Fórum témák
» Több friss téma |
Na jó, holnap megcsinálom neked. :yes:
De igazából nem értem. Ez a rajz, majdnem nyák! úgy van ábrázolva az IC ahogy látod magad előtt. a Fet bekötése is le van rajzolva. Itt sok probléma nem, lehet. (Viszont a nyákot, nem tudom méretarányosan átküldeni.) Mérni nem akarsz semmit? üdv! proli007
hát métrnék de tegnap addig szorakoztam vele amig a fet meghal (buz11) tehát holnap veszek ujjat és a nyákot nagyon megköszönném
Nos, itt vannak a rajzok!
alkatrész-oldal PCB SCH - Az oszcillátornál mind két kondi formátumot felraktam a rajzra és a nyákra is, persze csak az egyik kell. (10nF-1uF, Én 47nF-ot tettem bel) A trimmerpotit (P7401)100kohm-ra csökkentettem, nem kell akkora átfogás. (szerintem egyáltalán nem kell, ha kiderült melyik freki a jó) - A rajzot újra rajzoltam. Igaz így nagyobb, de legalább érthető. - A fordulat szabályzó poti nincs a nyákon, azt úgy is tekergetni kell. - Csak 8V-tól felfelé üzemel. Ha 14V alatt akarod járatni, a stabi nem kell, akkor a kihagyod és a két szélső lábát egy rövidzárral helyettesíted. - BUZ11 helyett, IRFZ44-et használj, jobb, és szerintem olcsóbb is. (nem néztem utána) - A védődiódát felbikásítottam, az 1N4148 semmire sem jó. - Tanulmányozd a rajzot! (pld. Ha a 4. lv. 16-os láb nincs a földön, nem működik.) Jó szórakozást! proli007
köszi anyák rajzot meg mindent remélem mostmár müködni fog.
Az általad is átalakított rajzzal pár napja küzdök
Át szeretném alakítani hall elemesre, poti helyet. Referenciára kötve, min. állásban 800mV, míg max. állásban 4.2V mérhető a kimenetén, 10mA-t vesz fel. kapcsolási rajz Siker ez eddig elmaradt
Összerajzoltam így próbáltam ki, így áll a dolog.
Lényegében annyi a bajom, nem tudom megmérni a kitöltési tényezőt nincs szkópom, hogy lehetne orvosolni függ a frekitől is a dolog jelenleg 1khz körül van, bár 20khz-n akkarom járatni.
Esetleg ha leírnád a hibajelenséget (már ha egyáltalán van), akkor mondani lehetne rá valamit! Persze azt sem ártana leírnod, hogy potival működött-e! Meg úgy általában értelmes magyar nyelven leírni mindent. És ha azt írod, hogy egy kapcsolással küzdesz, miközben valójában teljesen más kapcsolást építettél, azzal is nagyon hatékonyan gátolod a segítségnyújtást.
TL494 műveleti erősítőit normálisan ki kellene iktatni! Általános érvényű alapszabály, hogy műveleti erősítő bemeneteit nem szabad összekötni, mert így a szerencsétől (offsettől) függ, hogy a kimenete maximális pozitív, vagy maximális negatív értékre áll be. Neked maximális negatív kell, ezért a negatív bemeneteket föl kell húzni! Egyébként a TL494 tápját jó lenne külön szűrni (10 ohm 100 uF), bemeneti tápot 1000 µF-dal szűrni. C2=4,7...10 nF legyen!
Megpróbálom leírni.
Azt szeretném megtudni: - hall-elem add feszültséget a 'feedback' lábra, ez mekkora kitöltési tényezőt eredményez? - mekkora a fűrész jel nagysága (csúcstól-csúcsig), kiszámolható-e? Hall-elem: Be: 5V Ki: 800mV - 4.2V Észrevétel: - 1 KHz-nél a feedback lábon 800mV mellet jelenik meg a moduláció. -10 KHz-nél a feedback lábon 1V mellet jelenik meg a moduláció. Idézet: „hall-elem add feszültséget a 'feedback' lábra, ez mekkora kitöltési tényezőt eredményez?” A te kapcsolásodban a gate-en mérve 100 és kb. 15 % közöttit, ha a hibákat kijavítod. Egyébként egy sima feszültségmérővel meg lehet mérni. Idézet: „- mekkora a fűrész jel nagysága (csúcstól-csúcsig), kiszámolható-e?” Kb. 3 V.
A "tl494pwm2.jpg" rajznál a 100% és KB 13% (= 1.55V), de ezt mondtad is.
Átalakítottam a FET meghajtását, mert nagy áramok folynak majd. A feszültség 24V lesz a motornál, a vezérlés továbbra is 12V-ot fog kapni. Átalakítás után is működik a kapcsolás, a 100% megvan, amikor a hall-elem minimumállásba van, akkor 3V jut a Gate-ra, így forog a motor. Ezt a 3V-t, hogy lehetne lejjebb vinni?
Hello!
Bocsi, nem a Pafi vagyok, de... Még mindíg nem fogalmazol egyértelműen, hogy mik a kívánalmaid. pld.: Idézet: fogalmam sincs mit akarsz ezzel mondani. Ez egy kapcsolóüzemű szabályzó, a Gate-ra kapcsoló jel kerül. Ennek speciális esete, hogy ha "maximális kivezérlés" van, akkor azon tényleg egyenfesz van. De hogy ez mekkora kell hogy legyen, (vagy van) az a kapcsolástól függ, és a Fet szükségletétől. Hogy jó hogy forog, vagy nem arról nem írták. Összességében, nincsenek korrekt megállapítások, és nincsenek elvárt kritériumok. Így nehezen segít bárki!! „amikor a hall-elem minimumállásba van, akkor 3V jut a Gate-ra, így forog a motor.” (Ebben a kapcsolásban, csak az analóg részeket mérheted műszerrel, a többit az ember csak kínjában méri meg vele.) Ha van szkópod, és megméred a kondin a fűrészfeszültséget, akkor megkapod, hogy a hármas lábon milyen szintek között kell változni a DC feszültségnek, hogy a maximális kivezérlési tartományt elérhessed. (pld: 0..90% vagy 10...100%) Az 1-es,2-es,3-as láb között ott van a műveleti erősítő. Ezzel és a referenci feszültséggel(5V) szinte minden bemeneti jeltartományhoz hozzá illesztheted a Tl-t. De a Pafi által írt kivezérlési tartományt nem lépheted át. Tehát csak az egyik oldalon lehet 100% vagy 0%, attól függően, hogy a kimenet invertált-e vagy sem. A kivezérlést legegyszerűbb a motoron mért feszültséggel ellenőrizni, de erre a célra inkáb egy analóg műszert javasolnék. (Az szépen átlagol majd neked.) üdv! proli007
Hello!
Idézet: „Még mindig nem fogalmazol egyértelműen, hogy mik a kívánalmaid.” - minimális kivezérlés mellet, ne forogjon - maximális kivezérlés mellet, maximálisan forogjon Idézet: „Ha van szkópod, és megméred a kondin a fűrészfeszültséget, akkor megkapod, hogy a hármas lábon milyen szintek között kell változni a DC feszültségnek, hogy a maximális kivezérlési tartományt elérhessed. (pld: 0..90% vagy 10...100%)” Szkópom nincs, analóg műszerem sincs. Idézet: „a hármas lábon milyen szintek között kell változni a DC feszültségnek” - 800mV - 4.2V áll rendelkezésre, ebből szeretném a minimális és a maximális kivezérlést elérni. Idézet: „Az 1-es,2-es,3-as láb között ott van a műveleti erősítő. Ezzel és a referencia feszültséggel (5V) szinte minden bemeneti jeltartományhoz hozzá illesztheted a Tl-t.” - hogyan kell illeszteni? Emeljem fel az invertáló bemenetet 800mV-ra, mivel 800mV a hall-elem minimális értéke a földtől mérve.
Márpedig egy olcsó digitmultiméterre mindenképpen be kell ruháznod!
A Hall helyére, köss be egy potit, és ezt tekerd a maximális és minimális fordulatra. Ekkor megméred a potiról lejövő két feszültség értékét, ez lesz a kiindulási alap. (Így megkapod a fűrészjel két csúcsértékét.) Ezt kell egybevetned a Hallról lejövő feszültséggel. Ez után lehet számolgatni a műveleti erősítő beállítását. (Esetleg Tina) (De mint említettem, vagy nem fog maximálisan forogni de fog állni, vagy maximálisan fog forogni, de nem fog állni. Ez a két lehetőség van! Mert bármit mókolsz, a kivezérlési tartomány nemlehet 0...100%) üdv! proli007
Drágább digitmultim van.
Kiegyezek a 0-90%-al. Megyek méricskélni. Idézet: „Átalakítás után is működik a kapcsolás, a 100% megvan, amikor a hall-elem minimumállásba van, akkor 3V jut a Gate-ra, így forog a motor. Ezt a 3V-t, hogy lehetne lejjebb vinni?” Na végre, a hibajelenség is előkerült! Sajnos a TL494 alapesetben nem megy 0-100 %-ig, de meg lehet erőszakolni egy kicsit. A földpontját följebb kell emelni egy diódányival, a DT bemenetet viszont az eredeti földpontra kell kötni egy ellenálláson keresztül.
Csúnya megoldás, de a maradék impulzusok csökkentéséhez azt is lehet csinálni, hogy beteszel egy kondit (mondjuk 10 nF) a 10-es és 11-es láb közé, R2-t pedig megnöveled (kb. 1k).
Mérések:
- maximális fordulatot eléri, amikor a 3-as lábon, a feszültség meghaladja 3.5V-ot. - viszont minimális fordulat mérésénél, hiba van. A potin 60mV mérhető, forog a motor. 3-as lábat gnd-re húzom továbbra is, forog a motor. Idézet: „A földpontját följebb kell emelni egy diódányival, a DT bemenetet viszont az eredeti földpontra kell kötni egy ellenálláson keresztül.” Ez működik, a műveleti erősítővel ezt nem lehet megoldani?
Nem, mert a DT bemenettel sorba kötött 100mV-os referenciát kell így hatástalanítani. A maximális kitöltést ez élből korlátozza. (persze kapcsitápnál joggal)
Nézd meg a 152209 hozzászólásomban az SCH rajzot, és egyből egyértelművé válik. üdv! proli007
Pafi, Proli007
íme: kép Köszönöm a segítséget , bár még két ellenállást ki kell cserélnem 2W-osra, borda felrakás, no meg gyantátlanítás, de működik . ui: 21 KHz-re állítottam a TL frekijét 10nF + 4.7Kohm. "Maximális" kivezérlésnél, a tranzisztorok bázisán mérhető a közel 12V, a gate-n csak 4.8V körül, ez a mérés a digitmultinak tudható be? Feedback lábon rendben mérhető a "maximális" kivezérléshez tartózó feszültség. Idézet: „"Maximális" kivezérlésnél, a tranzisztorok bázisán mérhető a közel 12V, a gate-n csak 4.8V körül, ez a mérés a digitmultinak tudható be?” Hát nem! Maximális kivezérlésnél, DC feszültségnek kell lenni a TL mimenetén, ezért a multiméter nem játszhat szerepet. Nembeszélve arról, hogy a kettő között, csak egy tranyó Bázis-Emittere van és egy 10ohm. Vagy valamit elmértél, vagy rosszul van a tranyó bekötve (BE=0,65V), mert így minden képen füstölni kellene a BC-nek és a 10ohm-nak. üdv! proli007
Tegyél fel egy fotót a nyákról, mindkét oldalról, úgy, hogy minden látsszon rajta!
Egy oszcilloszkóp nagyon nem ártana!
Akkor merre folyt le az amper?
A két Gate ellenállás nem sérült? Mert akkor a villany jött vissza a diódákon. (Én azt kivenném onnan) Lehet, hogy a motor rúg vissza a Fetre? Lehet, hogy egy induktanicia nem ártana bele? Ez a rajz, nem teljes, mert nincs rajta a táp, meg kapcsoló, vagy ..., mert az is bejátszhat. Na, majd a Pafi megmondja. (Mert nekem nincs ilyen "bika" motorom, így tapasztalatom sincs vele.) üdv! proli007
Hát igen, egy elkó kellene a 24 V-ra is, és ha a motoron van zavarszűrő kondi, az is okozhat bajt. A gate-dióda tényleg fölösleges.
Idézet: „Ez a rajz, nem teljes, mert nincs rajta a táp, meg kapcsoló, vagy ..., mert az is bejátszhat.” Ez a teljes, táp 2 db 12V 36Ah akkumulátor, a 12V-ot 7812 állítja elő 2 db 100n a lábain. Idézet: „Lehet, hogy a motor rúg vissza a Fetre?” Ezért van a 2*20A-s dióda. A két FET, védődióda, gate ellenállás + dióda és a meghajtó tranzisztor pár, gyári vezérlésből vettem. Hozzá kell tennem a gyáriban 2n5401 és a párja van.(Ros-Co. oldalán is megtalálható.) Nekem egy tippem van Este kipróbáltam az áramkör, immáron bordával. Az áramkör mellet tda2030a található, erre kötöttem hangfalat. Terhelésnél szépen (át?)hallani valamit a PWM-ből, amikor eléri a maximális kivezérlést, abba marad a hang. Ebből arra következtetek: - 3.5V van a feedback lábon ekkor elérte a maximális kivezérlést (100%-t), igen ám, de a feedback lábra teljesen 4.3V kerül. Az lehetséges, hogy a 100% az már nem modulált jel, hanem tiszta "egyenfeszültség", ami előbb a tranzisztort nyírja ki -bázis ellenállás hiányában- így zárlatos lesz, ez után a FET térvezérlése megszűnik Elnézést, ha nem szép magyarul írtam, de mennem kell iskolába. ui: nyák még nincs denszeszel lemosva . Idézet: „Ezért van a 2*20A-s dióda.” A motor (kommutátor) akkor is beletud rúgni, ha a Fet éppen nyitva van! Idézet: „Terhelésnél szépen (át?)hallani valamit a PWM-ből, amikor eléri a maximális kivezérlést, abba marad a hang. Ebből arra következtetek: - 3.5V van a feedback lábon ekkor elérte a maximális kivezérlést (100%-t)), igen ám, de a feedback lábra teljesen 4.3V kerül” Ez így van, a 100% az DC! És nincs is vele semmi baj! Idézet: „Az lehetséges, hogy a 100% az már nem modulált jel, hanem tiszta "egyenfeszültség", ami előbb a tranzisztort nyírja ki -bázis ellenállás hiányában- így zárlatos lesz, ez után a FET térvezérlése megszűnik” Nem! Nem nyírja ki, és ha a felső tranyó megdöglik, akkor az alsó is vele megy ha jön az első nem 100%. A Fet csak akkor döglik bele, ha félig lesz nyitva. (analóg módban) Idézet: „Este kipróbáltam az áramkör, immáron bordával.” Jesszus! Eddig nem volt rajta semmi borda? Az viszont számomra még mindig nem világos, hogy merre ment a villany, ami a 10ohm-ot elvitte. üdv! proli007 Idézet: „Jesszus! Eddig nem volt rajta semmi borda? ” Nem mivel egy 1-2W-os motorral próbáltam ki, de élesben már rajta volt a borda. Idézet: „Akkor merre folyt le az amper?” jó kérdés az a 10ohm ami eléget, az a TL betápjában van. Viszont a 7812-ről télleg lehagytam egy elkot kimeneten van. Ezt pótlom, diódát gate-ről kiveszem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |