Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   34 / 61
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

A 3 láb földre kötése így biztos nem jó. Akkor minek elé a feszültség állítási lehetőség. Lehet fixen testre kötni, vagy a szintállítóra kötni. A kettő együtt nem megy. A kondenzátor a szintállító potenciométert hidegíti a bemenetet, hogy innen váltó jelek ne juthassanak az erősítő láncba.
(#) whitedrago válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Igen, ebben a cikkben azt írja, hogy az az áramellátása, de ha megnézed a kapcsolási rajzát ITT akkor azt nem mutatja, hogy mit kell oda bekötni. Én erről annyit tudtam leolvasni, hogy kell neki egy +5 Voltos táp, ugye hozzá a föld és az "In", a frekimérő bemenete. Ezek közül egyiket sem kell oda kötni. Én néztem el ennyire?

Azt eddig is tudtam, hogy az a 3-as láb ott nem jó, az lenne a kérdés, hogy hogyan kellene azt ott kötni?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) kadarist válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Adjál a frekvenciamérőnek egy stabkockával stabilizált 5V-ot és kész. Nem fontos éppen a kijelölt helyről venni a tápot. A műveleti erősítőnél pedig szakítsd meg a testre kötést a 3-as lábnál.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Vagy egyiket, vagy másikat. külön külön mindkettő jó, de ha a 3 lábat testre kötöd, akkor felesleges a potméter és a kondi sem kell, nics szerepe.
(#) nagym6 válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Célszerűbb a 3-as lábat a potira kötni, testrekötés ekkor nem kell. Mert a kimenőjel egyenszintje eltolható vele, ez praktikus.
(#) whitedrago válasza pucuka hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Köszönöm a válaszokat. Ugyan arról 7805-ösről is kaphatja az 5V-os feszt a frekvenciamérő, amiről a MAX038-as kapja?

MAX038-ast Mo.-n hol lehet venni? Egy helyen találtam, ott 6000 Ft egy darab.
(#) kocsgab002 válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Ebay-en kb 3000ft-ért kapsz Kínaból.
(#) whitedrago válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Láttam, hogy ott van annyiért is, csak nem tudom, hogyan utaljam el oda a pénzt.
(#) kocsgab002 válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Ebay reg, meg paypal reg kell hozzá. Nézz be a rendelés külföldről topikba, segítenek.
(#) whitedrago válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Köszi, úgy lesz.
(#) whitedrago hozzászólása Nov 27, 2013 /

3,5VA-es transzformátor elég ehhez a függvénygenerátorhoz?
(#) papus51 válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Szia!
Én jó ideje gyötröm a MAX038-at. Szuper jó kis függvénygenerátort lehet vele építeni, csak nagyon oda kell figyelni a nagyfrekvenciás tervezésre.
Az elmúlt télen építettem egy generátort, ami 30MHz-ig megy és sweep-elhető.
Megnézheted itt: Bővebben: Link
Azóta tovább fejlesztettem. A rotary kapcsolókat kiváltottam elektronikus encoderekkel és a frekvencia meghatározó elemeket (kondikat) átterveztem SMD-re és analóg multiplexeres kapcsolóra, hogy a parazita induktivitások minimalizálva legyenek.
Az új tervezés modulálható AM, FM, PWM üzemmódban. A moduláló jel a teljes hangfrekvenciás tartományban lehet szinusz, négyszög, háromszög és külső jelforrás.
A MAX038 frekvencia tartománya 8 fokozatban 0.3Hz-től 30MHz-ig állítható, és 1:300 arányban sweep-elhető, bármelyik sávban.
Marker és szinkron jel kimenetek vannak a wobbler-es üzemmódhoz.
A kimenete DC-80MHz video erősítő, 20Vp-p mellett. A kimeneti szint szabályozás elektronikus, nem potis, és a kimeneti offszet is szabályozható.
Frekvenciamérővel ellátott.

Ennyit röviden a paraméterekről.
A készülék egy nullszériás panelen már működik.
Most rakom össze a második, már teljesen letisztázott példányt.
Szeretném közzétenni egy cikk formájában itt a HE-n. Ezen dolgozom most éppen gőzerővel, már a célegyenesben, de a Téged érdekel akkor szívesen megosztom a terveket előzetesben. A kapcsolási rajzok és a nyák tervek már véglegesek. Még alkatrész lista összeállítás és a cikk szöveges megfogalmazása van hátra.

Üdvözlettel,
papus51

Külön TTL szintű kimenete van, nem a MAX038 TTL-je, ami bezavarhat.
(#) papus51 hozzászólása Nov 28, 2013 /

További képek itt: Bővebben: Link
(#) nagym6 válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Attól függ, a kimenete mennyi terhelést kap. És a tápfeszültség stabilizátorok is felemésztenek valamennyit. Meg a frekimérő is. Ha nem Ohm-os nagyságrendű terhelést kap, hanem jóval nagyobbat, talán elég lehet. De én nagyobb trafót választanék.
Nagyon alacsony a kimenő ellenállása, célszerű lenne 50 Ohm-ra növelni.
(#) whitedrago hozzászólása Nov 28, 2013 /

A trafónak hány Voltosnak kell lennie? A 7805 8V és 20V között működik, a 7815 pedig 17V és 30 V közt. Van egy kerek 20 Voltos trafóm, arról el menne mind a 2 IC? Vagy vegyek valahol olyat, amin van egy 12 Voltos és egy 24 Voltos kimenet?

Idézet:
„arról el menne mind a 2 IC?”

Itt 4 féle tápfesz van. +5V, -5V, +15V, -15V.
A stabkockáknak általában minimum 3V fesz többlet kell, ennél több csak veszteség, jobban melegszik. Mert a többletet elmelegíti. Tehát pld. a 7805 -nek min. 8V fesz kell, amennyivel több, annyival jobban melegszik. Trafó erre is dolgozik.
A 20V trafód középleágazásos?
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
(#) whitedrago válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Tudom, hogy 4 IC kell bele. Fogalmam sincs, hogy milyen a trafóm, nem látszik rajta. Van két bemenete meg 2 kimenete
(#) gtk válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Akkor nem kozepleagazasos
(#) kocsgab002 válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Nem akarlak megsérteni, és ne is haragudj meg érte, de az írásaidból az jön le, hogy kezdő vagy. Én azt mondom, kezdj valami könnyebb függvénygenerátorral, a MAX038 nem kezdőknek való. Monduk egy XR2206-al. Bővebben: Link

Ide minimum 2x18V vagy több trafó kell, vagy 36V középleágazásos.
A 7805, 7905 is kaphat 18V-ot, valószinűleg nem sok a MAX038 fogyasztása, így kevésbé melegszenek. A melegedés a stabkockán átfolyó áramtól is függ, ezt előbb nem írtam. Tehát ha kevés áram folyik, akkor megengedhető nagyobb feszültségtöbbet is.
(#) whitedrago válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Visszautasítanám az ajánlatod, bár gondolkoztam rajta, hogy inkább másikat építek, de az nem ennek a bonyolultsága miatt volt. Ez sem bonyolult, itt a tápellátással vacakolok, ugyanis próbálok a legolcsóbban kijönni belőle, megpróbálom azt felhasználni ami itthon van.

Most látom, az eredeti nem középleágazásos trafóval van, csak így egyutas egyenirányítás lesz. Azt javaslom, próbáld az eredeti rajz szerint a 20V-os trafóddal, kiderül jó-e. Nézd meg, hogy max terhelésre elég marad-e a stabkockák bemenetén a fesz, és a szűrés-hullámosság megfelelő-e. Egyutas egyenirányításnál lényegesen hatékonyabb szűrés kell, ezért ellenőrizd ennek megfelelőségét.
(#) whitedrago válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Rendben. Amúgy itt miért csak egyutas egyenirányító van? Erre nem jöttem rá.

Idézet:
„Egyutas egyenirányításnál lényegesen hatékonyabb szűrés kell”

Kétutast egyenirányítóval, pontosabban Graetz-hiddal megvalósítható lenne? A 7805 és a 7815 biztos működne, gondolom a negatív párjaik szintén.

Graetz híddal kevés lenne a feszültség. Az eredeti cikkben feszültségkétszerezős, ezért egyutas egyenirányítás van, így lehet esetleg jó a 20V trafó.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
(#) whitedrago hozzászólása Nov 30, 2013 /

Ebben a kapcsolásban Bővebben: Link mekkora az R9-es és az R18-as ellenállás értéke? Az R18-as a Duty Cycle-t állítja, az R9-es ellenállás is ott van mellette.
Valamint az R1 és az R2 sincs megadva (MAX038-as IC 3-as, 4-es láb).
(#) papus51 válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 30, 2013 / 1

R1 és R2 értéke nem kritikus. AZért van rájuk szükség, hogy a MAX038 A0 vagy A1 bemenete stabilan logikai "1" állapotban legyen ha a kapcsoló nem zárja nullára.
(#) whitedrago hozzászólása Dec 18, 2013 /

Sziasztok!
Az "A 220k" Ohmos potméter milyen? Valahol az A jelzés lineárist, valahol logaritmikus jelent.
(#) Leraz válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Az "A" lineáris ,a "B" logaritmikus.
(#) whitedrago válasza Leraz hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Köszönöm a választ.
Itt van rá egy példa. Még a pdf fájlban is fordítva van.
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Sajnos van ilyen. Ezért (is) kell megnézni az adatlapokat. Műszerbe ritkán kell log potméter.
Következő: »»   34 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem