Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   119 / 139
(#) icserny válasza G-man hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Idézet:
„Melyik a legegyszerűbb megoldás a problémámra?”
A tranzisztor. Itt is találsz tippeket.
(#) G-man válasza icserny hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Á remek! Köszönöm szépen a segítséged!
(#) martonroli hozzászólása Dec 11, 2013 /

Bocsánat mint már mondtam kezdő vagyok.Akkor átfogalmazom a kérdésem, hogyan tudom hozzá kötni a dc motort az MSP430G2-höz?
(#) szitko válasza martonroli hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Idézet:
„hogyan tudom hozzá kötni a dc motort az MSP430G2-höz”

Keresel egy jó erős cipőfűzőt, vagy spárgát, és hozzácsomózod.

A viccet félretéve, az attól függ mit is szeretnél a motorral kezdeni. Oda-vissza forogjon? Szabályzott legyen a fordulat? És még sorolhatnám... Amit lentebb beraktál képet (motorszabályzó H-híd) az ehhez a motorhoz bőven jó. De ha körbenézel itt a cikkek között, akkor Fizikus fórumtársunk kivalló cikkében is találsz megoldást, pár könnyebben beszerezhető alkatrésszel.

Lényegében csak annyi lenne hogy gomb nyomásra x fokot fordul erre ha megnyomom még egyszer akkor x fokot arra.Ezt +vezérlő nélkül meg lehet csinálni?
(#) magitor hozzászólása Dec 11, 2013 /

Szisztok!

Uj avgyok még az msp430ben. Eddig csak SPI kommunikáciot használtam, az lenne a kérdésem hogy használte valaki i2c. kerestem valami emberi fogyásztásra alkalmas leirást de nem találtam eddig. igazábol az érdekelne hogy miképppen működik ha beállítom a p1sel p1sel2 t és a többi konfigot akkor utánna hogy tudom kiküldeni az adatot ill venni. egy mpu-6050 em van azt szeretném életre kelteni. ha valaki egy minta progit tudna küldeni meghálálnám. első körben nem akarok interruptot köszönöm.
(#) szitko válasza martonroli hozzászólására (») Dec 11, 2013 / 1

A leírt feladathoz, inkább léptetőmotor kell neked. A DC motorok nem igazán alkalmasak x fok elfordulásra, de ha x>360fok, akkor jó lehet.
Idézet:
„Ezt +vezérlő nélkül meg lehet csinálni?”

Ez a motor kb. 100-400mA vesz fel. Az MSP430g2xxx I/O kivezetései max 6mA visel el. Tehát vezérlő nélkül semmiképpen ne kösd rá.

Mivel vezérlő nélkül nem tudom használni a motorokat egyenlőre hanyagolom azt a témát.Most találtam egy jó régi lcd kijelzőt,neten nem igazán találtam használható leirást hozzá.Hogyan lehet vezérelni lcd-t MSP430G2-vel?A 3 vezetéket mikhez kell csatlakoztatni?
(#) martonroli válasza martonroli hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Piros a TP1 a fekete GND csatlakozás jól gondolom?
(#) colosseum hozzászólása Dec 12, 2013 /

Sziasztok!
Hosszas kihagyás után újból visszatéretem.
Kérdésem lenne felétek, egy jo ideje már szórakozok az i2c-vel g2553 alatt, de sehogy nem akar menni, vagyis inkább nem értem hogy miképpen kellene "mnűködnie".
Nem akarom megszakítással kezelni, hanem csak a regiszter flageket nézni és TXbuffba adatot adni.
SPI-n ez a megoldásom nagyon szépen működik. DE i2c re valahogy nemtudok rájönni hogy kell.

SZITKO ha olvasod akkor , hátha tudsz ebben segíteni. Tudom , hogy te is szenvedtél régen i2c vel , azóta hátha sikerült életre kelteni.

Köszönettel Balázs!
(#) szitko válasza colosseum hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Igen, sokat szenvedtem, sőt, még mindig szenvedek az i2c-vel. Sajnos megszakítás nélkül nekem még nem sikerült normális és stabil kommunikációt felépíteni az i2c-vel.
Próbáld ki az alábbi kódot.
main.c:
  1. ... // egyéb beállítás
  2. i2c_pin_setup();
  3. // küldés
  4. I2C_Tx_Setup(slave cím);
  5. i2cTx_Buffer[0] = 0x01;  // i2c buff
  6. i2cTx_Buffer[1] = 0x02;
  7. i2cTx_Buffer[2] = 0x03;
  8. i2c_Data_tx(3); // send i2cTx_buff bytes
  9. // fogadás
  10. I2C_Rx_Setup(slave cím);
  11. i2c_fogadott_egy_byte = i2c_Data_rx();
  12. ...

i2c.c

i2c.h

(#) szitko válasza martonroli hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Legalább valami típusszámot keress rajta, mert így csak E-hulladéknak jó.
(#) martonroli válasza szitko hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Hát a nyákon 603N van nem tudom ez jelent e valamit.Egyébként összedugtam elemmel és gond nélkül működött még az a két gomb is, de most nem értem hogy minek a harmadik vezeték ha kettővel gond nélkül működik.Az a gond hogy alapból méri az időt,gondolom a fekete rész alatt van a vezérlő, van mód ezt a vezérlőt felül irni vagy el kell távolitani, egyáltalán lehet ezt vezérelni?
(#) szitko válasza martonroli hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Kisflexel le tudod venni a vezérlőt , de azt követően már használhatatlan lesz.
Idézet:
„egyáltalán lehet ezt vezérelni?”

Nem hiszem.
(#) szitko válasza magitor hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

(#) martonroli válasza szitko hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Azt a fekete cuccot a vezérlőn minek hivják?Biztos nem lehet sehogy "újrahasznositani"?
(#) icserny válasza martonroli hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Idézet:
„Azt a fekete cuccot a vezérlőn minek hivják?”
Ezt a gyártó elfelejtette (vagy nem akarta) velünk közölni, azért nincs rajta típusszám. Amíg el nem romlik, arra jó, amire megcsinálták/összerakták.

Csak miheztartás végett: a régi merevlemezekből millió soklábú alkatrészt lehetett kibontani, melyek többségéről a ráírt típusszám ellenére sem derült ki, hogy micsoda. A csúcs az volt, amikor a gyártó érdeklődésemet azzal utasította el, hogy a mikrovezérlő (vagy SoC-ot) nem az ő termékük. Pedig hatalmas betűkkel rá volt írva a cég neve...

Szerintem szerezz be egy Nokia 5110 LCD-t, vagy egy 2x16 karakteres kijelzőt! (utóbbiból MSP430-hoz 3.3 V-os típust érdemes beszerezni).
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
(#) martonroli válasza icserny hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

:S Értem, azért köszi!
(#) ALI hozzászólása Dec 15, 2013 1 /

Sziasztok!
Van egy EK-lm4f120xl LaunchePad-om.
Kezdő vagyok a programozásban.
A ledeket rajta a példa programok alapján már tudom villogtatni.
Honnét tudom meg tanulni programozni?
Láttam itt egy csomó programot csak hát nekem a (kódok) nem mondanak semmit.
Előre is köszönöm
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 15, 2013 1 /

Nem ismerem ezeket a mikrovezérlőket. Mi az előnyük hátrányuk a PIC vagy AVR-hez képest?
Nem csak maga a mikrovezérlő érdekelne hanem az ellátottság is.
(#) icserny válasza ALI hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Idézet:
„Van egy EK-lm4f120xl LaunchePad-om.”
Ebben a beírásban már megkaptad a választ. Ezt a topikot ne offoljuk!
(#) martonroli hozzászólása Dec 23, 2013 /

Üdv!
MSP430G2553 magában képes lenne meghajtani egy 5v-os LED-et, ha nem milyen +vezérlő kell hozzá?Lábanként mekkora volt illetve ampert tud leadni?
(#) szitko válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Már egyszer leírtam! Max. 6mA.
Led meghajtáshoz jó akár egy shift regiszter is, pl.74HC595, de rengeteg cél ic is van.

Tényleg, bocsánat nem figyeltem.
Végülis akkor a vezérlő magában nem alkalmas semmi működtetésére nem?
Mi történik ha 25mA-es LED-et rákötöm?
(#) icserny válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Idézet:
„Végülis akkor a vezérlő magában nem alkalmas semmi működtetésére nem?”
Dehogynem! Pl. LED, piezo csipogó, kisteljesítményű szervómotorok, LCD kijelzők. Csak a nagy áramú eszközök meghajtására nem alkalmas.

LED-et egyébkén nem szabad közvetlenül feszültségkimenetre kötni, gondoskodni kell az áramkorlátozásról (soros ellenállás vagy áramgenerátoros meghajtás). Bővebben: Link
(#) martonroli válasza icserny hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Idézet:
„LED-et egyébkén nem szabad közvetlenül feszültségkimenetre kötni, gondoskodni kell az áramkorlátozásról (soros ellenállás vagy áramgenerátoros meghajtás).”

Miért nem lehet csak simán?
Kérlek válaszolj arra is hogy mi történik ha összekötöm egy 25mA-es LED-el?
(#) röntgen válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Nos, a félvezető nem úgy viselkedik mint egy tisztán ohm-os eszköz. Olyan nincs, hogy 25mA-es LED. Csak olyan, hogy a LED áramát 25mA re állítjuk be. Ez egy munkapont, ami lehetne más értéken is. Ezt csak áramkorlátozó megoldással(ellenállás) tudjuk biztosítani. Ha a félvezetőre adott feszültség meghaladja a félvezető nyitófeszültségét, akkor ott - áramkorlát nélkül - akkora áram szeretne folyni ami a csövön kifér. Aminek nyilván az eszköz - beleértve a vezérlő eszközt is - elhalálozása a vége. De mivel ez nem a topikhoz méltó téma, erről máshol informálódj, tanulj !!
(#) martonroli válasza röntgen hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Rendben van, köszönöm!
(#) szitko hozzászólása Dec 23, 2013 /

Adott két változó. Az egyik változó értéke dec. 0-16 között változik külső behatásra (gombnyomásra). A második változó, az első függvényében, vagy 0, vagy nagyobb mint nulla. Pontosítva: Ha megnyomom pl. az 1-es gombot, akkor az első változó felveszi a nulla értéket, és a második változó nagyobb lesz nullánál. Ha még egyszer megnyomom az 1-es gombot, akkor a második változó felveszi a nulla értéket. És így tovább... Ezeket az értékeket ki szeretném íratni LCD-re.
Melyik a lehető legegyszerűbb, és leggyorsabb eljárás, ahhoz, hogy mind a 17 értéket kiírassam?
A switch-case szerkezet gyorsabb mint az if-else utasítás?
Elkezdtem az Energiában megírni, de az if-el borzasztó hosszú lesz a program ezen része:
  1. if (Value_1 == 0){
  2.     digitalWrite(LedPin, Value_2);
  3.     myGLCD.clrRow(3, 0, 50);
  4.     if(Value_2 != 0){
  5.       myGLCD.print("F", LEFT, 24);
  6.       myGLCD.printNumI(Value_1, 6, 24);
  7.     }
  8.   }

És ezt kéne 17x megismételni. Van egyszerűbb megoldás?

Üdv!
Semmilyen más adatot nem találtam az IC-ről.
Dolgozott már valaki ezzel?
Valami tipp hogy kéne összekötni MSP-vel?
Következő: »»   119 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem