Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy távolságú kapcsolat (RS-485)

Témaindító: drmogus, idő: Aug 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) _vl_ válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Idézet:
„Gondolom, a master adóját is nyugodtan lekapcsolhatom, amikor nem szeretnék adni (ha jól sejtem, így valamivel kisebb lesz a fogyasztás), ez amúgy nem okoz gondot tehát.”

Ha open-circuit failsafe transceivereket használsz, akkor minden további nélkül (olyat kéne).
Idézet:
„Érdemes lehet egy külön érpárat felhasználni jelzésre, vagy célszerűbb ezeket a "vevőket" úgy megoldani, hogy adni is tudjanak RS485-ön (mármint master eszközök lehessenek), amikor jelezni szeretnének (így persze egyből az is kiderülhet, melyik készülék szeretne adni)?”

Én valószínűleg külön vezetéken jeleznék. Vagy eleve nem erőlködnék az interrupttal, hanem az adott slave-eket sűrűbben kérdezgetném.
Amúgyis érdemes UTP/STP-t használni, mivel jó minőségű csavart érpárak vannak bennük, így pedig rögtön kapsz 4 érpárat, amiből csak kettőt visz el a kommunikáció, a többin mehet más is.
(#) VaZso8 válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Valójában a folyamatos "polling" elég lehet az adott eszközre, bár még így is lehet enyhén zavaró...
Azt hiszem, nem variálok fölöslegesen az RS485 masterekkel (marad egy), a jelzést meg kiépítem, legfeljebb nem használom majd (ez úgyis később lesz kérdés) - de ha már van, úgyis használatban lesz.

A vezeték már a helyén van, ide UTP kábelt használtam - tehát elfér az adó + vevő + jelzés, ill. gnd és az 5V is... talán.
Bár valószínűleg egy 12V-ot is viszek majd bizonyos okokból kifolyólag, külön vezetéken.
(#) wake hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok!

PIC Modbus/RTU "C" kód fejlesztésén dolgozom. Megszakítással fogadom a csomagot, ami feltölt egy "char" típusú tömböt. Fogadás után lesz 8 elemem (0-7) a tömbben. A tömb 6-7. eleme a CRC (16bit). A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom ellenőrizni, hogy érvényes-e (valid) a CRC? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) foxi63 válasza wake hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Ami elküldi az adatcsomagot, az is kiszámolja a CRC-t és utolsó adatként továbbítja.
A beérkezett adatokból kiszámolod a saját crc-t és a két adatnak stimmelnie kell, ellenkező esetben kuka.
(#) wake hozzászólása Dec 18, 2013 /

PIC24F UART TX interruptban tud valaki segíteni? Köszönöm!
(#) Atti89 hozzászólása Jún 3, 2014 /

Sziasztok!

RS-485-el kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan lehet szoftveresen tönkretenni? Tudom, érdekes kérdés
(#) Zsora válasza Atti89 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Pl. a buszon lévő egységeket adó módba kapcsolod ellentétes kimenő szinttel...
(#) PipfejBob válasza Atti89 hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Attól függ, hogy milyen transcievert használsz... A régebbi, elavult típusok (pl. SN75176) nem rendelkeznek rövidzár elleni védelemmel. Itt sokat segíthet, ha az A és B vonalra az IC-k mellett egy-egy 10 Ohm-os soros ellenállást teszel, ez még nem csökkenti jelentősen a jelszintet, de az áramot korlátozza a maximálisan megengedhető szint alá (tipikusan: 250mA), ezáltal megvédi az IC-t az elfüstöléstől.
Ha nagyobb megbízhatóságra törekszel, akkor érdemes modernebb típust használni, ahol az IC védett a rövidzár ellen (pl. SN65HVD72 v. SN65HVD3082E v. ST3485E)
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem