrehozni. Ez gyakorlatilag az egyén igényességén múlik. A legnagyobb baj, hogy felfogásbeli problémák vannak: "Jól van az úgy, úgysem látszik a dobozban" Ez a legnagyobb baj. ez a mércéje az igényességnek.
(#) nagym6 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Sokszor az időhiány korlátoz, sajnos nálam. Vagy csinálok csúnyán valami, vagy semmit, mert idő nincs komolyabb kivitelezésre. Arra sincs idő, hogy sokára készüljön el.

Zapkorte -nak:
Idézet:
„komoly alkatrészek már nem nagyon jönnek ki furatszerelt kivitelben”

Sajnos igen, lassan vége lesz ennek a világnak.
(#) nedudgi válasza zapkorte hozzászólására (») Jan 23, 2014 / 2

Hozzászólásomat a "Ki mit épített topikba írtam, onnan került ide.
Idézet:
„Kérdés:- Elnézést, megmondaná, mi a véleménye a húshiányról?
Válaszok:
Szaudi-arábiai: - Mi az a hiány?
Orosz: - Mi az a hús?
Észak-koreai: - Mi az, hogy vélemény?
Amerikai: - Mi jelent az, hogy elnézést?

Eltérő környezetben élünk, mások az adottságaink. Nem csak arról van szó, hogy mi a nagyobb munka. Könnyű annak, akinek van műhelye, és megértő környezete. Ahhoz, hogy ki lehessen alakítani egy csúcskategóriás terméket, el kell sajátítani az elektronika alapjait is, annak készséggé kell válni. A dolog nem úgy működik, hogy valaki hétfő reggel eldönti, elektronika lesz a hobbija, bevásárol, és vasárnap este cikket ír a saját tervezésű digitális multiméterről. Be kell bizonyítani a környezetnek, hogy hasznos időtöltés, érdemes támogatni az érdeklődését. Az első működő áramkörök elkészültekor a hangsúly azon van, hogy működik, elindult egy úton. Támogatásra, sikerélményre van szüksége egy kezdőnek, hiába vannak komoly hiányosságai művének, amit - hiába van igazad - nem mindig kell túlzó jelzőkkel a fejére olvasni.
Különbözőek vagyunk. Más környezetben élünk. Az unokád első lépéseit követő hasraesést sem úgy reagálod le, hogy akkor próbálkozzon, ha már le tudja futni a maratoni távot.
(#) nedudgi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Igen, pont ide akartam kilyukadni. Egy deszkamodell is készülhet odafigyeléssel, ám van olyan, akinek (még) nincs lehetősége az eszményi technológiát alkalmazni (szerszámok, műhely). Elektronikánál az első sikerélményeket a működés ténye jelenti, és ezt követheti az áramkör igényes kialakítása, dobozolása. Akkor is szükség van mások elismerésére, amikor már az is élmény, ha valami működik. Csak ezután várható el a környezettől a második fokozat támogatása.
(#) voodoo válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Ahogy nedudgi írta. A KMÉ? topicban én is inkább sokszor szívesen nézek -ha csak más nem- legalább elkészült kapcsolási rajzot is. De, ha van hozzá egy csúnyácskán kivitelezett rögtönzött összeállítás ami nem végleges forma -mindenki tudja- de megfelelően demonstrálja azt, hogy a kapcsolás működik és hasznát lehet venni, akkor az már bizalomgerjezstőbb, minthogy nézzem a szépen le CNC-zett, kimart, szétledesített, átlátszó plexis, tükörcsillogó potméteres LCD kijelzővel felszerelt, arany ROE kondizott előerősítőt (most csak mondtam egy példát)...
Engem se feltételenül a tányér érdekel hiába szép. Persze oké, jól néz ki mondjuk az a valami, sok bókot érdemel, ha pöpec a nyák -úgymond kedvcsinálóbb- de nem minden.
(#) nedudgi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 23, 2014 / 1

Én azt feszegetem, hogy egy pozitív visszajelzés kezdetben igenis szükséges. A barátnő csillogó szemei és egy szakmai közösség között különbség van. A deszkamodell is lehet igényes, nem csak a pókháló az egyetlen geometriai forma.
Másrészt a technológiai háttér meghatározza egy elkészült kütyü kialakítását. Azt hiányolom, hogy nincs olyan hely, ahol az almát almával, és nem csak a vajkörtével lehet összehasonlítani.
Szüntessük meg a női kézilabda bajnokságot, mert a Győr világválogatottja úgyis mindenkit megver? A kisebb csapatoknak is kell közönség, aki buzdítja.
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 23, 2014 / 1

Idézet:
„ami nem szalonképes, akkor NEM mutatom be”

Rendben, hogy van egy elvárható színvonal.
Sok érdekes elektronikát csináltam elmúlt években, nem mertem ide feltenni, mert sebtében időhiányban -nem szépen- összerakott szórakozások voltak. De itthoni ismeretségi körben utánépítették továbbfejlesztették valahányan az áramköreimet, mert ötletadónak jó volt.
(#) Prendick hozzászólása Jan 23, 2014 / 4

Úgy vélem, a "hobbi" elektronikában toronymagasan vezető szempont a működés. Ha mellesleg elegánsra, szépre, netán profira sikerült, az az extra. Ha még bedobozolni is sikerült rendesen, az maga a jackpot.
Kissé úgy látszik innen, hogy sokan már annyit haladtak a szakismeretben, hogy már-már átlépni látszanak a hobbista szintjét és elfelejtve a saját kezdeti próbálkozásaik hányattatásait, évtizedes gyakorlat által kialakult technikai szintjüket tekintik kizárólagos etalonnak.

Én, 35 évnyi elektronikázás után, megértem persze, hogy átjutva a hegyen, már elfelejtődik és érdektelenné válik, hogy milyen nehéz is volt az első pár emelkedő és nem számítanak mások, csak a csúcsok. De ez így nem jó.

Jómagam mérhetetlenül nagyobb produkciónak tartok egy saját fejlesztésű kis kapcsolást, akár a levegőben összedrótozva, mint a legszebb dobozba beépítve valamit az Ebay-ről, vagy a netről ollózva, gyártatott nyákkal. Ez utóbbiak hobbielektronika szempontjából semmik. A nagyfiúk kindertojásai. Mégis ezek kapják a nagy ünneplést, a többiek meg a ledorongolást.

Olykor nagyon szívesen megnézném a főkritikusok első műveit, amik szép eséllyel olyanok lehettek, mint amik ma a pofonokat kapják. Pedig pont ezek a művek azok, amiket legboldogabban mutogat mindenkinek az alkotó. Óriási élmény, ha valami, ami addig a sötét rejtelem volt, hirtelen elkezd működni és érthetővé válik. Velük kell együtt örülni és legfeljebb arra tanítgatni az alkotót, hogy indulhatna el a következő szint felé.

Világos, hogy a szakik számára ez már nem nagy élvezet, mert ezer kezdőt látnak évente, de arra sincs végképp szükség, hogy ők állítsák fel a lécet és beverjék a földbe azt, aki még nem tudja átvinni. Ez emberileg sem éppen az elfogadható kategória. Egyszerűen az a megoldás, hogy akiknek a politúros dobozba rakott, lézerrel feliratozott, aranygombos dobozok jönnek be, azoknak örvendezik, akinek más jön be, (akár kezdők próbálkozásait mentorálni) ahhoz szól hozzá. Meg kell változtatni a nézőpontot, hogy a kritika segítő szándéknak érződjön és ne pofonnak.

A befektetett energiát és munkát kell meglátni és elismerni, nem a szakmai hozzáértést. Az egy másik fórum. Az a "Szakielektronika".
(#) nedudgi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Itt van a kutya elásva. A pókháló helyett lehet alkalmazni olyan technológiát, mint amit bemutattam a Ki mit épített topikban, másrészt hiányoltam egy olyan topikot, ahol a nem csúcstechnológiával készült műveket ötletadóként, a lényegre (hobbielektronika) koncentrált visszajelzéssel be tudja mutatni valaki.
(#) nagym6 válasza Prendick hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Idézet:

Jómagam mérhetetlenül nagyobb produkciónak tartok egy saját fejlesztésű kis kapcsolást, akár a levegőben összedrótozva”

Sőt szerintem -technikailag- primitív körülmények között, primitív eszközökkel megvalósítani valamit nagyobb teljesítmény, mint ugyanezt szuper felszereléssel.
Következő: »»   7 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem