Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   986 / 986
(#) gordonfreemN hozzászólása 18:12 /

Nagy teljesítményű frekvenciaváltó

Sziasztok!

Olyanban kérnék segítséget, hogy ha adott egy 200kW frekvenciaváltó amibe beépítve van elektronikus (csavaros) gyorsbiztosíték, akkor mit volna érdemes még elé tenni mint védelem, amennyiben saját szekrénybe lesz beépítve?

Kompakt megszakítóra mindenképpen gondoltam, mert bővithető, megoldható vele a főkapcsoló is, szóval praktikus és akkor nem kell külön szakaszoló-kapcsoló. De például kell-e beterveznem még pl. NH-késes szakaszolható biztosítót a kompakt megszakító és a frekvenciaváltó közé?

Hogyan érdemes ezt meghatározni? Esetleg számít-e, hogy a frekiváltó saját transzformátors betáplálst kap-e, (gondolom igen) és ha ezt nem tudni, akkor van-e olyan módszer amivel hibát nem vétek, a biztonság felé térek el?
(#) sany válasza mraulajos hozzászólására (») 19:23 /

Ilyenkor nem lenne egyszerűbb a fal mentén elhúzni a vezetéket a védőcsőbe? Csak kérdezem.
(#) erbe válasza gordonfreemN hozzászólására (») 20:07 /

200 kW nem igazán hobbi vagy háztartási kategória. Lásd
Idézet:
„nagyipari alkalmazásának kitárgyalása!”

Ez pedig nem kispályás kategória.
Szerintem? Semmit.
A hozzászólás módosítva: 20:08
(#) gordonfreemN válasza erbe hozzászólására (») 20:20 /

Melyik topikban lehet ilyesmiket kitárgyalni? Megköszönném a tippet.
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») 20:21 /

Szia!
Én azért a motort tápláló mezőbe beépítenék egy ilyen vagy hasonló megszakítót, biztos ami biztos alapon.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») 20:29 /

Engem pont nem zavar, legalább nem mindig a púpos kondenzátor és társai vannak...
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») 20:49 / 1

Azért a 200 kW még nekem is sok. Mint egykori hajőgyári karbantartó, ahol nem 200 kW volt a magas kategória.
(#) gordonfreemN válasza kadarist hozzászólására (») 22:48 /

Köszi!

Korábbi 160A-es projektnél így nézett ki: szekrény betáp kompakt megszakítóba (NSX250 ) onnan pedig simán frekiváltóba.

De volt olyan is, hogy szekrény betáp kompakt megszakítóba (NSX630F 36kA) ott volt utána egy OVR T2 3L 40-440 P QS túlfesz levezető és mellette párhuzamosan persze egy 250A szakaszolható-biztosító -ról táplált 200kW frekiváltó.

Aztán volt olyan is, amikor szekrény betáp kompakt megszakítóba (NSX400N 50kA) innen egy szakaszolható-biztosítóval egy 275V/20kA-es túlfeszlevezető (Bővebben: Link) és velük párhuzamosan egy mersen MULTIBLOC 1.ST8 Gr. 1 / 250A, 3-pole fuse switch disconnector és ezen csüng a 200kW frekiváltó. Szóval ezeken így nehéz elmenni, hogy ki kivel miért van.
A hozzászólás módosítva: 22:56
(#) Peter65 válasza gordonfreemN hozzászólására (») 22:56 /

Szia!
Nem írtad a frekvenciaváltó gyártóját és típusát. A legtöbb gyártó a készülék manualjában ad konkrét javaslatot a telepítésre, a javasolt védelmekre, sokszor még a kábelek elhelyezésére is. Szerintem első közelítésben arra kellene támaszkodnod. A technológia, a biztonsági elvárások (vészköri, üzembiztonsági elvárások, előírások) ismerete nélkül teljes választ egyébként nem nagyon lehet adni.
A frekvencia váltót tápláló hálózat impedanciája fontos lehet, amikor a védelmet kiválasztod, de a frekvencia váltó megtáplálása szempontjából nem a legfontosabb kérdés. Ha ezt illesztik (fojtó tekercs, saját transzformátor), azt inkább a terhelő áram torzításának csökkentése érdekében teszik.
(#) SKY válasza gordonfreemN hozzászólására (») 23:04 /

Ez már inkább a villanyszerelő fórumra való! Mit jelent a 200kW-os frekvenciaváltó? Hogy 200kW tengelyteljesítményű motort hajt? Mert akkor kapásból majdnem 400A-el számolhatsz, ami nem mindegy, ha 400A és 630A-es megszakító között kell döntened.

Én megszakítópárti vagyok. Ez szerencsére még nem egy nagy teljesítmény, de 300A-tól felfelé eléggé határeset, hogy párhuzamos kábeleket kell-e használnod. Ajánlom figyelmedbe az NSGAFÖU 1,8/3 kV kábelt, ezt sokkal egyszerűbb hajtogatni és lényegesen jobban terhelhető, mint például egy NYCWY, de nem alkalmazható bárhol mert nem szilikonmentes. De ha kültéri trafóházból messzire kell vinni a delejt, akkor szerintem mégis jobb a többeres földkábel. Én koncepció szintjén a kettő párhuzamos NYCWY 3x120/70-es kábelt céloznám meg, ha beköthető a frekiváltó oldalán is és valóban a 400A körül járunk.

A biztosítóval az a baj, hogy azt nemcsak kábelenként kell tenned, hanem a végponton is illik azzal fogadni a kábeleket. Ez meg sokszor csak egy különálló fogadószekrénnyel valósítható meg. Sőt három párhuzamos kábeltől már nem kerülheted ki, mert a végponton egy kábel zárlatakor kettő táplálja be, vagyis képesek leégetni.

Ilyen keresztmetszeteknél már fontos tudni, hogy egyáltalán mit képes fogadni a frekiváltó, milyen keresztmetszetig és hány kábelt lehet egyáltalán belekötni, mert a sok kábelvég és a testes saruk helye és a gyári furatok száma sokszor korlátozott.

Amúgy nem karcsú kicsit a 160A-es biztosító? Ez már NH2 kategória (még párhuzamos kábeleknél is minimum NH1), ha nem NH3.
Következő: »»   986 / 986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem