Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2182 / 3965
(#) kasas hozzászólása Dec 11, 2013 /
 
Ha 460 VA van megadva egy rádiós konnektoron akkor miért 1500W osnak van megadva a teljesítménye?
Hogy lesz a 460VA ből 1500W ? Ja és 6A os biztosíték van benne az jó?
(#) maria hozzászólása Dec 11, 2013 /
 
Akkor nincs valasz???
(#) bbalazs_ válasza maria hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
A lednek van nyitofeszultsege es ARAMA, amivel hajtani kell. A feszultseg, amit rakotsz (ha allando) kialakit egy bizonyos aramot. Ha a feszultseget megnoveled, az aram is megnovekszik, ez a LED ido elotti halalahoz vezethet hamarosan.
Ha csak magasabb feszrol szeretned jaratni ugyanazt a ledet, akkor koss eleje ellenallast. Hogy mekkorat, arra van segedprogram itt az oldalon fent.
(#) bbalazs_ válasza maria hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Itt nagyon nem szeretik a kovetelozo, turelmetlen embereket.
(#) depi52 hozzászólása Dec 11, 2013 /
 
Nekem valaki tudna pár szót szólni a kérdésemhez biampal kapcsolatosan előző oldalon van.
(#) usane hozzászólása Dec 11, 2013 /
 
Hello!

RF modulokkal kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Az érdekelne mekkora távolságon működnek szabad téren.
Esetemben egy 5dBm-es adó és egy -109dBm-es vevő lesz ha elég jó a hatótáva, de nem találtam átváltást a távolság és az RF teljesítmény között.
Valaki tud segíteni?
(#) kadarist válasza usane hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Szia!
Milyen antennát használsz? Saját nyák-antennát vagy külsőt?
(#) Zaustuv hozzászólása Dec 11, 2013 /
 
Sziasztok!

Eddig nem igazán építettem áramköröket, csak mikrovezérlőket programozgattam, vagy ami analóg áramkört ki akartam próbálni, azt próbapanelon építettem meg. Most azonban egy erősítős projektemet végiggondolva úgy érzem, eljött a változás ideje.
Ha hosszútávon komolyabb terveim vannak az elektronikán belül, és IC-ket is akarok forrasztani, mit érdemes beszereznem? Nincs túl nagy helyem: egy 80x120 cm-es munkaasztalom van csak, amin dolgozni tudok.
A nyák legyártását és a fúrást egyelőre másra bíznám.
(#) kadarist válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Szia!
Idézet:
„IC-ket is akarok forrasztani”

Forrasztópáka és forrasztóón kellene.
(#) Gafly válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Nézz körül a műhely topic-ban. Egy használható páka mindenképpen kell. Multiméter is. Pár kéziszerszám.
Mit értesz komolyabb tervek alatt?
Gondold át, hogy mekkora összeget tudsz/akarsz belefektetni?
Mondjuk 10.000 Ft és 1.000.000 Ft között minden belefér a meghatározásodba (oszcilloszkóp, stb, stb...).
Ne ijedj meg, nem kell sok dolog. Kis gondolkozással sok mindent meg lehet oldani...
(#) qvasz2 válasza depi52 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Szerintem ez egy tévút:nincs jobb hangja, de sokkal bonyolultabb. Nem is hiszem, hogy elterjedne.
(#) Zaustuv válasza Gafly hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Szkópom és multiméterem már van (kettő is). A labortáp hiányzik még az alapeszközök közül, de gyakorlatilag ahhoz is megvan mindenem, kivéve egy forrasztóállomást... (mármint hogy anélkül nem tudom a labortápot se összerakni).
De nem tudom, kezdőként milyen forrasztóállomást érdemes néznem. Ez a legnagyobb dilemmám. Van spórolt pénzem, 20-30e között rá tudnák költeni egyre, de akkor már olyant szeretnék, ami megbízható, állítható hőmérsékletű, és könnyű használni.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) depi52 válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Remélem tapasztalatból mondod. Tervbe van nekem hangfal vásárlás, és lehet olyan biampos lesz, de erősítő marad a jó kis TDA7294-es.
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Azért nem találsz átváltást a teljesítmény, és az összeköttetés távolsága között, mert nincs. A teljesítmény, a vevő érzékenysége csak egy összetetevő az összeköttetés teljesítmény mérlegében. Van még benne antenna nyereség, kábel csillapítás, és a legfontosabb a szakaszcsillapítás. Ez utóbbi meghatározására vannak módszerek, amiket ismerni kell, a legegyszerűbb esetben szabadtéri csillapítással számolnak, azonban ilyen a föld felszínén nincs. Ez olyan, mint az autó sebességének szemmel való saccolása. Gyakorlott szakember aránylag eltalálja, de az egyszerű ember nem. Ilyenkor olvasható az adatlapon (elég megtévesztő módon) hogy akár 100 m is lehet.
De ha érdekel a téma, van saját topikja. Olvasgasd.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) efraim válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Ha kezdő vagy, akkor elégedj meg a legolcsóbb pákával és építs magadnak egy forrasztóállomást. Itt a fórumon találsz leírást. Azzal is tanulsz.
(#) qvasz2 válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Olvasnivaló: Bővebben: Link
(#) usane válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Hello!

Amiket néztem azok nyákantennásak, vagymaximum egy 10cm-es drótot tudnék rátenni.

pucuka:
Olvastam, hogy sokmindentől függ, azért kérdeztem, hogy van-e valakinek tapasztalata ilyen modullal. Mint említettem kadaristnak, saját nyákantennás lenne, illetve maximum egy pár centi drót mint antenna. A nyákantennának nem tudom a nyereségét, meg a drótokét sem, itt jönne a képbe a tapasztalat, akinek van.
Nem találtam topikot róla, de lehet, hogy roszz kulcsszóval kerestem.
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Érdekes. Legalább 8 - 10 topikot számoltam össze, amik ezzel foglalkoznak, csak a keresőbe írd be, hogy RF modulok, vezetéknélküli adatátvitel, RF12, stb. Amúgy rengeteg modul van, csak a HEStoréban is van jónéhány. Azt sem tudjuk, milyen modulod van. Ha ilyenekkel (is) szeretnél foglalkozni, alaposan tanulmányozd az adatlapjaikat. Sokkal fontosabb, hogy egyáltalán szóra bírjad őket, mint a hatótávolság. Ezek, mivel nem kész termékek, ritkán van beépített antennájuk, viszont az adatlapjukon általában kitérnek a javasolt megoldásra is. Ha viszont van beépített antennája, arra nem lehet külső antennát tenni.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
(#) demonherceg hozzászólása Dec 12, 2013 /
 
Sziasztok. Van egy PC táp ami Tl494-el van. És véletlenül hozzá ért a bemenő 230V a kimenő GND-hez. És nem akar működni. A TL-t kicseréltem és a teljesítmény tranzisztorokat kimértem és azok jók. A segédtáp működik. Mi lehet a baja?
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Tudom, hogy sokféle van HEstoreban is, meg néztem chipcadban is, még nem választottam ki. Amit néztem azon nyákantenna volt. Mivel a költség kritikus tényező, mert több darab is kell, ezért az 1000-1500 Ft körüli árúakat néztem amikre az említett 5dBm adó és -109dBm vevő teljesítményt írták az erősebbek kb kétszer ennyibe kerülnek és az már kicsit sok lenne. Rákeresek akkor a topikokra, hátha találok valami infot.
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Elég nagy hiba, ha az ár a legmeghatározóbb tényező. Könnyen előfordulhat, hogy olcsó húsnak híg a leve. A választáshoz a feladatot kellene ismerni. nem biztos, hogy megfelelő megoldás, egy játékautó vezérlő.
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Alkalmazás egyszerű. PIC lesz rákötve ami hőmérsékletet mér, és csak OFF és ON jelet kell küldözgetni. Igazából egy termosztát helyettesítő kütyü, csak nem kell tudni állítgatni meg programozni. Egy Q7 RF megtenné, de annak 10k darabja, és fölösleges akkora tudás, ráadásul a hely is kritikus a több vevő egy helyen elrendezés miatt.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Funkcionálisan valóban elegendő egy egyszerűbb is, de akkor is gondoskodni kell arról hogy az ON OFF információ adatcsomagban kerüljön átvitelre.
Rádiósan van gond. Adó mindíg csak egy elehet azonos térben, vevő lehet több is. Viszont felmerül a kérdés, honnan tudja az adó, hogy a megfelelő vevő vette-e a parancsot. Egy modell irányításánál, vagy egy konektor távkapcsolásánál látod, hogy a parancs végrehajtódott-e.
A másik, hogy addig nincs baj, amíg egy térben vannak, de ha az adó vevő között pl. a két hely között beltéri szintkülönbség van. Ilyenkor a szakaszcsillapítás kiszámíthatatlan, elég egy ajtó ki-, be csukdosása a kapcsolat megszakadásához.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Nem kell folyamatos legyen a kapcsolat. A gyári rf termosztátok sem folyamatoan küldik a jelet, hanem szerintem kb 10 másodpercenként, ezért nem baj ha kimarad egy jel. És addig nem fog váltani a vevő amíg ellenkező jelet nem kap. Ami a csillapítást illeti arra gondoltam, ezért kérdeztem, hogy vajon elég-e az adott adó és vevőteljesítmény, van-e valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, de úgy látom vennem kell egyet, és kipróbálnom átmegy-e egy falon, vagy egy födémen a jel.
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Zárt tereken keresztül elég nehéz ügy, előre megmondani nem is igazán lehet. Ez a tapasztalat. Annyira egyedi körülményektől függ, hogy biztosat állítani nem lehet.
(#) zsolti900 hozzászólása Dec 12, 2013 /
 
Sziasztok! Építettem egy TL494-el vezérelt plazma hangszórót. Ez alapján:
TL494 PWM
Érdeklődni szeretnék, hogy a hangminőség mitől függ?
(#) laszlo raduj hozzászólása Dec 12, 2013 /
 
Sziasztok!
Ha 12v-rol 555IC segítségével tölteni szeretnek trafón keresztül 1300uf 200V kondikat , akkor számít a trafó nagysága, befolyásol valamit ha nyaktrafó, egy nagyon kicsi . 220/12V
(#) nagy hoho hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Azok az optokapuk melyek több 10 méter át tudnak hidalni milyen elven működnek? Milyen eszközökkel lehet ilyen távolságot elérni?
(#) kadarist válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Szia!
Lézersugárral könnyedén áthidalható ekkora távolság.
(#) csaba99 hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Heló!
Az lenne a kérdése,hogy hogyan tudom kiszámolni milyen teljesitményü kapcsoló kell egy 5kw-os villanymotorhoz
Következő: »»   2182 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem