Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok!
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, remélem segítségre lelek. Van egy harmincsok éves HEA 9002 típusú rádió - erősítőm. Gyanítom valami az erősítőjében mehetett tönkre, bármely funkcióját is használom (AUX, rádió, phono, tape) az így teljesen elhalkult. Max hangerőn, fejhallgatóval próbálva is csak éppen hallani ami épp szól. Egyformán halk a két oldal, és néha csinál olyant, hogy így akadozva méginkább el-elhalkul az amúgy is halk zene majd "visszajön" de a halk szintre. Bevallom, messze nem a szakmám ez, kérlek segítsetek. Köszönöm szépen! Norbi
Szervusz!
Így nehézkes lesz a hibafeltárás, javítás. Javaslom, hogy egy szerelőt keress meg vele.
Ha valakit érdekel megmutatom ,hogy haladtam ma az STK-alÚ
Még ez lesz mégegyszer
Hali! Kívánok sok sikert hozzá!
Ezeknek szeretném tenni a 2 db 33.000 µF-os kondit.
Az elektronika tanárommal beszéltem róla azt mondta nem lesz gond de ide már lágyindító kellene a nagy kondik miatt
Menő lett a nyák! Támogatom a nagy puffer elkókat, azok adják meg a végfokoknak azt az áram tartalékot, amitől lesz bennük "kraft".
Szerintem is alkalmazz lágyindítót. A trafód gondolom 400VA körüli, vagy nagyobb teljesítményű lesz. Azért a legfontosabb a lágyindítás, mert így tudsz betenni a primer körbe olyan értékű olvadóbiztosítót, aminek hiba esetén van esélye megvédeni a trafót. Ha nincs lágyindító, akkor alaphangon 8A vagy nagyobb lassú biztit kéne betenni, hogy az induló ne lője ki. 230 x 8 = 1840W, tehát hiba esetén semmi realitás alapja nem lenne, hogy a bizti megvédi a trafót. A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2013
A lágy indítót nem a nagy kapacitású kondenzátorok miatt teszik be az erősítőkbe,hanem a nagy teljesítményű transzformátorok miatt,ami kb 600w felett már ajánlatos.
Igaz, de jótékony hozadéka, hogy kisebb biztosíték elég a kondi elé, így indításkor nem lövi ki. Nekem is az a problémám a HT-A30 nál, hogy 200VA körüli a trafó, 2*30w-os az erősítő, és mivel a panel kialakítása nem engedi, hogy a puffer után kössem a biztosítékot, így elé kellett kötni az AC körbe, namármost a 10.000Uf-os kondik rendre ölik az 5A-es olvadókat némely bekapcsolásnál. De ha nagyobbat teszek be, mondjuk 8A-est (ha van ilyen) akkor félő, hogy nem véd eléggé, viszont ha lenne lágy indítóm, akkor szerintem elég lenne 2A-es biztosító is, az meg már megvédi a trafót legalább. Ettől függetlenül tény, hogy a 600VA feletti trafók miatt szokták betenni a lágyindítót, és a puffer után a biztit.
Üdvözöllek!
Megoldhatod a pufferek utáni tápvezeték megszakításába teszel karmantyús szétszedhető biztosíték foglalatot.
Nézd meg (cseréld) a végfok csatolókondijait, azok szoktak ilyen tünetet produkálni ennyi idő után.
Tökéletesen igazad van.
Az a gond, hogy a panel kialakítása nem engedi, de megmutatom és megérted. KÉPEK Látható, hogy csak AC megy be a panelba, minden más ott helyezkedik el, igaz meg tudom vágni a puffer után a vezetősávot, és közékendácsolni egy bizosíték tartót, de nem lenne esztétikus, így inkább a fűtés segédtápjának panelján kapott helyet. De így meg a puffer előtt van. Vagy csökkenteni kellene a puffert, de ezt nem akarom (ez volt itthon), vagy lágyindító, vagy nagyobb bizti, vannak lehetőségek, szerintem dobok be egy nagyobb biztosítékot.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Nézd csak én hová tettem a biztosítékot ! Bővebben: Link
Simán oda lehet tenni és egyből az AC bemenetén lesz , gyakorlatilag 2A és soha nem üti ki ... A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Én az egyenirányítás előtt látom, de javítss ki ha nem így van!
Igen de mi ezzel a gond ha gond van akkor már régen rossz ,,,:
Bővebben: Link
Lényeg a lényeg, a puffer és az egyen előtt van, tehát még az AC körben. Lényegébe nekem is ugyanoda van kötve, csak másik panelon, ami nem baj, de nálam az 5A-est üti. Talán a 10.000µF MM elkók miatt. Nagyon megrántja bekapcsoláskor. Ezért lett volna célszerűbb az elkó után tenni egyet a panelra.
Nekem kiüti, pedig kötésileg ugyanide van kötve nekem is. No nem mindig, de némely bekapcsolásnál kivágja. Nullátmenettől függően. Nagyon megrántja az MM elkó. Mondjuk az is igaz, hogy kikapcs után még jódarabig szól
A 10000 uf -os kondenzátor nem lehet gond , hisz nálam is azok vannak .
Téged valami más viccel meg , a nyugalmi áram értéke esetleg ?
Hát, lehet. Vagy hogy nem mai csirke az MM elkó, bár ha zárlatos lenne, akkor nem töltődne fel, eddig egyszer ütötte ki több bekapcs után. Lehet az épp gyors kioldású volt, nem tudom, nem is néztem meg. Azt mondod 2A lomha jó lenne optimális esetbe? Nyugalmim 50mA-ra van beállítva. Csak így hasraütésre állítottam be.
Annyit tudok , nálam amiket épitetem HTA-30 -at abban mindegyikben 2A lomha van és ahogyan anno beleraktam azóta is az van bent ...
A nyugalmi áram 30mA
Na majd utánnanézek, veszek lomhát, aztán meglássuk.
A trafóm nem 450W vagy annál nagyobb lesz hanem csak 250W
1 IC 50W -4 db lesz akkor az 200W
Najó, hát de én azért nem vagyok ennyire profi Szami mester.
A lomha bizti már nem fog elvillanni az üres kondik nagy töltőáramától. Azok az MM-ek lehet hogy még most is többet érnek mintha újat vettél volna.
Az MM elkókkal én is így vagyok. Van még itthon 17mF-os 100V-os sprauge de ezeket már túlzásnak tartottam ide. Sőt igazából a 10mF is sok. De hát ez volt itthon no. Lomhát majd beszerzek.
Hali, először is bocs ha nem ide illik a kérdés, de van egy videoton aida erősítőm, hozzá videoton saphir 1 hangfalsugárzó pár (4ohm), az aidába kiment a jobb oldal és ugy használtuk tovább hogy csak a bal oldalra volt kötve egy hangfalsugárzó. kb1 óra múlva elkezdett recsegni a saphir hangfalsugárzó, ezt kiis húztam. (azthittem meghalt a bal oldal is, de nem), aztán kipróbáltam egy másik hangfalatsugárzót is (6ohm), így szolt tovább rendesen kb félóráig, aztán az is megadta magát, abból elszállt a magas hang.. az erősítő bal oldala még mindíg jól szól de a hangfalakatsugárzókat mind kinyírja egy idő után, a kérdésem az hogy ezt mi okozhatja, és mit tett tönkre a két hangfalbasugárzóba?
Ne falazz az nem fal.Mod. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Mérjél rá a kimenetre egy multiméterrel bekapcsolt állapotba, egyenfeszültséget keressél. Szerintem fogsz találni.
Aha, mondjuk az nem túl nagy baj, ha a tápot kicsit alulméretezed, mert legalább kímélve lesznek az IC-k.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |