Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor

Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 103
(#) riddler17 hozzászólása Szept 14, 2013 /

Sziasztok!
Mindig bajban vagyok a kis értékű kondenzátorokat illetően. Mi a különbség a fólia,tantál és kerámia kondik között? Mert pl van olyan 1nF-os kerámia kondi, ami van fólialakondenzátorban is. Abból van valami gond,ha egy kapcsolásban mondjuk kerámia helyett fóliát alkalmazok?
(#) pittti válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

A kerámiakondik általában hidegítésre valók (mivel nem tekercselt kivitel, nincs induktivitása). Csatolókondenzátornak jobb a fólia, mert sokkal pontosabb.

A tantálkondenzátorok tulajdonképpen elektrolitkondenzátorok, nagyon kis szivárgóárammal valamint nagy pontossággal készíthetők. A kapacitásukat is hosszú időn keresztül pontosan megtartják (nem száradnak ki), viszont nagyfrekvenciára, túlfeszre érzékenyek (láttam már olyat ami kigyulladt!).
(#) bandi777 hozzászólása Szept 14, 2013 /

Sziasztok!

Valaki tud abban segíteni, hogy hogyan tudom beazonosítani az SMD kondikat, amiken nincsen se szöveg se szám?
(#) staci123 válasza csillagos hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Szevasztok,
az indító kondenzátorok rövid idejű működésre vannak tervezve (csak indításra), ezért
elektrolit kondit is lehet használni, amely sokkal olcsóbb ugyanakkora kapacitásra mint
az "állandó kondi"
Viszont a hosszúidejű erős váltóáramú igénybevétel nagyon melegíti, ami a gyors tönkremenethez vezet, ahogy tapasztaltad magad is...
Az aszinkron váltóáramú generátorhoz csak polarizálatlan kondit használj...
(#) staci123 válasza csillagos hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Idézet:
„Van egy másik kérdésem is, az is kondenzátor és egy kétütemű aggregátor, de jóval kisebb (650W vagy 750W-os teljesítmény, 11uf). Azzal az a probléma, hogy indításnál elsőre gyakran nem ad áramot.”

Cseréld ki a kondit egy új 12mikroFaradosra...
(#) fordkapcs hozzászólása Szept 17, 2013 /

Az újfajta "super low ESR" tipusú polimer kondenzátoroknál a tetején levő piros csík melyik pólust jelöli? Tehát a tantálkondikhoz hasonlóan a pozitív pólus, vagy az elkókhoz hasonlóan a negatív pólus van jelölve?
Polimer kondi
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) pittti válasza fordkapcs hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Mivel ezek teljesen szabványos elektrolitkondenzátorok ezért a jelölésük is szabványos - a rövidebb láb, illetve a színes sáv a negatív kivezetést jelöli.

Adatlap
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) Cicow hozzászólása Okt 19, 2013 /

Sziasztok,
74ls240 mellé, rakhatok-e 0.01 uf os kondi helyett 0.1uf -t (mindkettő kerámia)
köszi
(#) pittti válasza Cicow hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Látni kellene a rajzot. Elvileg mindegyik jó hidegítésre, de a nagyobb kapacitású az alacsonyabb frekvenciákat is rövidre zárja.

Ha csak egyenáramú komponens van azon az ágon, akkor nyugodtan beleteheted.
(#) pucuka válasza Cicow hozzászólására (») Okt 19, 2013 / 1

Nem véletlen a 10 nF kondi használata. A 100 nF kerámia az többrétegű kivitel, ezért nagyobb a parazita induktivitása, ami nagyobb frekvenciákon nem előnyös. A TTL áramköröknél pedig a gyors felfutás miatt van bőven a tápon. Nagyfrekvenciás (impulzus) hidegítésre 1 - 10 nF (0,001 - 0,01 uF) kondikat célszerű használni.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
(#) Alkotó hozzászólása Okt 19, 2013 /

Kérdezném tanult fórumozók véleményét egy sima (nem elektrolit és nem polarizált) kondenzátor, és ennek váltóáramú változata között.
Máshogy feltéve a kérdést, egy 220nF/250V miben más, mint egy 220nF/AC250V. Nyilvánvalóan nem az áreltérésre és a méreteltérésre gondolok, hanem arra, jó-e az váltófeszültségű kondi helyett a sima, ha a váltófeszültség csúcsértéke belefér a feszültségtartományába?
(#) kadarist válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Idézet:
„jó-e az váltófeszültségű kondi helyett a sima, ha a váltófeszültség csúcsértéke belefér a feszültségtartományába?”

Szia!
Igen, mert pusztán kényelmi okoból van az AC érték (is) feltüntetve. Egy korrekt feliratozású típus: Bővebben: Link
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Szia, szerintem nem jó a váltóáramú helyett az egyenáramú. Egyszer egy orosz kistévé tápjában tönkre ment a kondenzátor. Eredetileg váltóáramú volt, betettem helyette egyenáramút, érték és fesz jó volt, mégis amikor benyomtam leverte a 10 amperes kismegszakítót, szóval csak óvatosan, ja és fel is robbant szerencsére voltam annyira okos és leleptem bekapcsolás előtt, szóval nem kaptam az arcomba alumíniumot.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Most látom, hogy egyszerre írtunk, az az érdekes, hogy a kis tévében a bemenő 230 volton volt elektrolik kondenzátor, ezt cseréltem ki, mert rossz volt, 350 voltos elektrolik kondit tettem bele, mégis felrobbant.
(#) zolika60 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Szerintem nézd meg amit kadarist írt.
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Lehet, hogy félreértetted a kérdést. Mert ha az egyenfeszültségű érték belefér a váltakozó csúcsértékébe... Tehát így kell értelmezni.
(#) elektroncso válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Néztem, szerintem a 350 volt eléggé csúcsérték felett van, nemrég mértem 227 volt körüli a hálózat nálunk.
(#) zolika60 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2013 / 1

Az elektrolitkondenzátor váltóáramon tönkremegy.
(#) elektroncso válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Kösz akkor ma is tanultam valamit.
(#) Alkotó válasza kadarist hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Értem az okfejtésed, köszönöm. De ennek ellenére, még mindig úgy érzem (csak fikció, nem alapozom semmilyen tényre) több is van ebben a különbözőségben.
Kifejezetten kínálnak váltóáramú felhasználásra szánt kondikat, amik mérete sokkal nagyobb, mint amit a váltó feszültség 1,41 szeres csúcsértéke indokolna. Ez miért van így?

Erősített dielektrikum, öngyógyuló fegyverzet, vastagabb, tűzálló tok, vastagabb kivezetés és így tovább. A hálózati kondenzátoroknak gyakran többet kell elviselniük és ha kapcsolót vagy kontaktust hidalnak át, akkor jó, ha van tartalék, pláne induktív környezetben.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
(#) Alkotó válasza kadarist hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Ezzel már tudok azonosulni, remek meglátások.

Egy jó ismertető az egyik legtapasztaltabbtól: X és Y kondenzátorok.
(#) _vl_ válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Vannak olyanok is, amiknek a névleges feszültségnél nagyobb feszültséglökéseket is el kell viselniük (lásd X- és Y-kondik), ill. olyanok is vannak, amik elhalálozáskor csak szakadásba fordulhatnak át, rövidzárba sosem (Y-kondik).
(#) kérdező válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 20, 2013 /

A REMIX, és a WIMA kondenzátorok között van minőségbeli különbség? A PEAGY Kft. gyárt még alkatrészeket?
(#) danee86 hozzászólása Nov 11, 2013 /

Van egy rossz kondenzátorom és ki szeretném cserélni. A kondenzátoron van egy 22IK jelölé, ez az értékre utal?
(#) mindenes válasza danee86 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Üdv. Az I nek ebben a formában nincs érteleme, ha 1 a karakter ami valószínű, a kondi értéke 220pF.
(#) fecameca válasza danee86 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Valószínűleg nem 22I, hanem 221, azaz 220 A K viszont sokszor Kilo-t jelent, ami viszont már 220KpF, azaz 220nF! A méretéből viszont ki lehetne következtetni, mert a 220 nF-os sokkal kövérebb szokott lenni, mint a 220 pF.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) _vl_ válasza fecameca hozzászólására (») Nov 11, 2013 / 1

Az a K itt biztosan a kondi tűrését jelenti, ami jelen esetben 10%. Bővebben: Link
A 220nF-ot 224 jelölné.
(#) fecameca válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Tudom, de vannak kivételek. Sok olyan okkersárga lencse alakú kerámiakondit láttam, ahol a K nem a tűrésre utalt, hanem Kilo-t jelent. Gyártójától függ, hogy az a betű mit jelent. Ha barátunk lefényképezte volna, 100% megmondanám, melyik fajta. Amit leírsz, az a szabvány,de vannak gyárak, akik csakazértis másképp feliratoznak.
Következő: »»   62 / 103
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem