Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Siemens SL65-ös telefonon cseréltem átvezető szalagkábelt. A kábel kijelző felőli oldalán mivel lehet házilag "ráolvasztani/melegíteni" a kábelt? Házilag is megoldható lehet? Esetleg ha valaki már csinált ilyet akkor segítsen hogyan lehet otthon is ezt a műveletet kivitelezni. A hőlégfúvó kicsit drága. Forrasztó pákával megoldható lenne esetleg? Kép: Hivatkozás
Ha rá akarod olvasztani, a mindenfelé kapható olvasztható műanyag tökéletes erre, ráilleszted a kábelt a kijelzőre, és forrasztópáka hegyén olvasztott cseppekkel elhúzod a szélét. Vékony, stabil.
Ha meg olvasztás nélkül is jó, kétoldalas ragasztócsíkból vágsz kellő méretűt, először belesimítod a kábelt, aztán az egészet a kijelzőre. Nekem ez utóbbi fogta a laptop szalagkábelét (míg tőben el nem szakadt) vagy két évig, moccanás nélkül.
Hello,
-Én ugy tenném, hogy egy hőfokszabályzós pákára ráhajlitanék egy borotvapenge csíkot pl. -Vagy reszelnék rézből egy ives fejet, ha van rá idő. -Vagy van ez a tranzisztorok álá szerelendő szilikon (?) hővezető lap, ezen keresztül simogatnám a pákával, de előbb megnézném, hogy bírja-e azt a hőfokot. (nem valsz. de egy próbát megér) - Vagy a borotvapenge csikot tenném a fóliára és azon keresztül melegíteném... Ennyi igy hirtelen...
Inkább a kijelző nem bírná, a kábel szinte biztosan... Kinézetre nagyon hasonló a laptopomé is. A hajtogatás és hajlott kora miatt eltört benne jó pár szál, venni nem tudtam, így javítom. Elsőnek a vezetősávokat kellett kiszabadítani a műanyagból: végigvágtam a törésnél, majd egy 40W-os pákával melegítettem, óvatostól a brutálisig, hátha elválik a műanyag réteg. Semmi... Végül öngyújtóval tudtam annyira elszenesíteni, hogy szikével levakarhattam.
A kijelzők viszont nem nagyon díjazzák a 70 °C fölötti hőmérsékletet, ezért inkább a pontszerű, aprólékos leragasztást, vagy a ragasztócsíkot javasolnám.
Hohó! MI van itt? A fémezett üvegre kell a kontaktus?
Ezt írta:
Idézet: „A kábel kijelző felőli oldalán mivel lehet házilag "ráolvasztani/melegíteni" a kábelt?” Én úgy értelmeztem, hogy a kijelző hátán lévő fémkeretre vagy lapra szeretné visszarögzíteni a szalagkábelt. Vagy te most az én kínlódásomra gondolsz a laptoppal? Kicsit pontosítsd a kérdést ![]()
Az egyik oldala bevonatos a másokon vannak a konkrét érzékelők. Próbáltom már ragasztócsíkkal leragasztani de nem tökéletes így a kontakt. Mobil szervizesek ezt rámelegítik - gondolom speciális hőlégfúvóval - csak irreális összeget kérnek el érte. Alacsony hőfokú, tűhegyű pákában gondolkodtam, ez megfelelő lehet? A kijelző hátoldalára kell illeszteni a szalagkábel végét.
Ja, Frenk problémájára gondoltam, de még mindig nem tiszta, hogy mi a felület. Ónozott? Na mindegy, gondolom, veszhet a teló, egy alacsony hőfokú pákával kellene megsimogatni, csak ne mozduljon el közbe. Jobb ötletem nincs.
![]()
Ja, kezd nekem is derengeni...
Mielőtt forrasztanád, mindkét felületet le kellene ónozni, vékonyan. Ha van folyasztószered, sokat segíthet, csak az ónozás után tisztára kell mosni acetonnal vagy hasonlóval, fültisztító pálcikát épp hogy benedvesítve, és úgy végigtörölgetni, száradási idő sem árt az oldószer elpárolgásához. A vezetősávokon kívül ne nagyon menjen a szer, mert lemosáskor a felületek (főleg a kijelző) károsodhatnak. Ha össze tudod úgy illeszteni a két darabot, hogy egy pici részt még láss az ónozott sávokból, azt melegítve a két egymásra fektetett ónréteg összeolvasztható. Jó kisszögű pákacsúcs kell hozzá, de kerekítsd le a végét egy picit, hogy ne a csúcsát égesse szét. Ilyesmi módszerrel 8 mil-es (0.2 mm) huzalokat egész jól össze tudtam már forrasztani. Ja, és egyik végétől a másik felé kell haladni, ne a két végét csípd össze először, könnyen púpos lesz a közepe. Ha nem férsz hozzá a sávokhoz összetétel után, az gáz, mert a műanyagfólia nem vezeti túl jól a hőt, meg szét is szórja, így mire megolvad alatta az ónréteg, sérület a kábel is, legalábis pákával könnyen.
Acetont nem ajánlom. Támadja a müanyagot. Valaki irta hogy megolvadt pár müanyag alkatrész a telefonjába. És amugy is óvatosan a folyadékokkal mert befojhat a kijelző alá és foltos lessz. (tapasztalat)
Ilyen tapasztalatom már nekem is van, azért írtam, hogy óvatosan
![]() Szalagkábelt már többet is javítottam, eddig nem vettem észre, hogy az aceton kikezdte volna, meg hát nem hagyom ázni benne. Természetesen nem muszáj aceton, példának írtam, a lényeg, hogy a maradék szert el kell távolítani, némelyik enyhén vezet, korrodálhat később stb.
Szia !
Párat már sikerült cserélnem. A gyári kábel valóban vezető ragasztóval van megoldva,de a szalagkábel amit kapni hozzá, már forrasztható kivitel. A lépések: az LCD panelről a régi szalagkábelt és maradványait eltávolitani. -a pad-eket flux zselével bevonni vékonyan,majd beónozni. -ugyanezt a műveletet a szalagkábellal megcsinálni. Ha megvan, ráforditani a szalagkábelt a panelra,pozicionálni,majd széles pákaheggyel 350 fokon (szépen lassan hogy a kábel át tudjon melegedni) átforrasztani.Ha másként nem megy,egyesével a pad-eket.Utána ellenőrizni zárlat/szakadás szempontjából.Elvileg ennyi. Néhány jótanács: -Ha nincs megfelelő forrasztópákád,és forrasztási rutinod,NE ÁLLJ NEKI. (Már rengeteg "én értek hozzá" tipusó emberkének kellett azt mondanom javitásnál hogy nem javitható a cucca,mivel nagyobb hibákat okozott a hozzá nem értésük,mint ami volt.) Sok sikert. Üdv ! Luki
Szia!
Mint ahogy előttem is mondták, forrasztani érdemes. A Fólia bírja, a 400 fokkot igaz ott csak 1-2percig, 48W-os pákával. (unaloműző percek a telefonszervízben ![]() A lemosásnál valóban vigyázz, mert marha gyorsan belefolyik az alkohol a kijelzőbe. Nem lesz baja, csak marhára ronda. Remélem segíthettem. Üdv.:Ricsa ![]()
Köszönöm a segítséget és a válaszokat!
A forrasztás már megoldható. Azt hittem valahogyan másképp teszik rá a kábelt. ![]()
Sziasztok.
Igen a forrasztásos módszer lenne a célravezető. Ha tudod csináld pontforrasztóval az ónozást, de szerintem a cink is elég mert az (ha jól tudom, de javítsatok ha tévednék) alacsonyabb hőfokon is olvad és nem kell olyan sokáig melegíteni a fóliát. Szóval én így: az ónozást pontforrasztóval csinált a rámelegítést meg rendes forrasztóval. De tényleg ne hajds meg csúcsosra a helyet mert akkor csak égetni fogja a fóliát. hirtelen ennyi sok sikert Csabi
Üdv mindenkinek! Nem akartam új témát nyitni, igy itt teszem fel a kérdést. A telefonomban (Samsung s5230) sikeresen elszakítottam a hangerőgombom szalagkábelét. Lerendeltem az újat, de nem tudom, hogy cseréljem ki, a kábel a panelra van forrasztva. Róla lenne szó pákával is lehet ezt a fajta kábelt forrasztani vagy inkább hőlégfúvóval oldjam meg? A segítségeket előre is köszönöm!
Üdv mindenkinek!
Lenne nekem egy Techwood 26832HD típusú LCD TV-ém, amiben sajnos nincs képátveztető szalagkábel. Hang megy, a képernyő pedig kéken világít amikor üzembe van helyezbe. A szalagkábel 30pin-es, 300mm széles és kb 30cm hosszú lenne. Hogyan lehetne "gyártani" hozzá, házilag szalagkábelt, vagy ki az a személy aki tudna nekem ez ügyben segíteni? ![]() De ha tudtok nekem ilyen kábalt, vagy hasonlót ami jó lenne ehez, kérem szóljatok, vagy írjatok! Segítő hozzászólásokat előre is köszönöm! ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
Udv mindenkinek. Olyan problemam lenne,hogy van egy did kijelzom es leszakadt rola az atvezeto folia. Mit lehetne kezdeni vele hogy jo legyen?
Sziasztok!
Xperia Z Ultrában,megnyekkent a szalagkábel...és mivel minden ezen van....gomb+hangszoró+lcd ...így sajnos semerre nem megy. Rendeltem is hozzá,és akkor láttam mikor szétszedtem hogy ez bizony ragasztott...úgy voltam vele biztos csatis...és csak " ki-be " na de nem... Olvasgattam itt is,máshol is vannak vagy is lennének rá módszerek csakhogy ez a szalagkábel,vagy is inkább úgy írom hogy az érintkezői nem valami vastagok úgy mond és sok is van rajta. Esetleg ehez is jó a melegítős,beonózos módszer vagy ehez nem? Vagy esetleg más módszer is van,ami esetleg könnyebb lenne? ... Csináltam már pár telót úgymond...lcd csere,érintő+kijelző+kábelek stb...root+bl nyitás...érdekel is a dolog...na de ez a ragasztott szalagkábel most kifogott rajtam... Sok szervízt fel is kerestem de mindenhol a " nem javítható " választ kaptam. Aki már csinált ilyet,nagyon hálás lennék ha segítene! Forrasztó + 2 oldali véknyabb-vastagabb + hőlégfúvó amikkel rendelkezem. Esetleg kell-e még valami más hogy meglehessen csinálni,vagy ennyi elég lenne? |
Bejelentkezés
Hirdetés |