Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   174 / 376
(#) Topi válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Megfelelő teljesítmény + jó előtolás + lefúvás segít a dolgon. Nálam is hasonló volt a hőálló nyomtatható fólia vágásakor. Aztán addig finomhangolgattam, hogy eltűnt a barna vágás szél.
(#) Thowra hozzászólása Nov 24, 2013 / 1

Lassan alakul a gépem.
Főbb adatok:
A gép 12mm es köszörült tengely használt csapággyal, 3 db nyomtatóból bontott motor, M6 menetes szár felhasználásával épült. A csapágyakat sikerült "meggyőzni", hogy ne kotyogjanak .
Építettem saját vezérlőt hozzá de jelenleg egy kínai M-series (kék) vezérlő hajtja 1/16 os lépéssel.
A motorokból max 250 cm/perc hozható ki, a menetet le tudom fogni de a marót ésszerű terhelés mellett nem. A képek 1mm es kukorica maróval, előtte 1mm es csigafúróval készültek.
Kicsit még alakítani kell rajta, kap egy új főorsót és talán trapézmenetes szárat is.
Jelenleg ilyen eredményt produkál.
(#) Thowra válasza Thowra hozzászólására (») Nov 24, 2013 / 1

Pár kép a gépről:
(#) kaqkk válasza Thowra hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Szuper a cuccos ! Most már csak finomitgatni kell ! ..
(#) Medve válasza Thowra hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Üdv: Az én gépem is mutat némi hasonlóságot ehhez, nálam az asztal épp csak kiemelkedik a keret síkjából, mert az orsó és a vezetékek a keretben vannak.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) Sprintlayout válasza Thowra hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szia! Irigykedve olvasom hogy "A csapágyakat sikerült "meggyőzni", hogy ne kotyogjanak ." Na ezt hogyan sikerült elérned, mert sajnos az én csapágyaim is picurkát kotyognak- még nem annyira vészes, de gondolom az idő haladtával romlani fog a helyzet. Tehát ráférne egy kis "meggyőzés"....
A géphez gratulálok, jól képviseli a "CNC építése házi alkatrészekből " témakört, bebizonyítva hogy nemcsak milliós ipari gépekkel lehet alkotni.
(#) Thowra válasza Sprintlayout hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Üdv!
A lineár csapágyak háza úgy lett átalakítva, hogy hernyócsavarokkal lehessen szorítani a csapágyon.
A csapágysín nagyon lötyögött, golyóválogatással és satuba összenyomással be lehetett állítani az optimális feszességet. Sajnos egyik se ment elsőre, volt ami túl lett szorítva és kuka lett .
(#) Pali79 hozzászólása Nov 27, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy kinek van tapasztalata menetes orsó vs. bordás szíj hajtás terén.
A bordás szíjjal jóval nagyobb mozgási sebességet lehet elérni, de kérdés, hogy ez nem megy-e más paraméter rovására? pl. pontosság.
(#) Antauri válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Milyen gépre gondoltad feltenni az említett hajtásokat? Szíjat szerintem lézer vagy plottergép esetén érdemes használni, gravírozáshoz, maráshoz túl nagy a rezonanciára való hajlama.
(#) Pali79 válasza Antauri hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Ja igen, ez kimaradt. Marógépről lenne szó.

Akkor szerintem maradj a jól bevált menetes orsónál, maráshoz úgysem kell óriási sebességgel tolni a szerszámot. Stabilabban tartja a szerszámot, nem nyúlik, nincs rezonancia ha nem kotyog, nem töri a marót. Milyen anyagot marnál? Fát, fémet?

Ha sikerül úgy összehozni akkor nem bánnám ha fémet is tudna. Ahogy néztem menetes cuccból 16×4 még megfizethető. Gondolom a golyós jobb lenne, de azt nagyon drágának találom, legalábbis az anyát.

Fém maráshoz biztosan orsót választanék, nem szíjat. Trapézmenet hobby gépeken nem ritka, az anya állítható, így egy bizonyos kopásig ki lehet venni a kottyanást. Bizony, a golyós nem olcsó, de a sárga fórumon szoktak lenni használt de jó darabok is.

Kicsit nézegettem a használt dolgokat és az egyik oldalon láttam egyet amire azt írják, hogy kb 0,2 mm kottyanása van. Én eddig azt hittem, hogy ezt utána lehet állítani, hogy nem kotyogjon, így viszont már nem értem a dolgot az olyan alkalmazásoknál, ahol nem sokkal nagyobb a menetemelkedés, mint a majdnem tizedébe kelülő trapéz menetesnek.
(#) Zoli_bácsi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 1 /

Szia.

Az már régen rossz, ha 0,2mm a kottyanása, olyat ne vegyél. 0,02mm még talán.

Golyós orsónál a 0,2mm kottyanás már hasznavehetetlen géphez, azt nem lehet utánállítani. Létezik golyósból feszíthető két anyával, de az tényleg nem hobby kategória. Nézegesd meg a trapézmeneteket is, ha nem fogsz iparszerűen termelni a géppel akkor sokáig elmegy és utánállítható egy darabig.
(#) sastas01 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

0.2 mm kottyanás az azt jelenti, hogy 0.4 mm hiba van benne(oda-vissza). Ha ehhez hozzáteszed még a motornak a hibáját, áttétel/tengelykapcsolók hibáját szerintem 0.5-1 mm közötti hibájú gép lenne belőle. Azt pedig kicsit soknak érzem.
(#) Pali79 hozzászólása Nov 27, 2013 /

Köszönöm mindenkinek! Trapézmenetes orsó lesz a befutó! Ahogy számolgattam egy golyósanya árából kijön a 3 tengely anyával.

További kérdésem még: gondolkodom azon, hogy ha két motorral hajtom az egyik tengelyt akkor a motor bekötését, hogy kell megcsinálni? Régebben olvastam, hogy a motorok párhuzamos bekötése nem jó megoldás. Akkor, hogy kell ezt normálisan megcsinálni?

Én mindkét motorhoz külön meghajtót használnék ugyanazzal a step és dir jellel hajtva szinkronban.

Hát ez sem egy egyszerű megoldás sajnos. Más megközelítés nincs esetleg?
(#) Thowra válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

A kétmotoros megoldáson én is gondolkodtam, de letettem róla.
Kicsibe tesztelve kiderült, hogy 2 vezérlő esetén se mindig ugyanúgy kapta el a lépést mindkét motor bekapcsolás után. Így a menetes szár csavarodik (csavarodna ha tudna), a motorok egymás ellen is dolgoztak kicsit. A gond a lépésvesztés ami így össze is jött, pl egy kör kirajzolásakor szépen látszott a recés szél. 1 motorral nem volt ilyen. Milyen motorjaid vannak?

Megoldható úgy is hogy egy darab motort használsz, de erőset és mechanikusan hozod szinkronba a két orsót, pl. lánccal.
(#) Pali79 válasza Thowra hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Ahhoz a projekthez amibe a dupla meghajtást gondoltam, még semmilyen. Egyébként már van egy kis cnc-m amin valami bontott 1Nm körüli motorok vannak. Felépítésében hasonlít a tiedre (M6 menetesszár stb.) de pontosságával nem nagyon vagyok megelégedve (ez főleg a rossz a lineáris vezetők miatt van), ezért elkezdtem összeszedni a cuccokat egy masszívabb masinára, de még nagyon az elején vagyok, még semmi sem fix. Csak 4db lineáris tengely van meg 8db csapággyal.

Apropó csapágy! Jól értettem, hogy te úgy tetted kottyanás mentessé a lineárokat, hogy a csapágyakat kivetted a házból, a házba készítettél egy hernyócsavart ami összébb nyomja a csapágyat a házban?
(#) Thowra válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

A ház külön van, kicsit kisebb mint a csapágy + van pár hernyócsavar amivel lehet szorítani. Asztal alá tehetsz "C" csapágyat is, azt is túl lehet szorítani kicsit így nem fog kotyogni. A sokak által emlegetett "sárga fórumon" is szokott lenni korrekt áron, érdemes körülnézni. Esetleg gépbontás, selejtezés, felújítás... foglalkozó cégnél érdeklődni.
(#) tras hozzászólása Dec 1, 2013 /

Sziasztok szerintetek mekkora motor kell ehhez c tengellyel együtt szeretném egy 15 kg alatt tartanni?

Nem kell html kódokat beszúrogatni!
Simán töltsd fel a képet!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) kaqkk válasza tras hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

A gép súlyát kivonod a 15 kilóból és a maradékot osztod 3-mal , megkapod mekkora lehet egy motor súlya...
(#) sunraw hozzászólása Dec 2, 2013 /

Ismét 1W,de most 300mm/m sebességgel:

DSCF7233.JPG

(#) Sir-Nyeteg válasza sunraw hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Nagyon szép lett!
(#) Thowra válasza sunraw hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Jól néz ki, ügyes
(#) sunraw válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Egy jól összerakott generátor és dióda páros, csodákra képes.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
Következő: »»   174 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem