Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, igazad van, történhetne igy is, de ilyenre még tudtommal nem volt példa. A véleményem az, ha nincs "csukázás", nincs zavar. Valakinél kiverte a téma a biztosítékot. Szerintem érthető, csak épp a reakció módja az, ami nem a legetikusabb. Jobb az ilyeneket figyelmen kívül hagyni...
Egyébként érdemes a jogszabályokat is böngészni.
Bővebben: Link Bővebben: Link Nem feltétlenül a MRASZ -nak kell eltolni a biciklit, de szólhat a megfelelő helyen, hogy útban van. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Mindenkinek köszönöm a választ! El olvasgatom a linkeket.
![]()
Szervusztok,
Ha valaki szeretne egy kis transceiverbe adás-vétel kapcsoló és önhang áramkört építeni, szívesen közzéteszem az egyik közismert kapcsolás panel tervét. Maga a kapcsolási rajz egyelőre a füzetemben van skiccelve de rajzolok hamarosan egy áttekinthetőbbet róla és beteszem ide. Üdv. Gábor
Sziasztok!
Motorola CP- sorozatot programoztatok már? Valami cpc, vagy cps szoftver kell hozzá ha jól sejtem. Ha valakinek van infója ezügyben szívesem venném. Természetesen RIB-em van, eddig még a régi jólismert Motorolákat programoztam(GM300, GP300 stb) Valamint, a sw tud működni win7 64 bit alatt is, vagy xp-s gép kell hozzá?
A fenti vox és önhang panel kapcsolási rajza.
Hát ha kedvet, ihletet ad.
Üdv!Még sajnos nem! A legnagyobb bajom, hogy van egy projectem ami be szeretnék fejezni (de nem valószínű, hogy befogom) és, hogy több dolog közül is álasztani kéne, mit építsek :/ szerintem a rádión fog esni a válsztás!
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
Vasárnap ebéd után sütött a nap, mondhatni antennázó idő volt.
Tehát ma kiruccantam a Duna partra antennázni. Eredetileg deltaloopot akartam szabni 40m-re de mire kiértem inkább a GP mellett döntöttem. Adott volt kb. 50m 0,8mm2 rézhuzal egy 10m-es pecabot , egy kb. 15m-es Amphenol PL259 csatlakozóval szerelt RG58 koax kábel darab, két db. 2m es cserép léc darab. és persze 10m-es mérőszalag. Leszabtam a sugárzót kicsit ráhagyva 10,2m lett, majd a 4 db. Radiált 10m-re. A sugárzót rögzítettem a pecabotra kötözőkkel, s az alján úgy 30cm -rel hosszabbra hagytam. Levertem egy jókora kb. 70cm-es karót amire passzosan rá tudom állítani a 10m-es pecabotot. Négy irányba kihúztam innen a Radiálokat a talaj felszínén. Kábel értelem szerűen rákötés meleg ér a sugárzó aljára, harisnya a Radiálokra. Mérés 6960KHz SWR szinte semmi visszavert. Vágtam kb. 25 majd még vagy 10 cm-t de alig ment feljebb az SWR minimum frekvenciában. Négy kis karóval kifeszítettem a Radiálokat 30 cm-re a talaj felett vízszintesen. Fel ugrott az SWR minimum 7300KHz-re de már jócskán 1,5 volt az SWR érték.A sugárzóba vissza toldottam a 25 cm-es darab huzalt, kicsit ugyan lejjebb jött frekvenciába de az SWR maradt 1,5. Ekkor jött a megoldás. A két cseréplécet össze toldottam szigszalaggal és kötözővel rögzítve maj erre ültettem rá a passzos karójával a 10m-es spiccbotot. fel emeltem hát a betáp pontot jó 2,5 -3m magasra így a négy radiál lejtősen jött a talaj felé a kis kikötő cövekekhez. Mérés. Az SWR megint alig észlelhető 7020KHz-n még 7093 KHZ "Magyar csatornán" is 1,2:1 volt. Jót tett a GP-nek a kiemelés így hasonlóan viselkedett mint egy Triple leeg még ha aránylag laposabb szöget is zárt be a Radiál a talajra nézve. Jó lett volna kinn maradni és éjszaka is figyelgetni,mert érezhetően a Magyar állomások gyengébben jöttek mint az 1000Km körüli távoliak. Persze így is QSO-ztam 11 Magyar állomással. Megint csak egy kis kedvet akartam csinálni a kísérletekhez nektek is. ![]() 73! Gábor HA8LKM ( a fényképezőm itthon maradt )
Üdv! Antennamen! Te tudnál ajánlani egy "jó" rádióhoz kapcs.rajzot?Előre is köszönöm..
Igen Korni!
Csak az nagyon tág fogalom, hogy jó rádió. Olyan rádiót lenne érdemes építened, amely a legalkalmasabb az általad kedvelt hullámsávnak és építési tapasztalatodnak. Mivel amatőr rádiós topikban érdeklődsz, akkor ez világos amatőr sáv vevőt szeretnél építeni. Egyszerűt vagy bonyolultabbat ? Eddig milyen rádiót építettél? Én az egyszerűbbeket kedvelem, mert egy jó antennával azokon is nagyon távoli állomásokat lehet venni, vagy egyszerű adóval nagy élmény ha távoli állomásokkal sikerül összeköttetést létesíteni.
Sajnos még nem építettem. Jó az egyszerűbb! Még nem rádióztam! Egy egyszerűvel, miylen messzire lehet "rádiózni"?
Le a kalappal a munkád előtt! Így még annak is megjön a kedve a rádiózáshoz aki nem is a szerelmese.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
A rádió szelektivitásától függ az hogy milyen távoli adókat fog fogni. Én is mostanában kezdtem rádióval foglalkozni, ha még nem építettél rádiót, akkor szerintem detektoros rádióval kell kezdeni, én is azzal kezdtem. Van is erre téma itt a fórumon. Keresőbe beír hogy Cristal rádió, és ott is van a téma. Utána valami egy vagy két tranzisztoros rádiót ajánlok, aztán HA8LKM weboldalán van egy komolyabb vevő Rh-ra. Szakirodalomból a Rádióamatőrök barkácskönyve című művet ajánlom, ez az alapoktól szépen leírja a dolgokat.
Detektorosra link, én ezt építettem meg, fontos hogy a dióda germánium alapú legyen a fejhallgató pedig minimum 2000 ohmos, vagy a fejhallgató helyett erősítőt kell használni.
Detektoros
Még egy jó téma a fóromon a Rádióépítés kezdetektől a világvevőig, ezt végigolvasva rengeteget lehet tanulni.
Jó könyvek még a Készüljünk a rádióamatőr vizsgára- ez inkább elméleti, a másik a Rádióamatőrök kézikönyve 1978-ez pedig inkább gyakorlati mű.
Erre a témára van külön topic a HE oldalain: Rádió építés a kezdetektől a világvevőig!
ITT !!!! A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
Megint irigyellek Gábor, jó idő, tanulságos kísérletek! Köszönöm hogy megosztottad a tapasztalataidat!
Mi lesz a delta loop-pal? Melyik frekire tervezted? 14MHz jól ment egész nap....
Szia, igen ezt tanácsoltam én is viszont ha rádióamatőr sávokra akar vevőt építeni akkor annak itt a helye.
OK Korni!
Amatőr rádiózás is igen széles körű a műholdas rádiózástól a VLF-ig (a virtuálisokat nem említem). De mivel még mindig a Rövid hullámú vételre a legegyszerűbb és egyből élményt nyújt én eleve ezt ajánlom. Lapozz vissza ebben a fórumban jó néhányat és meg találsz több rajzot és képet egy-két ilyen egyszerű vevőről. Egyelőre 80m és a 40m-es amatőr sáv vételére alkalmas néhány egyszerű alkatrészből összeállítható készülék építése ajánlatos. Viszont egyből fel merül a kérdés, ha egyszerű a vevő akkor hogyan veszel azzal távoli állomásokat? A legfontosabb "elemmel" egy jó antennával. Lehetőleg az adott hullámhosszra méretezett, magasan elhelyezett antenna legyen! Na ez még egy jó téma az antenna, erről mindig lehet csevegni vitázni, elmélkedni. Az hogy milyen messze lehet hallani ezzel a "primitív" vevővel az függ a vételi viszonyoktól és az antennától. Legyen zavar mentes a környezet ( TV, internet és egyéb elektro szmog ) legyen jó terjedés. Pl. a fent említett egyszerű 80m-es megfigyelő vevőn aránylag alacsonyan lévő rezonáns félhullámú dipóllal reggel nyolc óra körül USA beli amatőrt hallottam idén kora tavasszal mégpedig elég jól lehetett venni. Nem is ragozom. Nézd meg !
Ezt a jó időt ki is kellett használni!
Amíg "játszottam" az antennával többen oda jöttek a közeli sétányról megnézni mi is készül. A radiálokra fel kellett kötnöm több rikító sárga madzagot, hogy jól látható legyen, nehogy lefejelje valaki. Volt aki a feleségével jól el is időzött és mesélték, hogy régebben több rádióamatőr ismerősük is volt de talán már kihaló félben van ez a hobbi. A delta loop-ot is el fogom készíteni, de kimondottan 40m CW tartományra méretezem, és a megépítés módja az alábbi lesz: függőleges elhelyezés, a háromszög csúcsa fent helyezkedik el és a csúcstól Lambda negyednél lesz a betáplálás a függőleges polarizáció végett. A betáp pontra egy negyed hullámhossznyi 75 Ohmos koax szakaszt teszek mint 1:2 illesztő "transzformátor" persze a k rövidülési tényezőt figyelembe véve rövidítve (pl. a TV koax habosított Polietilén dielektrikum ugye k=0,83 ). Ennek eme végétől pedig mehet végig az 50 Ohmos koax a rádióhoz. Maga az antenna kb. 1mm-es átmérőjű sodrott villanyszerelő Réz huzal lesz. Cél: éjszaka QRP-vel néhány távoli állomással QSO-zni. Akár egy összeköttetésért és az antennázás öröméért is megéri egy ilyen kísérletet elvégezni. Ha csak egy mód van rá próbáljátok ki!
Csakhogy a rádióamatőr sávokban a detektoros rádiónak nem sok hasznát veszi. Az érzékenység a legfontosabb, bár ez is összefüggésben van a sávszélességgel, ezzel a szelektivitással is, de egy detektoros vevő érzékenysége olyan kicsi, hogy legfeljebb a szomszéd utcában lakó amatőr (jó, kis túlzással) adását tudod venni.
Akármilyen messzire lehet rádiózni. De ehhez igen sok tudást kell felszedni. Tudni kell azt, hogy milyen év, és napszakban milyen frekvenciát használva lehet elérni a kívánt ellenállomásodat, és mikor ez már megszületett, akkor addig játszani az antenna típusokkal, teljesítményekkel, amikor a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldásokkal is el tudod érni a célodat. Ahogy Antennamann is a legjobb rádióamatőr hagyományoknak megfelelve teszi.
Ha erre vágysz, legjobb, ha még nem vagy, belépsz a rádióamatőrők táborába, és engedélyt szerzel. Igaz ehhez sokat kell tanulni, de anélkül nem megy.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! Elkezdek olvastgatni!
Tankönyvet egy topikban írni nem lehet, meg már sokmindent leírtak, és hozzáférhető. Azonban ha konkrét kérdésed van, vagy valami nem világos, kérdezz.
Szia, ezen az oldalon van két letölthető könyv, mind kettőt olvastam, bár végig még nem, de jók. Az oldalon a többi cikk is jól és pontosan leírja a dolgokat.
Szakirodalom
Sziasztok,
Rádióamatőr LOG programot írok .netben, C# nyelven. Valaki, aki benne van a programozásban, talált neten esetleg forráskódot a morze vétel algoritmusára? Itt nem a morze ABC leprogramozásán van a hangsúly, mert az ovis feladat. Hanem a TRX-től a mikrofonbemenetre érkező, zajban bővelkedő jelek értelmezésén, amely már kereshető egy leprogramozott jel-adatbázisban? Köszi ![]()
Létezik több tucat ilyen program, vajon a Tied mivel fog mást, többet tudni? Az algoritmus megírása, jelformálás, zajszűrés -felismerés valóban nem ovis feladat.... Megjegyzem, ezek a "vevő" programok elég gyengék, az emberi fület és a morze tudást nem lehet ilyennel helyettesíteni....
Remélem sosem fog senki "tökéleteset alkotni", nem lesz olyan hogy CW üzemmódban 2 gép QSO-zik nagy távolságban egymással emberi érintés nélkül. Arra ott a packet üzemmód. Ez lenne a morzézni tudó amatőrök "halála"... Láttam olyat, hogy egy 800Hz-es lyukszűrőn ment át a HF jel és a PC ezt a 800Hz-es kiemelt, tiszta jelet analizálta... Attól függetlenül sok sikert ! A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
Hát igen, az emberi fülbe egy viszonylag jó FFT analizátor van gyárilag beépítve. Ráadásul némi memóriával megtámogatva.
Nem fog többet tudni, sőőőt, sokkal kevesebbet, és amatőrebb módon.
De ezt választottam szakdogatémának ![]()
Hááát, véleményem szerint elég nagy falatba haraptál bele! Annál is inkább, mert 2 fontos dolgon csúszhat el a dolog. Egyik a tiszta, jól azonosítható, értelmezhető HF jel-ami a PC és az RX közt kell megvalósítani, a másik a távíró jel sebesség szinkronizálása. Ami ha nem jó vagy csúszik, zagyvalékot fog eredményezni. Természetesen a kézi adás vétele ebben az esetben (is) kizárt!
Sok sikert! pucuka - Igazad van! |
Bejelentkezés
Hirdetés |