Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Van egy Resprom A-102-es típusú rádióm, de a lemezjátszójának a motorja nem indul el Kézzel megforgatva forog a tengely, de nem indul a motor. A motor elé van kötve egy kondi, meg egy zöld kétlábú valami ami szerintem kondi lehet, lehethogy ezek a hibásak?
Nézd meg, hogy kap-e tápfeszt a motor! Ha kap, akkor a segédfázis kondi cserés. Ennél a rádiónál a tápfesz a hálózati trafótól jön, még lehet, hogy van előtte egy ellenállás, ezt is vizsgáld meg.
Üdv !
Van eltérítő tekercs bőven, tudok küldeni. Öreg T.
Tiszteletem!
Örömmel olvasom. Akkor érdekel a tekercs hozzá. Szerintem csövek is kellenek bele. Egy biztos, mert hiányzik belőle, így az értékét nem tudom. Közvetlen a nagyfesztekercs alatt ami van. Üdv: Laci
Üdv!
Az DY86. Kérek címet privát és küldöm. Öreg T.
Rajzod ugye van hozzá? Ha nincs akkor túrunk azt is
Nincs rajzom, meg nem tudom olyan mintha valami hiányozna még belőle a magyfesz trafó körül.
Sziasztok!
Az A-102-es lemezjátszójában kicseréltem a segédfázis kondit de még mindig nem indul Az a zöld valami az egy ellenállás, mérve annyi az értéke mint amennyi rá van írva. Mégis mi lehet a baja? Az baj-e hogy a zöld ellenállás melegszik? A motor lenne leégve?
Akkor ellenőrizd ellenállás mérővel a motor tekercseit! Ha az egyikre nem mutat semmit se, akkor motorcsere. Elképzelhető, hogy a segédfázis kondi feltöltődött 325 V-ra, ezt süsd ki mondjuk 1k-s ellenállással. Jártam már így, akkor egy centrifuga motor volt javításon. Kisütöttem csavarhúzóval a kondit
Sziasztok! Ha már "régi tv".. Akkor egy fénykép a televíziózás egy résztörténetének végéről. Ma 12 órakor végleg lekapcsolták a földfelszíni analóg sugárzást. Ezzel az egész országban.. A képen az OIRT8-as csatornán az MTV1- nek vett VHF adása látszódik, ahol egy rádióadó van ideiglenesen, míg tájékoztatják a "népet". Kár hogy még mindig nincs demodulátorom.. max DVD-vel tudom "megetetni" a készüléket.
Szia, a kábeltévések még továbbra is továbbítanak analógban, csak elő kell fizetni rájuk. Az Elektronika VL 100-ast is kénytelen lettem rácsatlakoztatni a kábelre, amióta az analóg sugárzás megszűnt, + készítettem neki videobemenetet DVD lejátszóhoz. Pedig már ki volt rakva a padlásra, de visszahoztam, először DVD lejátszót javítani, majd a csattogós 12 állású dobváltó egyik csatornáját áthangoltam hipersávosra az RTL klubnak, mert a Junoszty-ba úgy véltem, sokkal nehezebb lenne ennyire belemászni, annak a 4 gombján már programozva vannak azok az adók, amiket az asszony szokott a konyhánkban nézni, ezért üzembe helyeztem ezt a kicsikét is.
Igen. A kábeltévé továbbra is "analóggá" konvertál.. Egy problémám van, mégpedig az hogy a Kékes egynormás hanggal megy (6,5Mhz) és csak VHF (12 állásos dobváltó.) Kábelt téve rá, csak kép van egy pár VHF-en lévő adáson.. Fő problémám a hang. Hipersávosra nem tudom hogy hogyan kéne átalakítani. Próbáltam már kétnormás hangpanelt 12V-ot adtam neki. De nem jött be. 1MHz-s oszcillátort nem tudom hogy hogy kéne csinálni. (DVD-t én is kötöttem rá)
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
Szerzel 1Megás kvarcot, oszcillátorokra rákeresel, készítesz a hang KF-re egy keverő fokozatot BF 961 dual-gate MOSFET-tel, utána mehet a jel a többi fokozatra. Elvileg így kell készíteni. Oszcillátornak jó bármilyen nagyfrekis npn tranyó(BF 199 is).
A kondenzátorral nincs semmi baj, ezek szerint a motorral lehet gond
Újra lehet tekercselni?
Miért ne lehetne? Mit mértél, hogy rossznak gondolod a tekercseket?
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
A kondenzátort kicseréltem újra, a zöld ellenállás mérve jó, de azt nem tudom hogy az nórmális-e, hogy melegszik.
Holnap viszont megmérem a tekercsek ellenállását is ha békén hagynak a cukorkarabló gyerekek
Van analóg a kábelen, és ott még sokáig marad is.. MTV1-2, DUNA, HÍR tv, RTL Klub, TV2 , Debrecen TV.. nagy hirtelen amit találtam.. persze hang nyista. Az MTV1-nél hallható igen sistergősen az adó alatt..
A helyedben én nem küszködnék az 1 Mhz-el, (Komplett oszcillátort is árulnak 1 MHz-est, de az 5V-ról megy és négyszögjelet ad ki.) hiszen a 6,5 MHz-re már többé nincs szükség, egyszerűen csak át kellene hangolni, bár elárulom, az Elektronikába is inkább egy TBA120-as kétnormás hangpanelt tettem, és mivel még utána sem volt tökéletes, egy komplett KF szűrő is belekerült valamelyik bontott Videotonból. Valószínűleg a kép KF-ben a 6,5 MHz hangpad miatt sem akarta behozni az 5,5 MHz-et, a Videotonból kivett szűrő, szerencsémre olyan volt, hogy egy panelen csak a rezgőkörök vannak, ezt bekötöttem az eredetije helyére. (Mi minden bele nem fér még ebbe a kis szutyokba, annak idején még egy komplett UHF egységet is beépítettem a hangszórói alá.) Annak idején próbálgattam a munkahelyen szignálgenerátorról beadni az 1 MHz-et, de az csak csíkokat okozott a képben, akárhová kötöttem, a 12 MHz nyerőbb volt, de még az is csíkozott, és csak egy gyári kétnormás panel lett az igazi legtöbbször, de most már fölösleges, ha a vasmagok nem visznek annyit, kondenzátort kellene benne cserélni, vagy pluszba rátenni, persze jó kérdés, hogy milyen állapotban vannak a vasmagjai, ifjú koromban én például a Munkácsy tévénket jól elintéztem, mert be akartam volna hozni rajta a szerbek hangját, és szanaszéjjel csavargattam benne az összes KF-et is, mert sehogy sem akarta a jót. Manapság a szignál generátorral és az oszcilloszkópommal a hang részt bizonyára tévedhetetlenül be tudnám jól állítani, de KF hangolászáshoz már wobbler is kellene. Hipersáv? A dobváltó 12-es csatornájából kiemeltem a tekercseket tartalmazó részt, készítettem bele fele annyi menetszámú tekercseket, és megnéztem, mit hoz be? Elsőre sajnos túl lőttem a célon, és a National Geographic jött be az RTL klub helyett, de a réz helyett vasmagokat tettem bele, így már rá lehetett állítani. Mondjuk ezért a VL 100-ért annak idején egy ezrest adtam a barkácsboltban, előttem már valaki monitornak használta, mert egy helyen be van égve az eleje, ahol a kamera képe fénylett, és a padlást is megjárta, ebben már bátran alakítgatok bármit, de a Kékesre talán egyelőre elegendő lenne csupán csak hangot varázsolni. Olyat csak gyerekkoromban láttam, és inkább csak kívülről.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
itt most végül is kristikoma fórumtárs ajánlott egy olyat.. s beszélgettünk róla, hogy érdemes volna megpróbálni egy rádiókhoz használható keleti-nyugati norma átalakítót is bekötni próbára. (SO42IC-s) (A kimenetet az EF80 rácsára, a bemenetet a demodulátor elejére) Persze 1MHz-es kvarccal és kissé átalakítva...
Érdekes amúgy hogy az MTV1-2, DUNA.. nagyon szép erős képet ad.. míg a többi elég halovány.. Mintha a bemenő jelszint sokkal kisebb lenne..
Elég sok megoldás használható. Fecameca megoldása esetén az egész KF kört módosítani kellene(igen, láttam azt az írást is), mert a Kékes ugye egynormás. Arra tegnap én sem gondoltam, hogy lehet, még a konverterrel sem lesz jó a hang. Sajnos ezek a tv-k még nem modulosak. Ha az lenne, akkor kicserélném a komplett KF-et egy kétnormásra(Benczúrból készült ilyen), ráadásul kompatibilis. Egy próbát megér a konverter. A bemenő jelszint valószínűleg annyit változik csatornánként, hogy már az érzékenység alá esik a jelszint(ha jól emlékszem, ez esetünkben 100 uV képre az I. sában, a III.ban 150 uV). De az is lehet, hogy a gyárban nem sikerült annyira jól a mod. kör behangolása.
Én próbálkoztam egy "újkori" orion hangpanellal is ami CA3065E IC-vel szerelt. Nem akarta az igazságot. Ami viszont ennél is érdekesebb hogy a kékes alatti TV egy Videoton TA4106 "Fortuna2" fantázianévre hallgató jószág 1972 júliusából. Nos tudtommal ez a gép kétnormás, és a jelenség ugyanaz.. Nem hogy csak ugyanaz hanem detto ugyanaz! Tehát ugyanúgy szól.. ugyanott szól, ugyanaz szól mind a két készüléken..
Az MTV1-es is ugyanúgy szólt és jó volt a lekapcsolás előtt.. Nem igazán értem A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
A Kádár-könyv azt írja, hogy készítettek kétnormásat, de ezek szerint készült egynormás is.A két tv mögött még egy tv is van? Jól látom?
Hm.. értem.. akkor kikaptam az "egynormás" készülékeket. Jól látod az ott egy TV hátlapja.. mellette mögötte.. kitalálod mi van még a készülékek előtt?
Gondolom még TV van ott
Időközben én is elő vettem a Kádár Géza könyvemet. A kétnormás Benczur 1 MHz-es oszcillátorral működik, úgy, hogy az első EF80 helyén ECH81 van benne, és annak a triódája kikapcsolható 1 MHz oszci. Voltak régen leírások kétnormásításra, úgy, hogy az 1 MHz-et csupán egy plusz tekercs beépítésével kellett előállítani, sajnos a csöves készülékekben nem vagyok egy guru, a volt kollégám, aki tíz évvel idősebb nálam, az jobban értett ezekhez. Nekem sokszor nem jött össze az az 1 MHz, igaz, műszerem se volt még akkor. Aztán valami Horizont, vagy testvérénél sikerült, de az olyan régen volt, hogy nem emlékszem, hogyan csináltam. Nem úgy van ez, mint az újabbaknál, ott már akár 2 db SFE5,5 berakásával már jó a dolog, ezekben a régiekben sok a hangolt kör, (A VL100-ban is, azért lett komplett hang KF csere.) és azt se tudni, milyen törékenyek a vasmagok, semmi műszer nélkül én is félnék az áthangolástól, az 1 MHz bekeverése tűnne a legegyszerűbbnek, de nekem úgy sokszor nem lett tiszta a hang, csak éppen hogy megszólaltak. A KF-ek szét-tekergetésében meg csak a Junoszty-ok esetében vagyok bátor, mert abból van roncsom egy kazallal. Fülre és szemre is össze lehet hozni viszonylag jó eredményt, csak az ember ilyenkor nem tudja, mit csinált, és amitől szép tiszta lett az egyik csatornán, egy másikon még akár nézhetetlenné válhat.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Nos kezdeném a legvégén.. miszerint kristálytiszta hangot produkál minden egyes fogható csatorna a kábelen. Ami szám szerint vagy 8 csatornát jelent. Ebből 3 db kristálytiszta éles, kontrasztos képpel párosul.. (a többi valami agyontömörített vacak lehet ,mert jóval csapnivalóbb maga a képminőség. Mind1.. ez ilyen.. )
Köszönet érte az összes fórumra érkezett ,és egyéb privát segítségekért is. Ezek nélkül soha nem ment volna! (Imi65 ,kristikoma) A megoldás ahhoz képest hogy KF részt és rezgőköröket érint.. amihez az ég egy adta világon semmilyen műszerezettségem (és tudásom sincs). Nos ahhoz képest meglehetősen könnyű volt maga a "műtét", az eredeti állapotot nem érinti és jóformán 3 vezeték bontásával visszaállítható az eredeti állapot. Természetesen majd leírom hogy mi a "megoldás" hátha valaki próbálkozna vele. Előjáróban annyit hogy egy Orion AT961-es hangmoduljának első felét (TBA120) használtam fel. (Imi65 javallatára) A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Tisztelt Fórumozók!
Csöves rádióban lévő 50+50 µF elko-t mivel és hogyan lehet helyettesíteni? Előre köszönöm a válaszokat.
Ugyan olyan elkóval.
Ha semmiképp nem találsz eredetit, akkor óvatosan kivájod a régiből a trutyit, és beleteszel két 47µF-os új, lehetőleg minél drágább elkót. (low esr, 105fok...) Ezt kiöntöd kátránnyal, és mehet vissza.
Szia,
szerintem 2 db 47µF elkoval, ami megfelelő feszültségtűrésű. Ha törekedsz az eredeti állapotra, akkor a régi kondit szétbontod, és a házában el tudod rejteni a két új kondit.
Köszönöm a segítségeket! Mivel nem vagyok az elektronikában nagyon jártas, ezért számotokra banális kérdést teszek fel a bekötést illetőleg: a 2 kondit az ellenkező pólusánál forrasztom össze? Mindenképpen kátránnyal kell kiöntenem, esetleg nem jó más anyag. Vettem 2 db 47µF-os kondit ezek vannak ráírva: 47µF-os, 450V, SEK 105 C (fok).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |