Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 120
(#) philips100 hozzászólása Dec 9, 2013 /

Sziasztok

Kaptam javításra egy páraelszívó panelt.
Egy rezonáns tápegység van benne,ez hajtja meg a két darab párhuzamosan kapcsolt 12V/20W égőt.Kimenő teljesítménye 80W.Képeket csatolom.
Hibás alkatrészt nem találtam benne,diódák jók,ellenállások nem szakadtak..DB3-as diakot kimérni nem tudtam,ezért cseréltem.
Így is csak "zizeg" nem indul el.Terhelés egy 12v/80/100W-os égő.A tranzisztorok 13007 típusúak.
Mit kellene még ellenőriznem?
Köszi a segítséget.
(#) _BiG_ válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Ahogy nézegettem, azt az Ri ellenállás helyébe betennék egy 470 ohmos ellenállás és egy 1 k-s potit sorba és változtatnám a lezárási idő hosszát - rövidíteném. Gyanítom, hogy a gyors lezárás és viszonylag hosszú lezárt időtartam miatt nem alakul ki megfelelő feszültség a kimeneten.
Az általad alkalmazott FET-nek kábé fele a meredeksége, nagyobb gate feszültség kell ugyanakkora draináram kialakításához, pontosabban a változáshoz. Ez a véges kapcsolási idő matt számíthat.
Egy próbát megér.
(#) dani9228 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Oké, köszi! Akkor megpróbálom amit mondtál.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Hello! Így sem változott semmit.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) Ge Lee válasza philips100 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Ha minden alkatrész jó benne akkor annak menni kellene. Ha zizeg az azt jelenti hogy a diac gyújtogat, csak valamiért mégsem tud elindulni. Szokott ezekkel (illetve hasonlóval) ilyen lenni csak fordítva, hogy kisebb teljesítmény esetén nem indul el. Olyankor szoktunk tekerni még 1-1 menetet a gate-ek tekercseire, utána működik. Tehát ha mondjuk 3-3 menet van rajta akkor 4-4 menetre kell megtekerni, ha 4-4 akkor meg 5-5-re.
(#) Tama89 hozzászólása Dec 12, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a képen látható táp javításában.
Kimeneteken nincs mérhető feszültség.
Primer ág elkóig feszültség rendben.
Secunder oldalon véletlenszerűen kiforrasztottam néhány elkót kapacitásuk ezeknek rendben volt.
Ennek ellenére holnap cserélem az összes elkót.
(#) proli007 válasza Tama89 hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Hello! Előbb a nagy kondi melletti böszme szürke ellenállást nézd meg, nem szakadt-e. Mert szemre lesgyanús. Ha ez adja az UC-nek a plusz 310V-ról tápot, akkor azért nem indul el. üdv!
(#) philips100 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Szia,

Köszönöm a tanácsot.
Tranzisztort multimétrrel mértük ki.A diak csere után a táp elindult,de zizegett kb1-2 sec-ig,utána világítottak csak az égők.Második indítás 3-4 sec zizegés után égnek az égők.
A negyedik indítás után csak zizegés van ,égő nem világít.
Nem fet hanem tranzisztor van benne.3 menet a bázis tekercse.Megpróbálok rátekerni 4 menetet.
üdv
(#) Tama89 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Szakadt volt.
Cseréltem és elindult a táp.
Összes elkó cserélve, remélem újabb 5-6 évig nem lesz gond vele.
köszönöm a segítséget.
(#) dani9228 hozzászólása Dec 22, 2013 /

Üdv! Tudnátok ajánlani egy olyan kapcsolóüzemű tápegységet amelynek a tápfeszültsége 12,6V-tól 7V-ig változik, és eközben végig stabil 5V-ot ad le 1A-es maximális terhelés mellett. Azért kellene egy ilyen mivel ez egy töltő lenne, és a tápfeszültséget egy akkumulátor szolgáltatná.
Köszi!!
(#) Ge Lee válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Pl. egy XL 4005-el vagy LM2596-al felépített step down tökéletes a feladatra. A kijelzőkkel ellátott ára 9 dollár körül van, amin nincs kijelző az meg kb. a fele. Tettem fel róla képeket ide. Van olyan változata is ami 3 potis, kimondottan akkutöltéshez. A harmadik potival emlékeim szerint azt tudod beállítani, hogy mekkora áram értéknél jelezze a LED a feltöltöttséget.
(#) dani9228 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Köszi, de nekem jò lenne egy egyszerűbb is, pl: egy 555-tél felèpìtett. A kapcsolóüzemű is csak a hatàsfoka miatt kell.
(#) Epeti hozzászólása Dec 24, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék egy Canon nyomtató tápjához... Nincsenek meg a kimenő feszek (24V ill. 32V), vagyis csak részlegesen, 7,5 ill. 10 volt jelenik meg csak... Biztik, ellenállások, diódák, zénerek kimérve... innentől elakadtam... Valami további támpont hogy mit kellene megnéznem még?
(#) Ge Lee válasza Epeti hozzászólására (») Dec 24, 2013 / 1

Ilyen esetben leginkább az elkókat kell végigmérni, illetve visszáramos dióda vagy zéner is okozhatja a problémát.
(#) zsolt7575 hozzászólása Dec 24, 2013 /

Sziasztok !
a segítségeteket szeretném kérni olyan ügyben hogy van egy 13.8. voltos 8.Amperos kapcsoló üzemű tápom 8 db kamerát szeretnék vele működtetni csak attól tartok ha netán meghibásodik neme veri agyon a kamerákat ??
hogy nem -e lehet valami védelmet tenni a kijövő 12 volt ra ??
MEGBÍZHATÓ TÁPOK ??
esetleg valami jó rajzzal tudna-e valaki segíteni.

köszönök mindent előre is
BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK
(#) Epeti válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Köszi szépen a segítséget
(#) Pepu hozzászólása Jan 14, 2014 /

Sziasztok!

Valaki megtudná nekem mondani, hogy sima Push-Pull tápoknál miért kell a kapcsoló elemeket a bemeneti feszültség legalább kétszeresére méretezni?

Lásd a következő ábra: Push-Pull táp

Ha Q2 kapcsol, akkor Q1-re miért 2*Vin jut? Hiszen Q1 felé nem folyik áram, így a trafó Q1 felőli pontja is a középmegcsapolás Vin feszültségen van, nem? Ezért Q1 kollektora és a föld között csak Vin van...

Köszönöm!
(#) gammabuta hozzászólása Jan 18, 2014 /

Sziasztok!

Korábban itt megosztottam milyen olcsó kínai 12 Volt 2 Amperesnek jelzett tápot vettem és az alábbi linken a képeket is megtalálhatjátok:
Korábbi hozzászólásom a képekkel.

Az itt kapott vélemények hatására a műanyag házára vagy 80db 3millis lyukat fúrtam, hogy a levegő tudjon mozogni és kitoljam az élettartamát (eléggé fárasztó munka volt).
A tápot LED-szalag áramellátása végett üzemeltem be, a szalag 1.7 Amper árammal terhelte, de nagyon ritkán kapcsoltam be.

Ma szükség volt a fényre így bekapcsoltam egy fűtetlen helyiségben és ott ment kb. másfél óra hosszat a világítás a tápról majd nagyot pukkant és leverte a biztosítékot.
Ezután már nem működött, amikor kihúztam éreztem, hogy az alja elég forró.

Most szétszedve azt lehet látni, hogy az egyik 220Voltos bemenő vezetékről egyből egy méretes ellenállás megy az első kis tekercs (vagy trafó)-ra és annak az egyik lába el van égve illetve a tekercs másik oldalán az egyenirányító híd diódáihoz vezető NYÁK-részen elégett a fém bevonat.

Lehet ezt még javítani ellenállás cserével és a kiégett NYÁK-rész pótlásával, vagy komoly a baj?
Elég laikus vagyok az erősáramú dolgokhoz, ha roszul fogalmatam elnézéseteket kérem.
(#) Ge Lee válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Annyitól nem fog megjavulni, mert az már okozat volt. Az a 2W-os ellenállás látja el egyben a biztosíték és a lágyindító (NTC) szerepét is, illetve a nyákfóliát is kialakítják biztosítéknak az utóbbi időben. Ha az elfüstölt, akkor ott valami (nagy eséllyel a FET) átment zárlatba.
(#) pittti válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

„...sokmindent nem lehet segíteni, az anyagtakarékos és költséghatékony tervezés iskolapéldája. A méretéből és a zsúfolt elrendezéséből (hűtés úgyszólván nulla) következik hogy tartósan csak a névleges terhelés 50%-ával terhelhető.”

Nem hallgattál rám, pedig ennél világosabban nem lehet leírni. Ezek a tápok a rájuk írt teljesítményt csak névlegesen tudják (mint általában a kínai vackok), és azt sem hosszú ideig.
A furatokkal csak a hűtést oldottad meg, az alultervezést nem!

Nem érdemes javítani, inkább vegyél egy minőségibb gyártmányt.
(#) gammabuta válasza pittti hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Köszönöm,
akkor nem szenvedek sokat vele, bár ha egy ellenállás csere után bírna kisebb áramal terhelve működni az még nem lenne rosz, most, hogy már megvettem ezeket a tápokat így utólag maxium annyit tudok tenni, hogy nem megyek velük 1 amper fölé.
Már a maradék 2-nél ami még működik a 3ból.
(Kötve hiszem, hogy azok is csak azért működnek még mert kb. havonta 10percre használom csak, amikor bemegyek a sufniba, bár az egyiknél már átment a LED-eke fény lilába, az táp probléma is lehet.)
(#) bandi777 hozzászólása Jan 22, 2014 /

Sziasztok!

Tegnap eljött azon dicső pillanat, mikoris megszerztem életem első szkópját. Így ma délután egy kiadós ismerkedést, gyakorlást követve nekiestem az átmeneti "labortáp"-omnak, ami tulajdonképpen egy LM2567T szabályozható feszültségű IC gyárilag ajánlott kapcsolása. És egy számomra értelmezhetetlen jelenséget tapasztaltam: Mikor a kimenő fesz kb. 2 és 6 V közötti (terhelés két karácsonyfaizzó: 150-300mA), akkor miután kinyitott az IC, 2μs múlva ismét lezár kb. 600ns-ra majd megint újranyit, és innét minden rendellenesség nélkül megy tovább. Ahogy 2V-ról növelem a kimeneti feszültséget, a 600ns folyamatossan csökken nullára. És ezzel párhuzamossan sípol az elkó. Mindez független a betáplálástól (ólomakksi/laptoptáp). Ezt vajon mi okozhatja?

Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) Kenus hozzászólása Jan 25, 2014 /

Sziasztok!
Hozzám került egy Panasonic VHS-DVD combo. A tápja hibás, nem indul el.
Volt már javítva, a mellékelt képen a D11156 pozíciószámú diódát cserélték /elcsípem a lábat, ráforrasztok módszerrel / Valami speciális dióda lehet, egy zéner és egy dióda katódokkal szembe fordítva, a szitázás szerint. Egy 9920-as diódát raktak a helyére.
Találtam benne két púpos tetejű elkót, azokat kicseréltem, a biztosítékot nem veri ki, de továbbra sem működik. A tápban az MR1722-es IC van.
A kapcsolóüzemű tápok javításában nincs gyakorlatom, szíves vennék minden segítséget, ötletet, hogy életre tudjam kelteni a készüléket, mert egyszerűen át tudnám tenni analógból, digitálisba a régi családi emlékeket.
Előre is köszönök minden hozzászólást
(#) DanyyX válasza Kenus hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

A rajzjel alapján az egy bidirekcionális szupresszor dióda, bár elég érdekes fajta, mert az egyik irányba szupresszor, a másikba sima dióda. Szerintem P6KE vagy 1.5KE típus jó helyette, ha hibás, csak tudni kellene a feszültségét.
Nem vagyok a kapcsitápok szakértője, de ez az MR1722 egy all-in típusú áramkör, bennevan a vezérlés és a teljesítménykapcsoló FET is. Alapvető dolgokat végig kellene mérni, megvan-e a 325V DC? az IC-nek nincs-e zárlatba a valamelyik két lába? 1-es, 2-es, 4-es lábak feszültsége a földhöz képest? nem szakadt-e a trafó valamelyik tekercse?
(#) eyess válasza Kenus hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Az egyik dióda az MA2J1110L a másik B0BC9R000008.Az egyik pdf itt van gondolom a másik megkeresése sem gond.
(#) Kenus válasza eyess hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

akkor úgy értsem, hogyha a két diódát sorba kötöm, megkapom az eredeti diódát?
(#) Kenus válasza DanyyX hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

megnézem az általad ajánlottakat
(#) eyess válasza Kenus hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Eredetileg is két dióda kell , hogy benne legyen , és a B0BC9R000008 az zéner dióda.
(#) Kenus válasza eyess hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Órákig bújtam a net-et, több helyen megtalálható a tipusszám, de adatlapot nem találtam.
Annyi derült ki, hogy Panasonic gyártmány, elavult tipus, de se feszültségadat, se ajánlott helyettesítés nincs.
Esetleg Te tudod, hogy hány voltos?
(#) augustin hozzászólása Jan 29, 2014 /

Segítséget kérnék (lehetőleg tevőleges), ugyanis vettem (a NET-en, nem olcsón) két 300 W, és egy 500 W-os kapcsolóüzemű tápot +-50 V feszültségre.
Namármost a tápok kb. 30%-os terhetésnél (ohmikus) egyszerűen lefulladnak, 25-30 %-os
feszültségesést mértem rajtuk.
Mondjuk az hab a tortán, hogy az 500 W-os +-60 V-ra sikeredett....
Ez így részemre használhatatlan (erősítő táplálására kellett volna).
Léhét, hogy én voltam túl igényes?
Anno tekertem egy sima toroid trafót, az teljes kiterhelésnél (280 W) 2 (kettő)% feszültségesést
produkált.
Igaz, hogy a tervezett szekunder feszültségen.....
Üdv: Gyula
Következő: »»   41 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem