Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi / WLAN alapkérdések
 
Témaindító: Tomszy, idő: Aug 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 64
(#) Doky586 válasza bbb hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Sok átverős videó van a neten (ilyeneket könnyű csinálni ha előre tudod a jelszót és begépeled a kulcsfile közepébe hogy 'véletlen' rátalálhasson), de a való világban egyik WPA jelszótörő se fog működni..

Egyikőjük se fog 5-öst kapni ez tuti... de legalább tapasztalatot szereznek hogy nem mindent kell elhinni amit látnak-hallanak.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
(#) kadarist válasza bbb hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Gondolom a WEP-re gondoltál. A WPA-hoz nekilátni sziszifuszi vállalkozás.
(#) _vl_ válasza janikukac hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Idézet:
„Van valami trükk, hogy csatlakozni lehessen?”

Igen: közelebb kell menni. És ez a legegyszerűbb és legolcsóbb trükk.
Idézet:
„hogy törjük fel az iskola routerét, amin WPA védelem van, jelszó..”

Nagyjából egy megoldással van esélyed: odamégy valakihez, aki tudja a jelszót, és elkéred tőle.
(#) JaniK válasza janikukac hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Szia.

"2." - Xiaopan_v0451 = > Google...
(#) kadarist válasza JaniK hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Ez olyan, mint a Beini. WEP-et könnyen tör, de WPA-hoz szótárazni kell, az meg mint írtam, eléggé sziszifuszi munka.
(#) JaniK válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Szép estét.
Valamint nagy segítség ha a roueteren aktív a WPS azanosítás és nincs lezárva, akkor csak négy számot kell neki kiszámolnia.
Legutóbb kb. egy hónapja próbáltam, nevettem, hogy mire képes egy ilyen kis disztibúció.
(#) janikukac hozzászólása Okt 12, 2013 /
 
Köszönöm a segítségeket, megpróbálok utánajárni a dolgoknak!
Üdv!
(#) bbb válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Igazad van, összekavartam a kettőt.
(#) janikukac hozzászólása Okt 16, 2013 /
 
Sziasztok!
A jelerősséggel arra jutottam, hogyha a nagy vasradiátorra rakom a telefont, 3-as jelszintet érek el, különben csak 1-es, vagy még annyi sincs.. Már csak azt kellene megoldanom, hogy 2méterrel a radiátortól is legyen jel valahogy...
(#) 1984white válasza janikukac hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Válasz gombot használd, kérünk téged!
Szia!
Ilyen gyenge jelnél normális interneted nem lesz! A megoldás, másik eszköz (pl usb-s) külső antennával.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Szerezz egy olyan routert, melyik tudja a híd (bridge) üzemmódot. Azt elemről működtetve felakasztod a falon kívül az ablak közelébe. Ha így sem megy, akkor nincs megoldás.
(#) Mengyán hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok! Van ötletetek, hogy lehetne 1,7km-t "átlőni" wifivel a legolcsóbban? Eddig kb 30-35.000 a legolcsóbb megoldás (TP-Link egy kültéri eszköze), de ennek kb a feléből kellene megcsinálni. Még a vaterán beszerzett használt cuccban is benne vagyok, csak legyen használható és legyen alatta a 15.000 legfeljebb 20.000-nek. Ez utóbbi abszolút plafonnak tekinthető (természetesen ha 500-1000Ft-al több, az még belefér), mert akkor más megoldást keresek. Természetesen a rálátás adott, és csak 2,4GHz jöhet számításba, mert annyira szabad rálátás mégsincs, hogy az 5GHz elmenjen (nem két víztorony tetejére akarom tenni ).
(#) Saggitarius válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Neked valami ilyesmi kellene: Bővebben: Link Ez szabadban 2km-t tud athidalni
(#) Mengyán válasza Saggitarius hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Padlásra kellene feltenni mindkettőt, szóval inkább nem vinnék fel mellé egy laptopot. Elsősorban kis sebesség/elavultság miatt leselejtezett eszközöket keresek. Az lenne a cél, hogy anyámnak (aki 58 éves, és életében kb 5 órát használt számítógépet) legyen net. A keresztfia szerez laptopot, az én feladatom meg lesz a net. A sajátomat akarom átlőni, mert így én is tapasztalatokkal gazdagodnék. (tekintsünk el egyelőre a szolgáltató véleményétől ezzel kapcsolatban, majd ha nem 5e lesz a legolcsóbb csomag + 10e a bekötés, akkor elgondolkozunk, hogy heti 1 óra e-mailezésért megéri-e)
(#) 1984white válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 20, 2013 / 1
 
Szia!
Mivel tag vagy ezen a fórumon ezért feltételezem, hogy nem gond ha saját antenna gyártására ösztönözlek.
A megoldás: Két olcsó router pl: Edimax Br6204wg és két általad készített biquad antenna vagy cantenna.
Így volna a legolcsóbb. A router 4-5000ft/db az antenna pedig 4.000ft kb a kettő, ami a kábel hosszától is függ. (H155 méretet ajánlok)
Itt mindent megtalálsz ami kell.
Privátban szívesen segítek, akár a beállításban is.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) Mengyán válasza 1984white hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Köszi szépen! Természetesen gondoltam a saját antenna készítésre, de kicsit nagynak találom a távolságot a saját készítésű antennához. Miért pont azt a routert ajánlod, ami itt van az asztalomon? Annyira jó? A vaterán láttam még párat 2-2.500Ft-ért, plusz yagi antennát 5 körül. Mi a véleményed a yagiról? Ez a hengeres változat, nem tudom, miért hívják yaginak, hacsak nem azért, mert normál yagi antenna, csak egy csőben van.

Közben ma tartottam egy kis terepszemlét, és bár nem mentem fel a padlásra, hogy szintben is megnézzem, de úgy nézem, hogy pont olyan magasra kellene tenni az antennát, mint amilyen magasan van a villanykarón a "drót". Nagyon kiemelni nem tudom, alatta pedig fa van (kb 3,5-4m magas), szóval lejjebb se tudom vinni. Nagyon fogja zavarni a villany? Az utca túloldalán van a vezeték, kb 8-10m-re az antenna leendő helyétől.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) 1984white válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Idézet:
„Miért pont azt a routert ajánlod, ami itt van az asztalomon?”

Azt írtad, hogy olcsón akarod megoldani és ez az a router amivel megoldható olcsón és ezen az áron tudja még a wisp módot is. (használhatod ap-ként és kliensként is a gyári szoftverrel)
Amúgy ha otthon vagy a linuxok terén is, akkor egy tp-link wr740nd stb router is jó(jobb), csak akkor rá kell tenni az openwrt-t vagy a dd-wrt-t. Innentől már azért bonyolultabb a dolog mert saját kezűleg fordított szoftvert teszel rá a kütyüre és ha azt újonnan vetted, akkor bukod a garit. (Tp-linkek is 4-5000ft újonnan)
Idézet:
„Mi a véleményed a yagiról?”

Én is yagikat használok itthon, nincs róla rossz véleményem. Neked olyat ajánlok aminek kicsi a nyitási szöge, emiatt nagyobb a nyeresége és sajnos pontosabb beállítást is kíván.

Amit nézz még meg: mennyire "foglalt" a 2,4ghz. Falun nem gond, de városba ..... szinte lehetetlen már jó linkeket építeni.
(#) 1984white válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Idézet:
„Közben ma tartottam egy kis terepszemlét, és bár nem mentem fel a padlásra, hogy szintben is megnézzem, de úgy nézem, hogy pont olyan magasra kellene tenni az antennát, mint amilyen magasan van a villanykarón a "drót". Nagyon kiemelni nem tudom, alatta pedig fa van (kb 3,5-4m magas), szóval lejjebb se tudom vinni. Nagyon fogja zavarni a villany? Az utca túloldalán van a vezeték, kb 8-10m-re az antenna leendő helyétől.”

Nos, hát meg kellene nézni, hogy van e "rálátás" plusz megvan e a fresnel is!
Az antenna körül elég kicsi a fresnel, mert ez egy ellipszis, így ha az antenna felfogatási helyére nem lóg bele a fa stb, akkor nem lesz gond. Más a helyzet az antennától távolodva és a link közepén. A link közepén a legnagyobb a fresnel, esetedben kb 6m.(60%-nak kell meglenni és ez 6méter) Tehát középen már 6 méterrel alul és felül sem lehet semmi közelebb.Bővebben: Fresnel
A link kalkulátora pedig: Bővebben: Link
Utóbbit megnézve és házi biquad-al számolva a linked működőképes lesz, de Európában sajnos illegális a kisugárzott teljesítményt nézve amiatt mert az adó oldal tekintve: 17dbm a router - 2dbi a kábel +8dbi a biquad = 23dbm a kisugárzott teljesítmény és 20 lenne a maximum.
Jobb volna, ha saját biquadot(12dbi) vagy legalább 14dbi-s yagit használnál.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013

calc.png
    
(#) Mengyán válasza 1984white hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
A linuxtól nem félek, de nem is mondanám, hogy értek hozzá. Természetesen nem jelent gondot az OpenWRT, legföljebb úgy járok vele, mint a Mikrotik 750G-vel. Amikor megláttam a menüjét, felépítését, csak annyit tudtam mondani: Heee!!!??? Mivan-mivan-mivan??? Aztán szép lassan beállítgattam, még a VPN-t is sikerült. Csak egy dolog miatt kellett segítséget kérni: nem tudtam, hogy a VPN-nek másik alhálózat kell. Hálistennek az egyik ügyfelünknek a rendszergazdája nagyon ért hozzá és segített. Falun vagyok (sokáig Orosháza volt a legnagyobb magyar falu, de a Szentes felé eső hozzácsatolt területek a mai napig falusias jellegűek), nincs probléma a foglaltsággal. Azért bent a városközpontban már van gond. Viszont évekig nekem volt csak wifim az utcában.

A fresnelt már régen megnéztem, elvileg nincs gond. Számos szerencsefaktor közrejátszik, mint pl két ház között egy üres telek, vagy ahol a legszélesebb a fresnel, ott egy mélyebb terület van, ami régen folyómeder volt, stb. Gyakorlatilag viszont van keresztben 2 db 20kV-os távvezeték. Az egyiknek fölé emelem úgyis, a másik pedig elvileg alatta megy el, mert ebben a mélyedésben van. Ettől függetlenül okozhat problémát, ezért is akarom minél olcsóbban megúszni. Viszont más is csinált már ilyen összeköttetést, és annak az egyik pontja 4 háznyira van az én egyik végpontomtól, a másik pontja pedig jóval alacsonyabban van, mint nálam, tehát telibe kapta az alsó 20kV-ost.
(#) pucuka válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Idézet:
„Miért pont azt a routert ajánlod, ami itt van az asztalomon?”

Pont az a baj, hogy az asztalodon van. Annak a routernek, amivel az egyébként nem túl nagy távolságot át akarod lőni, az antenna közelében kell lennie. Akkor pedig nem biztos, hogy a szobádban Te is használni tudnád. És nyiván azért ajánla, mert tud híd üzemmódot is, amire szükség van. A Yagi is jó megoldás, ha nincs antenna áépítési gyakorlatod javaslom a gyári antennát, annyira nem drága.
(#) 1984white válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Szerintem a linked az általad leírtak alapján működni fog. !
Az antennára viszont figyelj, mert minél több a nyeresége, annál jobb és ha ekkor visszaveszed a router teljesítményét, még a törvényi kereteket is betartod és nem kell azzal számolnod, hogy az nhh kimegy méricskélni és találnak valamit. (egy isp könnyen felnyomhat, ha erős jelszinttel sugárzol <20dbm)
Én is a gyári antennát javasolnám neked, mert sajnos a készítettek nem mindig sikerülnek kevésbé zajosra.
Eddig egy faluban csináltam olyan linket itt a környéken, ahol "benne volt" a villany távvezeték és mai napig is rendesen megy a link.
(#) Mengyán válasza 1984white hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Tudom, hogy nem jelent semmit, és nehéz bármire is következtetni, de találtam egy Yagi antennát, amiről csak annyit lehet tudni, hogy kb 50cm hosszú a cső. Meg hogy meglehetősen olcsó (3500+posta). Meg tudod tippelni, hogy elég-e a nyeresége? Egyik oldalra ezt gondoltam, az Edimax-al, meg egy 60cm-es N-RPSMA pigtail kábellal, így kb 6 ezerből kijönne, kicsit könnyebb dolgom lesz a másik oldallal. Oda valószínüleg szintén Yagi lesz, az általad ajánlott TP-Link + OpenWRT párossal. Közben kicsit körbe érdeklődtem, és mindenkinek jó véleménye van a Yagiról, "csak a beállításával fogsz szívni", igérték. Arra gondoltam, hogy van laptop, van mobilnet, van külső antennás wifi stick, és teamviewerrel rá tudok kapcsolódni az itthoni gépről a laptopra, és tudom figyelni a távoli oldalon a jel változását pl inssider -ben. Ja, a közvetlen rálátás olyan szinten adott, hogy az egyik háztól lehet látni a másik ház melletti nyárfát, abban az irányban nincs is másik ilyen fa, tehát az elsődleges beállítást ez alapján fogom megcsinálni. Jó lesz ez így?
(#) Mengyán válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Pont az a baj, hogy az asztalodon van.
Szerintem nem baj, hogy ott van. Csak arra értettem, hogy mondhatott volna ezer másik tipust, mégis olyat mondott, amilyen nekem van => nem kell pénzt költenem rá. A következő hozzászólásában meg is indokolta, hogy az olcsóbb routerek közül csak ez tudja wisp-et.
(#) pucuka válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Ha az asztalod a padláson van, nem is baj. Csak sajnos a router, és az antenna között nem lehet nagy távolság. Nem jó ha az antenna nyereséget a koax eszi meg.
(#) Mengyán válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Látom, még mindig ezen az asztal dolgon rágódsz! Fel fogom szerelni az asztalt a ház tűzfalára, közvetlenül a gerinc alá, hogy elég legyen egy 60cm-es pigtail kábel a router és az antenna közé, és a router is az asztalon maradhasson! De ha a fal túl széles lesz, és nem éri át a 12-es falat a 60cm-es kábel, akkor kívülről. Nem csak egy routerem van, de a másik nem wifis, és a szekrényben van, nem az asztalon, mert most nem használom. De majd előveszem, és újra használni fogom, ha a jelenlegi felköltözik a padlásra.
(#) 1984white válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Idézet:
„Ha az asztalod a padláson van, nem is baj. Csak sajnos a router, és az antenna között nem lehet nagy távolság. Nem jó ha az antenna nyereséget a koax eszi meg.”

A router mehet nyugodtan a padlásra, én is fel szoktam vinni oda, hogy 1-2méter koax elég legyen.
Az edimax router ezen típusának 17dbi a jelerőssége (adó tx) és -85dbm az vételi érzékenysége. Ezen a -85dbm jelszinten tudja a b szabványt vagyis a stabil 11mbit/s -ot . Amúgy -80dbm-nél pedig tudja az 54mbit/s sebességet is.
A routert a padláson poe-val szoktam táplálni, így a rövid koax sem gond.
(#) 1984white válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Old meg POE-val, hogy a router felmehessen a padlásra. Én a következőképpen csinálom sorozatban: Az utp lenti végén, csak a szabvány szerinti narancs, zöld és ezek fehér párosításai kábeleket kötöm be az utp csatiba (4db ér) felül is és alul is. A maradék barna és kék valamint ezek fehér párjai lesznek a táp pozitív és negatív ága 2-2db párhuzamosan.
Tápnak a hagyományos gyári trafós táp megfelel kb 15-20méterig, de a kapcsolóüzemű típusú nem jó mert azon "csak" stabil 12V van, a kábelen elveszik 1-2V és végén kevés lesz a routernek a táp, főleg nyáron.
Alternatív: Bekötöm szabvány szerint a kábeleket, és feláldozok 1-1 utp toldót amikből kivezetem az előbb említett "táp ereket" egy dc dugóra vagy a táp vezetékére.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) pucuka válasza 1984white hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Természetesen jól látod a megoldást. De nem akarok az asztalon rágódni, ha nem érti a lényeget, én nem erőltetem.
(#) 1984white válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
okés.
(#) Mengyán válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Milyen lényegre gondoltál, amit nem értek? Idéznék egy kicsit magamtól:
Idézet:
„hogy elég legyen egy 60cm-es pigtail kábel a router és az antenna közé”
Idézet:
„Egyik oldalra ezt gondoltam, az Edimax-al, meg egy 60cm-es N-RPSMA pigtail kábellal”


Kétszer leírtam, hogy 60cm (nem 60 méter, hanem 60 centi(!)méter) kábelt szeretnék az antenna és a router közé, valamint az antennát fel akarom tenni a tetőre a gerinc szelemenre (ha ott működik, akkor inkább eltekintenék az árboctól), a routert pedig a tűzfal belső oldalára, szintén a szelemenhez, hogy elég legyen a 60cm-es kábel. Az pedig, hogy jelenleg az asztalomon van a router, nem jelenti azt, hogy ott is marad! Ezek után nem értem, hogy mit nem értek. :-/
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
Következő: »»   24 / 64
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem