Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Mi a helyzet a (még) nem elfogadott inverterekkel?
Az működik hogy megcsináltatom a tervet olyan inverterre ami engedélyezett aztán mégsem az lesz beépítve? Később ezt ellenőrzi valaki? Vagy egyáltalán ellenőrzi ezt valaki még beüzemelés előtt?
Nálam a talajon lettek telepítve, megnézheted itt:
Másoknál viszont lehet, hogy nincs ekkora szabad terület, vagy egyáltalán nincs szabad terület a ház mellett, és akkor marad a tető.
Minden esélyed megvan arra, hogy senki nem fog foglalkozni az invertereddel. Az Eon-nál például megbízott alvállalkozók jöttek ki és a mérőcserén túl nem érdekelte őket semmi.
Ismét köszönöm a válaszokat.
Én is úgy éreztem le akarnak húzni de kezdtem bele törődni.ja és a szerelés az nincs benn! A 16+áfa az nagyon baráti azzal nem is lenne bajom. Jobb híján a papus51 féle verzíót kell meglépni. Köszönöm válaszaitokat.
Így tervezem, dönthetőre és forgathatóra.
Miért tenném a földre, ha van hely a tetőn?
A dőlésszög, bár nem tökéletes, de elfogadható. ~37 fok, dél-délnyugat. Minek tisztítani, ha lefújja a szél és lemossa az eső? Ritkán kap más irányú szélterhelést, mint északnyugatit (a tető hátulról). Kicsit nehezebben éri el a szomszéd kölyök légpuskája. ![]() A súly jelentéktelen. ~14 kg/m2. Ha kicserélném a palát bármilyen cserépre, az kb háromszoros többletterhelést jelentene.
Teljesen jogos erzesem szerint. Gondolom csupan az azbeszt miatt volt ilyen a reakcio. En sem hasznalnam el a szabad kertemet ha van eleg jo iranyu teto.
Szia HeZ
Azt szeretném kérdezni melyik típust használod a Growattok közül én is azt vettem MTL 3000-est. Voltak már 130-as paneljaim 4db a terv az volt hogy hozzá csapom a második körrel de nem tudom hogy körönként kell-e 150v induló fesz. vagy összeadódik a másik kör 6db 240w(6x30v) paneljaival.
Leírtam. Az én véleményem, te másképp oldottad meg.
Idézet: „Kicsit nehezebben éri el a szomszéd kölyök légpuskája. undefined” Be kell jelenteni a Rendőrségnél, és kifizettetni a szomszéddal az okozott kárt. Utána nem lövöldöz a zsenge gyermek minden irányba. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
Nekem is Growatt 3000TL inverter üzemel, ami egy DC körös (sztringes). DC feszültség maximum 500 V, DC áram maximum 15 A. Nem tudom mennyi az induló DC feszültség. Nem is fontos, mert MPPT (maximális teljesítmény szabályzás) szabályzást használ, pár 10 W-ot is már betáplál. Nálam 8 darab 200W-os napelem van sorbakötve és két ilyen sztring van párhuzamosan rákötve az inverter bemenetére. A nagyobb típusok már több, független mezőt (sztringet ) is tudnak külön MPPT vezérléssel fogadni.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
Köszönöm a választ.
Akkor a tiéd TL-es.Közben beszéltem a forgalmazóval körönként kell a 150v-nak meglenni. Nem egyformák a paneljeim direkt ezért vettem két köröst de inkább a kisebb paneleket eladom jobban járok. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
Idézet: „nem lövöldöz a zsenge gyermek minden irányba.” A zsenge gyermek 34 éves, a szomszéd 61, de még az is lövöldöz. A zsenge gyermek még jól lát, ezért próbál célozni. A szomszéd kevésbbé, ezért inkább lövöldöz minden irányba. ![]() Emiatt aztán az ember inkább igyekszik kerülni az ütközéseket. Elsősorban ugye a napelemmel. ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
Bár szemérmesen elhallgatják a gyártók, az inverter hatásfoka függ a bemenő feszültségtől-áramtól-teljesítménytől. A 3 KW-os Growatt inverter maximum hatásfoka (papíron 97%) a 3 KW-nyi napelem betáplálás körül igaz, kisebbnél lényegesen kevesebb (bár nem mértem). A napelemek leadott teljesítménye meg ugye erősen napsugárzás-hőmérséklet függő, ezért kell a maximumnyi napelemmel meghajtani az invertert, a valóságban ez 99%-ban úgyis kevesebb. Érdekes módon a téli, verőfényes napsütésben maximális a termelt energia, nyáron az akár 60-100 fokos napelem hőmérséklet miatt jelentősen, kb 30-40%-kal kevesebb, hiába legerősebb a besugárzás.
Van olyan irányzat is, hogy nyári, hosszú idejű, nagyenergiájú napsütésnél a vízhűtéssel nyert többletenergia (az említett 30-40%) még a napelem forgatásnál is többet hoz(hat) persze a folyadékhűtés okozta nyűgökkel. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Én még csak olyan hatásfokgörbét láttam (SMA, Fronius), amelyiknél teljes terhelés környékén már esik a hatásfok, a maximumok olyan 50-70 % környékén vannak (feszültségtől, egyéb tényezőktől függően). Hatásfok szempontjából tévedés tehát 100 % teljesítménnyel táplálni az invertert. Anyagilag persze nem.
Pl: A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Igazad van! Másképp fogalmazok: a 3,2 KW-os névleges teljesítményű napelemes rendszerem 1-2 KWh (500-2500 Wh) körüli teljesítményt ad le leggyakrabban, mert: nem merőleges a besugárzás sem vízszintesen (napszak függés), sem függőlegesen (tető dőlésszög), változik a hőmérséklet (nyáron akár 80 fokot is egy napon belül), változó a hatásfok görbe, nem egyformák az elemi napelem modulok (szórnak a gyártási-szerelési paramétereik), stb...
Tapasztalat szerint 3500 KWh éves termelést várhatok, ami átlag 365 napon, napi 10 KWh-át jelent. Nyáron 14-18 KWh, télen 0-6 KWh. Ez a haranggörbe formájú termelési diagram éves átlaga. Amennyiben kétszer nagyobb invertert használok (vagy fele annyi napelemet), feleslegesen adtam több pénzt a nagyobb inverterre, nagyobb védelmi eszközökre, bár valóban kevesebbet fizetek a kevesebb napelemért és rögzítéséért... Minél nagyobb teljesítményű az inverter, annál olcsóbb 1 KWh-nyi hardver, minél nagyobb teljesítményű a napelem, annál olcsóbb a W-onkénti az ára). Ez a fórum pont azért is jó, hogy az ilyen összetett témákban is megoszthatjuk tapasztalatainkat és gondolatainkat. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Egyetértünk, ez így OK.
Annyiból könnyebb helyzetben vagyok, hogy több invertem van, amit használhatok.
Szép napot mindenkinek
Elindult az engedélyeztetési folyamat nálam.Első lépésben teljesitmény növelést kell kérnem(3x10A-rem van ez kevés a 3Kw-hoz). Egy fázisú az inverter ezért és anyagi okból csak egy fázisra vennék 6A-t ehhez kapok-e három fázisú ad-vesz órát ilyen "öszvér"rendszerhez (eon területen esetleg valakinek van ilyen)? Kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek!
Feltételezem, hogy a 3x16A-es fogyasztónak ugyanazt a mérőt szerelik, mint a 3x10A-esnek. Nyilván nem gyártanak 2x10 + 1x16A-es mérőt.
Annak meg semmi köze a mérőhöz, hogy egyik fázison 6A-rel nagyobb áramok szaladgálnak, mint a másik kettőn. Persze ez a paraszti logika. Az EON-é nem biztos, hogy ezt követi.
Először is Boldog Új Évet Kívánok minden fórumozó társamnak.
Tudna-e valaki válaszolni arra,hogy egy szigetüzemű inverternek mennyi az energiaszükséglete (Watt) stand-by (készenléti) állapotban?.Amikor nincs a rendszerben fogyasztás.Most akarok csinálni egy szigetüzemű rendszert tanyára.Nagyon sokban kerülne a villany kiépítése.
Egy Smart UPS -ot használva inverternek, ha nincs bekapcsolva csak az akku van rákapcsolva nem eszik semmit, de mikor be van kapcsolva és nincs fogyasztó rákötve 10w körül eszik.
Ez a 10w nem jelentős, de relativ sok mivel 20AH akku van rákötve amit egy 60w körüli házi napelem tölt. A rendszer egy mini hidroponia szellőztetését és locsolását végzi amugy.
Ez persze az smart ups nagyságától változhat. Nekem 1000-es smart ups-em van és a mérések alapján 25-30W-ot eszik ha csak be van kapcsolva. Gondolom ilyenkor tölt kicsit.
Nekem az 1000W-os vastrafós is kér 1A felett 36V-on üresjáratban.
Lehet, hogy toroidra kellene cserélni a trafót? Vagy valami kitűnő hatásfokú DCDC stepup.
Szereztem egy APC Back-UPS 1250 VA szünetmentes tápot.Sajna de az aksi kilőve.A betáp rendszer 24V-os.A haverkám azt mondta,hogy szinuszos(??!!).Ki próbáltuk és jól működik,de az üresjárási (fogyasztó nélkül) árama 1300 mA.Nagyon sok.Végig olvastam a topikot és ezt seholsem találtam vagy említette volna valaki.Télen 8-9 órát lehet számítani arra,hogy a napelem töltse az aksikat.A 15 óra készenlét
470 watt energiát emészt fel a 15 óra alatt, akkor amikor semmi nem megy róla.Egy órai fogyasztása az inverternek 31watt.A világitás (led izzókal) 30watt ha a házban felkapcsolom az összeset. Töröm a fejem,hogy hogyan lehetne megoldani egy kapcsolással.Mondjuk a 24V egyent kiadni és ha egy fogyasztót bekapcsolok akkor automatice átkapcsol és működik az inverter.Tudnátok-e ebben nekem segíteni?mert ez mindenkit érint aki szigetüzemódban gondolkodik.Előre is köszönöm.Ez egy nagyon jó szakmai kihívás.
Amit csak lehet, tehát minél több fogyasztót 24V-ról kell járatni. Ettől jobb megoldás nincs, a szünetmentes, sok felesleges energiát pazarol!
A világítás, számítógép(laptop), stb simán mehet 24V-ról is.
1. Back-UPS, amivel eddig találkoztam, négyszögjel kimenetű (kvázi szinusz = négyszög
![]() 2. Ha mindenhol LED-del világítasz, minek az inverter? Eleve 24 V-ra kellett volna kiépíteni a rendszert. 3. Ha már így jártál, kösd a világítást külön inverterre, ami max. 30 W-ot tud. Annak az üresjárati teljesítményfelvétele nem lesz 1W.
A led világítás mellett van más is.Hidrofor,mikrosütő,TV,számítógép,Hűtő/fagyasztó.Ime a mellékes amit még üzemeltetni kell.De itt arról kérnék tanácsot/segítséget,hogy hogyan lehetne ki küszöbölni az inverter üresjárati teljesítmény felvételét.Tudom,hogy komoly aku-pak csomag kell neki de ezt már megoldottam.
Ahol ilyen terhelések vannak ott legjobb egy trafós szinuszos inverter 3kVA névleges terhelésű, 48V akkuról járatva, lásd 81. oldal táblázata típustól függően 4.8-22W de ez nem egy olcsó kategória, van erről egy tanulmány: Bővebben: Inverter
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
A mikrosütő és a hűtő/fagyasztó miatt a mostani ups-ed nem is jó, mivel valószínűleg túl lesz terhelve. Azokhoz combosabb inverter kell. Na meg elég combos akkupakk is kelleni fog. Nem lesz olcsó.
Köszi a linket.Tanulmányoztam, jó.Az aku-pakk 24V-os.Az inverter jó nem kell nagyobb.A kérdés,hogy miképpen iktassam ki az inverter üres járatát.
A hűtőmotor lágy indítású.Saját fejlesztés.100w a telj.felvétele a motornak.1 órába megy 10-15 percet.A mikrosütő 800w-os de csak 60% -on(480w/60*5=40w) üzemel max. 5 percet. Miért is kell nagyobb inverter?.Aku-pak 24V/280A.Ez már müködik.Az inverter készenléti teljesítményfelvétele a gondom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |