Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   62 / 254
(#) Rumcájsz válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Kár hogy képet nem tettél fel. Én is építettem több verziót, de nekem nem jött be hogy a tekercs közepébe tegyem a kapacitást, akár milyen kivitelűt. Jócskán lerontja a jóságát. A NYÁK kondenzátoros csévetest meg különösen felejtős, egy kis pára (akármivel van lelakkozva) vagy hőmérséklet változás (-20 - +40 °C)már mászik is a kapacitása és vele együtt MINDEN ! Sajna kell az a 60pF -es 2kV-os kondi bele esetleg 2db 30pF de az egyik NTK a másik PTK legyen. Verhetetlen!
Ja, és sokan elkövetik az a nagy hibát, hogy a tekercset két esztergált dugóval bezárják a KPE csőbe. A lehető legrosszabb megoldás! A legalsó pontjára mindig fúrok egy 3-as lyukat. Ezen keresztül kiegyenlítődik a külső-belső hőmérséklet, ezáltal nincs páralecsapódás. Esetleg a viz ha befolyik, ott tud távozni...
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Szervusz Rumcájsz,

Kösz az infót a szürke PVC csővel kapcsolatban.
Soraidban a kételkedés nyomait vélem felfedezni.
Ezek szerint te nem szoktál QRP-zni, vagy jól "kihegyezett" antennát alkalmazni. Az ellen állomások akik jó riportokat szoktak adni szintén jó antennával rendelkeznek és sokszor nem a közeliek hanem a szomszédos megyékből vagy országokból veszik jeleimet. Érdekes, hogy pont a Budapesti amatőröket szoktam leggyengébben venni néhány kivétellel. Nem egyszer forgalmaztam 80m-en SSB módban 5 Watt-tal ( 2 way QRP) DL2JTE Lacival Drezda közelébe. Az 5Watt szinte QRO ebben a műfajban, jó terjedés esetén nem ritka, hogy akár 1Wattal forgalmazva is 59+20 dB. riportot adnak. Amikor még tiszta volt a vétel a QTH-mon így téli éjszakákon nem egyszer sikerült VK állomásokat csinálni a kis FT-817-tel 5Watt-tal 80m CW-n persze ott nem 599+ volt a riport. Mondjuk számomra pl. a Rybakov nevű ferrit gyűrűs pecabotos drót tekervény nem antenna csupán széles sávú RF energia elnyelő förmedvény. Jó persze 100-200 Watt-tal meghajtva és tunerral lekínozva valami csak kijön belőle.
Itt egy kísérleti lehetőség. Aki szeretné tapasztalni a különbséget telepítsen egy sima félhullámú dipólt 80m-e és akár egy rybakovot akár kinn a szabadban ahol ép van hely a különbség magáért beszél. Nyilván egy erkély antennát nem lehet egy kategóriába sorolni egy rezonáns félhullámú dipóllal de megéri a kísérletet. Ha valaki szintén elvégez egy ilyen antenna tesztet írja meg itt tapasztalatait!
Üdv. Gábor
(#) Antennaman válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Kösz, hogy megosztottad a W3DZZ elkészítésének módszerét.
Én ugyan nem W3DZZ-hez akarok rezgőkört, de legalább többen is alátámasztjátok a szürke PVC ( szennyvíz cső) alkalmazásának lehetőségét RF-re.
A múltkor hangolt tápvonalnak (macskalétrának) villanyszerelő vékony műanyag PVC csövet használtam mint távtartó és az teljesen jól viselkedik azóta is.
Neked is jó antennázást!
Gábor 8LKM
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Megtaláltam a NYÁK-lapos kondenzátorral készített W3DZZ leírást! Emlékeztem hogy valahol láttam, csak arra nem, hogy hol-
Szóval itt a linkje
Nem rossz a sima RG-58-ból készített trap sem, bár a hőmérséklet stabilitása és az időjárás állósága nem biztos hogy 100-as.
Üdv, GaBo.
(#) StMiklos válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Szevasz!
Emlékezetem szerint volt olyan változatom is, ahol 90 fokban kettő volt összetolva, az 1,5-ös volt, talán ki is adta a szükséges kapacitást, de egyszerűbb volt az egy panelos, ahol azt finomságot is meg lehet tenni (ezt eddig nem mondtam), hogy a kiegészítő kapac 2 részből állt és az egyik +, a másik - hőfokfüggésű volt, kompenzálván a hőmérsékletből adódó változást.
Ez már csak persze műszaki énem kielégítésére szolgált, igazából sose mértem milyen is volt a valóságban, de így nyugodtan aludtam.
Üdv: StMiklos ('5AVE)
(#) Rumcájsz válasza bodgabo hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Ez a leírás semmit sem ér, ez alapján az életbe nem fogsz tudni trapot készíteni !
Ugyanis nem olyan egyszerű hogy veszünk x méternyi RG58-at és nesze neked felspulnizzuk egy csévére. Egy a titka, és ez nem más mint a TRAP nevű számoló program! De még ez sem elég, a titok másik fele hogy legyen egy jó kapacitás mérő műszered, ugyanis a kábelból 1m darabot meg kell mérni! És ebben van a kutya elásva! Rengeteg féle-fajta kapacitású RG58 kábel létezik (a TRAP program is felhoz egy párat!) Ha 92.6pF/m kapacitást mérünk akkor ebből a kell méreteket számítani és elkészíteni. Ha másik kábeldarab van, ami 100.3pF/m az más hosszt, menetszámot ad. Ha ezek az értékek nem stimmelnek, cseszheted a remek leírásokat! Megjegyzem leírás alapján az antenna beállítását nem is részletezik, ami igen helytelen, mert a DZZ-t nem egyszerű beállítani! Az hogy az 5 klasszikus sávon remekül mennyen, megint csak nem hiszem el, ugyanis 4 sávon még elmegy, ha jól be van lőve, de 14MHz-en hitvány lesz! Én a DZZ-t kitelepülős antennának használom, sok SOTA és WWFF QSO-t megcsináltam vele (nem pecabottal és tunerrel bohóckodok) viszonylag stabil volt akár hegycsúcson akár erdőben ha 10 méternél nagyobb magasságban van. Alacsonyan nem érzi jól magát. Nyáron nagy melegben is teszteltem MFJ-vel mértem kitelepüléseken de 40 fokban sem mászott el jelentősen a rezonanciája a trapnak. A téli mérések hamarosan lesznek, de kicsit várni kell rá!

trap.jpg

(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Gábor, nem akarok vitázni, de 3.5MHz nem 14 vagy 21 mega hogy nincs közelterjedés és a helyi állomásokat rosszabbul hallod mint a 1-300km-re lévőeket.
Igen is nagyon szeretek QRP-zni, lassan 3. évtizede majd HA-QRP versenyen el is indulok! Több QRP rádiót építettem az RT-25-től a szintézeres 9 sávosig.
Soha nem említettem azt sem hogy nem szeretek antennákkal kísérletezni! Igenis szeretek, de vannak bizonyos tipusok amelyeket elvből nem érdekelnek, pont a veszteségek miatt. Egyedül egy jól beállított 2 sávon remekül használható W3DDZ-t használok de alapjában véve, a félhullámú dipólra esküszök mint rezonáns antennára. Természeresen a delta loop, qbical quad is remek kondtrukciók, érdemes velük foglalkozni!
Az erkély antennáknak és pecabotos kilowattos meghajtásos antenna tuneres vackokkal pedig sosem foglalkoztam mert az pusztán bohóckodás amivel sosem lehet minőségi munkát (legfeljebb TVI-t és BCI-t és egyéb zavarokat) csinálni.
(#) Totya87 hozzászólása Okt 29, 2013 /

Sziasztok!
Az utóbbi időben egyre jobban érdekel a "rádióamatőrködés". Eddig semmilyen rádiós tapasztalatom sincs, ezért gondoltam a segítségeteket kérem. Elolvastam az "Ilyen egyszerű a rádió" című könyvet, amiből sok dolgot megtudtam a rádiókról. Ebben a könyvben egy "csöves" rádióvevő építését követhetjük nyomon. Szeretnék majd Én is egy saját készüléket építeni, de modernebb kivitelben, amivel forgalmazhatok is. Addig még sok tanulásra van szükségem, és ebben szeretném a segítségeteket kérni. Hogyan kezdjek neki ennek az egész dolognak? Mit olvassak el? Milyen vevőt építsek, ami nem túl bonyolult, de hallgathatom vele mások adásait? Vagy mondjuk egy rádióadót. Csak, hogy legyen valami sikerélményem.
A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv.: Pisti
(#) elektroncso válasza Totya87 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Szia, van két könyv ami segíthet elsajátítani egy két dolgot, főleg az amatőr rádiózással kapcsolatban. A linkelt oldalon középtájt letölthető a két könyv. A többi is segítség az oldalon.
Itt pedig egy gyakorló vevőt találsz kezdők részére. Első látásra bonyolultnak tűnhet, de ha a két könyvet elolvasod, megpróbálod megérteni mi miért van benne, rájössz hogy nem olyan bonyolult.Ha valamit nem értesz kérdezz csak nyugodtan itt a fórumon, valaki biztosan segít.
Sok sikert a továbbiakban.
Ja és adót ne hogy építs mert annak a használatához engedély kell ennek hiányában adót működtetni TILOS.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
(#) Antennaman válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Szervusztok!
Csak jelzem, hogy eszem ágában sincs (legalább is egyelőre ) W3DZZ-t készíteni.
Legalább ez a téma is ki lesz tárgyalva, lehet valakinek épp jól jön az infó.
Antenna hangolóba és valóban antennába trap-nak is akarok majd rezgőkört, de egy db-ot.
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

OK Rumcájsz,
Ennek örülök, hogy te is műveled a kitelepülős és építős QRP műfajt.
Látom sok mindenben egyet is értünk ráadásul nekem is az elsők között volt az RT-25, ami akkor rutin hiányában egyáltalán nem működött csak évekkel később éledtek fel a panelek.
Ma jól jött volna egy rutinos kitelepülő segítsége, mert egy 10m-es kitolható árbocra ültettem egy 10m-es Pecabotot. Persze mind kettőnek ki van véve a felső 1,5 méteres szakasza. Meg is kellett kötni 4 szinten. Erre a célra daraboltam a jó kis villanypásztor vezetéket. ( remélem nem hoznak létre valami vad gerjedéseket!) Gyönyörű napos volt az idő csak este felé kezdett feltámadni a szél.
Sajnos addig jutottam ma sötétedésig, hogy a 450 Ohmos "Ladder Line" táplálású dipólközepét felhúztam a porcelán csigába az-az diószigetelőbe. Holnap ha sikerül le is fotózom. Még az utcán is volt aki leszállt a kerékpárról és megnézte a szokatlan szerkezetet. Kb. 16 méteres a teljes magassága.
Üdv. 73! Gábor
(#) Totya87 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Köszönöm a segítséget, elolvasom a könyveket. Aztán megpróbálom megépíteni a vevőt, amit linkeltél.
Adót nem terveztem, tudom, hogy az engedélyköteles.
Ha elakadok valahol, akkor pedig jelentkezem.
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Hehehe jóoooo! Én amikor feltettem a dipólokat, az egyik rokon megkérdezte a páromat, hogy érti hogy ruhaszárító, de hogy tereget olyan magasra...

Látom csak nem hagy Téged a doublet antenna, azt fogod otthon használni? Miért nem inkább félhullámú, rendesen hangolt, rezonáns antennát?
Egyébként most lett kész a HA-QRP-n való részvételhez az antenna. 27 méter magasan egy félhullámú dipól. Megy mint az álom, jó riportokat adtak...
Remélem nagyot szólok majd, de ez az idétlen versenykiírás... Elment az eszük a rendezőknek!
A versenykiírást nem lehet etikusan betartani, üti egymást az egész! Ráadásul egyik versenyből "átcsapni" egy másikba majd egy harmadikba és ellenőrizhetetlenül logolni.... Hát ez maga az agyrém! Ilyen kiírás nincs is másik. Aki ezt kitalálta látszik nem tudta mit csinál és teljesen dilettáns! No de inkább magamban mérgelődök...
Ha indulsz rajta sok sikert és remélem találkozunk!
Szeretném végig versenyezni az egy hetet!
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
(#) bodgabo hozzászólása Nov 1, 2013 /

Sziasztok!
Hogy most tanulgatom a távírás tudományát, gondoltam websdr-en belehallgatok a HA-QRP40 eseményeibe, hátha sikerül legalább néhány hívójelet elcsípni.
Beleklikkeltem csak találomra a "vízesésbe", és elsőre HA8LKM CQ-ját hallottam meg 7028.9MHZ-en! Igaz erős QSB-vel, pont a suffix halkult el folyton, de a második CQ-nál már le tudtam venni.
Na jó, lehet hogy nem nagy vaszizdasz, de nekem ez is (siker)élmény!

Sok sikert a versenyen indulóknak!
(#) pmate95 hozzászólása Nov 1, 2013 /

Sziasztok!
Feltelepítettem az EasyPal progit a gépre, de mindig csak full fekete képet dekódol. Kiírja, hogy Total segments: 0
OK segments: 0
Az MSC is jó, meg FAC, de nem dekódol rendesen.
Mi lehet a baj?
73&DX! HG8-654
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Gábor, köszi a QSO-t! Nagyszerűen szól a rádiód, de a +20dB-t nem ütötte meg a mutató.
Nagy elhatározásom, utoljára veszek részt a HA-QRP versenyen.
Ezekkel a feltételekkel értelmetlen, átláthatatlan az egész...
(#) ha6qt hozzászólása Nov 3, 2013 /

Sziasztok! Van valamelyikőtöknek egy olyan DXCC listája, amiben benne van a prefix, országnév, ITU zóna, és ami a legfontosabb, egy koordináta megjelölés, ami alapján pl. egy forgató be tud fordulni? Köszi!
(#) ha6qt válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Én is lelkesen indultam neki a QRP-nek. De nem tartom jó ötletenek, hogy más versennyel lehet kavarni. Így az ész nélkül adott, nem valós 599-ek megtörik a QRP szépségét.
Szerintem simán lesznek 1000 QSO feletti jegyzőkönyvek.
(#) Rumcájsz válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Szia Atti! Elöször is köszönöm a QSO-t!
Vicc ez az egész HA-QRP ! Annál is inkább mert az indulók bele vannak kényszerítve egy marék versenyen való indulásba! Azonkívül ezeknek a versenyeknek nincs (kivéve az UKRÁN DX) QRP kategóriája! Illetve az Ukrán versenynek van, de az 5W! Kíváncsi vagyok hány 10W-os állomás fogja az 5W-os kategóriába beadni a jegyzőkönyvét, ha egyáltalán beadja! De ettől független a HA rendezők nem kapják meg a többi verseny logjait! Akkor mi alapján értékelnek? Bemondás alapján? Vicc kategória!
A másik pedig az, hogy a klasszikus építgető rádiósokat csapták agyon ezzel a mindenen minden 1 pont kiírással. Komolyan mondom ez volt az utolsó HA-QRP versenyem ! És ezt én sajnálom a legjobban!
Ilyen az amikor a minőségi QSO-kat mennyiségi (osztó) QSO-kra cserélik. Kár érte!
Azért elárulom, nekem a minőségi jobban tetszik és maradok azoknál! A mennyiségit (QRP-vel a kilowattok árnyékában) pedig csinálja az, aki akarja!!!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Én is hasonló véleményen vagyok a rendezéssel kapcsolatban. Ennek ellenére ha már itthon vagyunk feltornásztam a család segítségével kb. 16m magasra a DOUBLET -et és a Deltaloop-ot amit a múltkor bő lére engedve ecseteltem a Duna parti kivitelezéssel kapcsolatban. Csup.n csipegetek a verseny alatt amikor kedvem tartja. Más versenyekkel nem vonom össze, mivel más versenyek sem pontozzák a HA-QRP Maratoni QTH, név rig és időjárás jelentő "verseny" QSO-it. Érdekes volt, hogy hol a Delta loop-al hol a Doublet-tel vettek jobban az USA-ból. Nagy élmény volt az Indiai az éjjel második hívásra visszajött, valamelyik éjjel pedig a Gibraltáli ZB2-es a sok hívó közül kivette a QRP jeleimet. A szél az éjjel úgy megrángatta a széles "Ladder Line" szalagkábelt, hogy benn a Hangolónál letört az egyik szála. Most beforrasztottam direktre.
Ja! Hogy azért ne menjen simán minden a közeli Nagyfesz hálózati trafó "hegeszt"éjjel-nappal.
Már szóltam is a DÉMÁSZ-os ismerősöknek.
Üdv. Gábor HA8LKM
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Szia Gábor! No, örülök hogy nem vagyok egyedül a véleménnyel! Igen elsején hajnalban jöttek a jenkik csőstül! További kellemes rádiózást és sok sikert mindenkinek!
(#) Rumcájsz válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Atti, ha felinstallálsz valamilyen LOG programot az helyből tudja! Elég soknak az adat fájlja tartalmazza a DXCC és egyéb listát. Pláne ha a legfrissebbet töltöd le WEB-ről.
Kicsit ide-oda konvertálva (excel) már is nyomtatható.
(#) pmate95 válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

DXView mindent megmond. Ingyenes is. Csak beírod a hívójelét és kb megmondja a pozíciót, irányt min short mind longpath-hez, az ottani időt, távolságot, térképet is mutat és ha olyan forgatód van, amit ismer elvileg tudja vezérelni is.
73&DX! HG8-654
(#) ha6qt hozzászólása Nov 4, 2013 /

Köszönöm az információt mindenkinek!
(#) Rumcájsz hozzászólása Nov 4, 2013 /

Még egy pár szót a HA-QRP-ről.
Nagy élmény volt, hogy a gyorsbillentyűt pihentetve, lassú sebességgel, kézzel CQ-ztam, (QRQ) gyalogbillentyűvel. Nem hiszitek el, de OK, SP, U állomások sorba álltak! Nem, nem a vérprofik, hanem a kezdők! Nagyon elkapott a nosztalgikus hangulat, emlékezve amikor huszonévvel ezelőtt az első QRP-n elindultam. Kezdőként nagy élmény volt. A rádióklubban az öregek bepakolták a szemes KV-t és kockacukrot, kaját süteményt, üdítőt. A klubunkban szerencsére SOHA nem volt divat az alkoholizálás, még sör szintjén SEM! A kajákat majszolva, KV-t ropogtatva rádióztunk. Esténként összegyűlt a társaság (Kb 6-8-an) kiértékeltük az addigi produktumot és a szomszéd strandfürdőbe leszaladtunk egy órácskára kicsit punnyadni és mint a görögök, ötletelni. A forró vízben jönnek a legjobb meglátások, ötletek. Antenna szerelés, kísérletek, terjedés mind, mind téma volt.... Jó volt....

Most pedig egyik versenyből -véleményem szerint- etikátlanul átcsapni egy másikba, majd ötödikbe...
Na, de ezt nem forszírozom tovább....
Régen, -legalábbis nálunk- a HA-QRP verseny volt az egyik meghatározóbb összetartó verseny. Még pár évvel ezelőtt is ! De ahogy az új szabályokat megalkották, az operátortársak csak legyintettek....
Kár volt....
Valahogy ez a "sobanállás" egyre jobban elmarad a kezdők részéről. Nem?
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) Antennaman hozzászólása Nov 6, 2013 /

Sziasztok!
Akivel az éterben találkoztam az elmúlt napokban ezzel az antennával hallotta jeleimet. A nagymama portája elég nagy ahhoz, hogy kifért egy 2x21m-es Doublet 40m-re valamint ugyan ennek árbocára egy Delta loop. Maga az árboc állt egy 10m-es katonai Alu. kitolhatóból és egy 10m-es pecabot a tetejére ültetve egy fa csonk segítségével. Az antennákat kb. 16m-re tudtam felhúzni, ami már látványnak sem volt mindennapos. A 450 Ohmos szalagkábel szolgáltatta a Doublet tápvonalát, melyet a már itt bemutatott szimmetrikus kimenetű hangolóval állítottam az üzemi frekvencián optimumra. Ennek az antennának a sugárzó két végét egy-egy 10m-es pecabot tartotta meghosszabbítva kb. 4m fa rúddal. Ezen a szép nagy árbocon a Delta loop szinte függőlegesen volt felhúzva, a két alsó csücske pedig egy-egy 6m-es pecaboton feszengett. 1-5 és 10 Watt kimenő teljesítménnyel próbálgattam a forgalmazást. Élvezet volt QRP teljesítménnyel jó néhány DX-el forgalmazni. Érdekes volt, hogy terjedéstől és az éjszaka időpontjától függően hol a Delta hol a Doublet volt jobb adáson, merőlegesek voltak egymásra. Vételen a helyi trafó recsegése miatt a Deltaloop nagyság rendekkel csendesebb volt. Ekkor j jött a viharos széllökésekkel az eső és egyszer csak felszökött az SWR mindkét antennánál, szinte tudtam mi is történt. A 10m-es pecabot meghajolt mint a színész a tapsviharban. Azért éjjel még a fa galjakon fennakadt Delta looppal még tudtam valamennyire forgalmazgatni. Másnap újra építettem az egészet, de napközben megismétlődött a mutatvány a komoly szeles időben így telepítettem harmadszor is de most csak a vastag tagokkal szerkesztettem meg az összeállítást. Az így kb 5m-rel lejjebb került delta looppal már nem hallottak meg a DX-ek, a Doublet helyére pedig egy koax táplálású dipólt helyeztem 80m-re.
Tanulság: Mindig úgy telepítsünk magas árbocot, hogy kibírja a legnagyobb széllökéseket és persze az antenna rángatását is! Ezek a piaci papír vékony spiccbotok maximum vékony huzal antennát tartanak gyalográdiós SOTA túrákon, de arra viszont kiválló.
Üdv. és nektek is sok antennázást, QRP DX-et!
(#) szsrobert válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 6, 2013 /

A pecabot 2m/70cm huzalantennához jó, és az enyémet a nap is "megette".

A képen látható sárga toroidmag mekkora frekiig használható?

Próbáltátok már ezt a kapcsolást QRP-re:
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 6, 2013 /

Az írásaidból egyre nagyobb kedvet érzek a hasonló kísérletezésekhez. A tiédhez hasonló Z-match antennahangolóm már 80%-ban kész, csak a toroidot kell megtekerni és a helyére forrasztani.
Azt a fekete széles szalagkábelt hol lehet beszerezni megfizethető áron?
Ebay-n találtam, de nem akarnék 30eFt-ért venni egy 100m-es gurigát...
(#) Antennaman válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Szia Robi!
Kösz a hasznos infót a többi érdeklődő nevében is, valamint az érdeklődést.
Kérdésedre válaszolva: ez a T157-6 Amidon porvasmag adatlap szerint 3MHz-40MHz-ig ajánlott nagy jóságú kis veszteségű hangolt körökben alkalmazzuk. Én a BURABU találkozón vettem. Viszont ha valaki nem rendelkezik ilyennel de szeretne hasonló tápvonal hangolót konstruálni akkor érdemes légmagos tekercset alkalmazni!
A kis AM-es adó kapcsolását én nem próbáltam , de az amatőr sávban hamar ki is ebrudalnának vele. De mint kísérlet érdekes lehet. Ettől sokkal praktikusabb hasonló szintű kapcsolásokat készíthetsz amit lehet is használni és többek tetszését is elnyerheti. Lásd az 1W QRP VXO adó.
üdv. 8LKM Gábor
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Gabo!
Az jó ha van az embernek kedve megmozdulni kísérletezni még akkor is ha nem minden úgy sikerül ahogyan eltervezzük. Jókat kísérletezünk, ezzel gyarapítjuk tapasztalatainkat közben szórakozunk és nem utolsó sorban megvan az egészséges testmozgás. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez egy technikai sport. Nekem is még mindig van egy kis izomláz a szélben való árboc visszatornázása végett. Ne csüggedj a szalag kábel végett! Ha tudsz szerezni régi TV szalagkábelt az is megfelel, valamint a házi készítésű macskalétra is . Ezzel a "híres" 450 Ohmos Ladder line-vel semmivel sem észleltem jobb tulajdonságokat ráadásul alig bírtam kiakasztani a gesztenyefa hórihorgas rügyeiből mikor rádobta a szél.
Egyébként kint Németországban még az általad írt ártól is többe majd duplájába kerül. Ennek ellenére még az a jó tulajdonsága, hogy rendkívül masszív és bírja a mostoha körülményeket, nem nyúlik rugalmas az ér mint az acél a szél nem töri el. Többen összefogva érdemes lenne egy gurigát venni. Én is egy 33m-es darabot vettem nemrég.
Terjedés: ma reggel UT 06:30 körül a ZL állomás 579-el jött 40m-en a Deltaloop antennámmal, ami jelenleg csupán olyan 11m magasan van. Brian barátunk egy GP antennával és csupán 200Wattal forgalmazott USA beli amatőrökkel. ( kár, hogy nem vettem fel)
Jó Z-Match forrasztgatást!
Következő: »»   62 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem