Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Aszinkron motorok tekercselése
Szevasztok ki tudna segiteni van eggy 2800 fordulatszámu motor 0.80 drótból tekerve gyári, hogyan tudnám változtatni a drót vastagságát ? mert ez a vastagság nincs nekem , van valamilyen utmutató , táblázat vagy valami ?
Szia Viktor !
A huzal keresztmetszetét r négyzet szer pi (3,14) képlettel számolod ki ,tehát a 0,80 as az 0,5027 négyzetmiliméter. ezzel a képlettel kiszámithatod és két vagy három szállal helyettesitheted,amiket egyszerre tehát párhuzamosan gombolyitasz. ![]()
Ha van 0.56-os huzalod, 2x akkor menetszámmal és az egy fázishoz tartozó két tekercs csoport párhuzamos kötésével. Egy nagyon picit lesz alatta az eredeti keresztmetszetnek, szerintem elmegy.
szevasztok eddig tudom de nem fér bele dupla szálason a 0.56 huzal?
*Írásjelek nagybetű hol marad? A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Ezen csodálkozom, mert a vékonyabb huzalnak jobb a kitöltési tényezője...
Helyesen nem dupla szálas, hanem 2x-es menetszám, de a huzal vezető száma ugyanannyi mindkét esetben 1 horonyban. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Szevasztok,
kedves József, az tény hogy egy konkrét villanymotorba egy bizonyos huzalvastagság felett már kín berakni a tekercset... ![]() tényezője nem függ az átmérőtől ha néhány tiz menetről van szó... ![]()
Legyen úgy, azonban félénken megjegyzem, az ajánlott huzalvastagság, keresztmetszet alatta van az 1 x 0.8 átmérőjű huzalnak.
Akkor mi a gond? Pl. volt 50 menet 0.8 (0,5027mm2) ezzel meg 100menet 0.56 (0,2461 mm2) Tehát?
Kedves József, írtad:
Idézet: „mert a vékonyabb huzalnak jobb a kitöltési tényezője...” Csak ere reagáltam... ![]() Idézet: az eltérés nem jelentős, és könyebben élfér! „az ajánlott huzalvastagság, keresztmetszet alatta van az 1 x 0.8 átmérőjű huzalnak.”
Rendben...
![]()
Hello!Nem tudnátok valami pdf vagy egyéb dokumentumot adni villanymotor tekercseléshez?
Hello!Nem tudnátok valami pdf vagy egyéb dokumentumot adni villanymotor tekercseléshez?
Szia! De.
Elküldtem a mailodra.
Szia Orbán József! Lágyszíves küldj nekem is. Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Szia! A citromos box az nudli ehhez. Kapsz majd értesítőt, honnét töltsd le.
Elvileg már ott is van.... A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Üdv, kérlek küldd át nekem is.Köszi!
![]()
Ehhez van eszetek...
Ott van már. ![]()
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy villanymotorok tekercseléséhez használnak-e még fából készült horonyléceket és ha igen akkor pontosan mire? Sajnos normál szakirodalmat nem találtam sem általánosan a tekercselésről, sem a ma használatos módszerekről vagy anyagokról. - Tud valaki mondani (esetleg emailben küldeni) ezzel foglalkozó könyvet? - Szerintetek motortekercselő üzemek használnak még horonylécet? Ez a kérdés azért merült fel bennem mert a családom tulajdonában van egy hornyléc marógép és szeretném tudni van-e értelme üzembe helyezni.
Szervusz!
Tekercselő üzemeket, ezzel foglalkozókat keress meg. Szerintem használnak máig is, olyat is láttam, ami nem fából volt, de a a fa is tökéletesen jó volt eddig is.
Sziasztok.
Ha egy 220/380-as motor teljesitménye 370w,amiből 220-on csak kb 240w hozható ki belőle,de mi van olyankor ha ezt a motort megtekercselték 1 fázisúra?Innentől hogy alakul a teljesitménye? Köszönöm a hozzáértő emberkék válaszát.
Háromfázison nem esik vissza a teljesítmény. Ha egyfázisúra tekercselik meg, akkor sem.
Szia!
Jó a kérdés, de mivel nem alakul ki 1 fázison valódi forgó mágneses tér, ezért nem lehet egyenértékű a 3 fázisú tekercseléssel, tehát "gyengébb" lesz. A motor teljesítményét még a fordulatszáma is meghatározza, hiszen 2800 -as fordulaton x Watt , addig 1400-ason kb.:x/0.6 W lesz.Mivel több pólus kialakításához kisebb keresztmetszetű vas áll csak rendelkezésre és a kivehető teljesítmény a vaskeresztmetszettel is összefügg. üdv.: Foxi
Sziasztok!
Egy 380v-os kb 3500w generator(kinai ezert nem tudom pontosan) tekercselese mennyi forint korul lehet. Es erdemes-e rezet az alu helyett? Koszi ![]()
Sziasztok!
Egy 1400 1/p fordulatú 130W-os IMI mosógépmotort egyszerűen át lehet tekercselni két pólusúra? Ventilátornak szánnám, ezért kellene a kb. 2800-2900 1/p-es fordulat. A másik: Van egy szovjet mosógépmotorom, 200 valahány W-os, pontosan nem emlékeszem, mert a gép otthon van Magyarországon. ![]() Egyébként szélgenerátornak szánnám, lehetséges? A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
Az IMI motort lehet, hogy csak át kell kötni, és kétpólusú lesz. Az orosz motort ne 230V-al próbáld ki (hacsak nem a működtető füstöt akarod előcsalni), hanem mérj tekercs ellenállást. Csapágyat akárhol kapsz bele, csak szedd szét, hogy tudd mekkora kell. Aszinkron motorból nem tudsz generátort csinálni.
Köszi a választ.
![]() Az orosz motorból még kísérleti generátort se tudok csinálni? Pl. Meghajtanám egy szabályzott soros gerjesztésű porszívómotorral, és különböző frekvenciájú áramot tudnék levenni.
Nagyon mérsékelt áramot lehetne levenni, mivel nincs gerjesztés a forgórészen. Mechanikailag nem bírná a magasabb fordulatot (nem arra van méretezve).
Nem hajtanám max fordulaton, a névleges fölé nem mennék. (A soros motort egy fázishasításos szabályozóról hajtanám, éppen hogy.) Azért egy 75W-os izzó, vagy egy kisebb aszinkron motor elmenne róla?
Ahhoz, hogy egy kétpólusú (2800 fordulatú) asszinkron motor generátor legyen, 3000 fordulat felett kell forgatnod. Ezt nem biztos, hogy bírja a csapágya.
A másik gond, hogy az asszinkron motor generátorként nehezen gerjed fel, a használatos asszinkron generátoroknak kissé másabb a konstrukciója, mint a motoroké. |
Bejelentkezés
Hirdetés |