Fórum témák
» Több friss téma |
Egyaltalan szabad itt villanyszereles ugyben tanacsokat osztani azon kivul, hogy "ne nyulj hozza"? A feltehetoen laikus kerdezo igen nagy bajban talalhatja magat nehany reszinformacio hallatan, ami kelloen felduzzasztja az onbizalmat: "ez tenyleg csak ennyi lenne!?".
Csak elgondolkodtam ezen az elobb... Irok valamit valakinek, hogy mit hova kosson, es lehet rosszat teszek vele ezzel, meguti az aram, vagy kigyullad a haza.
Nos, ha ezt vesszük alapul, akkor a bármilyen netes szakmai fórumon való tanácsadásból baja eshet bárkinek. Így ezeket ha tiltanák, legalább 80%-uk elvérezne. Vagy csak igazoltan, adott szakmával rendelkezők részére, zárt közösségeket kellene létrehozni. De még ebben az esetben is történhetnének félreértésből eredő balesetek. Tehát ezek sehogy sem lőhetőek ki teljes mértékben.
Tudtommal az 50' években ők találták ki ezt a csatlakoztatási eljárást, ezért ez maradt a köztudatban, szakzsargonban, mint a FLEX a sarokcsiszolónál, vagy a STIHL a láncfűrésznél.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Igen, igaz. Nyulkaljon mindenki a sajat felelossegere a konnektorba.
Igen, ez igy van. Csak eleg felrevezeto. Mert a WAGO termekeit nem csak villanyszerelok hasznaljak es a WAGO nem csak rugos kotoelemet gyart. Valaki meg a WAGO rugos kotoelemrol sem hallott, igy neki mas WAGO termek ugrik be e szo hallatan.
Bar jelen forum temaja valamennyire determinalja, hogy itt valoszonuleg a rugos kotoelemre gondol a kedves hozzaszolo. Az ide latogatoknak pedig gondolom nem art, ha megerinti oket a szakszeruseg lehellete, es megertik, hogy mi az elonye a rugos kotoelemnek a csavarossal szemben. A "FLEX-es" tortenetrol igazabol par honapja ertesultem..
Árulnak hozzá alupasztát, lehet ezt a részét a problémának még nem hallották ?
(bár árulni sokmindent lehet ez is igaz..)
Volt egy haverom régen, az ELMŰ-nél, ő is mindig kiigazította a betérő nyugdíjas mamókat, akik azt mondták, villanyórát cseréltetni jöttek. Visszakérdezett: miért kellene kicserélni az elektromos fogyasztásmérőt? Én mindig úgy gondoltam, nagymama és köztem tökéletesen jó szó a villanyóra, tudjuk, miről beszélünk.
De ha a Wago szó nem elég precíz, a konnektor szó sem az. Bocs. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
Valo igaz, hogy az a lenyeg, hogy az informacio pontosan atmenjen egyik embertol a masikig. Kollegak kozott mi is "becezgetjuk" a szerszamokat, alkatreszeket. Nincsen ezzel semmi baj, amig felreertest nem szul. Amint fent irtam, jo azert, ha a szakszeru elnevezest is megismerjuk, mert az mindenki szamara ugyanazt kell, hogy jelentse. Akkor szoktunk bajban lenni, amikor egy beszallitotol akarjuk megrendelni az adott alkatreszt, de nem tudjuk az "igazi" nevet.
A konnektor szo hallatan nekem konkretan az 5 polosu, 32 amperes kivitel ugrik be, mivel ezzel talalkozok minden nap. Ha pedig azt mondjak, hogy ok az egy fazisura gondoltak, akkor nekem a fazishelyes, ipari kivitel ugrik be, mivel meloban ezek vesznek korul. Ha WAGO-t kerek a villanyszerelo boltban, akkor azt szoktam kapni: http://www.wago.us/images/Verbindungskl-g.jpg Marpedig nekem nem arra van szuksegem, hanem erre: http://www.soselectronic.com/a_info/img_data/f/wago/2273-203.jpg http://www.soselectronic.com/a_info/img_data/f/wago/2273-205.jpg Neha elegge unom, hogy magyarazkodni kell vasarlas kozben. Miert nem tudja az elado, hogy mi kell nekem, hogy mi az a WAGO? Inkabb kikeresem a cikkszamat, es azzal megyek be legkozelebb, akkor nincs mellebeszeles. Es ha mar regi haz elektromos halozatat szeretne felujitani valamelyik kerdezo, akkor neki is javaslom az atlatszo "WAGO"-t. Lenyegesen vekonyabb, mint a szurke kivitel, tobb fer belole a 60-as kotodobozba. Emellett latni, hogy mikor van helyesen bekotbe.
Sziasztok!
Lakáselektronikával kapcsolatban a következő jelenséget tapasztalok. A konektorokban a 0 vezető és a füldelő érintkezőkön áram van,ha pl megfogom egy lednek az egyik lábát és a másikat a földelő érintkezőhöz érintem erősen világit, és ugyanigy a 0 vezetőn is!Szintén ezt tapasztalom a fürdőszobai csapokon csöveken,és kicsit csip ráz is de nemvészes.Ütöttem le 2.5 méter füldelő szondát és rákötöttem a földelésre de nem viszi el ezt az áramot!És minél több vagy nagyobb fogyasztót kapcsolok be a lakásba annál erősebb az áram a 0 vezetőn és a földelés vezetőn.De ha lekapcsolom a vilanyórát áramtalanitom a lakást akkoris gyengébben de világít a led és ráz a csap, tehát eleve áram jön be a 0 vezetőn, de igy csak éphogy világit a led,deha bekapcsolok fogyasztót a lakásba nagyon erősen világít.Egyszerő multiméterrel váltóáram mérésen megfogtam az egyik tüskét a másikat a földeléshez tettem 30-40 v ot mutat de ingadozik.De a fázis ceruza nem világít!És nem csak a mi lakásunkban tapasztalható ez a jelenség. Kérem ha valaki tud erre magyarázatot hogy mi okozhassa segítsen! Köszönöm!
Ha nem tudsz különbséget tenni áram, és feszültség között, akkor inkább hívj villanyszerelőt.
Hívj szerelőt, az is lehet, hogy a bevezető kábelen nulla szakadás van.
Apukám villanyszerelő, járt már így, ott a gázcsövön keresztül kapott nullát a ház, majdnem felrobbantak!!!!!!
Szia! Azonnal hivj szerelot! Valoszinuleg nulla szakadast elsz at! A TV nem olvadt meg el?
Most cseréltek vilanyórát az eonosk és ottis minden rendben van, elméletileg nincs 0 szakadás, ojan lehetséges hogy nagyon messze vagyunk a transzformátortól és hoszuak meg régiek a vezetékek a vilanyoszlopokon az utcán, és a sok fogyasztótól a 0 ra koboráram kerül vagy valami iesmi?Én már csak erre tudok gondolni.És a másik jelenség hogy nincs meg a hálózati feszültség csak 215 220 v között de ha pl bekapcsol a vilanybojler vagy valami erősebb fogyasztó leesik 190 195 v ra! És a műszer jó amivel mértem. ha 10 házzal arréb hegesztenek a villany nagyon erősen villog mintha gyenge lenne a hálózat,ebből gondolok arra hogy a transzformátortól a hoszú vezeték miatt lehet.
Vagy ez az elmélet nem igaz?
Nalunk villanyora csere utan javitani kellett, mert elsore nem csavaroztak be rendesen a vezeteket a kismegszakito csatlakozoba, ami kimaradasokhoz vezetett! Hivj szakembert! Ez nem jatek meg forum tema!
Rendben van köszönöm az eddigi segitséget!
Én is sürgősen hívnám az eon-t,mert nagy károkat okozhat,addig amit nem muszály ne használj.
Eon szerelők+régi vezetékek kombinációból nem sok jó szokott lenni.
Először azért egy rendes villanyszerelőt hívnék, az azért kissé pontosabb diagnózist tudna adni, mellesleg olcsóbban .Ha a hálózatod rossz akkor legalább arról is lesz egy szakvéleményed.
Ezt végképp ne feszegessed. Nem kóboráram van ott, hanem feszültségesés és alulméretezett betáplálás. EON gondja. A jelenség nem az EON gondja, ha a villanyóra előtt a nulla- és a fázis vezető között 220-240V feszültség mérhető.
Róka fogta csuka. Ott én nem férek hozzá, ők meg azt mondanak amit akarnak! TAPASZTALAT! 10 éve van az egyik fázisomon rendszeresen 10-20V-tal több, már be sem jelentem!
Sziasztok!
Kb. hány kW -tól ajánlott a csillag-deltás motorindítás? 3kW -nál már célszerű? Köszönöm
Szia!
Ha 400/690V-os rendszerű a motor, akkor meg lehet oldani a csillag-delta indítást. Azt, hogy kell-e így indítani azt a hálózat terhelhetősége indokolhatja. A 3-4 kW-nál kisebb teljesítményű motorok általában 230/400V-os tekercseléssel készülnek és ezeknél nem lehet csillag-delta indítást alkalmazni. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, LED-es világítással kapcsolatban. Adott egy vágható LED szalag, polcba szeretném beépíteni, eddig azt gondoltam, ha 1 polchoz menne 3db 3 ledes modul, ezeket sorba kötve egymáshoz ( az 1. megkapja a tápot, egyik oldalon, adja tovább a másikon) teljesen jó, viszont a minap olvastam egy olyat, hogy ha e szerint kötöm be melegedés várható, jobb lenne ha egy ilyen modul megkapná balról is jobbról is a tápot.. ? Segítenétek tisztázni a dolgot? Csatoltam egy képet, de ez 10méterre vonatkozik, párhuzamos kötéssel, de amiról én beszélek az kb 5cm. A kötések miatt kérdezném, mert nem kevés gócpont lesz akkor. Köszönöm előre is. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
Jobb lenne. De szerintem ha mindkét szalagot csak az egyik végén kötöd be, akkor is jó lesz. Sőt, talán még azt is elviselik, ha az egyik végéhez kötöd a másikat.
Mármint jobb lenne, ha a képen található alapján kötném be?
Felesleges túlbonyolítani. Nekem 2 db 600 ledes van sorba kötve. Egyik kapja az egyik végén a tápot, aztán a másik végére meg a másik szalag van kötve. Semmiféle mérhető gondot nem okoz ez a megoldás. Próbáltam hármat is sorba, ott azért már voltak tünetek de az más tészta. Tapasztalatom alapján a 300 ledesből pedig 3 tekercs használható sorosan mindenféle gond nélkül. Így ha a szalag elbír 1200db led-et (3A), nem hiszem hogy gondot okozna 9 led neki.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |