Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1454 / 2519
(#) tbenj hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok!
Egy PC hangszóró erősítőjét szeretném átalakítani 220v-osról törpefeszültségről(3-9v) működővé, szerintetek lehetséges? 2 csip van benne, sejtem ez az erősítő része:

SSCN2864.JPG

(#) wnorbert válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Köszönöm szépen Ge Lee, ér kinevetni, de a képek alapján ezt így kb hol kell elképzelni? A 4700µF-os nagy zöld kondi már lett cserélve és semmi változás, a képeken még látható 2db álló kondi, ami eredetileg 2db axiális volt, de se a régiekkel se ezekkel nem lehet szóra bírni. Jelenleg egyébként áll a projekt, mert méricskélés közben volt egy kisebb villanás meg némi füst
(#) ladislave válasza tbenj hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szia!
Nekem ez úgy tűnik mintha a tápja lenne (kapcsolóüzemű). Nem volt abban a dobozban még egy panel?
(#) Ge Lee válasza wnorbert hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

A kép alapján én sem mondom meg, az sem látszik hogy hol van az eleje és hol a vége. Gondolom ESR mérőd az nincsen, mert azzal kellene végigmérni az összes kék színűt. Egyedül amit cseréltél azt nem kellett volna, azzal a legritkább esetben van gond.
(#) manson1989 hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok! Építettem egy hangszínszabályzós előerősítőt.Bővebben: Link A hiba az, hogy ha adok rá jelet, akkor a kimeneten halkan megjelenik a jel tápfesz nélkül, kicsit torzan, ha tápfeszt kap lényegében nem változik semmi. Az áramfelvétele 10 mA, (amit én keveslek). Ha a potméterekhez hozzányúlok akkor halkan zúg. A forrasztásokat újra átmelegítettem, ahol zárlatot vagy szakadást találtam, azt javítottam. A panelről képeket mellékelek, sajnos nem lett szép, de hátha még menthető. Segítségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) Doncso válasza manson1989 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

A hozzászólásodban zárlatról és hibás kötésekről írsz. Nem lehet, hogy megölted valamelyik IC-t?
(#) manson1989 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Erre én is gondoltam, miután megtaláltam pár hibát, de kipróbáltam más eszközben és abban tökéletesen működik mindkettő.
(#) reloop válasza manson1989 hozzászólására (») Nov 25, 2013 / 1

Tükörképet marattál
(#) manson1989 válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Ez hihetetlen... és tényleg! Pedig még nézegettem is a lábakat, hogy minden rendben van-e és nem vettem észre. Köszönöm a segítségeteket!
(#) reloop válasza manson1989 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Tudom milyen érzés. Elgondoltam mennyit dolgoztál vele.
Megpróbálhatod, hogy a forrasztási oldalra teszel még egy IC foglalatot, a potikat is át kell forgatni sajnos, hogy helyes irányba szabályozzanak.
(#) manson1989 válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Köszönöm, hogy együtt érzel velem és amúgy hihetetlen, de ez a panel szívatott meg eddig legjobban. Bekrepált a vasalóm és nem fűt rendesen, (120 fok a max.) így háromszor vasaltam egymásra a rajzot, hogy elfogadható legyen, de még ezután újra kézzel szinte az egész nyákot újrarajzoltam, majd miután kimarattam a panelt, maradt így is sok hiba, de még fúrni is kétszer fúrtam az egészet, mert a fúróhegyem eltört tőbe az elején és nem érte át rendesen a panelt . De a korona az egészre az, hogy a pákámat töröltem a szivacsba és nem tudom, hogy, de elhajlott a vége... Köszönöm a tanácsod, de szerintem, most félrerakom egy időre és majd újra elkészítem a panelt...később, mert ez volt az utolsó ekkora panelem.
(#) hobbydcc hozzászólása Nov 26, 2013 /

Sziasztok!

Segítségeteket kérném az alábbi képen található hangszínszabályzó mőködésének jobb megértéséhez:

1) mekkora az áramkör erősítése? Az én véleményem az, hogy a bemeneti OPA A=1 mert negatív visszacsatolt és Rb=Rv (=0), a második OPA is negatív vcs, de ott Rb és Rv változik ??? (Rb=R1+P2bal+R3 Rv=P2jobb+R2 ??) sajnos elvesztem a kondik és ellenállások között...

2) a potik melyik végállásában a legnagyobb a mély/magas kiemelés? Szeretném (helytakarékosság) miatt elhagyni a potikat, és a lehető legnagyobb mélykiemelést szeretném fixen.

Előre is köszi a válasz(oka)t: hdcc
(#) Ge Lee válasza hobbydcc hozzászólására (») Nov 26, 2013 / 1

A1 csak impedanciát illeszt (emitterkövető). A kiemelés akkor a legnagyobb, ha a potik csúszkája a bemenet irányában van, tehát R1 és C4 felé van tekerve. Hogy mennyi arról csatoltam képet.

hszin.jpg

(#) hobbydcc válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Nagyon szépen köszi a segítséget !
(#) wnorbert válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

ESR mérőm az bizony nincsen Addig megvan nekem is hogy a kékekkel lehet gond Azért köszönöm.
(#) Ge Lee válasza wnorbert hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Ha benézel a topikjába tettem fel egy egyszerű (de nagyszerű) kis rajzot, fillérekből megvan, bármikor szükség lehet rá. Az sem lényeges ha nem pontos a skála, mert a gyakorlatban nem egy pontos mérést kell vele végrehajtani, hanem 30-500%-os eltérést kell detektálni.
(#) sancy0814 hozzászólása Nov 27, 2013 /

Sziasztok!
Kérdésem volna a következő ,épiteni szeretnék egy fejhallgató erősítőt (hordozhatót)és van egy ic -m is,csak találtam kettő kapcsolást is .Szerintetek melyik lenne a jobb.
Régebben csináltam TDA-t is meg AN -est is ,csak nagy volt az alapzaja ezért gondoltam erre hátha jobb valamivel.
Segitségeteket köszönöm előre is.
(#) wnorbert válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Jól hangzik, a cél érdekében szívesen építek hozzá eszközt. Hol is találom ezt pontosan? Amúgy akkor multiméterrel hiába méricskélek bármit is, ez gondolom itt mindenki számára evidens...
(#) Koncsar hozzászólása Nov 27, 2013 /

Sziasztok! Szép estét. Egy gyors kérdés. Emitter vagy source ellenállásnak melyik jobb 5 Wattosban a hengeres vagy a kerámiaházas téglatest alakú? Köszi.
(#) operable hozzászólása Nov 27, 2013 /

Sziasztok!
Ma belet törött az (autó)erősítömbe az RCA dugó. Sajnos a belsejét nem tudtuk normálisan kiszedni, igy kiforrasztottam az RCA aljzatot, és külső kábeles aljzatot raktam bele. De valamiért, ha elkezdem üvöltetni, akkor akkor 1-2 másodpercenként elmegy a mély. Néztem mikor elmegy felvillan a piros safe led-em is. Vajon mi lehet a gond? hídba van kötve, és csak a láda.
(#) Ge Lee válasza wnorbert hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

A kereső nem csak nekem működik. Bővebben: Link
(#) kozm-x hozzászólása Nov 28, 2013 /

Sziasztok!
Még új vagyok itt, és kissé laikus is!
Kaptam egy épített erősítőt, megpróbáltam beüzemelni és egy kis hangszóró bánta az egészet.
Rámértem a hangfal kimenetre és 42V egyenfesz van rajta, ami a nyák tápja.
Ezt mi okozhatja?
Köszi!!!
(#) Buvarruha válasza kozm-x hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Hibás végtranzisztor, meghajtó tranzisztor, szakadt emitterellenállás stb. Elég sok oka lehet, méregetni kell az alkatrészeket.
(#) lukacsp válasza kozm-x hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Szia!
Meghibásodott félvezető alkatrész(ek), és / vagy érintkezési hibák okozhatják a hibát.
(#) sleepwalker21 hozzászólása Nov 28, 2013 /

Üdvözlet az Uraknak! Szintén új vagyok bár rég olvasgatom a topikokat tudást gyűjtve . Kis segítséget kérnék . Adott egy gitár torzító pedál , annak is a végerősítő része , egyszerű egy tranzisztoros megoldás , nos az áramkör tökéletesen működik ahogy kell , egy aprócska gondot leszámítva : fogja a rádiót , de nem is szép magyar nyelven hanem valami orosz - ukrán vagy miféle adót . Maga az áramkör egy kis fém dobozban kapott helyet , minden benne van , 9 voltos elemről üzemeltetve , egy ki és bemenet van rajta , és két potméter . A kisérletezgetés közben arra jutottam ha a kimeneten a föld és jel közé egy 330 pF -os kerámia kondit teszek negyedére csökken a zavar (ábra mellékelve). Természetesen szinte kiirthatatlan a dolog , egyszerűen bosszantó a dolog . Esetleg lehetséges hogy a gitár vagy annak kábele szedi össze? Egyébként a torzító egy kis számítógép hangfalra van rákötve jelen pillanatban gyakorlás céljából , számítógép vonalbenetére kötve a dolog még borzalmasabb Nos körülbelűl ennyi , segítségetek előre is köszönöm!
(#) petemazi válasza sleepwalker21 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Szinte minden esetben a kábel vagy a gitár okozza, természetesen ha a pedál megfelelően árnyékolva van. tekerd le koppra a hangerőt, vagy a hangszínt a gitáron, esetleg próbáld ki más kábellal, aztán meglesz a gond.
Ja, és az opa 6-7 lábai közé egy 47pf segíthet.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
(#) Agépész válasza sleepwalker21 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Én is megépítettem ugyanezt a kapcsolást, csak a kapcsolónál lévő részen módosítottam. Az átmeneti doboza, amiben van, nem árnyékolt (még), de így sincs jelentős zaja. Ha a gitár le van tekerve teljesen, akkor lehet hallani a be és kikapcsolt állapot közötti különbséget, de játék közben ez nem észrevehető.
(#) wnorbert válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Köszönöm, köszönöm, és elnézést, tudatlan vagyok én itt még Megvizsgálom a rajzot.
Üdv: Norbi
(#) painkiller23 hozzászólása Nov 28, 2013 /

Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Van nekem egy Sony MHC-Rg222-es hifim levettem a panelvédő borítást és sajna hozzá ért egy 75 ohm-os anttenna zsinór és elhalgatott. Működni működik bekapcsol meg miegymás csak hangot nem ad ki. Valaki nem tudja h mi lehet a baj? és hogy egyáltalán lehet -e még javítani vagy ne is próbálkozzak vele? Lenne még valami ha nem lehet javítani akkor van egy autós erősítőm Cougar C 600.2 tipusú 1200w-os 2 csatornás. Ehhez kapcsolodó kérdésem pedig a következő lenne:Össze lehet hozni a hifit és az erősítőt úgy hogy az erősítő adná a hangot mivel a hifi nem ad semmi hangot?
(#) Koncsar válasza painkiller23 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Szia! Ha a Hifi nem ad hangot, akkor az erősítő sem fog. Ezért kár összehozni.
Következő: »»   1454 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem