Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg vagy digitális hőmérő
Lapozás: OK   5 / 10
(#) proli007 válasza mormi hozzászólására (») Dec 13, 2012 / 1

Hello!
Az NTC egy nagy változási meredekségű elem, de viszont mivel az ellenállása százalékosan a változik. (Kb. exponenciális módon.) Így leginkább hőfokkapcsolóhoz alkalmas,mint hőmérőhöz. Ha a méréstartomány megengedi, válassz másik típusú hőérzékelőt. Pld. LM35-öt. Sokkal könnyebben boldogulsz vele.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
(#) mormi hozzászólása Dec 13, 2012 /

Köszönöm szépen a tanácsokat. proli007 esetleg majd még privát üzenet formájában fordulhatnék hozzád kérdésekkel?
(#) mormi hozzászólása Dec 14, 2012 /

Utána néztem az LM35-nek,de főként csak PIC-kel megvalósított digitális hőmérő megvalósítást találtam,esetleg valaki tud ajánlani olyan oldalt/referenciát amiből lehet analóg módon PIC nélkül építeni hőmérőt?Köszi előre is!
(#) proli007 válasza mormi hozzászólására (») Dec 14, 2012 / 1

Hello!
Egy LM35 fokonként 10mV feszültséget ad. Így simán mérhető egy ICL7107 vagy 7106-al. Csak nem 200mV-ra kell a bemenetét állítani, hanem 2V-ra. Ekkor 0..100fokot egy tizedfok pontosan fog mutatni. (Adatlap 15. ábra.)
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) mormi hozzászólása Jan 25, 2013 /

Sziasztok!

Találtam a neten egy kapcsolási rajzot amely egy egyszerű hőmérőt reprezentál.A korábban említett elemekből épül fel,de jól jönne hozzá egy kis plusz leírás,akár privát üzenet formájában is.Légyszíves aki tud érdemben segíteni az segítsen!

DIGITÁLIS HŐMÉRŐ

Köszönöm szépen előre is! üdv!mormi
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) orcika70 hozzászólása Jan 26, 2013 /

Ez így nem lett jó, talán így.
(#) vilmosd válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ezt Te erted? Eleg fura a nyelvezete.
(#) Polly válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Sziasztok !
Én is meg szeretném építeni ezt a hőmérőt ami a 4-ik oldalra feltettél, de az lenne a kérdésem,hogy az 1N4148-as közönséges kis üvegdióda jó érzékelőnek ? , a másik meg,hogy kb mekkora vezetéket lehet max használni az érzékelő 1N4148 tól ?,csak azért kérdezem mert nekem kb 10 m-re van a kazánom és szeretném a kazán hőfokát a lakásban is látni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) fongab válasza Polly hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Szia
A 1N4148 vagy bármelyik dióda jó hőmérséklet, mérésre. Amit át tud fogni az ~-40°C……..+150°C minden 1°C emelkedésre kb.:2mV feszültségemelkedés lesz. Hátránya hogy a diódák nem egyformák. Ha cseréled, az érzékelő diódát újra kell állítani. Mert a egyik 0.630mv a másik 0.634mV de ez akár 10mV eltérés is lehet, a diódák közt. És ha azt nézzük, hogy 1°C ~2mV akkor a 10mV akár 5°C is lehet.
A vezeték hossza: Mivel, a diódán áramot folyat át a mérőkör, ha nagy keresztmetszetű vezetéket választasz, és tudod korrigálni a vezeték ellenállását (null, és a maximum pótméterek ) szerintem, nem lesz gond. Esetleg a hosszú kábel miatt, fokozottabban lesz, zavar érzékeny.
Esetleg 3 eres, árnyékolt kábel. Két ér a diódára, a maradék egy éren és az árnyékoláson pár mA kellene folyatni, így a mérővezetéked, árnyékolt lenne.
De a hőmérő beállítását, mindenképp, a teljes kábelhosszon végezd.
üdv.
(#) Polly válasza fongab hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Szia !
Köszönöm a gyors választ !Így fogom beállítani !
Üdv : Poly
(#) proli007 válasza Polly hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Helo! A diódával párhuzamosan tegyél egy 100nF-os kondit, az is csökkenti a zavarfeszültséget. üdv!
(#) Polly válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Köszi így fogom megépíteni!
Üdvoly
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 17, 2013 /

Sziasztok!
Vettem egy LCD-s hőmérőt Ebay-ról. Két db. gombelemmel működik. Tesztelni akartam, ezért az elemet kábellel kivezettem a házon kívülre. Nem vettem észre, hogy eredetileg párhuzamosan volt kötve a két elem, és én sorosan kötöttem, így 3V-ot kapott a műszer, de csak 4-5mp-ig. Azóta nem működik. Lehetséges ennyire kiélezetten alacsony feszültségre tervezni valamit? Léteznek ilyen kis feszültségű félvezetők, amik 1.5V-nál működnek, de 3V-nál már zárlatba vagy szakadásba mennek?
(#) Gabi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Szia,
szerintem simán előfordulhat. A kétszeres tápfeszültséget nem szereti semmi, függetlenül attól, hogy 1.5V vagy 15V.
(#) Kovidivi válasza Gabi hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Helló!
Azóta foglalkoztam a hőmérővel kicsit, és kiderült, hogy csak az egyik 150k ohmos ellenállás szakadt meg. Kicserélve tökéletesen működik tovább (Még jó, hogy nem próbáltam ki, hogy reagál 50V-ra, pedig ki akartam ). Tehát a 3V-os tápfeszültség nem zavarta. Vannak még csodák, 4 hónap után feltámadt a kis szerkezet
(#) vicsys válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Ez is csak azt bizonyítja: Soha ne add fel!
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 7, 2013 /

Hello!
Nem adom fel, az biztos!
Tovább méregettem a hőmérőt. Csatolom a nyák képét.
Egy gondom van, hogy a fekete pötty IC energiatakarékos üzemmódban hajtja a 10k-os NTC ellenállást, ezen a linket látható, hogy kb. milyen módon (a feszültségszinteket nem kell nézni, a kép készítője túlságosan beterhelte a hőmérőt):
Bővebben: Link.
Abból indultam ki, hogy egy sima feszültség osztó van a nyákon, és ezt a leosztott feszültséget jelzi ki a kijelzőn, persze átszámolva °C-ra. Azt szeretném elérni, hogy ha külső forrásból adok feszültséget az IC-nek, azt jelezze ki.
Próbáltam az NTC ellenállás helyett feszültséget adni az IC-nek (Az NTC (a nyák bal felső sarkában két PIN) két lábát próbáltam bemenetként használni 100k-n keresztül), de nem reagált rá a kijelzés megfelelően.
Azt szeretném elérni, hogy van egy referencia feszültségem, meg van az NTC által leosztott feszültségem, és e kettő között szeretnék kapcsolóval váltani. Így láthatom, hogy hány °C-nak megfelelő nagyságú referencia feszültség van beállítva, és azt is, hogy éppen hány fokos az NTC.
Találkozott már valaki ilyesmivel? Az biztos, hogy a 10k-s NTC és a 10k-s 1%-os SMD ellenállás sorosan van kötve, és utána a 150k (100k+47k sorosan) is kapcsolatban áll.
Bővebben: Link Ezen a linken talált a cikk írója egy pontot, ahol ha a hőmérséklet emelkedik, a feszültség csökken (vagy csak rossz polaritáshoz mérte), az én nyákomon sajnos ilyen pontot még nem találtam, pedig elég hasonló a két hőmérő.
Talán a kapcsolási rajza? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013

homero.jpg

(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Ezt a képet kellett volna először is feltöltenem.
Látszik a hidegítő kondenzátor, és hogy a 10k 1% és 10k NTC egy-egy lába közös, viszont a másik elbújik az IC-ben.

homero2.jpg

(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Helló!
Megnéztem, milyen jelalakok vannak a számomra szükséges kivezetéseken. A nyákon beszíneztem 3 vezetősávot, ilyen néven töltöttem fel a mérhető jelalakot. A elem pozitív sarkához képest mértem (GND-hez képest is hasonló ábrát kaptam...).
Minden beállítás azonos. Ami érdekes, hogy a feher.jpg-n a berezgés után levő hullámforma folyamatosan változik, szépen, követhető módon, és a sarga.jpg-n is ugyanez van a sűrű berezgés után, csak kisebb amplitúdóval.
Tehát a feszültség osztó alsó és felső lábán teljesen más a jelalak, ezáltal a hőmérséklettől függően mindig más jelalakot lehet mérni a leosztott részen. Ebben csak az a rossz, hogy ha két különböző arányban leosztott jelet szeretnék összehasonlítani pl. komparátorral, akkor nem lesznek a jelalakok azonosak, és a komparátor nem tud rendesen komparálni...
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) vladcepes hozzászólása Okt 9, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni: Szeretném megépíteni ezt: Bővebben: Link itt a kondenzátorok kerámia kondik? Nem igazán találtam 1S1588-as diódát,de ha minden igaz,akkor lehet dióda (BAW62) helyettesíteni?
Másik kérdésem hogy az IC jobboldali lábai (a rajzon) mennek az LCD panel lábaihoz ahogy ott írja? PL: IC 23 láb megy az LCD 30-as(2a) lábra? Ez jó lenne hozzá ez az LCD mint ami itt van a képen?
Válaszokat előre is köszönöm.

Üdv!

LCD.JPG

(#) fongab válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Szia
A dióda mindegy, minden egyenirányító dióda 1 fokra C -ra kb.:~1,8mV feszültséget add ki. Jó a 1N4148 as is, de akár a 1N4001.......1N4007ig bármelyik jó.

Kondenzátorok közül én ezeket használtam:
Bővebben: Link
470nF kondit kerámiába nehéz lesz, kicsit venni. De ha talász akkor jó.

Kijelző: nézd össze, a kijelzőt és a meghajtót, a panel alapján. Ha egyezik, akkor jó, ha nem, panelt kell változtatni. Vagy a kijelzőt cserélni Amit mutatsz az csak 0....70 között jó.
Diodákkal -50.....140C között tudsz mérni. Ha télen, hosszú ideig nem hagyod kinn, akkor jó lehet.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) vladcepes válasza fongab hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Szia! Köszi a választ! Érzékelő diódának látom szerepel az 1N4148 is a helyettesítő listán mint ahogy írtad.
Kondenzátor: és ha smd kondenzátort használnék? Bővebben: Link .gondolom ez jó.
Kerestem már vagy 3 kijelzőt de mindháromnál egyformák a lábkiosztások ,de ettől ami a rajzon van attól eltér., vagyis a rajzon pl: IC 23 lába megy a LCD 30 láb (2a)-hoz és amiket találtam ott meg a 30-as láb (1A) jól értelmezem? Akkor mit kell néznem?
Az én esetemben ennél az LCD-nél amit linkeltem az IC 23-lába menne az LCD 25 lábára? mert ennél a 25 láb a (2A).
Még egy mondat amit írtál azt nem értem mégpedig hogy "Diodákkal -50.....140C között tudsz mérni."
Köszönöm a segítséget.
Üdv.
(#) vladcepes válasza fongab hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Te megépítetted ezek szerint? ,és jól szuperál? Nincs meg véletlenül a nyákrajzod? (igaz én most dolgozok rajta,de nem vagyok profi) Te melyik LCD-t vetted hozzá?,és hol? Amiket találtam lábkiosztásba is stimmel az 4 Digit-es na ott találnak a lábak. Igaz csak -20...80 között jó. Épp arra gondoltam hogy azt akkor ezek szerint be sem lehet állítani rendesen?
Mert ugye a szerző írja hogy forrásban lévő vízben tekerjük a potmétert amíg kiírja a 100.at.
Na még keresgélek.

Üdv!
(#) fongab válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 14, 2013 /

Szia
kijelzőt mindig az aktuálist használom. ( amelyik a leg olcsobb, a kivánalmaknak, megfelel : hőmérséklet )
Bővebben: Link

Jelen pillanatba, dolgozó szobába festés van, igy a nyákos gépem szétszedve ezért rajzot nem tudok mutatni ( sajnálom ) De ha nagyon ügyes vagy, akkor a kijelző alá majdnem mindent be lehet építeni.

Beállításnál, a vizet, csak hőmérővel javaslom. Ahol lakok ( Budapestöl 100Km ) ott a viz, ~85 fonál forrni kezd. A jég olvadó állapotba a 0 foknak jó.

Ha teheted mindenképp használj alkoholos ellenőrző hőmérőt. Ha nem akkor javaslom az LM35 hőmérséklet feszűltség átalakitót, az értéket sima multiméterrel leolvashatód.

Minnél távolabbi értéket választasz annál jóbb lesz. És alatta felette is lineális. De a dióda 130 fok felett márt nem igazán jó, 150foknálegyesítik a P N átmenetet. nem kellene azt elérni.

Ha magassabb hőmérsékletet akarsz mérni ott a platina 100 ohm os azzal -200.....500 fokig jó vagy. Ha ennél magasabb kell akkor ott vannak a hőellemek azzal akár1600fokig is mérhetsz.
Igaz akkor ki kell egészíteni egy két erősítővel.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2013
(#) proli007 válasza fongab hozzászólására (») Okt 14, 2013 /

"( Budapestöl 100Km ) " Ismereteim szerint nem a Pesttől számított távolságra forr a víz, hanem a sótartalomtól, és a tengerszint feletti magasságtól függően.
(#) fongab válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 14, 2013 /

Szia
Én előveszem a ICL7106 rajzát majd a kijelző rajzát, és készítek egy panelt.
Mindig az adott kijelzőhöz.
üdv.
(#) fongab válasza proli007 hozzászólására (») Okt 14, 2013 /

Szia
Neked ebbe igazad van: Azért irtam, a Budapestet mert az egyvonalba van igaz 2...3m lejebb van.
Csak arra akartam felhivni a figyelmet, hogy a víz nem mindig 100 foknál forr.
üdv.
(#) kaqkk válasza fongab hozzászólására (») Okt 14, 2013 /

Akkor nálatok nem lehet főzni bablevest??Dobd el a hőmérőd ! Magyarországon nincs olyan magas hegy ahol 15 fokkal lenne alacsonyabb a víz forráspontja
(#) fongab válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Szia
Nálam is lehet babot fözni ( csülköt bele a kuktába majd rá egy kevés babot kukta lezárva. És lehet is fözni. :laugh
Amikor mértem akkor a hőmérő azt mütatta amikor a vízbe a bubborékok elkezdtek feljönni.
Azota van egy átmérő 35mm kb.:60mm hosszú vasdarabom amit 230V-al fűtők. 800 foknál, 2 fokon bellül túdja tartani, a hőmérsékletet.
A mérő hömérőm egy labor hőmérő, volt nem hiszem hogy nagyot tévedne. Azt eltudom képzetlni, hogy esső előtti volt a légnyomás. Amit a képen van az -20......+50fokig müködik, és a 0 van lefényképezve. A nagyobb most nem tudom hogy hol van ( el van csomagolva ) ez a lakás hömérsékletét is ellenőrzi. (azért van elől )

Közvetlen link

De nem ez a lényeg. Én azt mondom hogy ha vízet forralsz azt mérd meg. Mert akkor tudod hogy milyen a hőmérséklete. ( Pl.: Ha vácumba teszel vízet akár 20fokon is forrhat. )
Föként, akkor ha ahhoz állítasz egy mérőeszközt.

De mindenki, annak hisz, aminek akar. Ha te a forrásba lévő víznek hiszel legyen.
További tiszteletem.
üdv.

Nem kell bűvészkedni a kép beszúrással!
Vagy linkeld vagy töltsd fel, mint fájl!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Következő: »»   5 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem