Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   116 / 139
(#) VaZso8 válasza szitko hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Az eredményt megoszthatnád majd - kíváncsi lennék, mire sikerül jutni vele.
(#) szitko válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Természetes megosztom. Ez is motivál egy kicsit.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) VaZso8 válasza szitko hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Köszi.
Már csak azért is, hátha felbuzdít, és én is kiberhelek valamiből egy kamerát egyszer.
(#) kissi válasza szitko hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Nem ismerem ezt a kontrollert, PIC-kel játszom általában, de ha elég nagy a FLASH ( márpedig ellenben a lassú UART miatt megtelne, ha jól gondolom! ), akkor egy képpel egyszer írod tele 40 s alatt. Ebből 10^5 elég sokáig tart !
(#) szitko válasza kissi hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Számításaim szerint, ha jól számoltam, egy 160x120-as kép 38400 byte. Ez úgy jön ki, hogy a kamerát RGB módban (RGB 565) használva, 2 byte egy pixel. Az f5529 flash memóriája 128kb, ami elég lesz egy ideig.
Mindez csak akkor igaz, ha ov7670-es kameráról van szó. Az ID alsó byte-ját ki tudtam olvasni, és az egyezik ezzel a kameratípussal. A másik azonosítót még nem sikerült kiolvasni, Vacakolok az SCCB-vel...
(#) szitko hozzászólása Nov 22, 2013 /

Készítettem a kamerának egy kis panelt, összeraktam az f5529LP-vel, és miután sikerült beállítani az i2c-t, vagy SCCB-t, vagy minek nevezzem, elkészült az első "kép"-nek nem nevezhető valami. A kamera adatvonala, a P6.0-7 bemeneteken rögtön az UART-ra küldi ki az adatokat. Gondolom ezért van így szétesve a kép, ami igazából a kamera gyári teszt képe lenne (függőleges színes csíkok).
Sok munka lesz még vele úgy látom. Most megpróbálom a flash-be rakni az adatokat, hátha úgy gyorsabb lesz, és nem vész el az adatok fele.
(#) kissi válasza szitko hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Ne add fel a csüggedést, jó lesz az !
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Idézet:
„[quote]Most megpróbálom a flash-be rakni az adatokat”
[/quote]
Inkább tegyél utána egy AL422 fifo tárat! Bővebben: Link
(#) Lucifer válasza szitko hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Félre ne érts nem kritizálni akaratalak, csak felhívni a figyelmedet arra, hogy a flash memória írási ciklusainak száma véges. Én értem, hogy százezer képet nem lősz vele sosem, de ha valami programozási ziccer van akkor jó eséllyel jöhet a cserebere.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Ez tetszik! De az a Python vagy Pygame vagy micsoda, az nekem magas.
Egyszer már próbáltam beszerezni AL422b-t, de nem jártam sikerrel. (Egy "játékkamerában" kellett volna cserélni, mert valamiért kilyukadt.)
Néztem az ebay-en az AL422-t, de pár dolcsival drágábban, már kamerával együtt adják. Rendeltem egyet... Kipróbálom azt is.
(#) szitko válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Nyugodtan kritizálhatsz, jól bírom.
Ha összeáll a program, és jól is működik, tehát lesz normális kép, akkor úgyis keresek valami jobb, és elérhető megoldást az adatok gyors tárolására.
(#) Erick hozzászólása Nov 22, 2013 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre volna szükségem egy G2553-as processzor programozásához. Egy autó sebességjeladójának a jelét szeretném feldolgozni a processzorral. A jeladó amikor impulzust ad, nullára húzza a kimenetét, egyébként lebeg a kimenete, így a felhúzó ellenállás gondolom szükséges lenne a mikrovezérlő bemenetére. A cél az volna, hogy csak egy adott sebességérték felett léphessen be egy ciklusba a program, amiben egy adott feladat van. A problémám az, hogy nem tudom, hogyan lehet frekvenciát mérni ezzel a mikrovezérlővel. A frekvenciát nem szeretném sehol kijelezni, csak mint mért értéket használnám a szoftverben.

Köszönöm a segítséget előre is!
(#) kisedison hozzászólása Nov 22, 2013 /

Végre volt időm foglalkozni a dologgal, bár nem sokra jutottam, mivel az energiában nincs olyan hogy split(). Trim() sincsen. Megpróbáltam pár dolgot, de sehogy nem bírtam rávenni hogy normálisan bontsa szét az értékeket.
(#) szitko válasza Erick hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

TIMER Capture modul. Olvass vissza itt a topikban, én már próbálkoztam egy g2231-es capture moduljával több-kevesebb sikerrel.
A pontosság, és Icserny fórumtársunk javaslata alapján, ajánlott a külső kvarc használata!
(#) szitko válasza kisedison hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Idézet:
„nem bírtam rávenni hogy normálisan bontsa szét az értékeket.”

Ha a "Serial.print(xy);" paranccsal küldöd az értéket, akkor nem is kell: Bővebben: Link
Gondolom a "print" függvény ezt elintézi helyetted.
(#) icserny válasza kisedison hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Idézet:
„... az energiában nincs olyan hogy split(). Trim() sincsen.”
A tanácsadás ott siklott félre, hogy mindenki a PC-vel történő kommunikációval foglalkozott.

Arduino/Energia programokban a parseInt() és parseFloat() függvényekkel kell/lehet bűvészkedni. Itt található egy mintapélda ami bemutatja a használatot. Csak akkor működött, ha a terminál ablakban a sorvége küldés opciót is bekapcsoltam. Egy számhármas elküldésekor (ahol a számokat pl. szóköz választja el) beállítja az RGB LED színét.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2013
(#) icserny hozzászólása Nov 23, 2013 /

Az eZ430-Chronos 868 néhány napig kedvezményes áron kapható, $29.99 az $58 helyett. A kedvezményhez a 868_BF kuponk kódot kell beírni. Naponta csak korlátozott számú kedvezményt osztanak ki.

Szintén kedvezményes áron kapható az eZ430-Chronos-915 is (kupon kód: 915_BF), de az a frekvenciasáv csak Észak-Amerikában használható, Európában nem.
(#) kisedison válasza icserny hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Köszönöm! Nekileselkedek aztán kiderül mi lesz.
(#) Erick válasza szitko hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Helló!

Köszönöm a választ! Nekem annyira nem fontos a pontosság, ha 5-10Hz-t téved, nem nagy gond, csak valahogy tudjam megoldani.
(#) szitko válasza Erick hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Azért nézd meg az adatlapot (g2553). Gondolom ha autóról van szó, akkor autóban szeretnéd használni. Ott viszont a szobahőmérséklethez képest, elég szélsőséges hőmérsékletek vannak, ami nagyban befolyásolja a belső frekit.

Soros port probléma kiküszöbölve. Tökéletesen fel tudom bontani. Már csak az átvitelt kellene megoldanom, nem ide tartozik de ha van rá ötlet azt szívesen fogadnám. Adott egy ex-vezeték nélküli fejhallgató, ahol a soros adat TX lábát rákötöm az adó hang bemenetére és szépen át is viszi mert egy hangszórón lehet "hallani az adatot". A kérdés hogy lehetne ezt felhozni olyan szintre hogy mehessen az msp-be?
(#) icserny válasza kisedison hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

A dolog ennél bonyolultabb, mert az, hogy hallod, még nem jelenti azt, hogy a jel torzításmentes és visszaállítható. Sok évvel (évtizeddel) ezelőtt kazettás magnóra próbáltam adatokat rögzíteni, s akkor oszcilloszkópon látszott, hogy az UART digitális jele nem alkalmas a közvetlen rögzítésre. Célszerű valamilyen modulációs technikát bevetni. Vagy valamilyen vivőfrekvenciát kell modulálni a hasznos jellel, vagy két frekvencia között kell ugrálni az '1' és '0' jelnek megfelelően.

Az a gond hogy az egész elég komplex cucc, nincs jól elhatárolhatóan a rádiós rész meg maga a hanghoz tartozó részek. A vevőben egy sony am/fm ic van csak 400mhz környékén működik.
(#) szitko hozzászólása Nov 24, 2013 /

Az MSP430f5529-es, számomra nem a legegyszerűbb, órajel beállításával kapcsolatosan lenne pár kérdésem.
Az első, az SMCLK beállítása.
Elsőnek kiválasztom az FLL ref frekit a UCSCTL3 SELREF regisztereivel. Ezt követően az UCSCTL0-2 regiszterekkel osztom/szorzom a kívánt frekvenciára? (Van 9 UCSCTL regiszter, de én már az első 2-nél összekeveredtem.)
Tehát, ha pl. ~18MHz-et szeretnék beállítani az SMCLK-nak, akkor:
  1. UCSCTL3 = SELREF_2; // FLL = REFOCLK, FLL referencia kiválasztása
  2. // itt ki kéne kapcsolni az FLL kontrolt ? Hogyan ?
  3. UCSCTL0 = 0; // ezt nem kell állítani. default=0x0000
  4. UCSCTL1 = DCORSEL_7; // adatlap szerint max. ~19.6MHz (DCOx=0, MOD=0)
  5. UCSCTL3 = FLLD_0 + 549; // ? így kb 18MHz les az SMCLK ?
  6. // Itt meg vissza kellen kapcsolni az FLL kontrolt..... Passz.

Néztem az Energiában, hogy ott hogy állítja be a 25MHz-et, de abban is elvesztem...
(#) szitko válasza szitko hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Na odáig eljutottam, hogy beállítottam a max. frekit (25MHz), legalábbis azt hiszem, és a program indítása után rögtön resetbe megy a mikrovezérlő. Az adatlapot böngészve, a PMM (Power Management Module) modult is be kell állítanom, de hogy hogyan!?...
(#) Erick válasza szitko hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Ha a végleges nyákba tervezek egy, mondjuk 4Mhz-s kvarcot, arra is be tudom állítani a mikorvezérlőt? Mármint hogy arról vegye az órajelet? És akkor az atombiztos lenne.
(#) szitko válasza Erick hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Igen. g2553 P2.6(Xin) 19-es láb, P2.7 (XOut) 18-as láb. Szerintem egy jó minőségű kvarccal biztosabb lesz a frekimérés. Pl. az itt szereplő adatlap szerint, egy 30ppm-es jó lehet. (és nem is drágák.)
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

De az MSP430G2553 csak kisfrekvenciás kvarcot fogad, nemde? 32 kHz, vagy hasonló...
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

De B@...us.. Összekevertem a g2955-el. az van itt az asztalomon, rajta egy 8MHz-es kaviccsal.
Köszönöm a helyesbítést!

Erick. Bocsi a félrevezetésért!
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) Erick válasza szitko hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Igazán nem gond. Egyenlőre egyáltalán nem jutok egyről a kettőre. Próbapanelen összeraktam egy négyszögjel generátort, ami kb. 10Hz-et ad ki, led is villog a kimenetén, meg multival is megmértem. Azt szeretném, hogy ezzel a négyszögjellel generálni megszakítást a capture/compare 1. csatornán, aminek a bemenete elvileg a 2.1 port. De semmi nem megy. Úgy szeretném, hogy elindul egy timer, megy folyamatosan, amikor p2.1-en lefutó él van, akkor megszakításba megy, itt egy switch case-el először elmentem egy regiszterbe a timer tartalmát, majd második lefutó élnél az előzőleg elmentett tartalmat kivonom a jelenlegi timer tartalmából. Ezzel meglenne a periódusideje a négyszögnek, de sehogy nem akar életre kelni....

Ill. valaki segítene abban, hogy pontosan hogyan lehet debugolni IAR-ban? Működés közben is lehet figyelni az egyes regiszterek változását? Mert nekem nem sikerült....
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
Következő: »»   116 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem