Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   985 / 986
(#) KU202M válasza tothgyula hozzászólására (») Feb 21, 2025 /

Ez nem volt meddő vita!
(#) zaza99 hozzászólása Feb 23, 2025 /

Hőkamera

Sziasztok!
Hőkamerát szoktatok használni? Milyent érdemes venni?
(#) kameleon2 válasza zaza99 hozzászólására (») Pé, 10:57 / 1

Több éve használok hőkamerát. Először Flir volt a cégnél és külön kellett digitális kamera, aztán pályázati pénzből kb 1,5Mft-ért vettünk egy Flirt, aminek már volt saját digitális kamerája is. Most vettünk a cégnél egy Blackview Androidos telefont. Ebbe bele van építve a Flir hőkamera, a digitális 50MP-es kamera és képes úgy rögzíteni, hogy a hőképe mögött húzással fel lehet fedni a digitális képet. Egyből képes magyar nyelvű hőkamerás jegyzőkönyvet készíteni. 1M-ről tökéletesen mér, ezt másik hőkamerával és digitális hőmérővel is kalibráltuk. 18m-re lévő hőforrásokat - például csarnokokban tökéletesen mutatja. Én elégedett vagyok vele. Napi szinten használom és mivel telefon, mindig kéznél van.
(#) Bakman válasza zaza99 hozzászólására (») Pé, 11:11 / 1

Cégnél Fluke TiS60+ van, otthon FLIR ONE Edge Pro. A kettőt szinte egy lapon sem lehet említeni, de ez látszik az árukon is. Hobbi, otthoni használatra elég a kicsi de komolyabb munkára alkalmatlan, ahhoz mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Cégnél már több kezdődő hibát sikerült feltárni a hőkamerával. Ha beleszámoljuk a megelőző javítást (ami olcsóbb és gyorsabb volt, mint a nem tervezett) és az elmaradt tereléskiesést, lazán visszahozta az árát, innen nézve nem drága. Magyarán attól függ, mire kell.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 12:10 / 1

Gödön is használják.
Elmondásuk szerint a fene sem akar odamenni, és kézrátevéssel megnézni, hogy melegszik-e a kötés?
Ránézésre nem az a filléres kategória...
(#) Tomi20 válasza zaza99 hozzászólására (») Pé, 12:31 / 1

Szia

Én is gondolkoztam, hogy mit vegyek, kb 100e Ft egy telefonhoz csatlakoztatható hőkamera, a régi telefonom elkezdett szórakozni, így 170e Ft-ért vettem egy Ulefone 19T telefont, nem gyenge a hardvere sem, sokszor segített már pl laptopokban, alaplapokon megtalálni hibás kondenzátort, FET-et. Elég pontosan is mér.
(#) img válasza Tomi20 hozzászólására (») Pé, 13:33 / 1

Egy CAT S61-et vettem szemtelenül olcsón. Annyi dolgom volt vele, hogy letakartam a normál kameráját, hogy ne zavarjon bele az összképbe mert kis távolságokon eléggé zavaró, hogy nem illeszkednek egymásra az infra képével és máshol van a hőforrás mint ahol a valós képen látszik.
(#) Tomi20 válasza img hozzászólására (») Pé, 14:43 / 1

Ennek a szoftverében lehet állítani a tárgy tavolságot 10cm és 3méter között, így összeigazítható a két kép. Szerintem a tiédben is van ilyen, csak nem találtad meg.
(#) img válasza Tomi20 hozzászólására (») Pé, 16:55 /

És tényleg. Köszönöm!
(#) albinolynx hozzászólása Pé, 22:11 /

12.5kVA teljesítmény igény - kontra 3x25A

Sziasztok!
Egy szerszámgép maximális teljesítmény felvétele a gépkönyv szerint 12.5kVA (ez ugye 12kW). Rendelkezésre áll három fázis, háromszor 25A-es kismegszakítókkal. A főorsó motor kapcsolható. Terhelés alatt nem tudtam próbálni. A műhelyben üzemel/üzemelt 8kW-os villanymotorral szerelt másik szerszámgép. A problémám a mellékhajtásokkal van. Referencia pont felvétel módban, vagy akár mezei lassú járatú mozgatáskor mintha esne a feszültség és elveszi a nullfeszt. A jelenség után kapok feszültség hiba üzenetet is (egy hibakód, gépkönyv alapján feszültség hiba). A nullfesz újra bekapcsolható, de ezt követően azonnal elveszi a nullfeszt feszültség hibaüzenettel. A kérdésem az lenne, hogy mezei lakatfogóval érdemes mérnem bármit is? Esetleg multiméterrel ki lehetne mérni a feszültség esést? Hagyományos izzószálas világításon nem venni észre semmit a műhelyben a hibajelenség mellett. Amennyiben jól számoltam, a hálózatból felvehető maximális teljesítmény elég lenne a gép üzemeltetéséhez. Ha máshoz nem is, de az üresjárati mozgatáshoz biztosan. Tehát inkább a gépen belül keresném a hibát. Közelebbit egyelőre nem tudok a melléhajtásokról. Létezhet, hogy ezek pufferelve vannak és ezeket a kondenzátorokat megette az idő vasfoga? 1985-1990 között készült évjáratú német gépről van szó. Itt a minőségi alkatrészekre igyekeztem célozni. Képeket holnap fogok készíteni. Köszönöm szépen!
(#) kadarist válasza albinolynx hozzászólására (») Pé, 22:15 /

Szia! Mi az a nullfesz, amit elveszt? Nem hallottam még erről a fogalomról.
(#) erbe válasza albinolynx hozzászólására (») Pé, 22:43 /

Milyen vastag vezetékkel kötöttétek be és mennyivel? 3f + N +Védővezeték?
(#) albinolynx válasza kadarist hozzászólására (») Pé, 22:54 /

A nullfesz az végülis egy öntartó kör, vagy ehhez hasonló. Főkapcsolóval bekapcsolom, majd nullfesz hatására kapnak a mellékhajtások tápfeszültséget, szánkenő rendszer, stb.
(#) albinolynx válasza erbe hozzászólására (») Pé, 23:01 /

A gép gyári bekötése öt eres (L1, L2, L3, L4 = N, ZS). A hálózat ami rendelkezésre áll csak négy eres (L1, L2, L3, ZS). Így a gyári bekötés ZS szabadon maradt. A gyári kábel 5x4mm^2 keresztmetszet és 32A-es dugvillába került bekötésre. Remélem értelmezhetően írtam le.
(#) erbe válasza albinolynx hozzászólására (») Pé, 23:23 / 1

A ZöldSárga a legfontosabb. Ha semmi mást nem kötsz be, azt akkor is be kell.
Ipari környezetben előfordul, hogy a fali kötődobozig 16-os vagy annál vastagabb 4 vezetékkel mentek ki. Ott választották szét a nullát és a védővezetőt. Annak ellenére, hogy 4 vezetéked van, 5x32-es dugaljat és dugót kellene használni szabályos bekötéssel. Ha négyes dugód van, a dugóban kell közösítened a kék és a zöld-sárga vezetékeket.
Ha az eddigi bekötéssel bolondul a gép, lehet, hogy továbbra is fog. Más zavar is lehet ott.
(#) kadarist válasza albinolynx hozzászólására (») Szo, 11:24 /

Nekem már csak annyi kérdésem lenne, hogy a gép működtetéséhez, a vezérléshez kell-e nulla (1 fázis, 230V)? Ha a nulla bekötés a gépben vakon végződik, akkor nem kell nulla, más esetben viszont nem úszod meg a nulla behúzását (elosztótól). A védővezetőt mindenképpen kösd be és a dugaljzatos nulla- védővezető közösítés nem megengedett.
(#) tothgyula válasza kadarist hozzászólására (») Szo, 11:57 /

T!albinolynx!
Az a kérdésem,hogy a 25A-es biztosító milyen?(csavaros lomha,kismegszakító "B" vagy "C" jelleggörbéjű)?
(#) SKY válasza albinolynx hozzászólására (») Szo, 12:14 / 2

Ez egy nagy méretű, fémházas gép (I. érintésvédelmi osztályú), igaz? Akkor nincs is más választásod, mint kötelezően bekötni a védőföldet, különben nincs hibavédelem. Ha a gép teljesen gyári és 5 eres betápkábellel és csatlakozóval szerelték (3F+N+PE), akkor nem tehetsz mást, mint ennek megfelelően kiépíted a hálózatodat a csatlakozóig, ami a teljes szakaszon szintén öteres vezetékezést jelent a megfelelő 5 pólusú csatlakozóaljzattal együtt és áramvédő-kapcsolót is erősen ajánlott beépíteni (bizonyos kivételek esetén nem kötelező, de amint "általános használatúnak" tekintünk egy ilyen dugaljat, akkor 32A-ig kötelező ellátni), ráadásul TN-C rendszerben amúgy sem használhatsz áramvédőt.

Nagyteljesítményű háromfázisú motorok és frekvenciaváltók sokszor nem igényelnek nulla bekötést, csak a három fázist, amin egyenletesen terhelik a hálózatot, plusz a védőföldelést az áramütés elleni védelemhez. Tudni kellene nagyjából, hogy hogyan épül fel a belső kapcsolása a gépnek, mert ebben van vezérlési kör is. A nullfesz akkor a gép vészköre lehet, amire fel van fűzve a vészleállító, ajtónyitás kapcsolók, stb.
Hogyan kap tápellátást a vezérlés? Ha a gép egyáltalán nem igényel nullát azt úgy csinálják, hogy a nagyteljesítményű motorhajtásokon kívül be van építve egy trafó a vezérlésnek, ami két fázisról jár, tehát a gépnek egyáltalán nem szükséges nulla bekötés. Vagy olyan háromfázisú DC tápegységet használnak, ami szintén nem igényel nullát, ezek általában eljárnak két fázisról is ha az egyik kiesik.

Ha 3F+ZS áll rendelkezésre, akkor honnan jött a gondolat, hogy azt inkább a nullára kötöd be? Ha nincs meg a megfelelő keresztmetszet, akkor az PEN-nek sem felel meg, tehát még a gépnél sem csinálhatsz szétválasztást.

Azonban ha nullának használtad, akkor viszont a gépnek látszólag tökéletesen kellene működnie. Ráadásul ha nem terhelted a főorsó motort, akkor nem folytak ott 10+ amperek. Mit jelent a mintha? Mérhető a jelentős feszültségcsökkenés, vagy nem? A nulla és a fázisok között a gépnél is megvannak minimális terhelés alatt a fázisfeszültségek? Nincs semmilyen hiba a ZS-ban a fogyasztásmérőig visszakövetve?

A másik, hogy lehet hogy nem is a betápoddal van probléma (a fentieken kívül), hanem magával a géppel és vezérléssel. Nem kontaktos valahol a vészkör, ami ideiglenesen megszakad a gép rezgésekor? A vezérlés tápfeszültségei stabilan rendelkezésre állnak?
(#) albinolynx válasza SKY hozzászólására (») Szo, 16:19 /

A gép elektromos szekrénye teljesen gyárinak tűnik. Reggel óta sikerült odáig eljutnom, hogy az egyik (nevezetesen Y) szánt mozgásra bírtam. Referencia pontra járt. Hozzám a gép burkolatok nélkül került. Viszont van egy csatlakozó a gépen aminek a sokerű kábelén van egy vészstop gomb és egy schmersal azm 161sk 33rk 024 m16 biztonsági kapcsoló. Ez utóbbiból szerelés miatt el kellett távolítani a fém nyelvet (oldalán háromszögletű forgatógombbal nyitottam, nyelvet kihúztam, szerelés, nyelv vissza, forgatógomb vissza). Azóta sajnos nem tudom bekapcsolni a nullfeszt. Mivel védelmi funkciót már nem lát el (hiányzó burkolat), így esetleges hibaforrásként megszüntetném. Esetleg tudnátok segíteni ennek a kikötésében? Még adatlapot sem találtam hozzá. Csatolok róla egy fényképet. A másik képen látható a betáp kábel (alulról érkezik).
(#) albinolynx válasza albinolynx hozzászólására (») Szo, 16:41 /

Természetesen próbálok felhajtani egy elektromos rajzokat tartalmazó könyvet. Egyelőre sikertelenül.
(#) SKY válasza albinolynx hozzászólására (») Szo, 17:48 /

A vészleállításnak komoly követelményei vannak, megduplázott érintkezők, másodlagos reteszelő és visszacsatoló körök. Általában az erősáramú kört egy biztonsági relé működteti és a biztonsági cuccok a vezérlési köreibe vannak felfűzve, van hogy az erősáramú körben is vannak visszajelző hurkok kialakítva például mágneskapcsoló segédérintkezőkről. Mivel ez a nyitásgátló sem két fillér, valószínűleg komolyabb biztonsági kör van benne kiépítve, amire kapcsolási rajz nélkül nehéz mit mondani.

Ha ez még egy komplett gép és használni is akarod, én a burkolatok pótlásával kezdeném, mintsem a méregdrága biztonsági eszközök kiiktatásával.
Ez ráadásul valamiféle ajtónyitás gátló, ami nem engedi kinyitni a burkolatot ameddig nem kap feszültséget? Ha ebbe visszakerül a fém nyelv amit zár, akkor elvileg nem ez fogja a gép működését akadályozni. Ha összerakod akkor a kimeneti kontaktusokra esetleg rá tudsz mérni, hogy megfelelő érintkezők vannak nyitva és zárva. Ez volt benne az egyetlen, vagy van több is?

Úgy látom, hogy ennek a tekercse 24VAC/DC, tehát van a gépedben valahol egy ilyen vezérlőfeszültség is. Az rendben van?
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:52

AZM.png

(#) SKY válasza albinolynx hozzászólására (») Szo, 19:03 /

Ez lesz az. Kiiktatni úgy tudod, hogy a vezetékeket kikötöd, ráírod melyik számra ment, fogsz pár wago-t és pontosan azokat az érintkezőket zárod rövidre, mint amik összezárnak bedugott nyelvnél és elengedett tekercsnél. De ezzel ne feszültség alatt játsz, mert ki tudja mi van ezekben a körökben, 230V-ot is kapcsolhat.
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:11

AZM_33RK.png

(#) erbe válasza albinolynx hozzászólására (») Szo, 22:10 /

Elég furán néz ki a bekötésről készült kép. Mintha alul minden bejövő szál egy lépéssel el lenne tolva. Jobb lenne pontosan szemből lefotózni.
(#) zaza99 hozzászólása Vas, 19:28 /

Padlófűtés alatti szerelés

Sziasztok!

Padlófűtés telepítésénél szoktatok alatta kábelezni?
Egy Felújítás alatt lévő családi házról van szó. Vizes padlófűtés lesz és még alatta be tudnák csövezni mindent. Elvileg 40°C-ig melegszik a padló.
(#) Atis57 válasza zaza99 hozzászólására (») Vas, 20:02 /

Szia!

Eddig csak Kastély felujitásnál terveztek ilyet, de működhet.

Mu II csövel készitettük.
(#) mraulajos válasza zaza99 hozzászólására (») Vas, 22:05 /

Hali!
A fiaméknál egy új lakás. Teljes területen padlófűtés. Ez alatt megy az összes többi csövezés. Villany, víz, fűtés fővezetékek, klímáknak kondenzvíz elvezetés stb.
(#) zaza99 válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 23:15 /

Milyen csővet használtatok symalen, betonozható gégecső?
Hogyan vannak a rétegek? Beton, vízzáró réteg, villanycsövek, hőszigetelés,padlófűtés?
(#) mraulajos válasza zaza99 hozzászólására (») Hé, 7:10 / 1

Minden így van, ahogy felsoroltad. Az egyéb csövezés közei kihézagolva, szintbehozva. (nikecel) Ez követi a hőszigetelő/hővisszaverő fólia. Majd térháló, erre a fűtéscső. Kötegelővel a térhálóhoz lefogatva.
(#) zaza99 válasza mraulajos hozzászólására (») Hé, 7:41 /

Köszönöm!
(#) zaza99 válasza mraulajos hozzászólására (») Hé, 13:16 /

A symalen hogyan maradt egyenesen a lent?
Következő: »»   985 / 986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem