Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Generátor építés
 
Témaindító: kisedison, idő: Ápr 19, 2008
Lapozás: OK   6 / 12
(#) tvo válasza erbe hozzászólására (») Szept 20, 2012 /
 
Sikerült összeraknom egy működőképes változatot.
Kaptam hozzá 5µF kondit,
mosógépmotorral meghajtottam de nem tudta rendesen hajtani. A fázisok között megvolt 200-240V amivel kicsit villogva, de ment egy energiatakarékos égő.
Már csak motort kell neki találnom és mehet is
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012

aszinkron.jpg
    
(#) kellarlaci hozzászólása Feb 27, 2013 /
 
Helló
Szeretnék építeni egy aprócska generátort aprócska neodynium mágnesekkel, a kisérletezés és szórakozás kedvéért. A gyakorlati tapasztalatok hiányába fordulok hozzátok.
Tehát van 50 db 3*10mm-es henger alakú neodynium mágnesem. Az egyszerűség kedvéért cd-re rögzíteném őket. A kérdés pedig milyen vezetékből mennyit tekerjek milyen formában a mágnesek köré hogy azon mérhető legyen a feszültség áramerőség? A fordulatszám mondjuk a cd-meghalytóéval azonos. Mi a bevett módi a tekercsek elrendezésében, hogy lesz a leghatékonyabb?
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) erbe válasza kellarlaci hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Vegyél "egy aprócska" biciklidinamót! Neve ellenére állandómágneses váltakozóáramú generátor.
CD-re nem tudod rögzíteni őket, mert bármivel ragasztod, hamar lerepülnek. A tekercseket nem a mágnesekre, hanem az álló szerkezetre kell rakni. Nem ártana, ha valami lemezelt vasmag lenne bennük. Trükköztek egyesek műgyantába ágyazott vasszemcsékkel is, csak nehezen biztosítható, hogy ez mágneses szempontból "lágy"-vas legyen.
Ha találsz még floppymeghajtót, abban nagyon komoly lapos motort találsz. Ugyanúgy generátornak is használható, de ne várj sokat tőle! Az 1,2-es floppyé jobb.
(#) kellarlaci válasza erbe hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod. Floppy meghalytóm van.. vagyis volt és generátort csináltam belőle. Most a következő lépésként szándékozok egyet tekercselni, csak a jó elrendezés okoz gondot. Bringa dinamót kihagynám a játékból. Van elég kacat már így is, van miből összehozni. A tekercs(ek) természetesen álórészre kerülnek. A vasmagra/lemezre nem gondoltam. Valahol olvastam a mágneses indukcióról. Pontosabban, hogy a mágneses vonalakra merőleges a mozgás iránya és ezekre merőleges az áram iránya. Vagy valahogy így. De ez még mindíg több elrendezést enged. Valaki tudna ide linkelni valami okosságot, mer nagyon sötétbe tapogatózok egyenlőre. Köszi
(#) erbe válasza kellarlaci hozzászólására (») Feb 27, 2013 / 1
 
Ha visszaolvasol, itt is vannak. A Szélerőmű topicban is évek óta taglaljuk a témát. A floppymeghajtó motor nagyon jó minta. Akad belőle, aminél nem a forgó tányér külső peremén van a felmágnesezett csík, hanem laposan a tekercsek felett.
Ha a Szélerőművesnek megnézed a képeit, sokfélét találsz.
(#) Alex2 hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy kézi hajtású generátort készíteni. Olyasmit, mint a tekerős lámpák, rádiók, töltők, de kicsit nagyobb teljesítménnyel és hosszabb élettartammal.
Több topik elolvasása után egy Suzuki ablaktörlőmotort sikerült szereznem. Ennek két + kivezetése van (gyors/lassú). A lassú a szemben lévő szénkefékre megy és kb. 1,6 A-t vesz fel. A gyorsnál egy szögben elforgatott szénkefét hajt 3,3A áramfelvétellel.
A lassabb kivezetéseket szeretném használni. Ha fúrógéppel megforgatom kb. 3000-rel, akkor ezen 12V-ot ad le 1,6 A-es terhelésnél. Ez tökéletes lenne.
A gondom a meghajtással van, mert a 3000-es fordulathoz kb. 25-30x-os áttétel kellene.
Gondolkodtam szíj és fogaskerék meghajtásban és a szíjhajtás tűnik jobb és könnyebben kivitelezhető megoldásnak, de ez ügyben szívesen várom hozzáértőbbek és tapasztaltabbak véleményét.
A viszonylag nagy áttétel miatt kettébontva gondoltam meghajtani, így két 5x-ös áttétel kellene, mivel az ékszíjtárcsát nem lehet a szíj miatt túl kicsire készíteni.
Megmértem pár kézi hajtású eszközt és 12-17 cm közötti a hajtókar hossza. Így 15cm-re gondoltam. Tehát ha 30 cm a hajtott tárcsa, akkor 5x-ös áttételhez 6cm-es hajtott tárcsa kell, amihez egy újabb 5x-ös áttétel megy pl. 30/6 cm, vagy 20/4 cm és így az ablaktörlőmotor tengelyére.
Ha valakinek már van tapasztalata ilyen generátor és hajtás építésében, az legyen szíves segítsen, hogy milyen megoldás lenne jó, hogy a mechanikus hatásfok megfelelő legyen.
Olyan információ is jó lenne, hogy van-e olyan bolt, ahol ékszíjtárcsát lehetne venni reális áron.
Tudom, hogy csak részben elektronikai téma, de a generátorhajtás miatt nem nagyon van másutt ilyen téma.
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) eyess válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Ha fúrógéppel hajtod az már nem kézi hajtású lesz.
(#) zolika60 válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Azt a közel 200W-ot még lábbal is nehéz hosszabb időn keresztül beletekerni a szerkezetbe. Kézzel meg egyenesen csoda volna, ha egy percnél hosszabb ideig tudnád üzemeltetni.
(#) Alex2 válasza eyess hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Az csak próbából kellett, hogy megmérjem, mit tud a motor.
(#) Alex2 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Milyen 200W-ról beszélsz?
(#) zolika60 válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Ami ahhoz kéne, hogy a sok áttételen keresztül megforgasd a motort, hogy rossz hatásfokkal megtermelje neked az áramot. Mondjuk lehet, hogy túlzás a 200W, de 100 fölötti bevitt teljesítmény kell az biztos. Csak saccoltam, nem tudom a felépítendő mechanika hatásfokát. Az ékszíj hajtás például olyan 80% hatásfokú. A 25-30-szoros áttétel kevés is lenne valószínűleg, mert percenként 100-at tekerni még terheletlenül is szép sportteljesítmény.
(#) Tomi111 válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Üdv!
Próbálj ki előbb egy akkus csavarozót(pl. aminek már rossz az akkuja).
Vedd ki az elektronikát belőle és csak közvetlen a motor kivezetéseiről vedd le az áramot. Abban már kész az áttétel. A tokmányba befogathatod a hajtókart. Ha találsz olyat, amin van mechanikus sebességváltó(általában két fokozat), az a lassabb fokozatban jó lesz neked. Próbának jó, de nehéz lesz tekerni, ahogy zolika60 írja! Kicsi lesz a hatásfok!
(#) Alex2 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Az a baj, hogy minden tudományos alapot nélkülöz, amit írsz.
A szíjhajtás hatásfoka 90-98% körül van.
Készítettem már szobabiciklit + Suzuki generátort és a 20 és 35W-os izzót simán ki lehet tekerni vele, az 50W-hoz egy kicsit már erősebben kell tekerni (Az 50kilós párom tekerte ).
Percenként 100-at tekerni nem nagy kunszt. Próbáld ki egy mákdarálón, ne csak a levegőbe beszélj!
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) Alex2 válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Nincs rossz akkus csavarozóm (meg szoktam javítani ).
Annak az áttétele tényleg rossz hatásfokú és a motor is kevés.
(#) pucuka válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Generátornak sokkal jobb egy külső gerjesztésű motor (fúrógép), mint egy soros (ablaktörlő) motor. Szerintem azt a 20 W -ot az is leadja.
(#) Alex2 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Ez állandó mágnesű motor.
Milyen fúrógépre gondolsz, ami 20W-ot ad le?
(#) zolika60 válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Nekem mindegy, te csinálod én csak leírom mit gondolok róla. Tekerd már 10 percig azt a mákdarálót 100-as fordulaton, csak üresen mák sem kell bele. A szobabiciklit lábbal tekerted gondolom? Az 50W lábbal az egy lehetséges terhelés. Azt gondolom, kézzel egész más élmény lenne. Természetesen az is más, ha egy adott pillanatra szeretnéd ezt a teljesítmény, vagy mondjuk egy órán keresztül.
(#) pucuka válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Az akkus fúró motorjára. 20 W -ot generátorként. Én még leregadtam a soros motoros ablaktörlőnél.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) Alex2 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Tekertem én azt fél óráig is, mikor magokat daráltunk.
A 100-as fordulat az nem sok, másodpercenként 1 2/3 fordulat. Próbáld ki!
De amúgy lényegtelen, mert az áttételt úgy akarom megoldani, hogy kényelmesen lehessen tekergetni. A 20W pedig a maximum. Li-ion és "zselés" aksi töltésre jó lenne.
(#) zolika60 válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Aksi töltésre jó lehet, ha nem kell órákon keresztül tölteni vele, mert a tartósan 20W sem az a teljesítmény amit órákon keresztül beletekerhetsz egy darálóba. Akkor már inkább a szobabiciklit javaslom.
(#) Alex2 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Most egy hordozhatóbb változatot szeretnék.
A biciklinél is a mechanikus áttétel okoz gondot. Még az a projekt sincs befejezve.
(#) gulyi88 válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Az akkus fúróba bolygóműves áttétel van, ami az irodalom szerint az egyik legjobb.
Ez persze nem azt jelenti hogy az akkus fúró bolygóműve is bazijó, de házilag nem hiszem hogy jobbat tudnál csinálni, pláne hasonlóan kis méretben. Az a motor ami benne van egy tipikus 14.4Vos típusú gépben legalább 50W-os, rövid ideig akár 100W ot is ki lehet préselni belőle (szerintem jó ha 20W ot be tud vinni hosszabb ideig az ember, pláne egykézzel), úgyhogy ésszerű lenne ezzel próbálkozni, mielött nagy munkáklodásba fogsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) Tomi111 válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Üdv!
Én is ezért javasoltam az akkus csavarozót. Persze nem egy bóvlira kell gondolni. De erre felénk a lomiban szinte utánad dobják a régi makita gépeket(hiányzó vagy rossz akkuval). A gépeknem semmi baja. Ezek áttétele szerintem tökéletes. A régi még nem is bolygóműves, hanem (fém)fogaskerekes. De a bolygóműves is fém! A motor tuti tud 20wattot. Nekem ilyen régi makita gép(még 7,2V-os fogaskerekes áttételű 2 sebességes) mozgatja a kétszárnyú garázskapumat kb. fél éve gond nélkül. Szárnyanként egy-egy motor lassabb fokozatban egy csavarorsót teker. És bírja! Pedig most éppen eléggé megfogja a viharos szél, de nyit és zár!
(ha tönkremegy, még van belőle pár tartalék)
(#) Barret hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
Nekem van olyan akkus fúróm,hogy 100W-os motor van benne!
Alig lehet lefogni,és nem márkás.
Amit előtte használtam avval is meg voltam elégedve,DE ez sokkal erősebb.
Én is vettem már 4 db-ot 800 forintért Igaz akku nélkül.
(#) Alex2 válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Nos, kicsit kísérleteztem. Eszembe jutott, hogy régről volt egy akkuhibás B&D 3,6V-os rúdcsavarozom. Előkotortam és kipróbáltam. A 20W-os izzót épphogy beindította és melegedett a motor. Persze a 3,6V miatt több volt neki a fordulatszám, mint akarta.
Ezek után gondoltam, csak kipróbálom a rendes csavarozómmal. Ez egy 12V-os B&D nem sebváltós. Míg a kicsi 180rpm-es, addig ez 700-as. Ez se szerette a 20W-os izzót. A bolygóművét nem szedtem szét, mert amíg működik, nem bántom, de a kicsinek műanyag a 6 kisebbik fogaskereke.
Az a baj szerintem ezekkel, hogy még 2 sebességes esetben is nem elég az áttétel, mert 330-450 körüli rpm kell ahhoz, hogy leadja a névleges feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
(#) Alex2 válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Mifelénk sajna nem dobnak utánunk ilyesmit. Ha egy masszív bolygóművet tudsz nekem szerezni elfogadható áron, akkor annak örülnék. A fúrókban lévő szerintem nem elég masszív és nem elég nagy az áttétele.
(#) Alex2 válasza Barret hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Motor szintjén maradnék az ablaktörlő motornál, az elég masszív számomra.
Ezeket a teljesítmény adatokat nem kell komolyan venni, mert nem a névleges teljesítményük, hanem "PMPO".
Pl. a B&D-m motorjának adatlapja szerint 62A az állóra fékezett motor áramfelvétele. De attól még nem lesz 750W-os a motor.
(#) Alex2 hozzászólása Nov 26, 2013 /
 
Jól gondolom, hogy a flexnek is kevés az áttétele?
(#) zolika60 válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
A flexben kb1:5-ös áttétel van.
(#) gulyi88 válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Ha a csavarozó képes letépni egy csavar fejét akkor nem kell aggódni azon hogy nem elég erős, mind oda, mind vissza irányban.
Következő: »»   6 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem