Fórum témák
» Több friss téma |
A 3 láb földre kötése így biztos nem jó. Akkor minek elé a feszültség állítási lehetőség. Lehet fixen testre kötni, vagy a szintállítóra kötni. A kettő együtt nem megy. A kondenzátor a szintállító potenciométert hidegíti a bemenetet, hogy innen váltó jelek ne juthassanak az erősítő láncba.
Igen, ebben a cikkben azt írja, hogy az az áramellátása, de ha megnézed a kapcsolási rajzát ITT akkor azt nem mutatja, hogy mit kell oda bekötni. Én erről annyit tudtam leolvasni, hogy kell neki egy +5 Voltos táp, ugye hozzá a föld és az "In", a frekimérő bemenete. Ezek közül egyiket sem kell oda kötni. Én néztem el ennyire?
Azt eddig is tudtam, hogy az a 3-as láb ott nem jó, az lenne a kérdés, hogy hogyan kellene azt ott kötni? A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
Adjál a frekvenciamérőnek egy stabkockával stabilizált 5V-ot és kész. Nem fontos éppen a kijelölt helyről venni a tápot. A műveleti erősítőnél pedig szakítsd meg a testre kötést a 3-as lábnál.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
Vagy egyiket, vagy másikat. külön külön mindkettő jó, de ha a 3 lábat testre kötöd, akkor felesleges a potméter és a kondi sem kell, nics szerepe.
Célszerűbb a 3-as lábat a potira kötni, testrekötés ekkor nem kell. Mert a kimenőjel egyenszintje eltolható vele, ez praktikus.
Köszönöm a válaszokat. Ugyan arról 7805-ösről is kaphatja az 5V-os feszt a frekvenciamérő, amiről a MAX038-as kapja?
MAX038-ast Mo.-n hol lehet venni? Egy helyen találtam, ott 6000 Ft egy darab.
Ebay-en kb 3000ft-ért kapsz Kínaból.
Láttam, hogy ott van annyiért is, csak nem tudom, hogyan utaljam el oda a pénzt.
Ebay reg, meg paypal reg kell hozzá. Nézz be a rendelés külföldről topikba, segítenek.
Köszi, úgy lesz.
3,5VA-es transzformátor elég ehhez a függvénygenerátorhoz?
Szia!
Én jó ideje gyötröm a MAX038-at. Szuper jó kis függvénygenerátort lehet vele építeni, csak nagyon oda kell figyelni a nagyfrekvenciás tervezésre. Az elmúlt télen építettem egy generátort, ami 30MHz-ig megy és sweep-elhető. Megnézheted itt: Bővebben: Link Azóta tovább fejlesztettem. A rotary kapcsolókat kiváltottam elektronikus encoderekkel és a frekvencia meghatározó elemeket (kondikat) átterveztem SMD-re és analóg multiplexeres kapcsolóra, hogy a parazita induktivitások minimalizálva legyenek. Az új tervezés modulálható AM, FM, PWM üzemmódban. A moduláló jel a teljes hangfrekvenciás tartományban lehet szinusz, négyszög, háromszög és külső jelforrás. A MAX038 frekvencia tartománya 8 fokozatban 0.3Hz-től 30MHz-ig állítható, és 1:300 arányban sweep-elhető, bármelyik sávban. Marker és szinkron jel kimenetek vannak a wobbler-es üzemmódhoz. A kimenete DC-80MHz video erősítő, 20Vp-p mellett. A kimeneti szint szabályozás elektronikus, nem potis, és a kimeneti offszet is szabályozható. Frekvenciamérővel ellátott. Ennyit röviden a paraméterekről. A készülék egy nullszériás panelen már működik. Most rakom össze a második, már teljesen letisztázott példányt. Szeretném közzétenni egy cikk formájában itt a HE-n. Ezen dolgozom most éppen gőzerővel, már a célegyenesben, de a Téged érdekel akkor szívesen megosztom a terveket előzetesben. A kapcsolási rajzok és a nyák tervek már véglegesek. Még alkatrész lista összeállítás és a cikk szöveges megfogalmazása van hátra. Üdvözlettel, papus51 Külön TTL szintű kimenete van, nem a MAX038 TTL-je, ami bezavarhat.
További képek itt: Bővebben: Link
Attól függ, a kimenete mennyi terhelést kap. És a tápfeszültség stabilizátorok is felemésztenek valamennyit. Meg a frekimérő is. Ha nem Ohm-os nagyságrendű terhelést kap, hanem jóval nagyobbat, talán elég lehet. De én nagyobb trafót választanék.
Nagyon alacsony a kimenő ellenállása, célszerű lenne 50 Ohm-ra növelni.
A trafónak hány Voltosnak kell lennie? A 7805 8V és 20V között működik, a 7815 pedig 17V és 30 V közt. Van egy kerek 20 Voltos trafóm, arról el menne mind a 2 IC? Vagy vegyek valahol olyat, amin van egy 12 Voltos és egy 24 Voltos kimenet?
Idézet: „arról el menne mind a 2 IC?” Itt 4 féle tápfesz van. +5V, -5V, +15V, -15V. A stabkockáknak általában minimum 3V fesz többlet kell, ennél több csak veszteség, jobban melegszik. Mert a többletet elmelegíti. Tehát pld. a 7805 -nek min. 8V fesz kell, amennyivel több, annyival jobban melegszik. Trafó erre is dolgozik. A 20V trafód középleágazásos? A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
Tudom, hogy 4 IC kell bele. Fogalmam sincs, hogy milyen a trafóm, nem látszik rajta. Van két bemenete meg 2 kimenete
Akkor nem kozepleagazasos
Nem akarlak megsérteni, és ne is haragudj meg érte, de az írásaidból az jön le, hogy kezdő vagy. Én azt mondom, kezdj valami könnyebb függvénygenerátorral, a MAX038 nem kezdőknek való. Monduk egy XR2206-al. Bővebben: Link
Ide minimum 2x18V vagy több trafó kell, vagy 36V középleágazásos.
A 7805, 7905 is kaphat 18V-ot, valószinűleg nem sok a MAX038 fogyasztása, így kevésbé melegszenek. A melegedés a stabkockán átfolyó áramtól is függ, ezt előbb nem írtam. Tehát ha kevés áram folyik, akkor megengedhető nagyobb feszültségtöbbet is.
Visszautasítanám az ajánlatod, bár gondolkoztam rajta, hogy inkább másikat építek, de az nem ennek a bonyolultsága miatt volt. Ez sem bonyolult, itt a tápellátással vacakolok, ugyanis próbálok a legolcsóbban kijönni belőle, megpróbálom azt felhasználni ami itthon van.
Most látom, az eredeti nem középleágazásos trafóval van, csak így egyutas egyenirányítás lesz. Azt javaslom, próbáld az eredeti rajz szerint a 20V-os trafóddal, kiderül jó-e. Nézd meg, hogy max terhelésre elég marad-e a stabkockák bemenetén a fesz, és a szűrés-hullámosság megfelelő-e. Egyutas egyenirányításnál lényegesen hatékonyabb szűrés kell, ezért ellenőrizd ennek megfelelőségét.
Rendben. Amúgy itt miért csak egyutas egyenirányító van? Erre nem jöttem rá.
Idézet: „Egyutas egyenirányításnál lényegesen hatékonyabb szűrés kell” Kétutast egyenirányítóval, pontosabban Graetz-hiddal megvalósítható lenne? A 7805 és a 7815 biztos működne, gondolom a negatív párjaik szintén.
Graetz híddal kevés lenne a feszültség. Az eredeti cikkben feszültségkétszerezős, ezért egyutas egyenirányítás van, így lehet esetleg jó a 20V trafó.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
Ebben a kapcsolásban Bővebben: Link mekkora az R9-es és az R18-as ellenállás értéke? Az R18-as a Duty Cycle-t állítja, az R9-es ellenállás is ott van mellette.
Valamint az R1 és az R2 sincs megadva (MAX038-as IC 3-as, 4-es láb).
R1 és R2 értéke nem kritikus. AZért van rájuk szükség, hogy a MAX038 A0 vagy A1 bemenete stabilan logikai "1" állapotban legyen ha a kapcsoló nem zárja nullára.
Sziasztok!
Az "A 220k" Ohmos potméter milyen? Valahol az A jelzés lineárist, valahol logaritmikus jelent.
Az "A" lineáris ,a "B" logaritmikus.
Köszönöm a választ.
Itt van rá egy példa. Még a pdf fájlban is fordítva van.
Sajnos van ilyen. Ezért (is) kell megnézni az adatlapokat. Műszerbe ritkán kell log potméter.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |