Fórum témák
» Több friss téma |
Ertem. Ertelme van, en ugy ertettem, hogy ha nem tudok semmit a programozasarol, akkor nemigen tudok egyelore ervenyesulni vele. Esetleg tudnal eBay-rol ajanlani egy viszonylag olcso tupust kezdesre?
Az előző hozzászólásban aliexpresses beszerzést ajánlottam. De gondolom e-bay-en is megvan ugyanaz - csak kicsit drágábban, mivel a szállítás megdobja. Az aliexpressnél van ingyenes szállítás: Aliexpress PLC klónok
Ez szinte ingyen van.
Bővebben: Link
Így van. Előállítani is drágább. De... mint említettem az Ebay-en + szállítás van ami itt is 10 $.... Így éppen picit drágább az Aliexpressnél. Bár a termék ugyanaz.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
Urak, van egy munkám, amihez kellene nekem az ETS szoftver. Ezt csak újonnan lehet szerintetek megvenni, vagy lehet "használt " szoftvert venni valahol? Varez, egyebek nem érdekelnek, fontos a jogtisztaság.
András
Ahogy mondani szoktam: "Van az a pénz" - utoljára úgy 400eFt körül mozgott az ára. Szerintem nem fogja neked megérni. A verziók között is jelentős különbségek lehetnek, van olyan épület, ahol 3,4 verzió is kell a hardverek különböző beszerzése végett. Megér ez neked ennyit? Szerintem keresd meg Dr. Kovács Károlyt ez ügyben a Dehn und Söhne-nél. Ő tud a legtöbbet segíteni. Kérdés, hogy nem pont olyan munkád van-e - ami az övét üti ?
Akkor nem vagyok boldog, az az 1000 eur nem biztató. Szerintem ezért nem fog ez jobban elterjedni, és meg is érdemlik, főleg az arany áron árult alkatrészek, és a szoftvere miatt.
Sebaj - nemsokára megveheted az enyémet is . Jövő év júniusig legkésőbb. A programozása két lépésben történhet: 1.) Nincs rá szükség, mert eleve kész szoftverrel kapod. 2.) szinte minden programnyelven, nyílt platformon programozható. Nekem elég a hardver gyártás.
szia
nagyon tetszik amit csináltál, már régóta gondolkodom hasonlón.Most vettem egy PI-t, a B modellt, a hozzávaló linux SD kártyával.Az a terv, a PI-t kiegészítem egy PIC-es áramkörrel, ami kezeli a hőszenzorokat, reléket, stb-t.Ez a része megvan.SPI-n keresztül tervezem összekötni a PI-vel.A weboldallal kapcsolatban tudnál segíteni?Az érdekelne, hogy induljak el a weboldal szerkesztésben,pl a PI hogyan kapja meg és dolgozza fel a bejövő adatokat, hogyan lehet a weboldalról adatot átadni a PIC felé,a milyen sw kell hozzá,stb.Nem konkrétumokat kérek, csak iránymutatást, merre induljak. köszi Idézet: „szia márciusban írtam Neked a ház automatizálásos topikban, nem tudom olvastad-e.Segítséget kérnék, ugyanis hasonló (de csak fűtés vezérlésre szolgáló) rendszert tervezek.Ami vanI, B model, rajta a Raspbian.Egy önállóan működő 18F4520-asra épülő fűtés vezérlő, ami lekezeli az összes hőszenzort, RTC-t, relékimeneteket,nyomógombokat,LCD-t.MikroC-ben írtam.De kéne hozzá egy webes felület hogy távolról be lehessen avatkozni.Néhány hőmérséklet értéket beadni a vezérlésnek a weboldalon keresztül, néhányat megjeleníteni,kis grafikával, ugyanígy a digitálisakat is.Tehát a PI csak kiegészítő lenne, ha lehal, akkor csak a weboldal áll le.I2C-n tervezem összekötni,egymás mellett lennének, így távolság nincs.(nem SPI-n ahogy a topikban írtam) I2C-t már használtam korábban,de itt kéne egy kis segítség, hogy hogyan lehet azt megoldani hogy a PIC is tudjon küldeni és fogadni, meg a PI is, néhányszor 10 byte-ot.Felraktam a wiringPi-t, abban van I2C library, de nem nagyon tudom merre induljak.Illetve a WebIOPi-t nézegettem, abban is van I2C támogatás, de csak pár portbővítőhöz meg hasonlók.Hogy a PIC-kel hogy kommunikáljak azt nem tudom.Illetve a weboldal elkészítésénél is elkélne némi segítség, nem vagyok teljesen kezdő,nagyjából tudom mi az a html kód meg javascript, de ha tudnál segíteni azt megköszönném. üdv Máté” Szia Máté Itt válaszolok hátha mást is érdekel. Nálam a PI az i2c master és Ő szólítja meg a modulokat. Írtam C ben a PI alá egy olyan spéci progit ami 6byte-ot küld i2c-n egymás után. Kb így néz ki a dolog: Ha adatot akarok küldeni a PIC nek pl. óra beállítás: /i2c.bin 1 19 w 1 12 25 35 1 A paraméterek: 1 = i2c bus száma 19 = cél modul címe w = (write) adatot fogok küldeni a PIC nek 1 = A PIC ebből tudja hogy órát kell állítania a következő kapott adatokból. 12-25-33-1-0 = adat bytok 12óra:25perc:33másodperc 1=hétfő. a végére még küld egy crc8 bytot az előző 5 byte ról. Ha olvasni szeretnék akkor: /i2c.bin 1 19 r 1 0 0 0 0 r után 1 bytet pl az az óra kiolvasása a többi byte nem használt most. Erre jön egy ilyen válasz: 12 25 33 1 0 A PIC en lévő SW i2c-slave interrupttal kezeli le a bejövő adatokat(ha kell beír az eeromba,adatok küld a master-nek). Néha kell hogy a PIC is master legyen (pl induláskor RTC-szinkron). Ezt a SW megoldja és aztán átkapcsol slave módba. Szóval valahogy így működik. A PI-n lévő apache php-n keresztül hívogatja az i2c.bin megfelelő paraméterekkel és értelmezi a válaszokat. Fut cron-ból is pár lekérdezés szintén ugyanezen szisztéma szerint.(percenkénti hőfok lekérdezés a grafikonoknak) Ez jó kiindulási alap lehet a saját progid megírásához: Bővebben: Link Itt meg tudod nézni a weboldalt (elég fapados és minimál design most még és very devel , google crome alatt nézd! ), pár napig hagyom élni ezt a teszt logint. Ha majd egyszer sok időm lesz csinálok android alá való kezelőfelület is. login: 0505 pass: 0505 Bővebben: Link csak nézelődni lehet, írásjog nincs semmire! A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
szia
köszi a választ. Azt hiszem bele kell mélyednem a PI I2C kezelésébe.Úgy tudtam hogy a PI csak master lehet I2C módban, de ahogy írod lehet slave is? Nagyon komoly a weboldalad, mennyi időbe telt mire idáig eljutottál?
A programozás része nem sok idő, A ház bekábelezése ,na az nem semmi idő.
Idézet: Miért kell slave a PI nek? Én ilyet nem írtam.„de ahogy írod lehet slave is” A PIC moduloknak kell néha masternek lennie de ez nem ugyanazt jelenti..... A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
És amikor a PIC a master, akkor a Pi az micsoda?
Vagy ez a busz "multi master" módja? Na beleásom magam jobban a témába, ha nem gond majd még kérdeznék ha elakadok. üdv Máté
A PI is master ekkor ,de ez nem okoz gondot mert ha a PI "csöndben" van akkor a bus magas szinten van.
Gondolom a PI adja át a master jogot, tehát a PIC panel sem akkor lép master módba, amikor akar, azaz ez nem is igazi master, csak delegált jog a vonal vezérlésére, másik modul megszólítására. ?
Hogy átadja a jogot a PI az túlzás. Nem is tudja hogy pár másodpercre lett még egy master a bus-on. (Max akkor ha épp ő is akarna valakit piszkálni és nem tud mert nem szabad a busz, ekkor vár és újrapróbál)
Szóval jól látod a PIC néha elbitorolja egy rövid időre a bus-t ,elvégzi a dolgát és visszaáll slave nek.
Akkor az is megoldható, hogy fogok egy I2C-s RAM-ot, az lesz a slave, és a PI és a PIC felváltva a master? A "master" jogot pedig felváltva kapnák meg a PIC és a PI, és egy GPIO-n keresztül lenne lekommunikálva, hogy mikor melyik lehet a "master".Pl. 1 mp-ig a PIC, 1 mp-ig a PI a master.És az a RAM terület ahova az egyik ír, onnan a másik olvas, és fordítva.Így egyszerűbbnek tűnik számomra a leprogramozás.Illetve nem időkritikus jelen esetben az adatcsere.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2014
Megoldható de mi szükség erre?
Nálam többnyire (van 1 kivétel , a riasztó modul odaszól a világítási modulnak hogy kapcsolja fel a lámpákat eseménykor) csak induláskor lépnek a modulok master módba hogy RTC szinkronozzanak.
Ez elég veszélyes, mert rossz esetben előállhat olyan jelsorozat két egyidőben próbálkozás esetén, ami hamis parancsot generál. Ennek esélye kicsi, de nem lehetetlen.
Én periódikusan kiadnék engedélyt, ha megkapta a PIC, akkor elküldi a külön parancsot. Az ethernet erre ütközéskezelést használ, szigorú csomaghossz minimumokkal, de azt gondolom nem akarnád leprogramozni.
Szerintem felesleges ezen görcsölni. Úgy írtam meg ,hogy adás előtt vizsgálom a buszt "x" ideid magasnak kell lennie ha alacsony (nyilván ilyenkor valaki más piszkálja)akkor vár pár ms-et és újrapróbál. Semi gond nincs vele.Nem is lehet olyan eset amit írtál.
Még annyit hozzá ,hogy írtam lentebb crc8 at használok átvitel ellenőrzésére így a lottó ötössel felér egy hibás parancs
Szia! Ipari alkalmazásnál ilyen nem engedhető meg, mármint a lottó 5-ös esélye! (tudom, nem ipari a tiéd). A magas szint vizsgálata lejártakor, amikor dönt a program, a másik eszköz is éppen dönthet, egyszerre kezdenek beszélni, de néhány bit más lesz. A crc8 elég alacsony biztonságú (tudom, lottó 5-ös esély és talán nem okozhat nagy bajt)... Egyébként tetszik a megoldásod, gratulálok!
Ipari környezetben nem - de ez családi házas megoldás. Persze itt meg az időzítések kritikusak, mert ha megnyomod a gombot és nem kapcsol a világítás - elkezded nyomogatni.... Ehhez hozzá kell adni, hogy többen egyszerre is ugyanazt szeretnék. Igaz annak is kisebb a valószínűsége.
Azért itt Mhz tartományban mennek a PIC-ek az i2c is 100Khz. Ha nagy véletlenül mégis ütközés lenne, na bumm 2-3 ms késleltetés mit számít?És ez persze nem a villanykapcsolókat érinti mert azok IRQ-val mennek közvetlen a modulról, hanem pl. a webről villany felkapcsolást és az esetleges modulok közti vezérléseket amik meg nem idő kritikusak(annyira).
Évek óta megy már a rendszer soha nem volt ilyen jellegű hiba. Ami hiba volt azt vagy én okoztam (kinyírtam a pic-et pl 12V al ilyesmik, vagy programozási logikai hibák de ezeket javítom ha van rá időm). watt: Köszönöm, lehet közkincsé teszem az egész projektet nemsokára. Bár jobb lenne előbb egy-két tesztelőt keresni (olyat aki nem csak az asztalon akarja tesztelni hanem a saját házán).Nem ártana ha tudna androidra programozni sok melót levehetne a vállamról.
Ha rám gondoltál tevőlegesen nem tudok segíteni, mert nekem van ilyen rendszerem, csak RS485-ös. Neten csak monitorozni lehet, mert nem bízom a netben és jóval szerényebb a megjelenítés, mert régen USB-re tettem a monitorozást, nem volt kedvem az egészet újra írni webre, így csak az alap dolgokat tudom megnézni távolról. Szívesen feltenném a linket, de sajnos a PIC18F97J60 webszerver nem egy erőmű. Ezt tervezem lecserélni, de nem égeti a talpamat a dolog...
Szia! A jó rendszerben helyiségenként egy-egy panel hardveresen kezeli le a villanyt, fűtést, stb. Az adatok mennek a soros vonalon, azok meg ráérnek. A biztonsági panel pedig a riasztásokat, CO mérést, stb kezeli, szintén hardveresen. Tehát a kommunikációs idő itt nem kritikus. A kommunikáció a megjelenítéshez, adatgyűjtéshez, felhasználói beavatkozásokhoz (alapjelek, egyéb értékek bevitele(pl. PID, határértékek stb), egeres villany és egyéb kapcsolgatásokra kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
Nálam itthon Phoenix Contact PLC alapú "rendszer" üzemel.A saját fejlesztésű PIC-es,AVR-es,PI-s stb.rendszerekkel összehasonlítva nem rúg labdába ha költségeket nézzük, sokszorta többe kerül.Sok feladata jelenleg nincs, főleg fűtésrendszert, emellett pár világítás kört,redőnyöket vezérel itthon.
Az öntözőrendszert fogja még vezérelni, egyelőre nem látok más feladatot számára. Ami előnye, hogy grafikusan (kezdők számára is viszonylag könnyen átlátható) programozható mind a PLC, mind a webszervere.Moduláris, ha kell még pl. 32 digitális I/O vagy analóg csatorna, hőmérő csatorna , kommunikáció,stb, csak mellé kell tenni a megfelelő modult, hardwer konfigban átírni és használni. Ami nem teszik benne az az ára,illetve hogy csak olyan webböngészővel lehet elérni a webszerverét ami tudja a Java-t.Androidos mobilról ezért nem megy.Emiatt (is) tervezek még egy szervert elé,amit kívülről is el lehetne érni bármilyen böngészővel,azon belül pl. team Viewer-rel vagy hasonlóval, nem simán megnyitni a PLC webszerverének a portját a külvilág felé, és dinamikus dns-t használva.Igaz fél évig így ment, dinamikus dns-sel, nem vettem észre hogy bármi támadás vagy vírus érte volna.Ti hogy vagytok ezzel? Még egy kérdés kly felé: A redőnyeid olyanok, hogy van valami pozíció visszajelzés felőlük, vagy kikövetkeztetés útján állapítod meg, hogy hol állnak? A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
Idézet: „A redőnyeid olyanok, hogy van valami pozíció visszajelzés felőlük, vagy kikövetkeztetés útján állapítod meg, hogy hol állnak?” Mérem az időket és abból tudom hogy hol állnak. Encoderes redőny szerintem nincs is vagy csak arany áron.
Kibírja a mechanika, ha kicsit túltekered? Van benne valami kuplung?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |