Fórum témák
» Több friss téma |
Mijét méred a hálózati feszültségnek? Ha pontosan (kis torzítással) szinusz lenne, akkor mérhetnég a csúcs, de inkább a csúcstól csúcsig mért feszültséget, és ebből számolhatnád az effektív értékét. De a szkóp nem erre való, hanem inkább nemszínuszos jelek vizsgálatára.
Ha digitális szkópja lenne, a kérdés fel sem merülne. De analóg szkópja van.
Így van, gyakorlásképp méregetek, 6,9 volt váltó megy be, fel/le is 11 osztás van. 5v/div állásban
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
A csúcstól csúcsig mért feszültséget elosztod 2*1,41 -el oszt gyakorlatilag jó is. Pontosan, csak valódi effektív mérővel tudnád mérni.
Digális szkópokban a vett mintákból kiszámolni nem nagy kunszt. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
Sejtettem, de ez reakcio az altalad irt, "Szkóppal közvetlenül nem lehet frekvenciát mérni."-re.
A hangsúly a "közvetlenül" szón van. A digit szkóp is számolja, csak helyetted.
A "fel/le is 11 osztás van"-t hogyan erted? A mert jel mutat ennyit, vagy a szkop kepernyojen van tizenegy osztas mindketto iranyban?
Esetleg ugy ertetted, hogy 1-1 osztast latsz a kepernyon? Akkor se igazan jo, mert majd 10V lenne a csucsfeszultseg ami 2-2 kockanyi iranyonkent (az elmeletben 6.9V eseten), ebben az esetben esetleg elofordulhat az is, -ha eppen letezik a kerdeses szkopon-, hogy nem a Cal. feliraton all a mereshatarvalto kulon szabalyozoja.
A mért jel mutatott ennyit, most variáltam kicsit, 4 tizedes pontosság sikerült, ami nem a legjobb, nem akarok én váltót mérni, csak tanulgatom a szkópot, nem árt ismerni az alapokat.
11,3 helyett mértem 11,7 voltot A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
Azt nem értjük, mi a 11 osztás. Általában középtől le-fel 3-3, vagy 4-4 osztás van, egy osztás még apró vonalkákkal 1-2 tizedesenként van jelölve. Tehát a 11 osztás egy nagykocka, és 1 tizedes vonalka?
Két négyzet, mivel nekem egy darab 5 vonalból áll, szóval két négyzet, és egy vonal Így 11
"négyzet = div." Tehát 5V/Div -nél 1 négyzet = 5V . 1 vonal (5V/div)/5vonal=1V.
"két négyzet, és egy vonal" = 2 X 5V + 1V = 11V csúcstól csúcsig a színusznál. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
Szia! Elméletileg "ESD" és zavarszürési szempontból. ha szatatikusan feltöltött a gép, vagy amit valamelyik eszköz, amit a portra akarsz csatlakozhatni, a kisülés miatt tönkremehet. A desktopokban a C-mos printerkártyák voltak nagyon érzékenyek erre, sokat kellett cserélni, ha a printer, vagy a szgép földje között gubanc volt.
Elméletileg lehet, de mi van akkor, ha akkurol megy a gép? Akkor is támad az ESD!
Igy értelemszerüen más megoldást kell használni ilyen védelemre. Mert ilyen esetben fenáll annak a veszélye, hogy valaki kihuzza a hálozati kábelt és akkor mi van? Ezt a két állapotot én sokkal veszélyesebbnek tartom s emiatt mondom, hogy az ilyen megoldás nagyon rossz és akár veszélyes is lehet. A desktopok mindig - és helyesen - földeltek, a hordozhato laptopnál azonban eleve más a helyzet. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
Üdv! Hogyan tudom megnézni a hálózati feszültségre ülő tüskéket, zavarokat?
Mármint szkóppal, természetesen...
Szia!
Egy kis transzformátor szekunder tekercsén megnézheted, hogy mi van a hálózaton.
Kézenfekvő, csináltam már ilyet, de elég torz a bemenő jelhez képest már a színusz is és nem tudom a "finomságok" tüskék mennyire jönnek át rajta. Vagy ellenállás osztó, gondolom, csak a mérővezeték nem tudom, mennyire befolyásolja a dolgot akkor. Valami egyéb módszert nem tudsz ajánlani? Ha van egyáltalán..
Honnan tudod, hogy torz a bemenőjelhez képest, ha még nem nézted a bemenő jelet?
Meg tudom nézni, mert 10:1 osztásra kapcsolok a zsinegen és 23V-ot lát nagyjából a szkóp eztán. Csak ehhez képest meglátni a "szőrt" már nem igen lehetséges. Ezek a szuperponálódó zavarok mekkorák, ezt szeretném kinyomozni...
Valami korrekt feszültségváltó trafó lenne jó...
Meg jo ha szonda meg a trafo közé berak egy felüláteresztö szüröt is kb. 150-300 Hz-re.
Az éjszakai áram kapcsolójelére lennél kíváncsi? Én is keresgéltem, szerintem csak szűrős-sávszűrős módon lehetne rátalálni. Ehhez már nem volt kedvem.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Nem, tényleg nem, a kapcsitápok és egyéb külső zavarok hatását szeretném megfigyelni...
Tudsz az egérböl elefántot csinálni.
Ha már mindenképpen a fázist akarod viszgálgatni, köss sorba, szépen leszigetelve - optimális esetben egy dobozban, egy jo nagy ellenállást 5-10 MOhm, utánna meg egy felüláteresztö szüröt. Ezt a kimenetet meg már biztonságosan mérheted (hasonloan mint a fázisceruza). De a szkopos mérés szerintem ilyen formában semmit használható informáciot nem fog mutatni.....csak az ezotériát fogja hizlalni.
Sziasztok!
Ma vettem egy EMG 1115 típusú oszcilloszkópot. A tesztek már megvoltak, minden funkciója működik, viszont arra nem jöttem rá, hogy hogyan lehet ezt a csoda (nagy) masinát XY üzemmódba átváltani? Van valakinek ötlete?
EMG1115 -re a google hanggenerátort hozott, illetve a gépkönyvét. Elnézted a típusszámot.
Gondolom van két cserélhető fiókja, egyik a függőleges erősítő a másik a vízszintes eltérítő.
XY üzemmódhoz a vizszintes eltérítőt is függőleges erősítőre kell cserélni.
Igen, pontosan, két fiókos. A típust pedig tényleg elnéztem! EMG 1555
Szerintem:
Van/lehet a hálózati színuszon "idegen" feszültség. Telefonálnak, kapcsolnak vele, ugyanígy tüskék, zajok lehetnek rajta. Ezek szerint detektálni, látni lehet megfelelő műszerrel, kapcsolással. No, ezt szeretném én is! A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
Nem, hogy lehetnek, hanem vannak is, söt egyre több lesz, sok helyen már az internet is rá van nyomva, meg a rengeteg félvezetös motor és világitás. Ezt mind lehet mérni, csak éppenséggel semilyen következtetés nem lehet levonni a mérésekböl. Akkor már sokkal egyszerübb a tököket mérecsgélni.
Az már az én örömöm, bánatom. Én csak a mikéntje felől érdeklődnék...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |