Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Elnézést, de nem találtam olyat, ahol beírhatnám, illetve kérdezhetném....
Fürdőszoba...megunván a gyakori izzócserét, betekertem fénycsövet. Megdöbbenve tapasztalom, hogy kikapcsolt állapotban ütemesen felvillan, bekapcsolva pedig szabályosan világít. LED-es lámpát betéve kikapcsolt állapotban, igen halványan, de világít, bekapcsolva rendesen világít. Az izzó - látszólag -szabályosan működik. Az izzó foglalathoz két kábel megy. Hát ez igencsak nem értem...(
Valószínűleg világítós kapcsolód van, annak a nyugalmi árama okozza.
Akkor ott kell lennie valami szivárgó áramnak...
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
Csatlakozom az előttem szólókhoz, mert én láttam már olyat, hogy a friss vakolaton szivárgott át áram.
Üdv!
Valaki eltudná magyarázni hogy bizonyos hangfalaknál az impedancia érték miért úgy van meg adva, hogy 4-8-ohm??? Mert egyszerre a kettő szerintem nem lehet , vagy arra utal hogy 4 Ωtól 8 Ωig terjedő impedanciájú erősítőt lehet rá kötni??
Most nézem csak, hogy a tápban alapból LM317 van Kicsit szegényes ez a rajz, azzal az egy trimerrel, ami a rajzon van ebben a felállásban feszültséget lehet állítani a táp részben, ugye? Illetve még egy olyan kérdés merült fel, hogy ha hosszútávon benne van az a két aksi, amit a rajz is jelöl, hogy terepen lehessen dolgozni vele, nem megy tönkre? Arra gondolok, hogy itt semmi szabályzott töltés nincs, rá van kötve a tápra, aztán jónapot...
Tiszteletem az Uraknak,és Hölgyeknek!
Legyél olyan kedves és az apróban folytasd. -moderátor- A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
Nem, mert a vas aránylag jól vezeti az áramot. A transzformátor belsejében levő vasban a tekercs áramot indukál, ami lényegében egy rövidrezárt menet, ami a vasat melegíteni fogja. Ezért igen nagy lesz a vasveszteség.
Hogy ez ne így legyen, a vasat szilíciummal ötvözik, ami szigetelő anyagként megakadályozza, vagyis lényegesen lecsökkenti a vasban az örvényáramok kialakulását. A 4 % körüli szilícium tartalmú vasötvözetet nevezik trafólemeznek, ezzel az anyaggal lehet jó hatásfokú transzformátort építeni. Ezen fellül még több technológiai eljárás is növeli a hatásfokot, csökkenti a veszteségeket, így a lemezelés, illetve a lemezhengerlés mikéntje. Ennek megfelelően a trafó lemeze nem egy egyszerű vaslemez.
értem köszi! és hol lehet kapni hozzá vasmagot toroidhoz ? vagy ferrit gyűrű nem alkalmas rá?
A szilícium vas a szerkezeti felépítéséből adódóan nem alkalmas túl nagy frekvenciákra, általában hálózati, és hangfrekvenciákra alkalmas. Más elemekkel ötvözve, porrá zúzva, újrakristályosítva nagyobb frekvenciákra is alkalmas keverék állítható elő, ezek a ferritek. Ezek viszont alacsonyfrekvenciás teljesítmény átvitelre nem alkalmasak.
Hogy kapni hol lehet azt nem tudom, de gugli barátunk biztos segít.
Szia! Itt találod a választ.
Sziasztok! Szeretnék egy olyan szerkezetet kreálni, ami felolvassa nekem, hogy pl hány fok van odakinnt. Lenne egy digitális hőmérő ami mondjuk jelezné, hogy 2fok van, akkor ezt kimondaná nekem.
Sziasztok Quad 405 erősítőt építek és a tekercsel bajban vagyok 1mm-es kellene de nekem csak 0,8-as huzalom van akkor mekkora átmérőre hány menet kell?
6,9uH és 3uH tekercs kell bele.
Szia csak szét kell nézni Bővebben: Link
Nem értem mit hová kell írni bárhogy próbálom nem jön ki az 1mm-es huzallal 16mm testre 25,5 menettel 6,9uH
Pedig egyszerű, de itt vannak az értékek légmagos tekercshez 6,9uH d=10,8mm (1cm átmérőjű légmagos tekercs 0,8-as huzallal) I=25mm, N=21 a 3uH d=10,8mm I=14mm N=11.
Szerintetek egy ilyen dc 10V műszernek a méréshatárát ki lehet terjeszteni 1000V-ra?
Azaz tegyük fel, hogy a belső ellenállása 10Kohm, akkor elvileg 990Kohm-os ellenállást kell vele sorba kötni, ugye? De a pontosabb beállítás miatt érdemes gondolom egy ~100Kohm nagyságrendű trimmert sorba kötni az ellenállással, hogy pontosan be lehesssen állítani.
Hello! Természetesen kilehet terjeszteni a méréshatárt. De azt is figyelemebe kell venni, mit is mérnél, milyen a műszer érzékenysége. Mert 10V/10kohm az 1mA. Ami 1000V esetében már 1W fogyasztással rendelkezik. Vagy is ha az 1000V mögött "nincs teljesítmény", terhelni fogja a mérést. (Amúgy mindenképpen terheli, csak a mérték és a megkívánt pontosság a kérdés.) Valamint figyelembe kell venni, hogy az előtét ellenállásra mekkora feszültség jut, elviseli-e azt. üdv!
Nem vagyok még képbe mindig ezzel a tekercsekkel! most a szélesség az nem mind1, hogy mennyire van széthúzva a tekercs? és nem értem azt sem, hogy a 16mm-es csévetestre 1-es huzallal 25,5menet akkor, hogy van számolva?
Sziasztok,
Az autóm gyújtásrendszerében meghalt a trafó primer oldala. Sajnos már nem beszerezhető és nem is csereszabatos más típusokkal. Viszont szerelhető, mert 3db csavar tartja össze a két felét. Szerintetek megtudna tekeri egy ilyen trafót egy szakember? A halál oka lehet az, hogy az egyébként olajos trafó az évek során kiszáradt? Ugyanis, mikor kinyitottam, akkor nem folyt belőle olaj, ahogyan kellett volna, hanem száraz volt belül.
Köszönöm!
Igazából nem tudom, hogy mekkora lehet a belső ellenállása a műszernek, csak hasra ütés volt, a számszerű példa miatt. 800V körüli feszültséget kellene neki mérnie. A teljesítmény felvétel nem gond. Ilyen feszültségre 3-5W ellenállás elég? Amúgy mekkora belső ellenállással szoktak rendelkezni az ilyen műszerek? Idézet: „Ilyen feszültségre 3-5W ellenállás elég?” Meg kell nézni a konkrét ellenállás adatlapján! Ránéztem egyre, ott azt írják, hogy a 3W-os 500V-ighasználható. Abból legalább kettő kell sorba kötve. A trimmerrel óvatos legyél, az biztosan nem szereti a nagy feszt!
Tegyél fel egy képet kíváncsi lennek milyen az a trafó. Szerintem cserélhető , hány voltos az autó aksija?
Én sem vagyok jártas a tekercs tervezésben de szerintem a menetsűrűség azért számít, és 16mm-en a 25,5 menet mehet egymásra, vagy próbálj változtatni az adatokon úgy hogy minél egyszerűbbre jöjjön ki. Ha tévednék javítsanak ki.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |