Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   29 / 79
(#) pucuka válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 23, 2013
Ha az intermodulációra gondolsz, természetesen ilyen is létezik, egy valamire való lineáris erősítő egyik legfontosabb paramétere. De ez is konkrétan mérhető, de sokan nem is tudnak a létezéséről, és ilyenkor kerül elő a látomások, érzések alapján a hit, minden konkrétum nélkül.
Minden eszköz, amiben nemlineáris elemek vannak, intermodulációt termel. Általában az ötödrendű termékekig szoktuk vizsgálni, (3f1 +/- 2f2 és fordítva) ezek felett a tapasztalat szerint a termék amplitudói elhanyagolhatóan kicsik. Csak az a kérdés, hogy mennyit, és milyen viszonyban van a hasznos jellel.
(#) Orbán József hozzászólása Okt 23, 2013
Kedves Kollégák!

Én is ezt kérdőjeleztem meg:
Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra

Most vagy arról kéne szólni, aki hallja, mi a tapasztalata, vagy arról, hogy semmi, képzelődtök, hagyjátok már abba!

Én szívesen látnék egy olyat - ha itt ebben a topicban nem lehetséges - ahol az a tábor cserél eszmét, aki szerint ezek a dolgok valósak.
Van itt vicc fórum is, a materialisták tekintsék azt is annak.
Hm?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) 6C4C válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2013
DHT végcső izzításra mit javasolsz??? Elég régóta próbálkozok, de eddig minden általam ismert megoldás erősen kompromisszumos volt. Még toroid szekundert is áttekertem bifilárisra, elég jó lett, de valahogy még mindig nem az igazi
(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2013
Én sem értem, ezért ráznak a digit TV szürke beltériei is.
(#) kadarist válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
Abból a "rázásból" nem alakulhat ki veszélyes nagyságú áram, ezért nem kell külön foglalkozni vele.
(#) Buvarruha válasza kadarist hozzászólására (») Okt 23, 2013
Tudom, de akkor sem épelméjű megoldás. Egy Tv volt itt aminek a fémvázán 200V Ac volt a számítógép házához képest, de amikor finoman cirógattam a dsub kábelt a házhoz, egyáltalán nem szikrázot, de amint elvettem, megint megjelent a 200V. Nem veszélyes, de azért gyomron rúgja az embert na.
(#) kadarist válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2013
A zavarsugárzás csökkentése miatt kell a hálózattal kapacitív úton összekötni a nagyobb fémrészeket és a GND-t. Le kell nyelni a békát.
(#) pucuka válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 23, 2013
Nehéz kérdés. Ha van a fűtésnek közepe, jobb a helyzet, de valamennyi brumm, mindíg lesz. A legjobb egyenről fűteni. Nem túl nagy igények esetén szokás volt (meg amíg nem volt válaszék) váltóról is fűteni.
(#) keszeg01 válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Milyen műszerel mérted ?
Megmértem 80 voltott mértem minimális eltérrésel ha megfordítottam a dugót a konektorban,előkerült egy régi analóg műszer és láss csodát kb 2 volt lett az eredmény na semmi baj egy újabb műszer azon is csak 2 volt , tégy hát igazságot ki hazudik.
(#) gb197 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2013
Bizonyos esetekben valóban lehet műszeres méréssel összefüggéseket találni, pl. a hurokáram jól mérhető egy precíz műszerrel, kb. 10uA nagyságrendileg, de tudomásom szerint még senki nem végzett ilyen méréseket, kutatásokat. Talán érdemes volna...
Mióta nyilvánvaló vált számomra, hogy egy cd, erősítő, vagy lp játszó torzítási mérése a legritkább esetben van összhangban a hangzással, nem érdekeltek a mérési eredmények.
Persze bizonyára lehetne kidolgozni olyan mérési módszereket (és hiszek is benne) ami egyértelmű összefüggéseket találna a hallottak és mértek alapján, de hát még ilyet sem igazán csinált senki. Kivétel pl. a jitter mérése a digitális rendszerekben, ott egyértelmű és szoros összefüggés van.
(#) 6C4C válasza keszeg01 hozzászólására (») Okt 23, 2013
A két műszernek eltérő a belsőellenállása...
(#) szamóca válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 23, 2013
József! Van olyan fórum, ahol a hívők megosztják tapasztalataikat, és meg is erősítik egymás érzékeléseit. Sokszor igen magasan kvalifikált szakemberek, mérnökök, zenészek, tanárok találhatóak ebben a körben. És minden esetben feltűnnek azok az emberek, akik ezeket a csodákat (nem kis összegekért) eladják nekik. Ők természetesen nem saját pénzük ellenségei, tehát támogatják, megerősítik ezen érzékelések fontosságát, különlegességét, nagyságát.
Mivel az én hallható hangtartományom (mint utaltál rá) már koromnál fogva beszűkült, azért furcsállom, hogy ezen hívők körében mégis az idősebb, fizetőképes egzisztencia a célközönség, felhasználói többség. Ha ők sem hallanak 15kHz felett, miért is lehet eladni nekik a 100kHz-es szupertweetereket?
(#) gb197 válasza keszeg01 hozzászólására (») Okt 23, 2013
A mérést nagy belső ellenállású pl. digit multival, vagy csővoltmérővel kell mérni.
(#) pucuka válasza keszeg01 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Nem kell igazságot tenni, és senki se hazudik. Csak mérni kell tudni, mit, és hogyan. Nagyon nem mindegy hogy egy több MOhmos belső ellenállású generátor kapocsfeszültségét egy 10, vagy 1 MOhmos, vagy éppen egy 1 kOhm belső ellenállású műszerrel méred. A jelentősen eltérő terhelés miatt jelentősen eltérő feszültségeket fogsz mérni.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) keszeg01 hozzászólása Okt 23, 2013
Ok .
Akkor melyiket fogadjuk el a 2voltott vagy a 80-at!
(#) Orbán József válasza szamóca hozzászólására (») Okt 23, 2013
Szia!
(Én) a bagoly mondja verébnek... (60év)
Az a helyzet, hogy az már az ember saját baja, erénye, ha átverik, vagy felismeri, akik ezt az - nevezzük ezotériának - jelenséget kihasználják és lehúzásra mennek.
Végül is, ha boldogok vele, mi baj lehet? Ő pénzük, bajuk.
Én megengedő állásponton vagyok. Van egy csomó ember, akiben bízok, szavát hiszem.
Megelőlegezem, addig sem kételkedek, cáfolok, míg saját tapasztalatot nem szerzek. Ha nem szerzek, akkor sem fogom erőltetni, hogy márpedig a Föld lapos.
Egyébként egy ilyen (valódi) jóakaróm pl. mesélt egy olyan kísérletről, ahol megfogták az átvitelt egy hangláncnál 20-40-100kHz-n.
A nagyot mindenki azonnal felismerte, zenén.
Nyilván, hogy jó cuccnak kell lennie minden tagnak, ezt írtuk sokszor.
Úgysem tudom soha - soha nem mond, hogy nem nyerhetsz a lottón (ha veszel) - elérni azt a hangláncot, amin ez jól érzékelhető, ettől még elhiszem, hogy így van.
Nem mellékesen, nem akarom lerángatni ezeket a véleményeket sem, (semelyiket) nekem semennyibe nem kerül tisztelni mások véleményét.
No mindegy is, ettől nem leszek boldog(talan)abb, meddő ez a vita itten...
(#) Agépész válasza keszeg01 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Két külön állapotot mértél két különböző műszerrel? Mérd meg mindkét állapotot mindkét műszerrel (4 mérés), az többet mondana. Egyszerre lehetőleg egy dolgot kell változtatni mérés közben.

Egy mérnökhallgató
(#) 20sz Jófiú válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Ha nem titok akkor erről a CAT5-ös vezetékből készült kábelről tudnál felrakni egy fotót vagy esetleg egy építési leírást?
(#) gb197 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 23, 2013
Nem titok ezért is írtam le és nincs benne semmi extra. 3-3 ér N + L, Egy összecsavart szálat a végén megbontani, + 2 szál (érpár) védőföld. Kettős szigetelt készüléknél 2-2 érpár (4-4 ér) összefogva. Szerelhető pc dugalj + dugvilla . Hangszóró kábelnél 2-2 érpár összefogva. A "Kácsá"s OFC rézkábelemet erre cseréltem le 13 éve. Már létezik a CAT7 is, érdemes lenne inkább az kipróbálni, abban elválasztó műanyag is van, nagyobb sebességű kábel.
(#) 20sz Jófiú válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Érthető a leírás. Köszönöm!
(#) kameleon2 válasza peti333 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Viccesnek tűnik a felvetés - de........ Sokan éppen a hálózat problémái miatt tértek át a spirálcellás akksi - napelemes "tiszta" energiaforrásokkal hajtott High-Endre. Mert akkor az erőmű ugye a nap és csak DC van.....
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) gb197 válasza peti333 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Később írtam, hogy az utolsó méterek számítanak csak a pl. készülék vezetékei és ne kérdezd miért, mert nem tudom a fizikáját, csak működik.
(#) 20sz Jófiú válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Szerintem az összecsavart vezetékeknek lehet valami köze a dologhoz. Zavarvédelem miatt szokták összetekerni a vezetékeket.
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 23, 2013
(#) gb197 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 23, 2013
Lehet kisebb a kábel kapacitása és induktivitása is, ill a rendkívül jó teflonos szigetelés is befolyásolhatja a dolgot. Egy másik dolog amire nem figyeltek fel mikor írtam, a kábelek jelterjedési sebessége. A Nordost speciális kábelgyártó cég teóriája, hogy a hagyományosan gyártott réz és ezüst vezetékek jelközlési sebessége az elméleti fénysebesség kb. 50%-a, az általuk monokristályos eljárással gyártott vezetékek elérik a 96%-ot.
Az utp/ftp kábelek elég magas frekin műdödnek, talán ez is okozhatja a nagyon jó hangzást, persze ez az én teóriám, de sokan használják tudomásom szerint.
(#) szamóca válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
A narancs CAT 7 Kácsa RCA nekem is volt, de elajándékoztam mert semmi különös hatását nem észleltem. Ellenben igen merev nehezen kezelhető volt. Az elektronok egyirányú elmozdulásakor vezető anyagban, sebességfelezési képességről még nem hallottam. Hogyan, miért feleződik a sebesség?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) gb197 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 23, 2013
A kábelek működéséről én sem tudok többet, mint amit a Hifi Piac vagy Sztereo újságokban olvastam. Itt a Nordost oldala, talán ott kideríthetsz valamit...Bővebben: Link
(#) szamóca válasza gb197 hozzászólására (») Okt 23, 2013
Nagyon szép cuccok!
(#) gb197 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2013
Semmi újat nem mutattál, mindent tanultam többször is. Csak hogy a mai tudomány egy következő szintre lép, ahol az eddig tanult dolog néha kikerülnek a kukába. Új elméletek és új törvények születnek, hívjuk fejlődésnek.
Egyébként meg nem én találtam ki, csak leírtam itt, ha figyeltél volna.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) szamóca hozzászólása Okt 23, 2013
Hasonlósága gyanánt az elektromosság szemléltetésre, én a Newton bölcsőt szoktam alkalmazni a fiatal srácoknak.
Tehát nem egy elektron (golyó) indul el Budapest-Los Angeles telefonvezetéken, és teper 300ezerrel végig, hanem az elektromos tér (mozgási energia).
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
Következő: »»   29 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem