Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   28 / 79
(#) Orbán József hozzászólása Okt 23, 2013
"A hazai szaksajtóban ismertették pl. annak a meglepő eredménnyel zárult orvosi vizsgálatnak a részleteit, amelyet vezető szimfonikus zenészek közel felénél kimutatható több-kevesebb (az életkorral nem arányos) halláskárosodás.
Ez ugyan a művészi munkát egyáltalán nem akadályozza, nem zavarja, de arra a következtetésre vezet, hogy akusztikai ítéletet nem szabad idősebb, vagy várhatóan halláskárosodott emberekre bízni. Különösen a képzett zenészek, művészek ítéletét sokkal inkább az elhangzott zenemű előadásának művészi színvonala, mint objektív körülményei befolyásolják.
"

Sipos Gyula - Hi-Fi erősítők építése 1978

Tehát egyetlen kérdés: Hány éves a kapitány?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) Orbán József hozzászólása Okt 23, 2013
És ez mit változtat azon, ha egy süket ember hallgatja a száraz tónak nedves partján a döglött béka kuruttyolását?
Most tisztelegni illik, vagy hazudni?
(#) gb197 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Üdv!
Evvel a véleménnyel tökéletes és mindenben egyetértek, de nem csak állítom, hogy a kábeleknek van saját hangja, de demonstrálni is tudom a saját rendszeremen. A hálózati tápkábelek hatása az erősítőre, cd lejátszóra, is jól hallható, érezhető. A megdöbbentő az volt, mikor a cd lejátszó (MICROMEGA STAGE 4 ) dugaszolós (pc tápkábel) kábelét egy CAT5-ös vezetékből készültre cseréltem. A hatás relatív drasztikus volt, jól érzékelhető, jobb sávszélek, több részlet, stb.
A vezetékek induktivitása, kapacitása, és jelterjedési sebessége bizony hatást gyakorol mind az analóg, mind a digitális berendezésekre. Persze ezek a hatások csak egy bizonyos minőségi szint felett hallhatók, mivel tudjuk a Hi-Fi ökölszabálya, hogy egy rendszer hangja, a rendszer leggyengébb láncszemének a hangjával egyenlő. Pl. hiába a drága kábel vagy erősítő, műsorforrás ha valami gagyi hangszórót kapcsolunk a végégére. Ezek effektusok, hatások nem lesznek hallhatók.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013

info.JPG
    
(#) Buvarruha válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Kár, hogy az ilyesmik kondenzátorból dolgoznak, régen rosz, ha annyira közvetlen a kapcsolat, hogy a hálat minden zaja ráül az erősítőre. Ennél nagyobb ökörséget még életemben nem hallottam. A hangszórók kábele nagyon is fontos és egyérteelmáen hallható, de a tápkébelek hangja szánalom kategória.
(#) peti333 válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Nos, felvetem újra a kérdést.
Az erőműtől a konnektorig lecserélted a kábeleket?
(#) Orbán József válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
Jaja, képzeld, milyen minőségi cucc kell ahhoz - ami se neked, se nekem nem is lesz - mert ez a mi szintünkön soha nem fog érződni, jelentkezni.
Ezért könnyű nekünk itt alul tamáskodni.

Hát persze, hogy persze...
(#) 20sz Jófiú válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Azt tudtad, hogy a villásdugó utáni rész a falban akár alumínium vezetékkel is folytatódhat?
(#) gb197 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
Nálam működik a tápkábel effekt, ki cseréltem az erősítő és cd lejátszó kábeleit már vagy 10 éve. A furcsa az, hogy minél közelebb van (az utolsó néhány méter számít) fizikailag a tápvezeték a Hi-Fi-hez, annál jobban kijön ez az effekt.
A "kondenzátorból dolgoznak" dolgot pedig nem értem...
(#) gb197 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 23, 2013
Igen tudom, erről beszélek.
(#) Buvarruha válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Szerintem meg amikor kicserélted a tápkábelt, véletlenül helyre lökted a kontaktos RCa dugót, amitől megjött a magas. Az, hogy nem érted a kondenzátoros dolgot, megmagyarázza, hogy miért hiszel ebben.
(#) gb197 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
Kedves Buvarruha ! Félre érted a helyzetet, nem hiszek benne, de működik a dolog. Soha nem is hittem el semmi, csak ami a saját fülemmel hallok, tehát ez a bebeszélem magamnak dolog nálam nem működik.
(#) Buvarruha válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Nem az okozta a változást, millió dolog van ami ezt lehetetlenné teszi.
(#) Orbán József hozzászólása Okt 23, 2013
A dolog lehet hasonló:
"A dongó aerodinamikai szempontból képtelen repülni.Tudósok kiszámolták, mai ismeretük szerint,ekkora szárnyfelülettel ekkora testet képtelenség felemelni.Még szerencse,hogy a dongó ezt nem tudja és repül boldogan..."

Szerintem...
(#) Buvarruha válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 23, 2013
A kettő közel sem ugyanaz, a dongósm tudósok tévedtek, az elektromos áramkörök tulajdonságai pedig tények. Hogy van az, hogy hájend körökben a tápkábeltől jobban szól a magas, miközben az ilyen áramkörök tápfeszültségtől való függetlensége vagy mi a búbánat (PSRR) akkor jó, ha magas. És még ezer tényt lehetene felsorolni, ami miatt ökörség ez az egész.

A multkor idekeveredett a filozófia és a végén még a vallás is, de ezek olyan dolgok amiknek itt helyük és létjogsultságuk sincs.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) gb197 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
Abban igazad van, hogy sok minden befolyásolja a hangot, de mikor két tápkábelt egymás után cserélgetek, ott csak két" változó" van az egyenletben és ez egyértelmű.
Tiszteletben tartom ha Te nem hiszel benne, de azt ne állítsd, hogy nem működik / működhet ez az effektus.
Ebből következtetek arra, hogy a hely hálózati polaritásban sem hiszel, holott az még jobban hallható a cd és más digitális forrásoknál.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) Orbán József válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
Igen és az a néhány mrd légy szerint tehénkaki ízletes.
Vagy amiről nem tudunk, az nincs.
(#) Buvarruha válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Persze, hogy nem hiszek, főleg, ha transzformátorral galvanikusan le van választva, mint minden készülék.

Ha hiszed, ha nem mindent kipróbáltam és a jel útjába nem kerülő dolgok csereberéje semmi változást nem hozott. Egyszer volt erre példa amikor a bekapcsológombot kicseréltem és nagy hangerőn megszűnt a sercegés, ami érthető is volt, mert az előző kapcsolő annyira kontaktos volt, hogy nagy terheléskor egyszerűen szikrázott.

A csatolókondenzátorokat lelkesen cserélgetem és a hangszórókábeleket is, de a tápkábelt biztos, hogy nem fogom cserélgetni..
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) Orbán József válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
Szerintem egy a lényeg: Az álláspontjaink, véleményünk soha az életben nem fognak se közeledni, se megváltozni és minnyájan, kétség nélkül jól fogjuk érezni magunkat a sajátunkkal.
Hiszen jó mulatság volt, férfimunka.

Egyébként én valóban félreértettem ezt a topikot. Azok élményeire, tapasztalataira számítottam, akik nem a hétköznapi szerelvényekről, megoldásokról cserélnek eszmét, de nem érdekes...
Akik szerint nincs - a másik meg hallja - azokkal miről értekezzünk?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) gb197 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
Idézet:
„Persze, hogy nem hiszek, főleg, ha transzformátorral galvanikusan le van választva, mint minden készülék.”

Na erre azt mondom semmit nem jelent, hogy le van választva! A "dugóhúzó" effektet azért említettem, mert műszerrel is mérhető mindenki számára, mikor van helyesen bedugva a HI-Hi komponens !
Az átjátszó kábeleket ha kihúzod a cd-ből és fogsz egy digit multimétert, megméred mekkora feszültség van a készülékház és a föld között (lehet nagyobb, mint 200V AC), majd megfordítod a villásdugót, azt tapasztalod, hogy két igen eltérő feszültséget mérsz a készülék fém házán. Ez két állapot két különböző hangzást takar. A helyes polaritás az lesz, mikor a kisebb feszültséget méred a házon. Ki lehet próbálni, nem kerül semmibe, és ez még az olcsó lejátszóknál is működni fog.
(#) gb197 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2013
Igen is köze van a tápnak a hangzáshoz, és itt gyári berendezésekről beszélek, nem a saját általam készített dolgokról. A nyolcvanak években a Hifi Magazin számaiban már írtak ezekről a dolgokról, de úgy látom ez még sok embernek új dolog.
Szóval visszatérve a táphoz, sem elméletileg, sem pedig gyakorlatilag nincs igazad!
A hálózati feszültség kapacitív áramot hajt be a készülék fém házába, majd az átjátszó kábeleken keresztül egy kiegyenlítő hurokáram folyik a készülékek között, na ez az dolog ami nagyon is zavarja a hangzást. Nem véletlen gyártják a galvanikus elválasztókat , karbonszálas kábeleket, stb. Nyugodtam mérd csak meg cd-t, dvd-t erősítőt , aztán lehet pislogni...
(#) CHZ válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Idézet:
„Az átjátszó kábeleket ha kihúzod a cd-ből és fogsz egy digit multimétert, megméred mekkora feszültség van a készülékház és a föld között (lehet nagyobb, mint 200V AC), majd megfordítod a villásdugót, azt tapasztalod, hogy két igen eltérő feszültséget mérsz a készülék fém házán”

A villásdugó forgatása biztos hogy hallható változást okoz, de nem minden esetben.
Ennek lényege a hálózati trafó kivitelezésében rejlik. Ha a 0 vezeték kerül a primer tekercs végződő kivezetésére, akkor hoz némi javulást. Ez a primer/ szekunder tekercsek elválasztásával magyarázható, árnyékolást elválasztás okoz, kevesebb zavart csatolódhat a hálózat felől. Viszont ha a primer és szek tekercsek között van árnyékoló fólia, akkor nem igazán érzékelhető ez a jelenség.
(#) gb197 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2013
Egyetértek, végre valami szakmai megközelítés a dolgoknak.
(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2013
Sajnos a mai kapcsolóüzemű coccoknál ez már nem így van, mert alacsony kapacitásokkal hálózatra van húza a szekunder nullája. Van, hogy mindkét bejövő vezeték egy.-egy kondival van burkolatra húzva, ilyenkor mondhatni feszültségosztót képeznek és a fél hálózati feszültség jelenik meg a burkolaton, de van, hogy csak a nulla van a burkolatra húzva, ami jó megoldás, de nem a nálunk rendszeresített akárhogy bedugható dugók mellett.

Viszont bármeliyk is, normális huzalozás mellett sehogysem okozhat gondot, vagy szólhat bele a hangba.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) gb197 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2013
Tudjuk legtöbb esetben nincs védővezető, mert kettős szigetelésű a berendezés, így tud hurokáram folyni, és ez valóban nagyon kicsi, mégis befolyásolja a rendszer hangját, bármennyire is hihetetlen. (ez marketing fogás...)

A másik mikor is van védővezető, mint nálam is cd-nél, készüléken belül is kifejti a hatás a földbe folyó áram. Ez demonstrálható bármikor, ezért tényként kezelem .
A tápegység dc kimenet pedig hiába független, a fém vázat rendszerint akkor is összekötik a gnd-vel, ahol pedig kapacitás van ott,áram is folyik a hálózat felől.
Azt aláírom, nem egyformán lehet a különböző készüléknél érezni e hatást, tapasztalatom szerint pont a digitális berendezéseknél a hallható, ahol nem lenne szabad.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) gb197 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2013
Mindenre van megoldás, én csak vázoltam, hogy a gyári berendezések szerintem 95-98% -a ilyen felépítésű. Nem jelenti az, hogy nem lehet attól jobbat építeni, fejleszteni.
(#) gb197 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2013
Valóban nagy probléma, minden elektronikus eszköz amiben dióda van és nem PFC-s, az bizony betöri a hálózati szinusz jel csúcsát, ami harmonikus torzítást eredményez. Utána meg külön aktív hálózati táptisztító kell, ami újra rendbe rakja a hálózatot, hogy minden szépen muzsikáljon.
(#) pucuka válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Figyelembe vehetnéd, hogy az emberi érzékenységnek is vannak korlátai. Ha nem lenne, bele is bolondulnánk a minket érő természeti hatásokba. Bármennyire is úgy gondolod, hogy nincsenek, vannak. A saját szívverésed hangját sem hallod. Az ezen érzékenységi szint alá csökkentett zavaró tényezőknek már nincs jelentőségük, annak ellenére hogy sokan állítják, hogy van. Ilyenek csak a hypohonder típusú emberek képzeletében vannak, akik látni vélik az elektron útját s drótban, és ebből vonnak le következtetéseket.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) gb197 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2013
Nem olvastad el figyelmesen az előző hsz-emit, ahol is írtam, mindenkinek tiszteletben tartom a témában a meggyőződését, hitét. Az viszont nem elfogadható számomra, ha valaki tényként kezel olyan dolgot ami nála nem működik vagy nem hisz benne. Azt hiszem nem is ez a topik témája. Én sem megyek egy ufós fórumra mert nem hiszek benne, hogy ott tényként állítsam: nem is léteznek.
Abban látom a rációt inkább, akik hisznek benne és akiknél működik ez a dolog, azok segítsék egymást tapasztalatokkal, információcserével, stb. Nem a hitvitának kellene itt helyet adni véleményem szerint.
(#) 6C4C válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2013
Néha talán nem is önmagában a zavar, hanem az erősítőeszközök nonlinearitásai "segítségével" kikeveredő (hallható tartományba kerülő) termékek, amik a gondot okozzák???
(#) pucuka válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Szerintem ez egy műszaki fórum, és nem hitbéli dolgokról kellene szólnia. Erre van sok más fórum, oda viszont én nem látogatok, és nem próbálok meggyőzni senkit.
Ezen a fórumon inkább maradjunk a kézzelfogható, mérhető tényeknél. Erre szamóca linkelt egy jó összefoglaló írást. Nagyon sokmindent meg lehet mérni, és az eredmények "hangzásra" való hatását is.
A méréseken alapuló tapasztalatok, információk cseréjével egyetértek, de a hitből származóknak nem. Próbáld kézzelfogható mérési eredményekkel bizonyítani a hangzás befolyásolását. pl. megmérted valaha is, hogy mekkora kapacitív áramok folynak, amik tönkreteszik azt a "hangzást"? Ha van ilyen, és miért ne lenne, akkor annak oka van, amit meg is kell keresni, és ha lehet megszüntetni, vagy legalábbis a zavaró szint alá csökkenteni.
Következő: »»   28 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem