Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 143
(#) menyus válasza Collector hozzászólására (») Dec 13, 2007 /

Ok. köszi. Előbb összeütök hozzá egy áramgenerátort. Ez a legendás "szupepe féle áramgenerátor" bevált dolog? Nem értem minek bele egy közel 30 A es FET, párszáz mA terhelés miatt. De nem gond mert van a "fegyvertárban" ilyen FET em. A moduláció bemenetre sima DC + kell gondolom, vagy négyszöggel hajtsam? De az már impulzus hajtás, arra azt mondtad nem kell mert felesleges...
(#) menyus válasza Collector hozzászólására (») Dec 13, 2007 /

A prizmát és a tükröket felejtsem is el? Nem kellenek? Csak az utolsó lencse a lényeg?
(#) proksa1 hozzászólása Dec 13, 2007 /

Nah beszereltem egy hűtőbe a diódát, és egy piaci lézer lencséjével bekollimáltam. hát nem volt egyszerű még csak 70mA-t adtam neki de mindjárt kap többet :p
(#) proksa1 hozzászólása Dec 13, 2007 /

Nah adtam neki 150mA-t, itt már elég erős volt. Mennyit adhatok neki, hogy azt még folyamatosan viselje el? gondolok itt egy discolézerben valo folyamatos müködésre
(#) Collector válasza proksa1 hozzászólására (») Dec 13, 2007 /

Hát adatlapot kéne megnézni, mert a 16x-osnál 300mA felett is lehet adni valamivel. De ez nem feltétlen van így a 18x-osnál. A prizmát, meg tükröket rakd csak el, nehogymár ne legyen hely a lakásban nekik. A fet legfeljebb impulzusban bír 30A-t. Kell a teljesítményfet.. de persze a 2W-os ellenállás helyett is lehet fél wattosat használni csak melegedni fog. A FETnek még kis hűtőzászló sem nagyon kell, csak ha tényleg sokat megy.
(#) menyus válasza Collector hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Ok, köszi a választ. Tervezek/vasalok egy panelt a meghajtó áramkörnek és ha ketyeg akkor majd még kérdezek a beüzemeléskor. Kissé áttervezem az áramgenerátort , TSSOP tokozású OPAMP és 0603 alkatrészekkel lesz hosszúkás panelen felépítve hogy beleférjen egy 2 elemes MAGLITE zseblámpába. (MAGLITE szerű...az eredeti nagyon drága, de a ferdeszemű piacon van olyan ami tök úgy néz ki)) Lehet teszek elé egy STEP-UP konvertert (SOT23-5 tok / IN : 0,8 V (min) , OUT : 1 - 20 V ADJ / 500mA (max) ) és elmegy majd 1db "AAA" cerkaelemről, vagy 1,2 V os akkuról is... Végül is csak egy izmosabb pointer lesz belőle tehát rövid ideig lesz működtetve, bírnia kell az "AAA" elemnek is.
(#) durkonorbi válasza menyus hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Erről a step-ep-ról itnál picit részletesebben alkatrészmegjelöléssel? Hátha vkinek jól jön még.. )
(#) menyus válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Ezek tulajdonképpen felfelé konvertáló DC/DC inverterek (kis (pl 1 - 1,5V) bemeneti feszültségből nagyobb pl 5 V stabil vagy beállítható (ADJ/beállítható) feszültséget csinál) Típus pl. NCP1400 vagy LM2704 de gyárt ilyeneket a MAXIM is. Topi cikkei között találtok róla részletes leírást.
(#) lewi hozzászólása Dec 14, 2007 /

sziasztok. nekem van egy dvd olvasóból lézer. nem értek ezekhez a dolgiokhoz, csak érdekel a téma, és gondoltam, h a köz érdekében felajánlom közfelhasználásra. postai feladást gondoltam, szép kis csomagban. a lényeg, h hű vágyam látni élőben, ahogy egy lézersugár meggyújt egy papírt, ha ezt meg tudnátok valósítani vele, akkor, tudnám, h nem volt hiába minden adakozó irányú felvetésem, és végülis, lassann karácsony, vagy nem???
tehát pestiek jelentkezését várom!

ui:még mielőtt elkezdenétek írni a kérdéseket róla, az előtt elmondok róla mindent amit tudok:
vannak rajta címkés számok, ezek a következők:
3647024ai
cs10k33k890
f125ja
ez a 3 címke van rajta, a cuc egy lg dvd olvasóból lett kiszedve, van benne egy négyzetes prizma v mi. ennyit tudok róla modani, esetleg képet tudok róla küldeni.
ha valakit érdekel, akkor bátran szóljon, én sajna nem took vele semit kezdeni, max tönkretenni
(#) Collector válasza lewi hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Lehet én nem értem csak, de ha másnak adod a diódát, akkor te hogy fogod látni élőben "ahogy meggyújt egy papírt" ? Rendes tőled, hogy felajánlod, a dvd olvasóban is vörös a dióda, csak éppen 10x gyengébb, mint ami az íróban van.
(#) lewi hozzászólása Dec 14, 2007 /

gondoltam ha pestről valósi akinek adim, akkor az pár perc erejéig meg tudná mutatni, am meg ezt nem igazán tudom, h mi és miér erősebb, azt meg végképp nem, hogy hogyan működik
(#) Collector hozzászólása Dec 15, 2007 /

Gondoltam egyet és szétkaptam az asus cd írómat.. úgyse használtam már 1 éve, reméltem, hogy találok benne valami hasznosat. Találtam is, egy frankó TO-9 dióda tokot Sárgarézből.
Bővebben: Link
A dióda is biztos működik. Azon gondolkodtam, hogy érdekes-e kiszedni a diódákat a fejből (már a dvd írónál is), mert ha bennemarad, akkor a külső lencsét kell csak kicsit kintebb tolni. Na ezt is megvizsgálom valamelyik nap. Illetve egy kérdés, ami mostanában foglalkoztat : miért is class 1 -be sorolják a 150mW-os vörös lézert a dvd író dobozán??? És a legalább ekkora teljesítményű 780nm-es cdírósat??
(#) durkonorbi válasza Collector hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Én éppen ezért nem szedem ki a diódát közvetlenül csupaszra, csak a "mini öntényházig ..." azt kell ráaplikálni majd egy bordára... persze ha csak ha nem gáz , hogy nagyobbacsaka helyet foglal!
(#) durkonorbi hozzászólása Dec 15, 2007 /

No, Collector javaslatára megvizsgáltam az Infradiódát ami a dvd írókban van, a vörös mellett... vegyes tapasztalatok, ami az eltérő mértékű elnyelésből adódik ... pl. 150 mA-el hajtva a szigszalagot, iszonyat lazán égeti, látványosan szinjátékkal, ugyanis az alapból halnány piros fénye az égetésközben pontszerűen fehéren "izzik"mint egy miniívhegesztő ... Viszont a fába 350 ma mellett sem éget ... és pl. egy piros fejű gyufát sem sikerült vele meggyújtanom .... de pl. egy világoskék műanyag filctollat, amit a vörös lézer nem nagyon bántott már 150 mA körül olyan lazán olvaszt (!!!) hogy nagyon rá is csodálkoztam .... szóval van amit jól visz, sőt sokkal jobban mint a vörös dióda, van amit pedig kevésbé ... viszont mivel van sok ilyen diódám, majd kitalálok valami jó kis hasznosítást neki ....

Tényleg arra nem irtatok semmit, hogy egy olyan optikai kábellel, amikkel a digitális erősítők vannak összekötve, szerintetek lehetne-e vezetni a lézersugarat viszonylag veszteségmentesen ... ???
(#) Djatis válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Az optikai szál nem jó veszteség nélküli elvezetésre.
A cégnél ahol dolgozom ezt kipróbáltuk mert csinálni akar opto szál vizsgálót ő azt mondta hogy ezek meghajtása 800 nm-körüli hullámhosszal hajtják mert kevesebb a vesztesége a szál falán belül nameg nem verődik ide oda.
(#) Collector válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

A kék szigetelőszalagot nekem viszi mint a huzat, mindkettő. Amúgy azért, mert a kék a komplementer színe a vörösnek (illetve a cián szín lenne az egészen pontosan) a zöldnek meg a vörös (illetve magenta)
(#) menyus hozzászólása Dec 15, 2007 /

Sziasztok !

Látom kísérletezgettek az infra diódákkal is. Ezeken hogyan szokás beállítani a megfelelő fókusztávolságot...lévén hogy nem a látható tartományban van? Nekem is van ilyenem pár db, hátha használhatók valamire.
(#) durkonorbi válasza menyus hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Azért látható ott egy gyengécske piros fény ... én annak a segítségével lőttem be ... plussz ha kell akkor a digit kamera....
(#) durkonorbi válasza Djatis hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

DJatis! Igazából a kérdés, hogy a veszteség mit jelent? Mert ha van pl. 10% veszteség 1 méteren, akkor az hírközlésben pl. gáz, de nekem 10 cm-en teljesen jó .... tudsz erről mondani valami infot még???
(#) menyus válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Amit nem értek: Van ez a link, biztosan ismeritek a "maglite zseblámpából lézerpointer ..." demo videót.

Bővebben: Link

A demo végén látszik szabad szemmel a piros lézersugár (oldalról, nappal...(?) ) az csak valami trükk vagy tényleg látszik? Milyen teljesítmény kell ehhez? Én bármit csinálok nem látszik a sugár, csak a pont a falon, ráadásul nem is éget. Kb olyan mint egy piaci pointer, no annál kicsit azért erősebb. 100 - 150 mA el van hajtva a dióda. Összedobtam azt a POWER MOSFET es verziót SMD ben, az egész FET estül mindenestül 3,5 cm X 1 cm es panelen van. Belefér egy "AAA" s maglite zseblámpába is. Jelenleg 3 V ról ketyeg, majd lesz 1,5V os verzió is. Ha érdekel valakit majd befényképezem. Szóval látszani kéne a sugárnak vagy sem? Vagy én csinálok valamit rosszul?

(#) menyus hozzászólása Dec 16, 2007 /

Ja, tényleg elfelejtettem. Ha esetleg valakit érdekel. A Bp. - i 4tigris piacon ( Kőbányai út) a gagyi piros pointer 70Ft , (nem elírás, igen hetven forint ...) / db áron beszerezhető. Nem sok mindenre jó de az üveg lencse miatt ami benne van érdemes lehet ennyiért megvenni. 3 gombelemről megy, áramgenerátorként 1db 62 ohmos SMD előtét ellenállás van benne...Komoly darab. majd megkínozok egy ilyen diódát mennyit bír áramban gond nélkül. Az utánépített FET es áramgenerátorral 15 - 400 mA ig tudom kínozni. Tényleg érdekel valakit ez a STEP UP os megoldás? Mert akkor felrakom a rajzot.
(#) Collector válasza menyus hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Természetesen befüstöltek.
(#) menyus hozzászólása Dec 17, 2007 /

Úgy emlékszem valaki kérdezte miért a CLASS 1 be tartoznak a DVD írók. Ezzel kapcsolatban ezt találtam:

"LÉZEROSZTÁLYOK:

I. Lézerosztály: Ide olyan alacsony teljesítményű lézerek tartoznak, amelyek normál működési körülmények között nem bocsátanak ki veszélyes sugárzást, mert teljesen zártak. (Vagy zárt dobozban működnek.) Ilyen lézereket alkalmaznak a lézer nyomtatókban, a CD lejátszókban, stb.

II. Lézerosztály: Az ide tartozó lézerek fénye már kilép a dobozból, de a kisugárzott teljesítmény még nem éri el az 1mW-ot. Ennek ellenére, hogyha a lézerfény huzamosabb ideig éri a retinát, akkor akár látáskárosodást is okozhat. A szem automatikus pupillareflexe (aminek 0,25s a reakcióideje), azonban megvédheti a retinát a sérüléstől. II. Lézerosztályba tartozó lézerek pl. a lézer pointerek és a kisebb He-Ne lézerek.

II.a Lézerosztály: Ezen lézerek fénye is kilép a dobozból, ezért az a szembe kerülhet. Kisugárzott teljesítményük kevesebb, mint 1mW, és csak 1000 másodpercnyi közvetlen megvilágítás után képesek a szemben maradandó károsodást okozni. Ilyen lézerek találhatók pl. a vonalkód olvasókban.

III.a Lézerosztály: Ide a 1-5 mW közötti teljesítményű lézerek tartoznak. Ha a nyaláb csak kis ideig (másodperc törtrészéig) éri a szemet, akkor nem okoznak maradandó károsodást. Hosszabb behatás esetén vagy gyűjtőlencsén át nézve viszont nagy eséllyel károsítják a szemet. Ilyen lézer dobozán (vagy a szobában, ahol a lézert működtetjük) figyelmeztető táblát kell elhelyezni. Ezen a táblán fel kell hívni a használó figyelmét arra, hogy a lézerfényt mások szemébe irányítani nem szabad. Ilyen lézerek a nagyobb He-Ne lézerek, vagy a nagyobb teljesítményű lézer pointerek.

III.b Lézerosztály: Olyan folytonos üzemű lézerek, amelyek teljesítménye 5mW és 500 mW között van. 0.25 s-os impulzusos lézerek közül azok tartoznak ide, amelyek kevesebb, mint 10J/cm2 energiasűrűségű nyalábot bocsátanak ki. Fényük közvetlenül a szembe jutva biztos látáskárosodást okoz. Még a szórt/falról visszavert fényük is veszélyes. Ezeket a lézereket előzetes instrukciók megadása után lézerekre vonatkozó biztonsági szabályok ismeretével nem rendelkező személy is működtetheti, persze csak védőszemüvegben!

IV. Lézerosztály: Az ide tartozó lézerek folytonos üzemben 500 mW-nál nagyobb teljesítményűek vagy 0.25 s-os impulzusüzemben 10J/cm2-nél nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek. Az ezekből kilépő lézersugár veszélyes a szemre, a bőrre és tüzet is okozhat. (Ez még a visszavert/szórt fényükre is igaz.) Ilyen lézer pl. a CO2 (széndioxid) lézer."[u]
(#) durkonorbi hozzászólása Dec 17, 2007 /

Menyus! Engem érdekelne az smd-s cucc, illetve a step-up is, ugyhogy nyugodtan tedd fel szerintem a kapcsolástól kezdve az alkatrészlistán át az egészet ... biztos mást is érdekelne ...
Hogy miért látszik a fény? Videon valóban valószínű a füst, vagy poros helyiség, esetleg párás .... illetve azért lehet a kamerabeállításokkal is ügyeskedni, főleg fénykép esetén ...

A 70ft-os pointert illetően tényleg bombajó ár!!!!!!!

DE a lencsét kiszedheted a dvd íróból is, az is elég jó .... ha égetni akarsz vele, akkor ugyis érdemes fúkuszálni a kollimálás helyett, arra nagyon jó a legfelső lencse és a fókuszpontja is bejátszható elég közelre ... kollimálásra pedig az alsó, nagyobb lencse a jó de ott a diódát viszonylag messze kell tenni a lencsétől, igy nagyobb helyet foglal ...
(#) menyus válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Összeszedem a skicceimet, berajzolom valami CAD progiba és felrakom. Illetve a nyákrajzot is felrakom majd PSD (photoshop) ben onnét egy az egyes méretben nyomtatható mirrorban vasaláshoz. Addig is itt a step-up konverter datasheetje. Ez 2,2 -7 V inputtól üzemel 20 - 24 V ig, 500mA csúcsáram mellett. Természetesen a kimeneti fesztől függ a kivehető áram, de 5 V on tudja az 500 mA t is akár. Van olyan is ami 0,8V inputtól megy, de annak a kimeneti árama maximum 100 mA, ez szerintem kevés egy lézerdiódához. Pedig az lett volna az igazi, 1 cerkaelemről járatni az egészet. Majd keresek másik IC t ami nagyobb áramot tud a kimeneten. Addig is ízlelgessétek a másikat. az sem rossz...
(#) durkonorbi válasza menyus hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

KÖszi, megnézegetem .. nekem amugy nemcsak a a lézer miatt kellene, szóval fogékony vagyok mindenre ...
(#) proksa1 hozzászólása Dec 17, 2007 /

nah a diófa egész éjjel ment 170mA folyamatos áramról hajtva. azzal a fajta egytranyós áramgenyával amit felraktam. passzív kis pici hűtéssel. nagyon faintos bontok majd ki egyik nap még 1 diódát, aztán megpróbálom mit tudhat 200-300mA körül. probálta már valaki ennyivel folyamatosan?
(#) durkonorbi válasza proksa1 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Hááát... én direkt megküldtem már 350 mA-el is szépen égetett, de hozzáteszem, nem kétszer annyira nagy energiájú volt (nem mértem, inkább a tapasztalati dolog), mint pl. ha 150-160 mA-el megy, vagyis szerintem nem lineáris a teljesítménynövekedés a felvett áram függvényében (gyanítom, jobban nő az elfűtött hő mennyisége ... ) de lehet csak a fókuszálás volt eltérő a két esetben, szóval ezt ne vegyétek készpénznek .... és egyszer "véletlen" 550 mA-el is megzavartam ..... az én diódám bírta ezt, de az 550 mA-es esetben hamar visszatekertem a potit, mert a dióda olyan szinten forrósodott, hogy féltem, kiolvad az öntvényből (nem volt semmi normális hűtés rajta csak a pici öntvényházikója és pillanatok alatt elkezdte égetni a kezem ahogy fogtam .... ) ... viszont azalatt a pár másodperc alatt nem halt meg .. hozzáteszem, azalatt az idő alatt a lézer fókuszált fénye olyan erős volt egy kb. 1 mm átmérőjű körben, mint 200 mA körüli áramnál mikor minimálisan picire, pontszerűre fókuszálom ... izgat is picit a dolog, már rendeltem egy komolyabb peltiert (137W -os , de persze nem lesz maxon hajtva ) hogy megvizsgáljam azélettartamát ilyen körülmények közepette .... hátha sikerül járati pl. 400 -500 mA-el 10 °C körül aktív hűtés mellett ... nemcsak két percig ...
(#) dd9212 hozzászólása Dec 17, 2007 /

Hello

Rendeltem egy "Lézer modul barkácsoláshoz" nevű kütyüt az alábbi net oldalról.

http://www.uv-toll.hu/index.php?todo=properties&prod=211

Ma érkezett meg.

Mindenéle roncsolás nélkül darabokra lehet szedni.(lásd a képen,nem a legjobb kép)

Szerintem megéri. :yes:
(#) milanovics válasza dd9212 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

járt valamilyen lencse hozzá?
Következő: »»   13 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem