Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Egyrészt annak amit én építettem semmi köze ahhoz amit csinga épített, előbbiben UCC utóbbiban 494 a vezérlő, másrészt az UCC esetében kizárt hogy 40ns-nál kisebb legyen a holtidő. Anélkül hogy bemásolnám az adatlap ide vonatkozó táblázatát, az ajánlottnál jóval nagyobb kondit használtam (4,7nF), tehát annak bőven 100ns felett kell lenni.
A 494 esetében pedig pláne, mert ott több száz ns (600-800-ra emlékszem ekkora frekin), annál kisebb nem lehet.
Erről lenne szó Bővebben: LinkCsinga hozzászólása . Megpróbáltam 4,7nF-4,7Kohm párossal is, a holtidő 500Nsec-re nőtt. Így sajnos sokat veszített a fel és lefútási időből. Azaz lasúbb lett. Ha 200 nsec-re állítanám a holtidőt az IGBT-ék biztonságosan át tudnak kapcsolni?
Az IGBT-knek elég az 50ns holtidő is, de célszerű minél nagyobbat választani. Oda max. 1nF-os kondit ajánl az adatlap, tehát tegyél be akkorát, és hozzá akkora ellenállást amivel a kívánt frekvencián fog menni. Lassúbb nem lesz, mert a be és kikapcsolás nem függ a holtidőtől, azt ebben az esetben elsődlegesen a gate töltésének sebessége határozza meg. Az IGBT kollektorán a holtidővel együtti időt látod, ezért látod az átkapcsolást lassúnak, de nem az. Ha a gate-en, vagy az IC kimenetén nézed a kapcsolási időt, az ugyanakkora lesz.
Köszi. Megnyugtattál.
Tisztelet az uraknak ! Érdeklődnék hogy a mellékelt kapcsolás létezik e már valakinél Layout-ban. Ha igen , megköszönném ha fölrakná, vagy elküldené !
Te is kiválasztottad a lehető legrosszabb kapcsolást.A 494 nem árammódú szabályzó,ezt már többször leírták.Van itt jó pár működő megépített gép rajza,miért akarsz egy olyat építeni amit mi nem is akarunk,és nem is építettünk meg.A nyák, szerintem mindenki az egyedi igénye szerint tervez magának,de ha vissza lapozol,szerintem találsz.
Tisztelt urak. Nincs valakinek egy HYPERMOS 176E 230V gépe otthon véletlenül? Hoztak egyet javítani,de a fesz és áramfigyelés kábelját egy előző mester elszórta valahová és nem tudom hogy mit hova kéne kötnöm.Ha van valakinek megkérném kukkantson bele és mondja meg legyen szives.A neten találtam egy nagyon rossz minőségü képet de abból nem tudom kisilabizálni,csak sejteni lehet mi hova megy.A gép már működik,csak maxigázon.
Üdvözlök Mindenkit !
Szükségem lenne az ESAB LHO150 inverter kapcsolási rajzára. Ha valakinek megvan és megosztaná velem, megköszönném. Leejtették, majd bekapcsolták. Nem kellett volna... A neten található service manualban nincs benne a kapcs.rajz. Köszönöm! Laci.
Nekem is csak ez van, igaz,nincs benne minden részlet, de viszonylag jól használható. A hibakeresés részben sok minden le van írva, -igaz- angolul.
Jópár alkatrész szénné égett, jó lenne tudni a típusait/értékeit...
Na, majd holnap nekiesek... Köszönöm a manualt ! Laci.
Sziasztok,üdvözletem minden fórumtagnak !
A segítségeteket szeretném kérni,sajnos nem értek az ilyesmikhez. - Van egy EXTOL 8896010 típusú inverteles hegesztőm ami tök jól működött eddig. Hibajelenség: csak enyhén szikrázik (ragad a pálca),de nem húz ívet. leszedtem a burkolatát,és autódidakta megfigyelés alapján: két dolgot láttam,ami szerintem nem gyári,egy kis zöld henger,ami körül vékony huzal van (mintha melegedéstől lepergett volna a festék róla);meg egy kis fehér kocka amin barna hő általi elszíneződés van. - a gyári szerviz nem foglalkozik vele mert régi típus. A kérdésem az lenne,van e Érd vonzáskörzetében olyan szerviz,magánszemély aki foglalkozik ilyen gépek javításával,esetleg panelt hol lehet venni ? Előre is köszönöm !
Talán nézd meg ezt is hátha segít valamit, bár ez planár trafós
Esab Caddy LHQ 150,-LHV 150 A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
Üdv Mindenkinek!
Van egy Solter Cott 175s inverter nálam, ami nagyszerűen működik, csak ráz. Ez azt jelenti, hogy 105~115V körül mérek a kimeneten, amit már a lakatos palánták nem igazán szeretnek fogdosni. A hegesztő áram nagyságával nincs gond... Első kérdésem az, hogy merre keressem a hibáját, a második pedig a már ismert kérés: kapcsolási rajz/service manual. Legutóbb amikor javítottam egy smd ellenállás volt elfüstölve/megszakadva benne, amit kicserélve helyreállt a kimeneti feszültség (ez alapból 95V!<< ez a gyári adat). Most azon a környéken minden rendben... Service manualt/rajzot próbáltam kérni a gyártótól, aki szívélyesen tovább tessékelt a BLM-hez, hogy ők mindenben állnak a rendelkezésemre... Szerintetek??? Minden segítséget előre is köszönök! Imi
Ez nem hiba, ezeknek ekkora kimeneti feszültségük van. Ahhoz hogy nagyon könnyű legyen az ívgyújtás, legalább 90V kell (a 120V az igazi de az már nem játék, és nem is ajánlom senkinek).
De eddig nem volt ennyi, ergo nem is rázott. Erre figyelt fel a tulaj, hogy birkóznak az elektróda fogóval, ha a testhez is hozzáérnek
Csupán be kellene tartani a munkavédelmi előírásokat.
Megfelelő védőbakancs, bőrkötény, alkart is védő hegesztőkesztyű, ... Idézet: „birkóznak az elektróda fogóval,” Ott még a fogó szigetelésével is gondok lehetnek. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
ad1: ha nem 95V, aminek annyinak kellene lennie, akkor valami hibás, tehát meg kell javítani
ad2: a javításhoz szerettem volna segítséget kérni, nem munkavédelmi oktatást ad3: Mellesleg magától is rájött a tulaj, hogy kesztyűt használjon. Egy épület kovácsoltvas díszítés felrakásánál - valljuk be őszintén - elég életszerűtlen a bőrkötény és alkart védő hegesztőkesztyű használata, bakancsot és általános védőkesztyűt pedig használnak. Az elektródafogó hibátlan, de az elektródát miután csupasz kézzel veszik ki a tartóból azzal a mozdulattal teszik is be a fogóba. Ekkor kerülhetnek kapcsolatba a két pólussal...
1.
Idézet: Ha a másikkal a szigetelt nyelű fogót fogják, akkor nem nagyon.„az elektródát miután csupasz kézzel veszik ki a tartóból azzal a mozdulattal teszik is be a fogóba. Ekkor kerülhetnek kapcsolatba a két pólussal...” 2. Mivel lakatos palántákról volt szó, az én értelmezésemben az tanulót jelent, akikre fokozott biztonsági szabályok vonatkoznak. Jó esetben soha nem veszik észre, hogy megemelkedett a gyújtófeszültség. Sajnos, ritka a rajz, ritka gépnek meg még ritkább. Talán mpisti tud segíteni, ha ő se, le kell nyomozni a panelon a feszültségmérés elemeit. Van itt többféle gyári rajz, össze kell hasonlítani.
Sokra nem mész vele, de ez is 95 V-ot ír.
Üresjárási feszültséget nem nyitott kimenettel, hanem a kimeneti kapcsokat párhuzamosan kapcsolt 10k 5W-100nF 400V-al terhelve kell mérni. Már többször volt róla szó hogy a DMM-ek által mért érték csalóka lehet. Különösen ha semmi terhelés nincs a kimeneten. A 95V egy kiváló érték, ez a gép eszerint a cell pálcát is le tudja olvasztani. A 105-115 Volt kizárólag mérési hiba eredménye lehet, mivel a kimeneti feszültség a főtrafó áttételének függvénye. Azt viszont kétlem hogy módosítottad volna. Aki hegesztéssel kíván foglalkozni, annak a vonatkozó előírásokat illik betartani még akkor is, ha ez nem tűnik életszerűnek. A pajzs használata is nehezíti a munkát,mégis -néhány agyamenttől eltekintve- használja mindenki. védőkesztyűből pedig olyant kell választani amelyik nem akadályozza a normális munkavégzést. Nem feltétlenül kell a könyökig érő hegesztőkesztyű. Tökéletesen megfelel a vékonyabb bőrkesztyű is, és máris mosolyogva lehet elektródát cserélni.
Köszi a manualt, igaz hogy a Cott 175SD már egy újabb változata! Az ebben szereplő 95V-os értékkel tisztában voltam eddig is(rajta van a gép adattábláján is), az már "megfelelő" lenne, de sajnos ez az érték kúszott fentebb... ezt kellene helyreállítani, azaz a 95V-ot produkálni.
Ehhez várok segítséget.
Azt írtad hogy egyszer már volt ez probléma, és meg is javítottad. Mivel a trafó áttétele adott, a kimeneti feszültség két okból lehet több. Az egyik, hogy nagyobb lesz a kitöltési tényező, tehát mondjuk nem 44% hanem 49%. A másik, hogy esetleg van valamekkora kondi a kimeneten, ami nem a szekunder feszültségére hanem a csúcsfeszültségre töltődik fel, mert az az 1-2 alkatrész ami ebben meggátolta volna, tönkrement. A csúcsfeszültség a kapcsolási tranziensekből adódó túllövés, tüske, zaj, stb. Ez simán van akkora, hogy lehet miatta 10-20V-al magasabb a feszültség.
Köszönöm, de sajnos kevés közük van egymáshoz...
Laci.
Akkor csak rajtad múlik,hajrá.
Nekem nem tud senki segíteni a HYPERMOS 176 kapcsolatban?Rajz,manual?
Helló mindenkinek! Olyan egyszerű kérdésem lenne a 220v kategóriában milyen inverteres hegesztő trafót érdemes vásárolni. Mármint márkára gondolok és nem az eget verő áru gépekből és 4mm pálcát tudjak használni néha. Előre is köszönöm!
Szevasztok,
a kérdés valóban egyszerű, ilyen gépre vágyunk mindanyian... Idézet: „és 4mm pálcát tudjak használni néha” Kevés pénzért sajnos esetleg fülpiszkálásra...
Hello.
Rilon ARC200T...ebből nem spórolták ki az anyagot/félvezetőket: 12 db IGBT és ugyanannyi dual-dióda van benne.
Üdv!
Nem szeretnék ellenkezni, de... A gép kísértetiesen hasonlít a már korábban közzé tett TIG 180 és starus és stb. társaihoz, nos abban azthiszem FET-ek vannak.
Én sem szeretnék ellenkezni (bár tudom mindegyik kínai ) de össze merném vetni az én 250-ES Rilon gépemet pld egy 250-es Straus Austria-val - amelyben fele annyi fet sincs benne , legalábbis annak aminek a belsejét én láttam . Én a súlyát is szoktam nézni - ennél pld. a Rilon súlya 18kg ! Tehát van benne anyag bőven .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |