Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szimulátor hiba?

Témaindító: (Törölve), idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) (Törölve) hozzászólása Dec 17, 2007 /

Egy alapvető "kísérletet" végeztem el a MultiSimben, majd az eredmények láttán CircuitMaker-ben is megismételtem: ellenállás-mérés. Alapjába véve nem egy nagy kaland, csináltam már élőben is, épp ezért csodálkoztam el az eredményen: mindkét program megás- és gigás értékeket mutatott egy 10k-s ellenálláson! Mivel nem valószínű, hogy két programban is ugyanazt a hibát elkövették volna, így könnyen megeshet, hogy én felejtettem el valami fontos tényezőt a méréssel kapcsolatban, de valaki magyarázza már el, hogy ez hogy lehetséges...
(#) potyo válasza (Törölve) hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Gyakorlatilag egy feszültségforrásra rákötötted az ellenállásmérőt. Ha ezt megcsinálod a gyakorlatban, ott sem 10kohm-ot fog mutatni a műszer. Vedd ki azt a feszültségforrást, és úgy próbáld.
(#) (Törölve) válasza potyo hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

De miért nem mutatja az ellenállás értékét? Az igaz, hogy az ideális fesz generátor belső ellenállása végtelen, de a terhelő ellenállás párhuzamosan van kötve, így a terhelő értéke alatt egy kicsivel kéne, hogy mutasson a műszer, nem?
(#) potyo válasza (Törölve) hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Azért mert a szimulátor azt mutatja, ami a gyakorlatban is történne.

Az ideális feszültséggenerátort belső ellenállása egyébként nulla!
(#) mex válasza (Törölve) hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Ellenkezőleg:az ideális feszültséggenerátor belső ellenállása zérus. A gyakorlatban a 230V-os hálózat feszültséggenerátoros jelleget mutat. Tehetsz rá 100W terhelést,de több kilovattot is,feszültsége nem változik számottevően.Ha ideális lenne akkor meg semmilyen változást nem tapasztalnánk.
potyo beelőzött...
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2007 / 4

Kiváncsi lennék,mi történne ha forditott polaritással kötnéd be a műszert a szimulátorba. Egyébként a valóságos műszerek ellenállásméréskor egy meghatározott áramgenerátorral előállitott konstans áramot hajtanak át a mérendő ellenálláson,és az azon létrejövő fesz esést mérik. Mivel a műszer polaritáshelyesen volt bekötve,úgy értelmezhető,hogy a 12V-ot az áramgenerátor feszültsége csak 10Mohm ellenállás mérésekor éri el,ezért mutat ennyit a kijelző.
(#) (Törölve) válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Egyébként kipróbáltam fordított polaritással is, de nem változott az eredmény.
(#) valve válasza (Törölve) hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Szia,

Áramkörben nem szokás alkatrészeket méricskélni, hacsak nem a rászakosodott műszerrel mérsz, vagy nem a megfelelő módon,.. (töröld ki az ellenállást és ugyanazt az 1.2Gohm -ot fogod kapni, mert te az árramforrás belső ellenállását mérted,..)
(#) (Törölve) válasza valve hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Feszültség generátor volt az ellenállásra kötve, viszont az igaz, hogy kiment a fejemből az az alapszabály miszerint áramkörben nem mérünk alkatrészeket...
(#) DRoland hozzászólása Dec 18, 2007 /

Azért a Tina sem semmi

tina.jpg

(#) Pafi hozzászólása Dec 18, 2007 /

Ha valaki még nem járta ki az általános iskolát (vagy fizika oktatás szempontjából eredménytelenül), az ne akarjon szimulátort használni!
(#) (Törölve) válasza Pafi hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Köszi az építő jellegű hozzászólást. Csak két gondolat:
ad1) Az emebereket a kíváncsiság viszi előrébb a "gondolkodás ranglétráján".
ad2) Egy ősrégi C-64 programozási segédletben is le volt írva nagy betűkkel: KÍSÉRLETEZZ!

Miért baj, ha nem értek valamit; tudtommal ez a fórum a kölcsönös segítségnyújtásról szól és - ha bár ilyen alapvető hibákat általában nem követünk el, de azért - az előtted felszólalók legalább próbálták értelmesen megválaszolni egy "analfabéta elektrós nebuló" kérdését.
(#) (Törölve) válasza (») Dec 19, 2007 /

Okés, semmi gond, nem haragszom, de azért máskor valami használható beszólással gyarapítsd a topicot.

A többiekhez címezve:
Hagyjuk rá az offolást, mert így csak "az ellenségeinkhez fogunk hasonlítani".

Újabb észrevétel:
Hogy lehet az, hogy a MultiSim-ben a műveleti erősítő a tápnál nagyobb feszültséget ad ki?

Ui.: Lehet, hogy a fejlesztőknek is jól jönne ez a topic bugtracking gyanánt.
(#) valve válasza (Törölve) hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Pafi -t hagyd, sztem a hozzászolásai lesznek törölve, vagy ő,.. Ez az elkövetkező pár óra titka,..

Szimuláció; itt egy, nagyocska hiba van elkövetve,.. Az oszcilloszkóp "G" pontját a testre kell kötni,..
Tehát tegyél oda egy Ground -ot,.. És akkor jol fog mérni a szkóp,..
(#) (Törölve) válasza valve hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Ugyanaz az eredmény. De még ha a feszosztóhoz képest is viszonyítja, hogy lehetne ekkora külömbség? Tudtommal le kéne vágnia a túllövést...
(#) DRoland válasza (») Dec 19, 2007 /

Én nekem okoltam a progit, csak kíváncsi voltam az mit mutat. Ennyi, ha nem tetszik, akkor nem kell elolvasni!
(#) PCB válasza (Törölve) hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Szia !

Párszor belefutottam én is ilyen problémába más kapcsolások tesztelésekor, volt, hogy elég volt megoldásnak egy dióda kiiktatása is, ami fizikailag az áramkörben benne van és kell is oda.
Ez persze nem azt jelenti, hogy 100% a program hibája, de megoldást sosem találtam erre.

Üdv!
(#) Pafi válasza valve hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Idézet:
„Az oszcilloszkóp "G" pontját a testre kell kötni,..”

Nem, a G pontot bármilyen potenciálra lehet kötni! Sőt ha sehova sincs kötve, akkor a programok általában automatikusan földpotenciálúnak tekintik.
(#) valve válasza Pafi hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Ebben nagyot tévedtél, nem lehet bárhová kötni,..
De te megint egyfolytában OFF -olsz,.. (mond, te nemérted a magyar szavakat?) Ejha;
(#) Pafi válasza valve hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Igazad van: az, hogy hová lehet kötni a GND-t, az OFF... Hát persze... Na jó, végülis csak nekem nem szabad OFF-olni, nektek igen.

A Multisim tudtommal az EWB utódja, abban pedig egyértelműen szabad volt a szkóp referenciapontját bárhová kötni. Ez így logikus, és célszerű. Persze nem lehetetlen, hogy valami okból a Multisimben már megkötötték ezt, de sem okát, sem értelmét nem látom, és nagyon csodálkoznék, ha valóban így lenne.

Ha biztos vagy benne, hogy így van, akkor valamivel támaszd ezt alá, mert anélkül olyan, mintha nem is írtál volna semmit.
(#) valve válasza (») Dec 19, 2007 /

Tudod,.. Topi,.. hagyjuk a fenébe,.. Ez az utolsó este, amikor hsz -t írtam neki, és gondolom, ezzel még így vannak egy jópáran a Hobbi Elektronika Fórumon,.. (mostmár csak egy dolog bánt, hogy e topic 1/3 -ada csak a tárhelyet foglalja a szerveren )
(#) valve hozzászólása Dec 19, 2007 /

(Egyesek azt mondják, hogy lehet bárhová kötni,.. Persze hogy lehet, megengedi a huzalozás ;o))
De nem-biztos azt kapjuk eredménynek, amire számítunk, vagy vágyunk,..)

Egy NI -s tanácsadóval beszélgettem, és ő mondta, hogy úgy az egészséges ha a "G" pontot az oszcilloszkópnál a Gnd -re kötjük,.. Nem potyára van odaírva melléje hogy Gnd,.. (van amikor egy komolyabb kapcsolást szimulálsz, és nagyon jelentősen megnő a szimulálási idő, ez is annak tulajdonítható, hogy nem a föld potenciálhoz mérsz,..) meg még csomó érdekesség,.. De természetesen lehet bárhová kötni,.. (ha pozitívra akkor a negatív potenciálon kezdődik a periodus, és ha negatívra akkor a pozitív potenciálon kezdődik a periodus,..) én sem értem teljesen, de amit egy nagyobb mondott nekem előadáson, és még az ő terméküket is használom, akkor ahhoz tartom magam,..

Tehát ha nem muszály ne kötözgessük össze vissza a "G" pontot a multisim -ben,.. Ahhoz már elég nagy seló kell, egy bonyolultabb kapcsolásnál,.. (amgy is, ez a viszonyitási pont általában,..)

Ui; egy szimpla 555 -ös példa,..

simu.gif

(#) (Törölve) válasza valve hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Alapjában véve persze GND-re kéne kötni, ami oda való, de az én példámnál (műv. erősítő) a GND negatív tápként üzemelt. Ergo nekem a feszosztó közös pontja az, amihez képest figyelni akarom a kimenetet... (igaz, hogy a képen nem oda van kötve, de most próbáltam ki még mindig változatlan eredménnyel. Persze, hogy ha a föld le-föl mászkál, akkor az oszcilloszkóp is badarságokat ad ki, de ha a ciloszkóp földje nem a valós földhöz, hanem egy referencia ponthoz van kötve, attól még adhat ki értelmes eredményt - csupán értelmezés kérdése...
(#) valve válasza (Törölve) hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Teljesen igazad van! De ott az értelmezés kérdése,.. Egy bonyolultabb kapcsolásnál nem mindig jön be,.. (konkrétan volt egy példám, amit a fizika tanárom mondta hogy szimuláljam le,.. és az istennek nem-ment,.. úgy kerültem beszélgetésbe egy NI tanácsadóval, és azóta a Gnd a Gnd,..) Nekem!
Amgy én is kiprobáltam a kapcsolásod és tényleg nem úgy szól ahogy szeretném,.. De szerintem én vagy mi nem jövünk rá mi a bibi,.. Ha majd megoldatlannak tűnik a dolog, akkor megyek az NI -s nőcikéhez,.. (s utánna a technikushoz ;op)
Mondjuk nem néztem át a kapcsolást és nem is méricskéltem rajta,..
Csak leszimuláltam ami volt a képen, és annyi,.. De majd holnap,..
(#) Pafi2 válasza valve hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Idézet:
„Nem potyára van odaírva melléje hogy Gnd”

Annak a pontnak az a funkciója, értelme, hogy megadjuk vele a szkóp referenciapontját! Ha mindig a földön kellene lennie, akkor semmi értelme nem lett volna kivezetni!

Nagyon hasznos funkció, sokszor használtam, és sosem vettem észre, hogy lassabb lett volna tőle. (Persze ez EWB volt.) Pl.:Kép: Hivatkozás

Bocs, ha ez megint OFF!
(#) Kovidivi válasza Pafi2 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

(#) (Törölve) válasza Pafi2 hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Ezekszerint a GND szabadon értelmezhető, de nem minden szimulátor szereti, ha egy általunk választott ponthoz kötjük.
Viszont az alapkérdés, hogy hogy képes a műv. erősítő 12V tápról közel 50kV-ot kiadni még mindig megválaszolatlan. Pafi, valami ötlet?
(#) PCB válasza (Törölve) hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Szia !

Idézet:
„erősítő 12V tápról közel 50kV-ot kiadni még mindig megválaszolatlan.”

Pontos választ nem tudok adni, de szerintem, és a szimulációs tapasztalataim szerint, ezt nevezhetném "túlcsordulásnak" is. Előfordul ez a jelenség más kapcsolások szimulációja közben is.
Megépített tápegységet szimulálva is ilyen jelenséget tapasztaltam egyszer egy 1N4148 lábán is....stb.
Ez akár program hiba is lehet.

Másik dolog a G pont.

Míg a multi 8.0-ban a kétsugaras szkópon van G pont, addig a 9.0 verzióban nincs, csak a négy sugarason, viszont GND pont van a kétsugarason is.

Üdv!

gpont.gif

(#) valve válasza PCB hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Van "G" pont, csak szebben rajzolták a műcert, a jel széllére,.. (és ottis ugye test,..)
(#) mex válasza PCB hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Idézet:
„Másik dolog a G pont.”

Az még a kisebbik baj,hogy a multisim9-be nincs. De hogy én mit összekerestem a való életben...... Sajna csak részeredményeim vannak idáig.

Bocs az offért.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem