Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   300 / 581
(#) zolika60 válasza aradi-gyula hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

(#) aradi-gyula hozzászólása Okt 22, 2013 /

Köszönöm!
(#) Jubilate hozzászólása Okt 22, 2013 /

Kösöszönöm a válaszokat, de a potméter és az állomáskereső tengelye is testelve van..
Akkor annak a csavarjai (amit könnyű véletlenül megfogni) rázhat?
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
(#) Qju válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 22, 2013 / 1

Igen! Húzzál rá egy darabka vastagabb varnis csövet a tengelyre, ha hosszú lenne. A forgatógombot pedig rögzítsd a tengelyre. Lehetőleg ne a mosókonyhában szerelj. Legyen rajtad száraz lábbeli és ajánlatos a hokedlin kucorogva felemelt lábbal és lehetőleg egyszerre csak egy kézzel közelíteni a feszültség alatt lévő készülékhez.
(#) gkari válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 22, 2013 / 1

Ha a hálózati csatlakozó úgy van éppen bedugva, hogy a sasszi van a fázison, akkor bizony rúghat!
(#) Jubilate válasza gkari hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

És régen nem volt baleset amikor még ezt a készüléket használták ?
(#) Qju válasza Qju hozzászólására (») Okt 22, 2013 / 1

Nagyon is rázhat ezért semmilyen elővigyázatosság sem túlzás.
A feszültség alatti méréseket érdemes előkészíteni még szárazon. Egy 12 vagy több pólusú forlécre vagy csokira kihuzalozod/forrasztod a mérendő pontokat. Feszültség alá helyezve pedig már nem babrálod forgatod emelgeted a sasszit hanem csak mérsz a kivezetéseken.
(#) Jubilate válasza Qju hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Értem én, de azt szeretném tudni, hogy összerakva, bedobozolva akkor a forgatógomb csavarja is simán "rúghat"- nak.
Arra gondoltam hogy rámelegítek holnap egy zsugorcsövet holnap a tengelyre és majd így rakom rá a gombot. Így már biztonságos lenne?
(#) gkari válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 22, 2013 / 1

Ha be van dobozolva, hát-, és aljalap a helyén, szigetelőanyagok a gombok, akkor már nem fenyeget ez a veszély, tehát felesleges a tengely bevonatolása, a nagyobb átmérőjű tengelyre az eredeti gomb amúgy sem menne rá, vagy, ha mégis, a hernyócsavar átszúrja.
(#) frecsko válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 22, 2013 / 1

A gombok hernyócsavarral vannak rögzítve a tengelyre. Nem hiszem, hogy azt meg tudod fogni, vagy hozzá tudsz érni bekapcsoláskor. Hacsak nem egy lavór vízzel leöntöd előtte.
(#) Qju válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 22, 2013 / 1

Elvileg igen. Valójában, ha dróttal piszkálunk a lezárt készülékbe akkor is rázhat. Kisgyermek vagy felügyelet alatt álló személyek esetében valós probléma. Ezért is volt a rádió olyan magasra téve gyerekkoromban, hogy hokedliről sem értük el. A zsugorcső jól szigetel, de a skálaüveg és a gomb között csak igen pici ujjak tudnak beférni. Hasonlóan veszélyes ekkor a hátlap által takaratlanul hagyott sasszi is.
(#) zolika60 válasza Qju hozzászólására (») Okt 22, 2013 / 1

Bizony veszélyes volt. Három-négy éves lehettem, amikor a hátulról fedetlen néprádióba belenyúltam és megfogtam a forgókondenzátort, mert az tetszett legjobban igencsak megrázott. Tudom a hozzáértők most azt mondják abban nem is volt olyan, de a miénket a néhai nagybátyám átalakította. Ezért nemvolt hátlapja sem. Valószínűleg akkor lettem elektronika fertőzött.
(#) Jubilate válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Köszönöm a válaszaitokat
Az enyémen a forgatógomb műanyagjával egy szintben vannak a hernyócsavarok, szerintem lehet valaki hosszabbat rakott be az eredeti rövidebbek helyére
Holnap kicserélem őket pont olyan rövidre hogy éppen jó legyen a hossza és ne lehessen hozzáérni
Egyébként elég nagy az alpzaja a készüléknek mivel átüt eléggé az 50Hz.
Ez a rádió inkább szobadísznek való, itt Törökszentmiklóson a Kossuth is csak halkan jön be,
de a nemzetiségi rádiót viszont szépen hozza...
(#) kristikoma válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 24, 2013 / 1

Azért az elég baj, hogy a Kossuth alig jön, hiszen nálunk az a legerősebb adó! Nekem az AR 321-el(ferrites!) is az 540 kHz volt a legerősebb mindig. Persze elég egyenletes volt az egész sávban, csak az idő megette a kapcsolót.
(#) maci80 válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 24, 2013 / 1

A nemzetiségi adó Szolnokról megy azért olyan erős. A detektorosommal antenna nélkül is tudom hallgatni. Üdv: a szomszéd faluból
(#) Jubilate válasza maci80 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Úgy látszik holnap délutánra hulláváltójavítgatás lesz feladva
Na meg rövidebb hernyócsavar keresése....
Üdv: Jubi
(#) gkari válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 25, 2013 / 1

Annak a rábigónak -szerintem- nem ártana egy alapos KF, meg min. modulátor-hangolás, biztosan jobban szólna Kossuth apánk is.
(#) Jubilate válasza gkari hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Egy Ar 321-est majdnem megmentettem, de már késő volt és mire megkérdeztem mi lesz vele, addigra már pár órája elvitte a kukásautó
Pedig olyan volt az a rádió hogy csak egyszer-kétszer volt bekapcsolva és 40 évet egy polcon töltött el minden sérülés nélkül... na hagyjuk....
Hát ez a veszte sok rádiónak, az öregek szépen vigyáznak rá dédelgetik éveken át, majd egyszer csak a kedves unoka kidobja és vége van a történetnek.
Na de egy R646U-t úgy mentettem meg az enyészettől, hogy a gépet beadta valaki 10% kedvezményért valami trendi bigyóra, de az üzletben már ismertek mert már ott sokszor vettem alkatrészeket és gyakran elmondtam mibe kell, vagy bevittem magát a hibás alkatrészt, hogy tessék, egy ilyet kérek... ...na de az R646U-t sajnálták, ezért elrakták a raktárban, majd egyik vásárlásomkor megmutatták, hogy kell-e nekem ez a poros pókhálós izé..
Perszehogy kellett! Még aznap este megszólalt a gép, pedig csak ki kellet takarítani .
Üdv: Jubilate
(#) gkari válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 26, 2013 / 1

Akkor gratula!
(#) fegyvermester hozzászólása Okt 27, 2013 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Vettem két régi, európa fejes csövet, az egyiknek laza volt a feje azt megcsináltam, működik is, a másik tökéletes külső állapotban van, viszont nem mérek rajta fűtés ellenállást, holott mikor megvettem, elvileg mérhető volt.
Tekintve hogy nézett ki a lazafejű belül (öreg, vacak forrasztás), el tudom képzelni, hogy elengedett a belső forrasztás (üvegből kijövő csonkra ráforrasztott hosszabbítás).

A kérdésem, van valami mód arra, hogy rongálásmentesen leszedjem a csőfejet? Van valami oldószere a régi ragasztónak, ami nem bántja se az üveget, se a csőfejet?

Köszi előre is.
(#) gkari válasza fegyvermester hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Kérdés, hogy mit nevezel "csőfej"- nek. Az alját (lábát), vagy a tetején lévő pl. rácssapkát. Ha a többérintkezős alja a kérdés (netán fémgyűrűvel peremezve), a peremezést bontani kell, a lábaknál minden forrasztást szippantóval kioldani, a foglalat finom csavarómozgatással elválik, belső vezetékeket megtold, lábak forrasztófelületeit tisztit, ónoz, üvegballont visszaragaszt pl. epokitt(-val, -vel), vezetékeket beforraszt (nekem már így sikerült pl. AZ4 feltámasztása). Rácssapka egyszerűbb, csak egy vezetéket kell ki (meg vissza-)forrasztani.
(#) fegyvermester válasza gkari hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Az "alját" természetesen, a rácssapkánál kétlem hogy meg lenne toldva a ballonból kijövő vezeték, az elég rövid.
Ez sajna műanyag, nem fémgyűrűs és meglepő módon piszok masszívan fogja a régi ragasztó.
Gondolod, hogy ha elég kitartóan csavargatom, elválik még így is?
Picit tartok tőle, hogy megsértem az üvegbúrát meg a fejet.
(#) fegyvermester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

"ha marad ez a felállás akkor nem jó"
Ezt hogy érted?
(#) Janó bácsi válasza fegyvermester hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Mondok egy megoldást, ami nekem be szokott válni. Vékony réz vezetéket szoktam előre beónozni, és alulról a felmelegített érintkező lukjaiba (az összesbe) kb 4-5 mm hosszan pluszba betolni.
Ez érintkezik a régi vezetékkel, valószínű hozzá is forrasztódik, mert a vezeték betolva magával viszi a forrasztóónt és hosszabban kitölti a lukat. Nekem ezzel a megoldással, már több kihagyós körmös csövet sikerült feltámasztani, érdemes kipróbálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
(#) fegyvermester válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Köszönöm a tippet!
Ez a megoldás eszembe jutott miután ide írtam, jó tudni, hogy működik a dolog, ki is próbálom!
(#) fegyvermester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Ohh, értelek. Elhiszem az eladónak, hogy mért rajta ellenállást, a leírása a csöveknek korrekt volt. Viszont elég gány módon voltak leforrasztva a lábvégek, nem ment volna bele a foglalatba így megigazítottam a forrasztást. Könnyen lehet hogy sikerült ezzel elszúrni a régi illesztést.
(#) canon1990 hozzászólása Okt 28, 2013 /

Sziasztok!
Korábban kínáltam egy Orion Delta tv-t itt a fórumon. Sajnálnám, hogy kárba vesszen a garázsomba. Most engedi az időm gondoltam megcsinálom.
Ha van valakinek eltérítő tekercse hozzá, vagy esetleg másik régi tv tekercse passzol bele akkor vevő lennék rá.
Előre is köszönöm a választ.
(#) gkari válasza fegyvermester hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Én még egyetlen körmös csővel sem találkoztam , aminek a foglalata nem lötyögött, de ha ez masszívan a helyén van, akkor Janó bátyánk megoldása lehet a nyerő.
(#) fegyvermester válasza gkari hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Az a baj, hogy ez nem körmös cső, hanem europa-4 fejes. És korából adódóan számomra is meglepetés, hogy nem mozog a feje.
Sajna a megoldás nem működött, de mindenesetre köszönöm a tippet, próbálkozom tovább
OFF: ha netán Fehérváron jársz, mutathatok neked nem mozgó fejű körmös csövet ON
(#) oregtamas0202 válasza canon1990 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Üdv!
Szerintem tudok küldeni.
Holnap megnézem.
Öreg Tom
Következő: »»   300 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem