Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   54 / 74
(#) mpisti válasza maishai hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

A hét végén talán lesz több időm, akkor visszatérünk a dologra. A szekunder sorosan lehet, mert a dupla 2,5mm átmérőjű huzal közel 10mm2, és ez bizony csak barkácstrafó, abból is a 100A-es kivitel. A primer viszont eléggé érdekesen van kötve, majd lerajzolom a hétvégén, és felteszem ide.
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Köszönöm! Várom a rajzot.
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 16, 2013 /

Sziasztok!

Kellene nekem a MIG155/6W hegesztő kapcsolási rajza. Nincs meg valakinek véletlenül?
Sajnos már szétbarmolva kaptam meg.

Köszönöm! Üdv: Suncorgo
(#) Suncorgo válasza Suncorgo hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Hogyan működhetett ez a hegesztő?

Osztott csévetest/ külön primer/szekunder.
A primer egy vastag szálból és egy vékonyból van tekerve.
A vastagnak nincs csapolása és sokkal több menetű mint a vékony. Szinte a teljes primer tekercs helyét ez foglalja el.
A vékony primer tekercs a vastag tetejére van tekerve.

Ha a munkakábelen megnyomom a gombot akkor egy nagy teljesítményű relé kapcsol amelynek az érintkezőivel párhuzamosan egy kondenzátor van kötve.

Gondolom a vastag a fő primer de hogy jönnek hozzá a fokozatok? (sorosan/párhuzamosan?)

Ha a vastag primerre 230V-ot kötök akkor az üresjárati áramfelvétele 7-8 amper.
(#) Suncorgo válasza Suncorgo hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

A primer vastag tekercsére hálózati feszültséget kapcsolva a szekunderen 37.5VAC jelenik meg. Olyan mint ha zárlatos lenne a primer.

IMAG0166.jpg

(#) steew09090 hozzászólása Feb 11, 2014 /

Olvastam itt prot, es kontrat. De nem talaltam megoldast a problemamra. Szivesen vennek szakertoi hozzaszolast. Van egy hazilag barkacsolt heheszto trafom. El vagyok latva 250A diodakkal is. Ezekbol osszedobtam egy ketutas hidat. A trafo magaban eleg eroske, nem is tudok csak az 1. fokozaton hegeszteni. viszont miutan rakotom az egyeniranyitot, a piros vegu palcat, az Istenert se akarja begyujtani. Mi lehett a gondom? A piros vegu palca gyujtasahoz nagyobb feszultseg kene? mert ha letapad a palca azaz zarlatban hagyom pillanatok alatt ellobban meg a 3.15-os is. es megsem gyul iv.
(#) erbe válasza steew09090 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Alacsony a gyújtófeszültsége és túlságosan lapos a karakterisztikája. Esetleg CO2 hegesztőnek jó lenne.
(#) steew09090 válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

co hegesztom van gyari. bar eleg bovli.. de megis milyen gyujtasi feszultseg kell a piros vegu palcahoz? es mit jelent a tul lasos kifelyezes? esetleg valami irodalom ahol utana nezhetek?
(#) erbe válasza steew09090 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Piros végű pálca. Ez nekem nem mond semmit. ESAB, Böhler, Fox, mellette a típusszám,... Ezerféle pálcát gyártanak. Az már gyártófüggő, hogy festékbe mártja, vagy feliratot nyom az oldalára. A csupaszon hagyott vége alatt néhány cm-rel szokott lenni néhány betű és-vagy szám.
Hegesztés tömören.doc
Hegesztőeljárások
Az eső-lapos karakterisztikáról mindkettőben esik szó. A hegesztőpálca jelölésekről is. Ja! Pirosat nem találtam a listában.
Egy fénykép a trafóról sokat segítene.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) Ge Lee válasza steew09090 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

A kétutas híd az milyen? Létezik a graetz, meg a kétutas egyenirányítás, a kettő nagyon nem ugyanaz. Lehet hogy most fele feszültséged van az eddigihez képest, meg kell mérni.
A másik amire a leírásból következtetek az az, hogy a trafó készítője vagy az ismereteknek volt híján e téren, vagy valami okból kötött egy erős kompromisszumot. Ez azt jelenti, hogy a trafó nem igazán úgy lett elkészítve ahogy azt kell (erbe utalása), hanem szorosabb csatolással. Ilyen trafóval is lehet ugyan hegeszteni, de egy ilyennek alacsony a gyújtófeszültsége (tehát nem 60-70V hanem mondjuk csak 35-40V), és a kisebb szórási induktivitás (szorosabb csatolás) miatt kevésbé esik le a feszültsége hegesztés közben (ezt, vagyis a feszültség csökkenését a terhelőáram függvényében hívják eső meg lapos karakterisztikának), tehát a kelleténél nagyobb az íváram (mint írtad csak az 1-es fokozatban tudsz vele hegeszteni).
A problémára egy egyszerű triakos szabályozó (mint ami mondjuk egy fúrógépben is van csak izmosabb triakkal) is lehet megoldás a primer körben.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) Zeee1987 hozzászólása Márc 5, 2014 /

sziasztok , van egy 380/220 hegesztö tarfóm, elektródás. hirtelen leesett az amper , nagyon kis varratot és gyenge varratot csinál tehát nagyon lecsökkent a teljesitmény!Ez egyik pillanatrol a másikra következett be.Az állithato vastörzsel nincs gond.
Ötletek?
(#) mpisti válasza Zeee1987 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Vedd ki belőle az"állítható vastörzset" és úgy próbáld ki. Ha akkor is gyenge akkor lehet hogy zárlatos lett. Ettől függetlenül egy fotó vagy típusjelzés jó lenne.Ha választani lehet,akkor fotó
(#) Zeee1987 hozzászólása Márc 6, 2014 /

ö lenne az.ok megprobálom kivenni és ugy kiprobálni, és ha ugyse akkor vegyek vehetek egy ujat..........

hegesyt0.jpg

bocsi csak ideges vagyok mert kellene dolgoznom., de nembirok a hegesztö nélkül!
(#) mpisti válasza Zeee1987 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Te ilyen állapotban levő géppel hegesztesz?! Atyaúristen... Erre pont ráfér egy kiadós karbantartás,főként azért,hogy nehogy agyoncsapjon.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Van rosszabb is:

Az internetröl töltöttem le a képet !!!!!!
(#) pep80 hozzászólása Márc 14, 2014 /

így néz ki kívülről mint mondottam a fokozat szabályzó résznél nem tudom szétszedni
(#) erbe válasza pep80 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Idézet:
„mint mondottam”

Mikor, hol és mit?
Először körbe mindent le kell szerelni, aztán látni kell, milyen rögzítése van az orsónak, utána lehet tanácsokat osztogatni.
(#) Melphi hozzászólása Máj 9, 2014 /

Sziasztok!
Nem létezik valami szakirodalom hegesztőtranszformátorok méretezéséről?
Esetleg valaki nem tud valamit?
Köszönöm.
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Talán ha az elejétől végigolvasol, találsz valamit.
Egyébként ugyanúgy kell méretezni, mint bármely más trafót. Én már elfelejtettem, mert van úgy 30 éve, hogy az utolsót megtekertem.
Ja, akkor még nem volt internet, sőt szakirodalom se. Mindent magamnak kellett kiszámolni. Brrr!
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
(#) endrusz válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Szia! Találtam egy kis irodalmat,küldöm mail-ben hátha hasznos lesz.
(#) maszek0005 válasza endrusz hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Szia endrusz! Ha lehet, akkor itt a fórumon is meg lehetne osztani, vagy esetleg linkelni az elérhetőségét.
(#) seat hozzászólása Máj 16, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Van egy hegesztotrafom aminek leegett a ket primer tekercse es ujra szeretnem tekerni nemi atakitassal,ebben szeretnem a segitsegeteket kerni.
A trafo egy26X29cm vasmagbol all es volt rajta ket primer tekercs sorba kotve´egyenkent113 menet volt rajta.A ket sekunder tekercs parhuzamosan volt bekotve,az szinte hibatlan 65menet van egy tekercsen.
En csak az egyik szekundert szeretnem visszatenni es egy primert meg feltekerni kb 220menettel,meg szamitasokat nem vegeztem,elobb a velemenyeteket szeretnem kerni,mert szerintem igy egyszerubb volna es ha gyengebb leszegy kicsit az sem baj.
(#) erbe válasza seat hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Kétoszlopos a trafód. Hidd el, nem ok nélkül tekerték meg úgy! Te is tedd vissza mindegyik tekercset oda, ahol volt!
(#) seat válasza erbe hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Igen,igazad van,En is ugy dontottem,hogy ugyanugy tekerem vissza ahogy volt.
(#) laacika hozzászólása Jún 4, 2014 /

Sziasztok.
Van egy kis Einhell trafóm,a gondom az hogy jön a meleg Tipusa:Einhell Cen150/1 tehát ventilátoros,mégis nagy melegben hamar kikapcsol.Tudom barkács kategória és ilyen bekapcsolási idő esetén nehogy azt várjam már hogy szinte folyamatosan lehet vele dolgozni.
Valami jó ötletet kérnék amivel egy kicsit használhatóbbá lehet tenni.
Szerintem ezek alu tekercselésűek,nem tudom mennyit jelenetene ha rézzel tekerném meg ujra,vagy egyálltalán ér-e annyit.Komolyabb hűtésen is gondolkoztam,mondjuk a vasmagra hűtőbordákat tenni,nem tudom ez megoldható-e és mennyit érne el vele az ember.
Előre is köszönöm a jótanácsokat!
(#) Melphi hozzászólása Jún 4, 2014 /

Szia van egy tuti jó megoldás, ne nevess mert ez tényleg jó ötlet, a kiszerelt trafó tedd egy műanyag vödörbe, és tölts fel az egészet trafó, vagy hidraulika olajjal, hidd el nem fog melegedni ezt garantálom.
(#) mpisti válasza Melphi hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Egy vödör trafóolaj annyiba kerül, mint az a trafó új korában. Vagy csak viccnek szántad ugye?
(#) laacika hozzászólása Jún 5, 2014 /

Lenne még egy kérdésem,legyszives hasonlitsátok már össze a két képen látható trafót,az egyik (piros) a régi időkből való,nagyobb is az egész,szerintem a tekercse is nagyobb mint a másiknak,az sokkal kisebb is.Olyan van nekem mint a fekete és nem tudom mennyivel lennék előbre.Szerintem a piros régebbi venti nélkül lekörözi az ujabb kisebb méretű ventilátorost.
Következő: »»   54 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem