Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Sok bináris órát láttam már de olyat ami hexbe írja ki az időt még nem.Lehet ilyet építeni, ha igen gondolom piccel? A kijelző mondjuk egy 7 szegmenses led kijelző vagy lcd lenne. Segítségeteket előre is köszönöm! LEVI
Igen lehet építeni és PIC kell hozzá.
Már ezer ilyen topic van, keresgélj egy picit. Az hogy nem binárisan vagy decimálisan írja ki, hanem hexaban az pár sor módosítás a programban. Ez kb olyan, mintha ahhoz kérnék segítséget, hogy nem 8 ledes futófény kell, hanem 16 ledes...
körülnéztem mielőtt nyitottam úgy gondoltam ennél bonyolultabb át alakítani a bináris órát.
Idézet: „Lehet ilyet építeni, ha igen gondolom piccel? A kijelző mondjuk egy 7 szegmenses led kijelző vagy lcd lenne. Segítségeteket előre is köszönöm” Melyik lépésnél akadtál el? Amúgy ismered a Fórumszabályzat XVI. pontját? ![]()
Ez inkább csak afféle érdeklődés hogy létezik-e ilyesmi vagy hogy lehet-e építeni?
ez esetben kérném a pontjaim, mert megadtam a választ
![]()
annak tűnik
![]() amugy: "és PIC kell hozzá." sztem AVR-rel is menne ![]() ![]() Idézet: „lehet-e építeni?” Lehet. Sőt, egy hozzáértőnek nem kerül sok idejébe ezt összedobni... Idézet: „sztem AVR-rel is menne” Igen de hogyha megnézed az oldalon sokkal több piccel működö óra van .Szóval szerintem egyszerűbb segítséget kérni egy pices órahoz. Ja és biztos menne AVR-rel is. ![]() ![]() ![]()
Ezt a hexa-órát nem egészen értem...
![]() Mivel az óra decimális (10-es (és 6-os, stb)) számrendszerben számol... A plusz HEXA értékek mit jeleznének vissza? :miaz:
pl.: ugye a 10 órat azt kiríná rendesen de a 15 óra egy F betű lenne
De a 15-fölöttihez ugyancsak kell a következő helyiérték.
Így belegondolva, ez még a bináris óránál is elveteműltebb ötlet. ![]() ![]() D16 = BCD 0001 0110 = Hexa 10 D20 = BCD 0010 0000 = Hexa 14 D24 = BCD 0010 0100 = Hexa 18 D57 = BCD 0101 0111 = Hexa 39 D59 = BCD 0101 1001 = Hexa 3B De valóban megvalósítható :yes:
igen ez még annál is őrültebb ha tudni akarod hány óra van mindig számolni kell néhány hónap után úgy számolsz hexába mint decbe.
![]() ![]() ![]()
Az én véleményem is az, h. keresni kell egy viszonlag egyszerű órát, és azt rábírni a hexa számolásra és kijelzésre....
![]() Sok sikert a projekthez. ![]()
igen én is erre gondoltam. persze nem a fali mutatós órát
![]()
Akor pl 16:59 -kor ez lenne látható, hogy 10:3B ?
![]()
hát igen valami ilyesmire gondoltam a másodperc felesleges olyan gyorsan úgysem tudom át számolni persze sok gyakorlással....
Ha kevesebb idő alatt számolod ki a másodpercek értékét. mint ahogy a kijelző vált, akkor már tényleg megy a átváltás.
![]()
Mmm, kezd megtetszeni nekem is
![]() Akkor ezt úgy lehetne, hogy egy rendes órát csinálni és megmondani neki IF-fel, hogy ha egy olyan jönne most, hogy 59, akkor helyette a 3B digitjeit gyújtsa ki?
szerintem ezen felesleges ennyit agyalni, még könnyebb is elkészíteni, mint egy decimális kijelzésű órát, ugyanis nem kell hex/binary->decimális konverziót végrehajtani, hanem közvetlenül kiirathatod a 8 bites regiszterek értékét (óra és perc)...
ahol csak annyit kell csinálnod, hogy veszed külön a felső és az alsó négy bitet, majd azokból összehozol 2 db hexa számot (pl egy keresőtáblával, PIC-eken pofonegyszerű, végigolvasod Topi cikkeit, azok alapján simán meg lehet csinálni), és időmultiplexelve kiküldöd a 7 szegmenses kijelzőkre... Idézet: „...hogy 59, akkor helyette a 3B digitjeit gyújtsa ki?” Amikor a hagyományos óra 59-et irna ki, akkor a hexa óra kijelzőjéről a 3B olvasható le. ![]() Az eredményt meg így kapod meg: 3B = 3, 11, = (3*16)+11 = 59. ![]()
TIL311 hexa kijelző (nem tudom, lehet-e szerezni mostanság, nekem van pár darabom) nagyon szép, a 7 szegmensesen sokkal rondább a hexa kijelzés. Ráadásul van benne 4 bites latch, azaz nem kell a 3 digithez 12 vezeték, csak 4+3 kijelölés.
Ha AM/PM órát csinálunk, akkor elég 1 digit az óra kijelzésére, az 1-12 értékek beleférnek. Ez a hexa óra elég elvetemült ötlet, de nekem is tetszik ![]()
ha csak így lehetne meg csinálni inkább ne tudjam hogy hány óra van
![]() ![]()
Igen tényleg jó ez a Til311 de csak nagykerbe lehet beszerezni . Viszont néztem a lomexba 16 szegmenses kijelzőt azon hasonlóan jó lenne de ahhoz vezérlést és kapcsolást szerint elég nehéz készíteni
![]()
Ja igen. A hagyományos log.kapus kicsit testesebb mint a PIC. De az diztosan elvégzi a "behuzalozott" programját.
A 7-szegmenses is jó. De a 16-szegmensessel talán szebb a numerikus kiírás. Persze ez plusz lábakat vesz el a PIC-től...
Az erősítőmbe(denon) is 16 szegmenses van és a rádióállomások neve egész "szép" rajta. Hát igen ez sokkal több részből áll mint a hetes.
Szép napot! Nézem ezt a mellékelt videót,és a 42-ik percnél nem értem hogy az "A" betűnek miért 77 a Hexadecimális kódja? A "P"-nek 73, az "L"-nek 38? Hogy van ez? Ha az ASCII táblázatot nézem,akkor teljesen más kódot ír. Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |